Mint a legnépszerűbb CMS rendszer a világon a WordPress az első platform, ami az emberek eszébe jut akkor, ha weboldalt szeretnének készíteni. Mindegy hogy csak saját magukra, ügyfél számára, vállalkozás számára, non-profit ügy miatt vagy valami teljesen más célból.

Amikor tevezik a weboldalt gyakran kérdéssé válik, hogy egy több oldalas, teljes weboldalt vagy egy egy oldalas weboldal legyen a kész honlap.

Sok vállalkozás számára, akiknek a weboldalát úgyis csak a nyitvatartási idő miatt vagy a bolt fizikai helyszíne miatt néznek meg és ráadásul még blogot sem akarnak fenntartani, jobb lehet egy szép, egy oldalas weboldal (angolul Single Page Website).

Az ilyen weboldalaknak az előnyeit lentebb láthatod.

Az egy oldalas WordPress weboldal előnyei

A weboldalak készítésénél könnyű elcsábulni és sok funkciót információt belesűríteni egy weboldalba. Sokszor jobb a szükséges adatokat megadni és egyszerűsíteni a weboldalad.

Meg kell vizsgálnod, hogy mi a weboldalad célja, mit szeretnél az oldalad látogatójától. El akarsz adni valamit? Azt szeretnéd, hogy bejelentkezzenek egy kezelésre? El akarsz olvastatni egy bejegyzést? Bármi is a célod, a designnak követnie kell ezt.

Nézzük is meg, mikre képes egy egy oldalas weboldal.

  1. A sztorid elmondását 1 oldalon jobban tudod irányítani. Ha kattingatnia kell a látogatódnak, nem annyira tudod befolyásolni mit nézzen meg. Ha viszont egy oldalon van minden, akkor jobban bele tudsz szólni, mit nézzem meg az érdeklődő. Ezáltal jobban tudod irányítani a kívánt célod felé.
  2. Az egy oldal rákényszerít arra, hogy egyszerűsítsd az üzeneted. Nincs sok helyed elmondani, amit akarsz, így muszáj leszel tömöríteni a mondandód. Ez azért lehet jó, mert jobb szövegeket fogsz írni, ami által az olvasód jobban és gyorsabban megérti, amit mondani szeretnél.
  3. A görgetés ösztönös. A mai Facebook, Instagram irányította világban egyértelmű, hogyha lejjebb görgetsz több információt fogsz kapni. Ebből könnyen hasznot tudsz húzni (következő pont).
  4. Az egy oldalas weboldal jól konvertál. Ha hallottál már a landing page-ekről vagy landoló, érkező oldalakról, tudhatod, hogy ez igaz. Nem tudsz elkattintani, ha érdekel a téma, maradnod kell ezen az oldalon. Ha például a célod, hogy e-mailen keresztül ajánlatot kérjenek vagy megvásárolják a terméked, akkor csak egyetlen gomb legyen az oldalon. Az amelyikkel ezt meg tudják tenni.
  5. Kevesebb dologgal kell törődnöd. Nem kell a hibás linkekkel foglalkoznod, új oldalakat létrehoznod, egy oldalon van minden, amivel foglalkoznod kell. Több időd jut optimalizálni ezt az oldalt és sok időt megtakaríthatsz így.

Látod, hogy milyen előnyei vannak egy ilyen weboldalnak. Vannak természetesen hátrányai is. Csak 1 célod lehet vele, nem tudsz többet elmondani arról, amit gondolsz vagy tudsz. Gondolkozz el rajta, hogy ez-e a tökéletes választás számodra.

Ha igen, olvass tovább, hogy megtudd, hogy hozz létre egy ilyet.

Hogy hozz létre “egy oldalas weboldalt”?

Vannak sablonok, amelyek direkt ilyen egy oldalas sablonok. Ha csak nem vagy biztos benne, hogy örökre ilyen marad a weboldalad, nem akarsz blogot, semmi mást, akkor választhatsz ilyen sablont. Ez nem feltétlenül lesz olcsóbb, de direkt erre van kitalálva.

Ha többfunkciós sablonod van akkor is tudsz ilyen weboldalt csinálni, legfeljebb nem használsz ki minden funkcióját a sablonnak (ebben a cikkben segítek kiválasztani).

Semmi plusz dolgot nem kell megcsinálnod, mint egy sima oldalt létrehozni.

2 fő fajtája van az ilyen oldalaknak

1. Egy oldalas weboldal  menüvel

Itt ugyanúgy építed fel a weboldalad, mint ha több oldalas honlapot csinálnál. Lesz menüd és lábléced is.

Na de ha lesz menü és nincs más oldal, hova visznek a menüpontok?

Ebben az esetben az oldalad különböző részeire visznek.

A különböző sablonokban a weboldal építése más és más lehet, de ezt általában nagyon hasonlóan kell mindenhol beállítani.

menu-horgony-beállítás

Ezután pedig “Menu Anchor” részt keresd.

menu-anchor

Ide írd be a nevét a résznek. Mondjuk ha ez egy “Elérhetőségek” rész akkor írd be azt.

Ezután a menü beállításoknál kell hivatkoznod erre, így ha a menüben valaki az “Elérhetőségek”-re kattint, akkor nem átmegy egy új oldalra, hanem odagörget az oldal magától.

menu-beállítás

A menü beállításainál saját hivatkozást kell hozzáadnod és egy kettőskeresztet (Alt+X–>#) kell írnod az elé a szöveg elé, amit a oldal létrehozásánál beállítottál az egységednek. Itt még írd be a hivatkozás szövegét, ami a menüben a szöveg lesz.

Ezeket állítsd be a különböző egységeidhez a weboldaladon, így a menüvel is tudnak lépkedni az olvasók, de nem egy másik oldalra, hanem azon az egy oldalon.

2. Egy oldalas weboldal  menü nélkül

Ez az igazi landoló oldal. Se menü, se lábléc nincs. Itt már tényleg nem tud kattingatni az olvasó és így vagy elhagyja az oldalt vagy arra az egy dologra kattint, amit te szeretnél.

Nagyon sok terméket árulnak így. Online termék vagy fizikai termék is lehet, de tényleg csak a vásárlás gomb van az oldalon.

Szerencsére manapság minden nagyobb bővítménybe tettek be ilyen oldal sablont. Azaz ez pont olyan sablon, ahol nincs semmi 🙂

Ugyanúgy hozz létre egy új oldalt majd a jobb oldalon az “Oldal tulajdonságok’-nál tudod beállítani a sablonmintát.

blank-page

Itt válaszd ki a “Blank Page”-t és így nem lesz az oldalon se menü, se lábléc.

Ezen felül ugyanúgy készítheted el a weboldalad, mint eddig.

Összegezve

Az egy oldalas weboldal több, mint sima design fogás. Nagyon megfontolt, stratégiailag megszervezett weboldalak ezek, amik elkészítése akár nehezebb is lehet, mint egy több oldalas honlapé. Ha a projektedben tudod használni ezt a megoldást, akkor kellő odafigyeléssel komoly konverziónövelést érhetsz el. Nem való minden célra, így ne használd mindenképp.

Tanuld meg ingyenesen a WordPress alapjait!

7 napos online oktatóvideós tanfolyam, ami segít elindulni a saját WordPress utadon.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.