Ha még csak gondolkodsz azon, hogy saját weboldalba kezdj bele, akkor kíváncsi lehetsz a különböző költségekre. Az egyik kedvenc sablonom a Divi, ezt ajánlom kb. mindenkinek aki arról kérdez, melyik sablont válassza. Ha Te is ezt választod, akkor leírom, hogy milyen különböző költségek szoktak még lenni egy saját weboldalnál.

Domain név: ~2 000 Ft/év

A domain név az, amit beírsz a böngészőbe, hogy elérd a különböző oldalakat, pl.: wpkurzus.hu

Erre mindenképp szükséged van. Nem használunk ingyeneseket, ha saját weboldalt szeretnél, akkor kérlek évente 2.000 Ft-ot szánj erre.

Vannak különböző végződés formák. Ha magyar piacra mész, akkor a .hu, ha viszont külföldire, akkor a .com a legjobb választás.

A .hu végződést könnyen le tudod ellenőrizni ezen az oldalon.

Ha .com-ot vagy más végződést szeretnél, akkor a Namecheap oldalán tudod lecsekkolni, hogy szabad-e.

Pro tipp: Vásárold meg mind a kettőt, ha elérhetőek.

Amennyiben egy domain már foglalt a Whois-on meg tudod nézni, hogy ki vette meg. Ha egy domain nagyon kell, akkor esetleg meg is lehet vásárolni a tulajdonosától. Ez elég drága mulatság szokott lenni. Nemrég a Google.com-ot egy szemfüles srác megvette $12-ért, mert lejárt a domain. Utána visszatszerezte a Google természetesen, de 1 percig ő volt a tulajdonos 🙂 Múltkor pedig egy nagyon jó podcastot hallgattam Noah Kagan-től, aki a sumo.com-ot vette meg 1,5 millió dollárért. Ha tudsz angolul, mindenképp érdekes meghallgatni.

domain

Tárhely: 9.000 Ft/év-től

A tárhely kiválasztása egy nehéz kérdés. Nagyon fontos, mert nagyban befolyásolja a weboldalad sebességét.

Az elején elég lehet egy normál tárhely is, mint a Netmasters legolcsóbb ajánlata. Ez tökéletesen kielégíti egy kezdeti oldal igényeit.

Lehet egy elvileg gyorsabb SSD tárhelyet vásárolni vagy akár egy nagyon profi megoldást, egy WordPress-re kialakított tárhelyet a WPEngine-nél.

A lényeg, hogy minél többen lesznek a honlapodon, minél nagyobb forgalmad lesz, annál fontosabb lesz a minőségi tárhely.

Ha nincs nagy büdzséd, akkor kezdj egy egyszerű, évente 10 ezres tárhellyel és később ráérsz foglalkozni a gyorsításon.

Ha már az elején úgy készülsz, hogy biztosan komoly forgalmat fog hozni a weboldalad, akkor megéri már az elején jobb tárhelyt vásárolni, mert a költözés elég idegörlő szokott lenni.

Divi sablon: $70/év vagy egy összegben $224

Remélem az már neked is egyértelmű, hogy ingyenes sablonnal nem foglalkozunk. Minden pozitív tulajdonságát elveszted vele a WordPress-nek.

A Divi egy tökéletes választás szinte mindenkinek –> Itt tudsz többet olvasni a sablonról

Szerencsére szereztem exkluzív akciót a sablonhoz, így $70-be kerül éves konstrukcióban és $224-be, ha egy összegbe szeretnéd megvásárolni.

Ugye bármennyi domain-en vagy weboldalon használhatod a sablon. Van még millió jó tulajdonsága, mindenképp olvasd el a róla szóló cikkünket.

Éves fizetés esetén
$89 $70

Hozzáférés a Divi sablonhoz
Hozzáférés az összes bővítményhez
120+ elkészített weboldal kinézet
Folyamatos frissítések
Prémium ügyfélszolgálat
Bármennyi weboldalra feltelepíthető
Kockázat nélküli csatlakozás
Egyszeri fizetés

Egy összegű fizetés

$249 $199

Hozzáférés a Divi sablonhoz
Hozzáférés az összes bővítményhez
120+ elkészített weboldal kinézet
Folyamatos frissítések
Prémium ügyfélszolgálat
Bármennyi weboldalra feltelepíthető
Kockázat nélküli csatlakozás
Egyszeri fizetés

Ezek az alapok, amiket mindenképp ki kell fizetned.

Ez összesen évente 32.000 Ft, azaz havonta kb. 2.700 Ft.

Természetesen, ha jobb tárhelyet vásárolsz, több domain neved van, akkor ez az ár folyamatosan megemelkedik.

Egyéb költségek

Az előző számítás egy egyszerű weboldalra vonatkozott, ha mindent magadnak csinálsz, nem bérelsz fel designert, programozót, egy alap weboldal kell, amibe nem kell semmi egyedi funkció vagy fizetős bővítmény.

Összeszedem azokat a plusz költségeket is, amik még fel szoktak merülni. Fontos, hogy lásd a teljes képet és ki tudd számolni milyen pénzbeli költségeid lesznek az időbeli ráfordításokon felül.

Email marketing szoftver: $9/hó-tól

Szinte biztos, hogy ez egy állandó kiadásod lesz, mert az email listád óriási fegyvered lesz.

Tudom, hogy van a Mailchimpnek ingyenes ajánlata, de azt felejtsd el, mert nincs benne automatizáció. Azt pedig mindenképp szeretnéd használni.

Mi Active Campaign-t használunk, ami kezdőknek is tök könnyen használható, de bonyolult rendszereket is lehet vele építeni.

Írtam róla egy jó kis leírást, amit itt el tudsz olvasni.

Fura, hogy ilyen olcsó, ahhoz képest mennyit tud a szoftver.

Minden más online marketing eszközhöz hozzá szokták kapcsolni, így az integráció is elég jól működik.

Feliratkozó űrlap + felugró/beúszó ablak: 0 Ft

Mindenhova szokott kellene egy jó feliratkozó űrlap. Ezt az email marketing szoftvereddel össze kell kapcsolni, hogy az információk megfelelően tovább haladhassanak.

A Divihez ingyen jön a Bloom bővítmény, ami nagyon király kis feliratkoztató/pop-up plugin.

Ez ingyenes, így nem kell másra költened.

Szinte az összes email marketing szoftverrel összekapcsolhatod.

Lehet vele 2 lépéses feliratkoztatást csinálni, lehet beúszó űrlapot létrehozni, simán űrlapként is lehet használni, szóval tényleg elég király kis bővítmény.

Landing Page készítő szoftver: 0 Ft

Ha elkezded magad beleásni az online marketingbe, akkor meg fogod ismerni a landing page fogalmát.

Ezek olyan oldalak, amiknek 1 céljuk van, ami általában feliratkoztatás egy email címre vagy konkrét eladás.

Ennek az elkészítését teszik könnyebbé külső szoftverek, amelyekbe egy csomó sablont beleraktak, beintegráltak felugró ablakokat, email marketing szoftvereket, így elvileg egy csomó pluszt adnak.

A legismertebbek a LeadPages, InstaPages, Unbounce. Az áruk havonta kb. $50.

Nem mondom, hogy nem hasznosak, mert tényleg tök jó sablonjaik vannak, lehet A/B tesztelni, király statisztikákat lehet készíteni, de magukhoz láncolnak és nem tudnak sokkal többet, mint maga a Divi sablon.

Úgy láncolnak magukhoz, hogy elkészítheted az ő landing oldalukat, ezt beintegrálhatod a weboldaladba, de ha már mégse szeretnél előfizetni rájuk, akkor nem tudod őket használni.

Ezért is szoktunk, inkább mi is magunknak megcsinálni az oldalainkat abban a sablonban, amiben dolgozunk.

A Diviben is lehet ugyanúgy landing oldalakat csinálni, A/B tesztelni, a Bloom-mal felugró ablakokat és űrlapokat készíteni és a Google Analytics-szel statisztikákat készíteni.

Ismét azt mondanám, hogyha nagyobb büdzséd van, akkor használj ilyen szoftvert, mert tényleg lerövidít sok munkát, de szerintem érdemes megtanulni a Diviben is az ilyen oldalak elkészítését és a Google Analytics is annyira fantasztikus, hogy megéri megtanulni a használatát, akár mélyebben is.

Programozó: 2.500-10.000 Ft/óra

A kereslet brutális megnövekedése miatt a jó programozók óradíja kezd az egekbe szökni. Ezt teljesen megértem és igazából jogosnak is tartom. Olyan automata rendszereket hoznak létre akár pár óra alatt, ami később több 100 órát és sok százezer Ft-ot tud Neked megspórolni.

Valószínűleg Te is el fogsz jutni oda, hogy már nem minden megy magadtól, egyedi rendszereket, megoldásokat szeretnél a weboldaladba.

Hogyha az egész WordPress weboldalad fejlesztői csapat (vagy egy fejlesztő) készíti, akkor egyértelmű, hogy kihez fordulsz ha új funkciót szeretnél beépíteni, mert ők tudják, hogy készítették el a honlapod.

Ha nem a saját fejlesztőid akarod használni, mert nem vagy megelégedve akkor ugye mivel a WordPress-ben hasonlóan dolgoznak a különböző fejlesztők, viszonylag könnyen találhatsz új programozót.

Erre én a WPHU.org-ot ajánlom, ahova egy jól összeszedett leírás után ki tudnak neked ajánlani egy fejlesztőt.

Ne félj attól, hogy programozót kell használni. Simán el lehet készíteni különleges weboldalakat nélkülük is, de hogyha valamilyen fizetési rendszerre nincs bővítmény vagy akár több rendszert kell összekapcsolni (Magyarországon a számlázás miatt szokott ez probléma lenni), akkor lehet egyszerűbb pár tízezer Ft-ot erre rászánni. Meg fog térülni, ha már ezen a szinten jársz.

Designer: 0 Ft-tól a csillagos ég

Nem is kérdés, hogy mennyire fontos a design. Van, akinek jobb szeme van hozzá, van akinek rosszabb. Én például látom, hogy mi a szép, de nagyon nehezen hozok létre valami újat és szépet.

Más weboldalakból való inspirálódás, különböző elemek átvétele, viszont jól működik.

Attól függően, hogy milyen projekted van, valószínűleg szükséged lesz legalább egy logóra. Ezen felül egy kis arculatot is elkészíthetsz, ami magába foglalja a logót, weboldalad színeit, névjegykártyát, email aláírást, stb.

Ha nagyon kevés pénzed van, akkor elég lehet fiverr-en $5-ért logót csináltatni vagy akár saját magadnak is megcsinálhatod.

Viszont fontos megemlíteni, hogy egy jó designer sokat tud segíteni és egyáltalán nem becsülöm le a munkájukat. Ha megteheted, mindenképp kérj fel valakit, mert nagyon fel fogja dobni a weboldalad.

Számlázás: 12.900 Ft/év-től

Ha online vállalkozást szeretnél vagy elektronikus számlákat állítasz ki, akkor szükséged lesz egy ilyen szoftverre. Mi a számlázz.hu-t használjuk és nagyon szeretjük. Mióta egy programozó összekötötte a különböző eszközeinket velük, automatikusan működik minden, hozzá se kell nyúlni. A könyvelőnknek van olyan fiókja, amivel csak a számlákat látja, így neki se kell küldözgetni külön.

Mindenképp megéri minél automatikusabb rendszert csinálni, mert elképesztő sok időt takaríthatsz meg vele.

Összegzés

Több különböző költséged lehet még egy Divi honlapon, de szinte mindenre van ingyenes bővítmény. Ha pedig már valamelyik ingyenes bővítmény nem elég, akkor tuti van egy nagyon olcsó fizetős bővítmény, ami tényleg kielégíti minden kívánságod.

Minimum évente 32.000 Ft-ba fog kerülni egy ilyen weboldal, ami havonta 2.700 Ft, szóval tényleg szinte 0 pénzből el lehet indulni. Ez egy non-profit weboldalnak se hiszem, hogy megterhelő lenne.

Egy csomó fizetős bővítményt és szoftvert tudsz helyettesíteni a Divi fantasztikus funkcióival.

Ha egyedibb megoldásra van szükséged, akkor pedig utána tudsz nézni bővítményeknek, tudod használni azokat, amiket mi ajánlunk a WordPress All-in kurzusunkban és végső esetben programozót is fel tudsz bérelni.

Remélem segítettem eligazodni a számok tengerében és hasznosnak találtad a bejegyzést 🙂