3. A WordPress felépítése és tartalomformátumai

Örülök, hogy ismét velem tartasz a WPKurzus Mini tanfolyamának 3. leckéjében.

Ha sikerült követned az előző leckéket, akkor valószínűleg a sablonod kiválasztásánál tartasz jelenleg.

Jól fontold meg, mi mellett döntesz, mert ez befolyásolja a legjobban azt, hogy a WordPress-szel hosszú távon is baráti viszonyban maradsz-e. 😉 Ha rossz sablonnal dolgozol, akkor nem lesznek kellemes élményeid, de ha hozzánk hasonlóan az Elementort vagy a Divit választod, azt nagyon meg fogod nekem később köszönni.

Ahhoz viszont, hogy a különböző oldalszerkesztők működésével teljesen képbe kerülhess, először is tisztáznunk kell olyan alapvető fogalmakat, mint a menüszerkezet, az oldalak és a bejegyzések.

Vezérlőpult – Üdv a fedélzeten!

Miután sikeresen beléptél WordPress weboldalad Vezérlőpultjába, közelebbről is megismerkedhetsz a következőkkel:

  • felső eszköztár nyújtotta lehetőségekkel,
  • bal oldali navigációs menüsor aktuálisan elérhető elemeivel,
  • valamint a különböző menüpontok aktiválásától függően dinamikusan változó fő kezelőfelülettel.

Mini kurzusunk fő célja az, hogy a WordPress kínálta szuper lehetőségeket mindenki megtapasztalhassa. Azért állítottuk össze ezt a tanfolyamot, hogy a leckékkel haladva te is megszerezz egy olyan alapvető technikai jártasságot, amivel felvértezve bátran nekivágsz majd a weboldal készítésének.

Ha a Vezérlőpult egyes elemeivel, beállítási lehetőségeivel kapcsolatban segítségre lenne szükséged, szeretettel várunk tanfolyamainkon, ahol A-tól Z-ig mindent leírunk és megmutatunk neked.

Most viszont nem fecséreljük a szót, hanem megyünk tovább azzal, amivel már a kezdetekkor mindenképp tisztában kell lenned.

A WordPress alapvetően egy tartalomkezelő rendszer (CMS – content management system). Két fő tartalomformátumot használunk benne. Ezek közül egyik a bejegyzés, a másik pedig az oldal lesz.

Bejegyzések

A WordPress régen még csak egy egyszerű blogmotor volt, így nem csoda, hogy nagy hangsúlyt kaptak benne a bejegyzések. A blogolás és a tartalommarketing fokozatosan egyre népszerűbb lett, és a WordPress-nek is egyre többen szavaztak bizalmat.

Ha valamilyen érdekes témában olvasgatsz a neten, a legvalószínűbb, hogy éppen egy blogbejegyzés van előtted.

Tudni lehet, hogy ki a szerzője (mert megvan neked is a kedvenced), hogy mikor írta, amit írt (mert fontos, hogy aktuális legyen), és hogy milyen kategóriában, szűkebb témában fejtette ki a gondolatait (mert nem érdekelhet minden mindenkit).

Ha ügyes és kitartó vagy, bejegyzéseket rendszeresen írsz és teszel közzé te is. Itt tehát a lényeg a friss, dinamikusan változó tartalom – elsősorban a szöveg (+ kép) – lesz, amit mindig egy adott keretben jelenítesz meg.

A bejegyzéseket ízlés szerint felső/oldalsó menüsor, tartalomjegyzék, hozzászólások, valamint általában egy oldalsáv és azok elemei kísérik. Ezeket elég az elején egyszer jól beállítanod, és utána már mindig a te ízlésednek megfelelően jelennek meg.

Oldalak

A tartalomformátumok másik nagy csoportját az oldalak adják.

Ezek statikus tartalmak, ami azt jelenti, hogy ritkábban változnak. Nincs szerzőjük és dátumuk sem, mert ez az oldalak esetében legtöbbször lényegtelen.

Ilyenek például a Főoldal, a Rólunk oldal, a Szolgáltatások, a Kapcsolat oldal és különböző értékesítési célú landing oldalak is.

Egy ilyen oldal összeállításának máshogy fogsz nekiállni, mint a következő bejegyzésed megírásának.

Nem csak szövegre, hanem szuper jó elrendezésekre is szükséged lesz.

Az oldalak különböző sávokból épülnek fel, amiken belül tetszőleges elemeket helyezhetsz el. Ez az oka, hogy az oldalaid általában nem fognak hasonlítani egymásra, míg a bejegyzéseid hasonló “keretben” jelennek meg.

Ha használtál korábban ingyenes blogplatformokat blogolásra, ahol korlátozottak voltak a lehetőségek, talán meglepő lehet neked, hogy a weboldaladon blogbejegyzések és önálló oldalak egyszerre szerepelhetnek. Nem értettél félre semmit, a válasz határozott igen! Többek között ebben áll a WordPress.org nagyszerűsége. Ha pedig szeretnél biztosra menni abban, hogy jól értetted-e, mi a különbség egy blog és egy weboldal között, itt olvashatsz tovább, mert természetesen erre a kérdésre is írtunk már egy cikket.

Menüszerkezet

Oké, hogy vannak bejegyzéseid és oldalaid, de kell valami, ami mindezt ragasztószalagként tartja össze. Ez lesz a menüd, ami – ha úgy akarod – mindenhol megjelenik.

A menüdet szintén egyedileg kell létrehozni. Azt helyezel el benne, amit csak logikusnak tartasz. Ide kerülhetnek saját oldalaid, bejegyzéskategóriád, vagy akár konkrét bejegyzéseid is. Sőt, egy másik weboldalra is linkelhetsz. Ez teljesen tőled függ.

Azt kell kitalálnod, hogy a látogató hogyan navigálhat a legegyszerűbben a weboldaladon. Mire (melyik oldalra, bejegyzésre, linkre) érdemes a látogatód figyelmét irányítanod?

A bejegyzések írása, az önálló oldalak összerakása, a menüszerkezet és a linkek struktúrájának kialakítása gondos tervezést igényel. (Az előre gondolkodás a weboldal készítésnél nagyon fontos dolog. Nem véletlenül van egy külön Tervezés tanfolyamunk. 😉 )

Légy felfedező, vagy tarts velünk, hogy csak a lényeges dolgokkal töltsd az idődet!

A WordPress belső felületével te magad is megismerkedhetsz, és egyedül is be fogsz tudni állítani nagyon sok mindent. A szükséges intézkedések egy része egyértelmű, de vannak olyan dolgok, amelyekre hosszú évek tapasztalata vezetett rá minket.

Az alap kezelőfelületen túl a sablonod is ad még számtalan új beállítási lehetőségetEgyedül is nekivághatsz, de előre szólok, egy idő után idegőrlő lesz minden egyes kattintás előtt rákeresni a Google-ben, hogy piszkáld-e az adott beállítást vagy inkább ne. 😉

Mi már több száz oldal elkészítésében segítettünk másoknak, így kitapasztaltuk a kötelező beállításokat, és tudjuk, hogy mi az, ami pont jó úgy, ahogy van.

Ha szeretnél a mi tudásunkat felhasználva gyorsan és biztonságosan haladni a saját terveiddel, tanfolyamaink bármikor a segítségedre lesznek ebben.

Ajándék landing page – holnap feltétlenül nézz be érte!

Mivel a mai lecke végére az alapvető tartalomtípusokat és felhasználási módjukat sikeresen elhelyezted a WordPress-rendszeredben, az utolsó fontos infót is megkaptad, ami az oldalszerkesztéshez kellett.

Holnap Mini kurzusunk legizgalmasabb része jön, mert végre átadhatom azt az AJÁNDÉKOT neked, amiről már legszívesebben az első leckében lerántottam volna a leplet.

Megmutatom, hogy egy profi sablonnal milyen egyszerű egy általunk készített elrendezést átalakítani, és pár perc leforgása alatt teljesen egyedivé tenni. Ezt a feliratkozó oldalt ráadásul oda is adom neked, így te is fel tudod majd használni bármelyik projektedben!

Tarts velem holnap is, nagyon jó szórakozás lesz! 🙂

Próbáld ki INGYENESEN a WordPress-t!

A mini kurzus részei

2015-2022 © Minden jog fenntartva! | ÁSZFAdatvédelmi nyilatkozat