6. Biztonsági intézkedések

Lehet, hogy a tegnapi lecke jelentette az első alkalmat, amikor működés közben láthattál egy profi oldalépítőt belülről, vagy éppen most tartasz ott, hogy első saját lépéseidet teszed meg valamelyikben.

Ma egy könnyedebb téma lesz terítéken. A már többször emlegetett bővítményekről lesz szó, és persze főként arról, hogy hogyan érdemes használni őket.

Ettől függetlenül szeretném, ha jól figyelnél, mert nincs annál rosszabb, mint amikor összeomlik a weboldalad és a több hónapos vagy akár éves munkád odavész.
Ígérem, nem rizsázok erről hosszan, de mindenképp fektesd be a felkészülésbe legalább ezt az egy leckényi időt.

Megmutatom, mire kell odafigyelned és mit kell tenned azért, hogy weboldal tulajdonosként is nyugodtan hajthasd álomra a fejedet.

Biztonságos-e a WordPress?

A WordPress biztonságosságával kapcsolatban sok horrorsztori kering a neten.

Nem titok, hogy különböző kártékony robotok folyamatosan pásztázzák az internetet és a WordPress oldalakat. Szeretnének bejutni és rossz célokra, főként további támadásokra felhasználni a megfertőzött honlapokat.

Azért szeretik a WordPress-t támadni, mert ez egy nyílt forráskódú rendszer. Mivel a WordPress kódját bárki fejlesztheti, így a sebezhető pontok híre is gyorsan elterjed.

Nagyon sok WordPress weboldal van a világon, amin rengeteg fejlesztő sablonjait és pluginjait használják az emberek. Ha találnak rajtuk valahol egy biztonsági rést a kártevők, akkor ezen automatikusan megpróbálnak betörni.

Fontos tudni, hogy ezeknél a támadásoknál nem konkrétan a te honlapodat akarják feltörni, hanem vaktában lövöldöznek és néha szerencséjük lesz.

Így védd meg a rendszeredet

A következőket teheted azért, hogy a kártékony robotok dolgát megnehezítsed:

Az, amit a weboldalad biztonságáért meg kell tenned, önmagában nem egy bonyolult dolog. A megfelelő alapbeállításokra, a rendszeres frissítésekre és mentésekre viszont oda kell figyelned. Ha a fentieket megfogadod, 99,9%-ban mindentől meg fogod tudni védeni a honlapodat.

A netbiztonságra nem kell rágörcsölni, mert sose lehet 100%-os rendszert létrehozni. Gyakran láthatod a hírekben, hogy nagy cégek oldalára is betörtek, de ezek általában már profi hackerek által indított célzott támadások. Neked szinte biztos, hogy nem kell ilyenekkel találkoznod.

Összefoglalva tehát van egy jó meg egy rossz hírem. A jó hírem az, hogy a WordPress igen könnyen szuper biztonságossá tehető. A rossz hírem pedig az, hogy az oldalad biztonságossá tétele és karbantartása leginkább a te felelősséged.

Mondanám, hogy ezzel a végére is értünk a WordPress alapjainak, de ez nem így van. 😉

Az utolsó leckének egy szuperizgalmas témát tartogattunk, ami sokaknak a szíve csücske lesz. Holnap megmutatom neked, hogy miként lehet olyan WordPress rendszert felépíteni, amivel rengeteg pénzt kereshetsz.

Gyere holnap is, addig is szép napot kívánok!

2015-2022 © Minden jog fenntartva! | ÁSZFAdatvédelmi nyilatkozat