A weboldalkészítés 3 alappillére

Be kell vallanom, amikor eldöntöttem, hogy weboldalkészítést, ezen belül is WordPress-t akarok tanítani, még nem tudtam, hogyan strukturáljam pontosan azt a tudást, amit át szeretnék adni. 2016 elején még egy, a mai anyaghoz képest kezdetleges, csak a WordPress-t és egy sablont bemutató kurzussal indultunk.

Azóta szerencsére több száz tanuló visszajelzését sikerült begyűjteni és én magam is sokkal jobban átlátom, hogy milyen lépéseket követve tud valaki egyedül is, a lehető legrövidebb idő alatt saját honlapot készíteni. Az egész kusza folyamat a weboldalkészítés 3 alappillérére egyszerűsödött.

A weboldalkészítés még mindig egy szakma

Tény, hogy ma már egyedül, laikusként is teljesen jól működő weboldalakat lehet összerakni, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a weboldalkészítés mégiscsak egy önálló szakma.

A webfejlesztő cégeknél általában egyszerre többen is dolgoznak egy honlapon. Hogy lehetséges mégis, hogy ennyi ember feladatát egyedül is elvégezd?

programozó-gilfoyle

A legnagyobb segítség a technológia fejlődése. Szerencsére minden abba az irányba megy, hogy az átlagemberek az internet világában ne csak felhasználók, hanem alkotók is lehessenek. Néhány év leforgása alatt olyan szuper eszközöket kaptunk a kezünkbe, amivel az egyedi honlapok építése egy bárki számára elérhető céllá vált, amihez nem kell már egyetem.

A legnagyobb előrelépés az volt, hogy a kódoláshoz szükséges tudást szinte teljesen kiküszöbölték az új keretrendszerek, de ezen túl is minden lépést a lehető legegyszerűbbé tettek.

Ezekkel a lehetőségekkel persze a fejlesztőcsapatok is élnek, de a honlapépítés folyamata még mindig elég hosszú, ezért általában elemzők, marketingesek, dizájnerek és programozók is dolgoznak egy oldalon közösen.

Ami viszont nagyon király és egyedül dolgozóként a te malmodra hajtja a vizet, az az, hogy a 80/20-as szabályt figyelembe véve valójában nem kell mindenből elsőre kihoznod maximumot.

Nehogy álmatlan éjszakáid legyenek amiatt, hogy mi lesz, ha nem sikerül egy egész ügynökségnyi ember szakmáját kitanulnod rekordidő alatt. Neked bőven elég csak a tényleg fontos dolgokra odafigyelned, hiszen már ennyivel is fantasztikus eredményeket érhetsz el.

De hogyan találd ki egyedül, hogy mi az, ami tényleg fontos kezdetben, és mi az, ami nem?

Ha egyedül vágsz bele, nagyon nehéz magadtól feltérképezni azt a sok elengedhetetlen lépést, amit máskülönben több különböző munkakörű ember végez. Ebben segít a weboldalkészítés 3 alappillére.

Nézzük is meg, hogy mik ezek!

1. A tervezés fontossága

A webfejlesztő cégeknek általában ez kerül a legtöbb időbe.

Ez azért van, mert amikor felveszed velük a kapcsolatot, ők még semmit nem tudnak rólad, így sokféle infót be kell gyűjteniük a kezdéshez. Meg kell ismerniük a cégedet, a célpiacodat, az olvasóid, a céljaidat, elképzeléseidet stb.

Ki kell találniuk, hogy a honlapodra milyen oldalak kellenek, hogyan vezessék majd ott az olvasót, milyen stratégiát építsenek fel, ami a te esetedben jó lehet.

Ez egy hosszabb, de elképesztően fontos lépcső, ami később tizedére csökkentheti a konkrét elkészítési időt. Akkor is át kell ezen menned, ha egyedül dolgozva a saját magad számára tisztázod le a terveidet.

laptop-tervezés

Az elején én se fordítottam erre elég időt, és a kivitelezés közben kiderülő hiányosságok miatt többször újra kellett kezdeni a projekteket.

Szerencsére tanultam ezekből, és az egész folyamatot elemeire bontottam, hogy pontos lépésről lépésre útmutatót adhassak azoknak, akik még sose csináltak ilyet.

Ahhoz, hogy jó tervező váljon belőled, először is át kell formálni kicsit azt a szemléletmódot, amivel a weboldalakat nézed.

A webes tervezéshez egy újfajta, “hátulról előre” gondolkodásmódra lesz szükséged: meg kell ismerned az oldalak elemeit, a visszamodellezésüket és azt, hogy hogy lehet később egy új egésszé összegyúrni a kinyert elemeket.

2. A WordPress alapjainak megértése

Ez az, amit a fejlesztő cégek már kívülről fújnak, de egy kezdő honlapépítő számára bizony beletelik pár napba, hogy átlássa a dolgokat.

Milyen alapbeállításokat kell feltétlenül elvégezni? Milyen “legókból” is áll össze a kész weboldal? Hogyan kapcsolódnak egymáshoz a különböző részek? Számos ilyen és ehhez hasonló kérdésre kell rövid időn belül választ találni.

Ha ezeket nem látod át, akkor sem technikailag, sem biztonsági szempontból nem fog jól működni az egész weboldalad. Nem tudod, hova kell nyúlni, ha valamit át kell állítani, és a felmerülő problémákat is nehezebb lesz megoldani.

alapok-lerakása

A WordPress-t nagyon sokan szeretik a rugalmassága miatt, de ennek az az ára, hogy az alapokat bizony meg kell tanulni, ami egyedül nem egyszerű.

Ha kérdéseid vannak (márpedig lesznek), akkor egyedül haladva általában a Google-n vagy YouTube-on próbálsz majd megoldást találni.

De honnan fogod tudni, hogy ezek közül neked melyikre van szükséged?

A legnagyobb probléma az, hogy nem tudod, hogy mit nem tudsz. Így fel sem tudod tenni a helyes kérdést, a rossz kérdések pedig tévútra visznek.

A WordPress alapjainak megértése nem mindenkinek könnyű, viszont mindenki számára 100%-ban hasznos és nélkülözhetetlen lépés, aki saját honlap építésébe vág bele.

Ekkor fogod véglegesíteni a weboldalad struktúráját, összeállítani az aloldalaid szerkezetét, kialakítani a menüt, valamint feltelepíteni és megfelelően beállítani a bővítményeidet.

Elvégzel tehát minden szükséges “kőművesmunkát” azért, hogy már csak egyetlen nagyobb lépés maradjon hátra…

3. A végső lépés: az oldalak dizájnja

Ha még a tervezés szakaszában sikerült átlátnod, hogy mire is lesz majd a honlapodhoz szükséged, és ennek megfelelően választottál magadnak sablont, akkor a konkrét oldalaid dizájnolása hihetetlenül nagy élmény lesz.

A tervezés során jó esetben már pontos feljegyzéseket készítettél arról, hogy milyen oldalakra, azokon belül pedig milyen sávokra/szakaszokra, elemekre lesz szükséged.

Ezeket “már csak” össze kell kattintgatnod a sablonod segítségével. Az olyan okos sablonok, mint amilyen pl. a Divi az Elegant Themes-től, a munka oroszlánrészét automatikusan elvégzik helyetted.

design-elkészítése

Bátran kiélheted a kreativitásodat, de ha céltudatosan és gyorsan akarsz haladni, annak sincs akadálya. Szerencsére nagyon sok előre elkészített elrendezést ad a Divi (és az Avada is), ráadásul mi is elkészítettünk neked olyan elrendezéstípusokat, amikre az aloldalaidnál szükséged lehet.

Szinte minden aloldalt el lehet készíteni kb. 20 alapelrendezésből, a saját tartalmaidnak köszönhetően pedig az egyediséggel se lesz problémád.

Tudom, hogy elsőre szinte hihetetlenül hangzik, mégis így van: a saját színeid, képeid, szövegeid használatával fogod igazán különlegessé tenni a weboldaladat.

divi-előre-elkészített-elrendezések

Persze az első munkád valószínűleg még nem lesz egy dizájnverseny különdíjasa, de fontos látnod, hogy nem is ez az elsődleges cél. Ne felejtsd el, hogy több ember munkáját akarod elvégezni egyedül, és hatalmas dolog, hogy képes vagy rá, mert a kezedben vannak az eszközök, amikkel ezt meg tudod tenni.

Ne a dizájndíjra menj, hanem a hatékonyságra: kezdőként is profi hatású lesz a weboldalad, ha a megfelelő irányelveket követed. Később pedig sok lehetőséged lesz még a továbbfejlesztésre, csiszolgatásra.

Milyen lépésekből áll egy weboldal elkészítése?

Összeszedtem neked a pontos lépéseket, hogy jó rálátásod lehessen arra, milyen feladatok várnak rád a közeljövőben:

Persze vannak átfedések, de nagyjából így írható le egy weboldal elkészítése.

Néhány lépés pár perc alatt megvan, de vannak hosszabb, összetettebb feladatok is, amivel mindenki el szokott molyolni egy ideig. Ha ezt az útvonalat szépen követed, akkor olyan weboldalt fogsz tudni készíteni, amit sok fejlesztő is megirigyelne.

Ha viszont csak úgy “bumm” beleugrasz előkészület nélkül az építkezésbe, akkor hamarosan sok kellemetlen meglepetésben lesz részed.

Tervezés nélkül a munkád nem lesz rendszerezett. Előfordulhat, hogy figyelmen kívül hagysz fontos részeket, miközben órákat teszel bele valami apróságba, ami végül soha nem térül meg. A hibakeresés pedig kész rémálom lehet.

Ha szükséged van segítségre a magabiztos kezdéshez, akkor azt ajánlom, hogy jelentkezz Tervezés kurzusunkra, ami mindössze 9.900 Ft-ba kerül. Ezt a kurzusunkat tudatosan kínáljuk ennyire kedvező áron, mert azt szeretném, hogy mindenki előtt nyitva álljon a lehetőség a weboldala tudatos megtervezésére, hogy a kivitelezés már sokkal gördülékenyebben mehessen.

Tartalomjegyzék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Hasonló cikkek