Az online kurzusok és a tagsági weboldalak, ahol havi vagy éves díjat kell fizetni fénykorukat élik. A WPKurzus miatt, elképesztő sok kutatómunkán és tesztelésen vagyok túl, hogy megtaláljam a legjobb eszközöket. Nagyon sokan kérdezik, hogy milyen rendszert építettünk fel, ezért ezt most teljesen nyíltan megmutatom neked. Miért használtuk az egyes szoftvereket, bővítményeket és hogy kapcsolódnak össze egymással.

Mielőtt nekikezdenél, el kell döntened, hogy online kurzust, tagsági rendszert vagy egy hibridet szeretnél létrehozni. Ez nem ennek a leckének az anyaga (ha elkészítem azt a cikket, akkor belinkelem ide), de mindenképp figyelembe kell venni. Nem muszáj minden eszközt használni, ha csak egy sima kurzust szeretnél például.

A rendszer amit bemutatok (és mi is használunk) úgy épül fel, hogy havi vagy éves díjas felhasználóid is lehetnek és akár külön kurzusokat is készíthetsz. A lényege, hogy lehet fejlődni, alakulni, nem kötöd meg a kezed már a legelején. Ha látsz esélyt arra, hogy ebbe a hibrid irányba mész a jövőben, akkor mindenképp megéri egyből így építeni fel a weboldalad, mert később nagyon szenvedős átállni.

Ez tényleg egy eszközökből álló csomag, nem lehet ingyenesen felépíteni, de így is nagyon olcsón üzemeltethető az egész.

A motor: WordPress

Ez a mi esetünkben elég egyértelmű volt, hogy mit választunk.

Nagyon rugalmas rendszer, könnyű fejleszteni, egyre jobban fejlődik, fantasztikus eszközöket építenek hozzá.

Igaz, hogy meg kell tanulni a kezelését, de megéri a plusz munkát, mert mindent el fogsz tudni készíteni.

Megemlíthető még a Teachable, ami egy nagyon jó platform online kurzusok készítésére, de elég drága a mi rendszerünkhöz képest, valamint a magyar számlázás se megoldott.

Sokan árulják a kurzusaikat a Udemy-n vagy hozzá hasonló platformon. Én jobban szeretem, ha a saját weboldaladon van minden, mert úgy lesz meg a teljes kontroll.

Az ára alapvetően ingyenes, de természetesen a tárhelyért fizetni kell. Nagyon sok tárhely közül választhatsz. Az egyszerűség kedvéért számoljuk a WordPress+Domain+Tárhely hármast évente 20.000 Ft-nak.

A sablon: Divi vagy Avada

Nehéz döntés, mert több nagyon jó sablon közül lehet választani. Írtam már egy cikket a legjobb sablonokról, ott jobban meg tudod nézni a sablonokat egyedileg.

Mi Avadával nyomjuk, mert ezzel kezdtük, viszont sokszor gondoltunk már arra, hogy áttérjünk Divire. Azért nem tesszük, mert túl nagy munka lenne mindent átvinni és ez most egyáltalán nem áll a prioritásaink élén.

Bármilyen weboldalt el lehet velük készíteni, landing oldalakat hozhatsz létre, nagyon sokan használják, folyamatosan fejlesztik őket.

Olvasd el az előbb linkelt cikket, ha választás előtt állsz.

Ha több weboldalt szeretnél, akkor a Divi sokkal jobban meg fogja érni, mert bármennyi weboldalra fel lehet telepíteni. Ráadásul jár hozzá a Bloom bővítmény, ami a felugró ablakokat intézi.

Számoljunk 21.000 Ft-os éves díjjal, mert $70-ért meg lehet vásárolni a Divit az exkluzív akciónkban.

Éves fizetés esetén
$89 $70
Hozzáférés az összes sablonhoz
Hozzáférés az összes bővítményhez
Folyamatos frissítések
Prémium ügyfélszolgálat
Bármennyi weboldalra feltelepíthető
Kockázat nélküli csatlakozás
Egyszeri fizetés
Egy összegű fizetés
$249 $224
Hozzáférés az összes sablonhoz
Hozzáférés az összes bővítményhez
Folyamatos frissítések
Prémium ügyfélszolgálat
Bármennyi weboldalra feltelepíthető
Kockázat nélküli csatlakozás
Egyszeri fizetés

A videók tárhelye: Vimeo Pro

Valószínűleg videós kurzust fogsz készíteni. Ezen kívül használhatsz pdf-eket, prezentációkat, fájlokat, amiket odaadsz, de szinte mindig a videó lesz a fő tartalmad.

Különböző helyekre lehet feltölteni őket. Mi elsőnek a MemberPress által ajánlott Amazon AWS-t használtuk, ami jóval olcsóbb volt, mint a Vimeo, de nem volt olyan szép, olyan profi.

A Vimeo Pro-nál be lehet állítani különböző védelmeket, hogy csak a Te weboldaladon lehessen megnézni a videót, ne lehessen letölteni. Lehet saját brandinget hozzáadni, különböző mappákat létrehozni.

Mindenki ismeri a Vimeot és a sablonok fejlesztői létre szoktak hozni Vimeos elemet, így szépen integrálódnak.

Az ára az egyetlen probléma, ami évente kb. 58.000 Ft ($199). Ha sok anyagod van, sok videót kell tárolni és fontos a szép megjelenés, könnyű használhatóság, akkor mindenképp szerezd be Te is.

A képernyővideók elkészítése: Camtasia

El is kell készítened valahogy a tananyagaid, amihez a standard program a Camtasia.

Elképesztően egyszerű felvenni vele a videókat és utána meg is vágni őket. A Windowsosok általában ezt a szoftvert szokták használni.

Elvileg egyszer kell kifizetni, de a frissítésekért fizetni kell. Nem muszáj lefrissítened a programot, mert a mostani 9-es verzió nagyon sokáig jó lesz még. Az ára 71.000 Ft (€222,8 euro).

Mikrofonnak én a Blue Snowball-t használom, ami 27.900 Ft a Muzikernél.

Persze, ha te nem képernyővideós tananyagokat készítesz, akkor más költségeid lesznek.

Azért, hogy ne legyen nagy kavar, évente 40.000 Ft-tal számolok.

A tagsági rendszer: MemberPress

Több hetes kutatómunka után döntöttem a MemberPress mellett. Mindent elolvastam, amit az interneten találtam a membership rendszerekkel kapcsolatban.

A legfontosabb tulajdonságok:

 • A legnagyobb előnye, hogy szabályok alapján működik. Letilthatsz egyszerű oldalakat/bejegyzéseket, kategória alapján bejegyzéseket, oldalaknak csak kis részét és még elképesztő sok mindent meg lehet tenni, igazából csak a kreativitásod szab határt.
 • Lehet egyedi kurzusokat is létrehozni vagy akár többet is berakhatsz egy csokorba. Különböző tagsági szinteket hozhatsz létre, nagyon rugalmas az egész.
 • Tényleg letiltja az oldalakat. Sok tagsági bővítmény csak látszólagosan tiltja le a leckéket. Az itt letiltott tananyagokat nem fogod megtalálni a Google-n az tuti.
 • Ingyenes affiliate szoftver jár hozzá, amit szintén ők készítettek, így ha jó partnereket szerzel, akkor könnyen tudod kezelni a jutalékokat. Egyébként ők írták a Pretty Link Prot is, szóval tényleg a toppon vannak.
 • Kuponokat tudsz használni, amivel különböző akciókatés promóciókat hozhatsz létre.
 • Az ügyfélszolgálat hihetetlen jó. Mondtam nekik az elején, hogy a Ft nálunk a szám után jelenik meg. A következő napon már el is készítettek nekem egy új béta verziót és a következő hivatalos frissítésbe is belerakták.
 • Könnyű hozzákapcsolni a PayPalhoz, de sajnos a Braintreehez nem lehet.
 • Nagyon sok email marketing szoftvert integráltak hozzá (Mi az ActiveCampaign-nel használjuk).

Meg kell szokni a használatát, át kell menni a dokumentációjukon, oktatói videókon, de meg lehet tanulni egy átlag embernek is.

Angolul van az egész, de mi készítettünk magyarítást a látogatóknak is látható részhez.

Mi egy programozó segítségével kapcsoltattuk össze a Barionnal és a Számlázz.hu-val, így teljesen automatikusan megy minden.

Évente, 1 weboldalra kb. 35.000 Ft-ba ($119) kerül a használata. Nagyon sokan használják külföldön is, nagyon örülök, hogy mellette tettem le a voksom.

Learning Management System (LMS): LearnDash

A Learndash a titkos összetevőnk, amit 2017 márciusában építettem be.

Az LMS-ek megkönnyítik és jobbá teszik a tanulási élményt. A készítők az elearning szférából jöttek. Fortune 500-as cégeknek, egyetemeknek és az amerikai kormánynak készítették el az online oktatási tananyagaikat, platformjaikat. Ezek után hozták létre a Learndasht, mint WordPress bővítmény.

Legfontosabb pozitívumok:

 • Új tartalomformátumokat készíthetsz, mint a Kurzus, Modul és Lecke, így sokkal jobb struktúrát adhatsz a tanfolyamaidnak. Nem bejegyzés vagy oldal formátumot kell használnod, így mindennek meg lesz a helye.
 • A tanulók bejelölhetik melyik leckét végezték el, látják hol járnak, akár jegyzeteket is készíthetnek.
 • Külön kurzusokat hozhatsz létre és ezeket külön tagsági szintekhez rendelheted. Így lehetnek évente fizető tagjaid, akik minden kurzusod megkapják, lehetnek egyedi kurzusokat megvásároló tagjaid, attól függ, hogy szeretnéd felépíteni az ajánlataid.
 • Feladatsorokat, kvízeket készíthetsz, amiket osztályozhatsz is attól függően, hogy milyen eredményt értek el a tanulók. Ezzel fel tudod hívni a figyelmet a fontosabb részekre.
 • A kurzusok végén kérhetsz vásárlói véleményeket. Így csak az fogja kitölteni, aki tényleg elvégezte az egészet. Itt kérhetsz ötleteket, hogy is tedd jobbá a tanfolyamot és ajánlást is automatikusan tudsz gyűjteni.
 • Okleveleket adhatsz a végzett tanulóknak, ami sokkal boldogabbá teszi őket.

Még ezen kívül is vannak funkciók, de ezek a legfontosabbak.

Nem teljesen szükséges egy ilyen rendszert beépíteni, de hosszútávon megéri. Jobb élményt kapnak a tanulóid, így jobban fogják hasznosítani a tanultakat. Sikeresebbek lesznek, szívesebben fognak ajánlani és ez később pénzügyileg is meg fog térülni.

Az ára 1 weboldalra, 1 évre kb. 38.000 Ft ($129). Én nagyon boldog vagyok, hogy beépítettem a rendszerünkbe. Nagyon sok pluszt ad.

Fizetési rendszer: Barion

Régen PayPal-t használtunk és nem is volt vele nagy probléma, csak annyi hogy drága. A PayPalban nagyon jó, hogy mindenki ismeri, de 3,6× annyi jutalékot kértek, mint a Barion. Ráadásul az ügyfélszolgálatukkal is volt néhányszor problémám, bár mindig igyekeztek segíteni.

A PayPal egy 38.000 Ft-os eladás után 1.381 Ft-ot vont le, míg a Barion mindössze 380 Ft-ot. Ha csak 100-at adok el egy évben az 100.000 Ft különbség. Ebből minden bizonnyal kijön a fejlesztő díja, aki hozzákapcsolja (nekünk 40.000 Ft volt). Akár lehet PayPal és Barion egyszerre is. Mind a kettő kezeli egyébként a bankkártyás fizetést.

Mivel a Számlázz.hu-t mindenképp hozzá akartuk kötni a MemberPress-hez, így a PayPalt lecseréltük és a Bariont is hozzákapcsoltuk.

Ráadásul magyarok és inkább őket támogatom, mint a PayPalt.

Hogy tudjunk számolni, számoljunk 40.000 Ft-os termékkel és évente 100 eladással, ami az 1%-os jutalék miatt 40.000 Ft.

Számlázó rendszer: Számlázz.hu

Azután, hogy automatikus lett a Barionnal a fizetés és a számlázás is megoldódott a Számlázz.hu-val, az életem sokkal könnyebb lett.

A könyvelőm be tud lépni, intézi a számlákat. Nekem csak akkor kell ránéznem, ha valakinél véletlen valami elírás történt.

Fizetned kell magáért a Számlázz.hu évente 16.383 Ft-ot, a Számla Agent-ért 1.905 Ft-ot havonta és az egyedi számlákért 8 Ft-ot. Évente számoljunk 50.000 Ft-tal.

Email marketing rendszer: ActiveCampaign

Az automatikus marketing rendszerünk motorja az ActiveCampaign.

Gondos tervezést igényel, hogy minél jobb automatizmusokat hozhass létre, de ha kitaláltad, akkor csodálatosan létre lehet hozni őket.

Integrál a MemberPress-szel, így egyből felveszi a vásárlói listádra az új tanoncaid.

Nálunk ez a szoftver működteti az automatikus marketing rendszert, anélkül, hogy bármit is csinálnom kellene mióta elkészítettem a sorozataim.

9 dolcsinál kezdődik, ami max 500 feliratkozót enged. Inkább max 2.500 fős listával számoljunk, ami havonta kb. 9.000 Ft ($29), évente pedig kb. 100.000 Ft.

Fórum: Facebook csoport

A legegyszerűbb egy zárt csoportot létrehozni és itt kiépíteni egy közösséget.

Készíthetsz fórumot is a bbPress-szel, de szerintem túl nagy munka és nagyon nehéz ott irányítani a közösséget.

Természetesen a használata ingyenes.

Mennyibe kerül egy tagságot és kurzusokat kezelő WordPress weboldal?

Kb. ennyi lesz, amire költened kell. Mi pontosan ezekért fizetünk folyamatosan.

Ezen felül természetesen lesznek hirdetési költségeid, de ezt bele kell kalkulálnod.

Az eszközök árai évente:

Tárhely+domain – 20.000 Ft
Sablon (Divi) – 21.000 Ft
Vimeo – 58.000 Ft
Camtasia – 40.000 Ft
MemberPress – 35.000 Ft
Learndash – 38.000 Ft
Barion – 40.000 Ft
Számlázz.hu – 50.000 Ft
ActiveCampaign – 100.000 Ft
Összesen: 402.000 Ft

Évente kb. 400 ezer Ft-ból jön ki egy profi tagsági és online rendszer. Ez havonta kb. 34.000 Ft.

Persze sok dologtól függ, hogy neked mennyibe fog kerülni a saját rendszered. Milyen termékeket árulsz, hány terméked van, mennyit költesz hirdetésekre, mennyibe kerül a terméked, stb.

Nem bántam szűkmarkúan az eszközökkel, tárhelyet, számlázást, fizetési rendszert is számoltam, 2.500 fős levelezőlistát, képernyő videó felvevős programot is, szóval ez tényleg egy profi, mindenre kiterjedő rendszer.

Mi a WPKurzusnál pontosan ezeket használjuk és 1 eladásra van szükségünk havonta, hogy nullszaldósok legyünk.

Ha Te is gondolkodsz online kurzusban, tagsági rendszer kialakításában, akkor mindenképp próbáld meg megbecsülni, hogy mennyi profitod lesz egy eladáson a hirdetési költséget levonva. Így fogod tudni megsaccolni, hogy mikor éri meg egy ilyen rendszert felépítened.

Figyelned kell az esetleges grafikusi és fejlesztői költségre is. Egy bizonyos szint felett nem érdemes mindent neked csinálni, mert túl sok idő megtanulni.

Vagy megtanulod elkészíteni a WordPress weboldalad, összekapcsolni a szoftvereket vagy kiszervezel feladatokat viszont, ha a marketinged és az online vállalkozásod fejleszteni akarod, akkor szerintem fontos, hogy értsd a WordPress-t, email marketing szoftvert, videó vágást, tagsági és LMS rendszer használatát, mert ez a bizniszed lényege.

Én azért ezeket a rendszereket párosítottam össze, mert nagyon jól integrálnak egymással. Vigyázz, ha kicserélnél egy bizonyos összetevőt, akkor a többi eszközzel nem biztos, hogy össze tud kapcsolódni az új választottad.

Ha nem saját rendszert akarsz építeni, akkor számolj azzal, hogy jutalékot kell fizetned például a Udemy-nek és nem lesz teljesen a Te kezedben lesz a marketinged. Ha kitalálják, hogy növelik a jutalékukat vagy kapsz egy nagyon erős versenytársat, nem tudsz sok mindent tenni ellene.

Én azon a véleményen vagyok, hogy ha saját kurzust vagy tagsági rendszert szeretnél, akkor egy saját rendszert építs fel. Sokkal könnyebb lesz fejleszteni, magasabb szintre lépni.

Remélem tudtam segíteni a tervezésben és a különböző eszközök kiválasztásában. Ha kérdésed van, nyugodtan tedd fel a komment szekcióban.