Még mindig olyan jó az Avada WordPress sablon?

Egy saját WordPress weboldal elkészítésénél a sablon kiválasztása kritikus pont. Mindegyik fejlesztőcsapatnál profi marketingesek próbálják eladni neked a sablonjukat, így nem könnyű a számodra legmegfelelőbbet kiválasztanod. Régen az az Avada az egyik legjobb sablon volt a piacon. Rengeteg weboldalt készítettünk mi is vele. Ebben a cikkben összefoglalom, milyen tapasztalataim vannak a sablonnal.

FRISSÍTÉS!

2018. nyarán tudatosult bennem végleg, hogy az Avada már nem az a jól összerakott sablon, amit szívesen ajánlanék mindenki számára. Az elmúlt 1-2 évben türelmesen vártunk a fejlesztésekre, újításokra, de megmaradtak egy kb. 2016-os szinten. Ez akkor tényleg fantasztikus volt, de a versenytársak olyan mértékben erősödtek, hogy már nem tudom nyugodt szívvel úgy ajánlani az Avadát, mint korábban. Lentebb olvashatod a cikket, amiben bemutatom az Avadát, de mindenképp ajánlom az összehasonlító cikkem a Divivel.

A WPKurzus weboldalát is ezzel a sablonnal építettük fel még 2015-ben (amit azóta Divire váltottunk), de nézzük meg most részletesen is az Avada WordPress sablon jellemzőit.

Mielőtt elkezdeném az elemzést…

Fontos tudnod rólam, hogy amióta használom az Avadát, egyetlen sor kódot se írtam. Főleg azért, mert nem  tudok programozni. 🙂 Emiatt technikailag és programozás szempontjából nem akarom és nem is tudom megfelelően értékelni a sablont. Ebben a bejegyzésben inkább a kezelhetőségéről, fontosabb funkciókról, felhasználói tapasztalataimról fogok írni. A cikk főként azok számára lehet hasznos, akik úgy működnek, mint én, vagyis szintén nem tudnak és nem is akarnak kódolni megtanulni.

Akkor kezdjünk is neki!

avada-340000

Az Avada sablonról általánosan

Valószínűleg már tudod, hogy az Avada egy prémium, azaz fizetős WordPress sablon. A cikk megírásakor 440 000-nél is több ember vásárolta már meg, és pontosan ez az, amivel az Avada az egyik legtöbbet eladott sablon címet kiérdemelte.

A Theme Foresten lehet megtalálni, ami többek között WordPress sablonok gyűjtőhelye. A Theme Forest egy másik webes gyűjtőoldal, az Envato alá tartozik, ahonnan egyéb sablonokat, bővítményeket, képeket, videókat is letölthetsz a különböző webes projektjeidhez.

A sablont a ThemeFusion csapata gyártja, akiknek ez az egyetlen terméke, így minden figyelmük a fejlesztésére és vásárlóik kielégítésére irányulhat. 2012 augusztusa óta robog a projektjük, és azóta jelennek meg az Avada újabb verziói.

A Theme Foresten a sablonok árazása ugyanazt a mintát követi. Egyszer kell csak megvásárolnod a sablont, és onnantól bármeddig használhatod az új verziókat is. Folyamatosan megkapod a megjelenő frissítéseket, és ezekért nem kell külön fizetned.

Megjegyzés: Jó tudni, hogy az alap Regular License-el csak 1 weboldalon használhatod a sablont.  Ha másik weboldalra is szeretnéd feltelepíteni, akkor egy új licenszet kell vásárolnod. Ezt mindenképp vedd figyelembe a sablonod kiválasztásakor.

A sablon ára 1 domainre érvényes licensszel és 6 hónap ügyfélszolgálattal nettó $60, ami kb. 17.000 Ft.

Az ügyfélszolgáltatot ki lehet bővíteni 6-ról 12 hónapra plusz $18-ért. A következő 6 hónapnyi ügyfélszolgálat ezután már $42-ba kerül, ha szeretnél ilyet kérni. Ez egy fejlesztőnek kb. 2-4 órányi munkadíja, szóval ha ebből a szemszögből nézzük, a szolgáltatás nem különösebben drága.

Ha pedig már az ügyfélszolgálat került szóba…

Hogy segít az Avada fejlesztőcsapata elkészíteni a weboldalad?

Ha nincs programozói előéleted, és/vagy még kezdő WordPress-es vagy, nem biztos hogy a honlapod elkészítése kapcsán minden elsőre egyértelmű lesz a számodra.

Nagyon jó az Avadában, hogy az induláshoz sok segítséget adnak.

avada-segítség

Az ügyfélszolgálat az első 6 hónapban ingyenes. (A 6 hónap a sablonod megvásárlása után automatikusan ketyeg.) Ennyi idő alatt valószínűleg el tudod készíteni a weboldaladat, és ezután már csak valamilyen extra estben lehet ismét szükséged rájuk. Az ügyfélszolgálat a legjobb módja a segítségkérésnek, de az egyedi problémák miatt ez nekik is drága, így nem ingyenes.

Többször is kértem tőlük segítséget, mert valami nem jól jelent meg, vagy nem találtam meg egy beállítást elsőre. Úgy emlékszem, minden esetben 24 órán belül válaszoltak, és nagyon hasznos volt a segítségük, a fennálló problémát mindig megoldottuk.

Az ügyfélszolgálat mellett a sablon dokumentációja, tudástára és oktatóvideói is segíthetnek, ha valami problémád akad. (Ezek angol nyelvűek.) Elég csak kulcsszavakkal beírnod a keresőjükbe, hogy mit nem találsz, és az útmutatók lépésről-lépésre végigvezetnek a megoldáson.

Ezek a segítségek képekkel illusztráltak. Tényleg szinte mindent meg lehet találni, és egyszerű is a lépéseket követve megcsinálni a beállításokat. Nagyon jó, hogy mivel igen népszerű a sablon, sokan értenek hozzá, és különböző fórumokon, Facebook csoportokban akár ingyen is találhatsz profi segítséget.

Az Avada WordPress sablon funkciói

Elég sok sablont használtam már, így tudom, mik azok a funkciók, amelyek egyaránt nagyon fontosak egy kezdő és egy haladó felhasználó számára is.

Ha te új vagy a WordPress világában, lehet, hogy nem tudod még, melyek a szükséges alapfunkciók egy jó prémium sablonnál. A következőkben ezekről fogunk beszélni.

Egyszerű telepítés

Mivel ez egy fizetős sablon, így a vásárlás után le kell töltened egy fájlt a Theme Forestről. Ezt utána fel kell töltened a WordPressbe vezérlőpultján keresztül, a „Megjelenés” >> „Sablonok” menüponton belül.

Ha ezzel megvagy, akkor hitelesítened kell pár gombnyomással, hogy tényleg te vagy a tulajdonos. Ezután aktiválod a kötelező bővítményeket, és már készen is vagy az Avada feltelepítésével.

Reszponzív weboldal

Mint az összes új prémium sablonnál, a reszponzív dizájn itt is alapnak számít már. Nagyon jól fog megjelenni a weboldalad telefonon és tableten is.

avada reszponzív

Végtelen számú testreszabási lehetőség

Ha valamiről, hát erről az Avada esetében oldalakat lehetne írni. 🙂

Nagyon könnyen állíthatod be a színeket, a menüt, az elemeket, egyszóval tényleg mindent, amit csak elképzelhetsz.

avada beállítások

A beállítások a bal oldali menü „Avada” >> „Theme Options” menüpontján belül találhatók meg. Nagyon sok opció közül lehet választani, amivel a végletekig testre fogod tudni szabni a sablonodat.

A felület eléggé felhasználóbarát abból a szempontból, hogy igazából csak kattintgatnod kell a megfelelő menüpontok és funkciók között. (Azért persze jó, ha már előre tudod, hogy mik lesznek a legfontosabb beállítások. Ezeket a tananyagainkban egyesével megmutatjuk neked.)

Nincs szükség programozási tudásra

Alapelvárás, hogy egy ilyen profi, fizetős sablon segítségével tényleg bárki el tudjon boldogulni. Ezt az igényt az Avada teljesen ki is elégíti. Bármennyi honlapot építettem is vele, soha nem kellett kódolnom semmit, mert az Avadával mindent meg lehet oldani enélkül is.

Viszont, ha szeretnél plusz CSS-t vagy valamilyen egyéb kódot hozzárakni, akkor oldalszinten és globális szinten is enged a rendszer belenyúlni.

Könnyen integrálható a legjobb webáruház bővítmény, a WooCommerce

Ha céljaid között szerepel, hogy az oldaladból igazi webáruházat faragj, nem lesz problémád, mert az Avadával tökéletesen integrálhatod a WooCommerce-t, amivel egyszerű vagy akár komplex webshopot is készíthetsz.

avada woocommerce

Fogd és vidd módszerrel összerakható oldalak a beépített Fusion Page Builder segítségével

Az Avadának saját oldalépítője (page buildere) van. A többi ilyen építőhöz hasonlóan tudsz vele dolgozni. A segítségével egyszerű lépésekkel, általad összeállított blokkokból rakosgatod össze a weboldalad.

Különböző elemekből és sávokból építheted fel az egész honlapod. Ez a struktúra teszi lehetővé, hogy teljesen reszponzívak legyenek az oldalaid, és könnyű legyen rajtuk alakítani, ráadásul a látogatóidnak is ez a legkönnyebben fogyasztható elrendezés.

Az Avada oldalkészítője, a Fusion Builder vizuális. Sajnos viszont eléggé bugos és a felhasználói élmény nem a legjobb.

Sokszor logikátlan és nem olyan jól használható, mint a versenytársak oldalépítője.

Demó oldalak egyszerű feltelepítése

Az Avada sablonnak 30+ előre elkészített komplett demója van. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztők elkészítettek teljes weboldalakat képekkel, oldalakkal, beállításokkal együtt, amikhez ingyen hozzáférhetsz. Ezeket csak fel kell telepítened, bele kell másolnod a saját tartalmadat és már készen is vagy.

Ha találsz közöttük egy kedvedre valót, akár pár óra alatt elkészítheted az új weboldaladat.

avada demo

Előre elkészített oldal-összeállítások

Az Avada 2016 szeptemberében megjelent 5.0-ás verziója óta lehetőséged van arra is, hogy a különböző demókból betölts egyes oldalakat. Ha a Gym nevű demó főoldala tetszik, és hozzá felhasználnád mondjuk a Photography kapcsolat oldalát, akkor ez többé nem probléma. Mind a kettőt be tudod tölteni.

Ez egy nagyon jó újítás, mert lehet, hogy nem nyeri el a tetszésedet egy egész demójuk, egy aloldalának a felépítése viszont igen. Igazi gyöngyszemeket lehet így találni, ha végignézegeted ezeket az előre elkészített elrendezéseket.

Így több mint 100 önálló oldalalapból indulhatsz ki, ami – ha élsz ezzel a lehetőséggel – elképesztően fel tudja gyorsítani a munkád.

A könyvtár

Nem csak az Avada által előre elkészített oldalakból indulhatsz ki, hanem a saját kreálmányaidat is elmentheted, majd egy másik aloldalon újból betöltheted.

Így nem kell mindig mindent elölről kezdened, hanem elég csak egyszer valamit nagyon jól kialakítanod, és ezt bármennyiszer fel tudod használni a későbbiekben. A sokat emlegetett „Könyvtár” lesz az, ahová ezeket a kimásolt részeket beteheted.

Egy kis trükkel ráadásul egy másik weboldalra is át lehet vinni egész oldalakat, de akár az egész könyvtáradat is költöztetheted. Minden ilyen művelettel időt spórolsz meg. Az újabb és újabb oldalak elkészítése egyre gyorsabb lesz.

Beépített közösségi megosztási lehetőségek

Nem kell külön bővítményt feltelepítened ahhoz, hogy a látogatóid könnyen megoszthassák a blogbejegyzéseidet. Hidd el, minél kevesebb bővítményt használsz, annál az oldaladdal csak annál jobbat teszel. Ezért érdemes lehet élni az Avada által alapból felkínált közösségi megosztási lehetőségek megjelenítésével.

avada megosztás

Különböző blogmegjelenési formák

Ha csak egy egyszerű blogot szeretnél, akkor is több forma közül választhatsz. 1 oszlop, 2 oszlop vagy akár 3? Szeretnél jobb oldali sávot, vagy csak a bejegyzések jelenjenek meg?

Minden rajtad áll, és minden részletről te döntesz… 🙂

Összefoglalás – Avada sablon

Az Avada egy nagyon népszerű és ismert sablon, amivel bármilyen weboldalt elkészíthetsz. Nagyon sok funkció, demó és sablon segíti, hogy felépíthesd a saját weboldalad.

Mindenképp nézd meg az élő előnézetüket, és próbáld meg beleképzelni a saját képeidet, szövegedet. Az egyik legjobban testreszabható sablon, amivel mindent meg fogsz tudni valósítani, és a legkisebb beállítás is a te igényeidnek megfelelően festhet.

2018. nyarán frissítettem ezt a cikket, aminek az oka, hogy ma már nem tudom tiszta szívemből ajánlani a sablont. Még mindig jó, össze lehet vele rakni bármilyen weboldalt, rengeteg beállítási lehetőség van, de egyszerűen annyira lemaradt a versenytársak mellett, hogy szerintem ma már nem tudnak labdába rúgni.

Ha érdekel az Avada és Divi összehasonlítása, akkor ide kattintva meg tudod nézni azt a cikkünket is.

Avada vagy Divi sablon
Olvasd el az összehasonlító cikkünket a Divivel

Tartalomjegyzék

8 válasz

 1. Sziasztok!

  Az avada tananyag kiterjed a LayerSlider, SliderRevolution használatára is? Illetve ezeket a kiegészítőket milyen formában tartalmazza az avada? Nálam nem igazán akarja aktiválni, aktiválás nélkül viszont a LayerSlider nem frissül.. frissítés nélkül pedig nem enged kész template-et letölteni..

  1. Szerintem minden egyes részébe belemegyek az Avadának, de pont azokba nem 🙂 Revolution Slidert használnék, de egyáltalán nem szeretem a slidereket. Aktiválnod kell a fiókod, hogy eredeti a licenszed és utána mennie kéne elvileg.

 2. Megvettem az Avadát is és a Divit is, de nem tudom eldönteni melyikbe mélyedjek bele jobban. A Diviben vonzó a magyar nyelv, és a VB, viszont mintha az Avada látványosabb lenne. Legalábbis Diviben nem találtam olyan jó kis elem animációkat, mint az Avadába.
  Van ötletetek melyikkel érdemesebb foglalkozni? Köszi!

  1. Több száz weboldalon átadásán vagyok túl, ha nekem kellene dönteni, most már a Divi mellett döntenék, mivel elképesztő tempóban fejlődnek, és ez hosszú távon azt gondolom, hogy csak jól sülhet el. 🙂

 3. Sziasztok! A magazin pro verzió 1-2-3 altémáinál mennyire rugalmas a hirdetés-befűzési funkció? Például főoldalra és aloldalakra header plakát, header alatti plakát, tartalomban, tartalom alá és oldalsávban lévő általános helyek befűzhetők? Nagyon köszönöm a választ 🙂

  1. Szia!

   Őszinte leszek, ezt nem használtam még, így nem igazán tudok hasznos választ adni rá. Érdemes ilyenkor egy emailt írni nekik, és segítséget kérni tőlük. 🙂

 4. Kedves Attila!

  Érdeklődnék, hogy most 2021 januárjában mi a véleményed az Avada-ról?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Hasonló cikkek