Egy saját WordPress weboldal elkészítésénél a sablon kiválasztása kritikus pont. Mindegyik fejlesztőcsapatnál profi marketingesek próbálják eladni neked a sablonjukat, így nem könnyű a számodra legmegfelelőbbet kiválasztanod. Az Avada az egyik legjobb elérhető sablon a piacon. Mivel már több éve nap mint nap használom ezt a sablont, és jó pár sikeres weboldalt készítettem vele, elég nagy tapasztalatom van benne ahhoz, hogy megmutathassam neked az Avada tulajdonságait, erősségeit és hátrányait.

A WPKurzus weboldalát is ezzel a sablonnal építettük fel, így már ez elég lehet számodra a választáshoz, de nézzük meg most részletesen is az Avada WordPress sablon jellemzőit.

Mielőtt elkezdeném az elemzést…

Fontos tudnod rólam, hogy amióta használom az Avadát, egyetlen sor kódot se írtam. Főleg azért, mert nem  tudok programozni. 🙂 Emiatt technikailag és programozás szempontjából nem akarom és nem is tudom megfelelően értékelni a sablont. Ebben a bejegyzésben inkább a kezelhetőségéről, fontosabb funkciókról, felhasználói tapasztalataimról fogok írni. A cikk főként azok számára lehet hasznos, akik úgy működnek, mint én, vagyis szintén nem tudnak és nem is akarnak kódolni megtanulni.

FRISSÍTÉS (2016. október 15.) – Frissítettem a cikket a legújabb 5.0 verzióval.
FRISSÍTÉS 2 (2017. október 4.) – Felfrissítettem a bejegyzést!

Akkor kezdjünk is neki!

avada-340000

Az Avada sablonról általánosan

Valószínűleg már tudod, hogy az Avada egy prémium, azaz fizetős WordPress sablon. A cikk megírásakor 340 000-nél is több ember vásárolta már meg, és pontosan ez az, amivel az Avada az egyik legtöbbet eladott sablon címet kiérdemelte.

A Theme Foresten lehet megtalálni, ami a legjobb WordPress sablonok gyűjtőhelye. A Theme Forest egy másik webes gyűjtőoldal, az Envato alá tartozik, ahonnan egyéb sablonokat, bővítményeket, képeket, videókat is letölthetsz a különböző webes projektjeidhez.

A sablont a ThemeFusion csapata gyártja, akiknek ez az egyetlen terméke, így minden figyelmük a fejlesztésére és vásárlóik kielégítésére irányulhat. 2012 augusztusa óta robog a projektjük, és azóta jelennek meg az Avada újabb és újabb verziói.

A Theme Foresten a sablonok árazása ugyanazt a mintát követi. Egyszer kell csak megvásárolnod a sablont, és onnantól bármeddig használhatod az új verziókat is. Folyamatosan megkapod a megjelenő frissítéseket, és ezekért nem kell külön fizetned.

Megjegyzés: Jó tudni, hogy az alap Regular License-el csak 1 weboldalon használhatod a sablont.  Ha másik weboldalra is szeretnéd feltelepíteni, akkor egy új licenszet kell vásárolnod. Ezt mindenképp vedd figyelembe a sablonod kiválasztásakor.

A sablon ára 1 domainre érvényes licensszel és 6 hónap ügyfélszolgálattal nettó $60, ami kb. 17.000 Ft.

Az ügyfélszolgáltatot ki lehet bővíteni 6-ról 12 hónapra plusz $18-ért. A következő 6 hónapnyi ügyfélszolgálat ezután már $42-ba kerül, ha szeretnél ilyet kérni. Ez egy fejlesztőnek kb. 2-4 órányi munkadíja, szóval ha ebből a szemszögből nézzük, a szolgáltatás nem különösebben drága.

Ha pedig már az ügyfélszolgálat került szóba…

Hogy segít az Avada fejlesztőcsapata elkészíteni a weboldalad?

Ha nincs programozói előéleted, és/vagy még kezdő WordPress-es vagy, nem biztos hogy a honlapod elkészítése kapcsán minden elsőre egyértelmű lesz a számodra.

Nagyon jó az Avadában, hogy az induláshoz sok segítséget adnak.

avada-segítség

Az ügyfélszolgálat az első 6 hónapban ingyenes. (A 6 hónap a sablonod megvásárlása után automatikusan ketyeg.) Ennyi idő alatt valószínűleg el tudod készíteni a weboldaladat, és ezután már csak valamilyen extra estben lehet ismét szükséged rájuk. Az ügyfélszolgálat a legjobb módja a segítségkérésnek, de az egyedi problémák miatt ez nekik is drága, így nem ingyenes.

Többször is kértem tőlük segítséget, mert valami nem jól jelent meg, vagy nem találtam meg egy beállítást elsőre. Úgy emlékszem, minden esetben 24 órán belül válaszoltak, és nagyon hasznos volt a segítségük, a fennálló problémát mindig megoldottuk.

Az ügyfélszolgálat mellett a sablon dokumentációja, tudástára és oktatóvideói is segíthetnek, ha valami problémád akad. (Ezek angol nyelvűek.) Elég csak kulcsszavakkal beírnod a keresőjükbe, hogy mit nem találsz, és az útmutatók lépésről-lépésre végigvezetnek a megoldáson.

Ezek a segítségek képekkel illusztráltak. Tényleg szinte mindent meg lehet találni, és egyszerű is a lépéseket követve megcsinálni a beállításokat. Nagyon jó, hogy mivel igen népszerű a sablon, sokan értenek hozzá, és különböző fórumokon, Facebook csoportokban akár ingyen is találhatsz profi segítséget.

Az Avada WordPress sablon funkciói

Elég sok sablont használtam már, így tudom, mik azok a funkciók, amelyek egyaránt nagyon fontosak egy kezdő és egy haladó felhasználó számára is.

Ha te új vagy a WordPress világában, lehet, hogy nem tudod még, melyek a szükséges alapfunkciók egy jó prémium sablonnál. A következőkben ezekről fogunk beszélni.

Egyszerű telepítés

Mivel ez egy fizetős sablon, így a vásárlás után le kell töltened egy fájlt a Theme Forestről. Ezt utána fel kell töltened a WordPressbe vezérlőpultján keresztül, a “Megjelenés” >> “Sablonok” menüponton belül.

Ha ezzel megvagy, akkor hitelesítened kell pár gombnyomással, hogy tényleg te vagy a tulajdonos. Ezután aktiválod a kötelező bővítményeket, és már készen is vagy az Avada feltelepítésével.

Reszponzív weboldal

Mint az összes új prémium sablonnál, a reszponzív dizájn itt is alapnak számít már. Nagyon jól fog megjelenni a weboldalad telefonon és tableten is.

avada reszponzív

Végtelen számú testreszabási lehetőség

Ha valamiről, hát erről az Avada esetében oldalakat lehetne írni. 🙂

Nagyon könnyen állíthatod be a színeket, a menüt, az elemeket, egyszóval tényleg mindent, amit csak elképzelhetsz.

avada beállítások

A beállítások a bal oldali menü “Avada” >> “Theme Options” menüpontján belül találhatók meg. Nagyon sok opció közül lehet választani, amivel a végletekig testre fogod tudni szabni a sablonodat.

A felület eléggé felhasználóbarát abból a szempontból, hogy igazából csak kattintgatnod kell a megfelelő menüpontok és funkciók között. (Azért persze jó, ha már előre tudod, hogy mik lesznek a legfontosabb beállítások. Ezeket a tananyagainkban egyesével megmutatjuk neked.)

Nincs szükség programozási tudásra

Alapelvárás, hogy egy ilyen profi, fizetős sablon segítségével tényleg bárki el tudjon boldogulni. Ezt az igényt az Avada teljesen ki is elégíti. Bármennyi honlapot építettem is vele, soha nem kellett kódolnom semmit, mert az Avadával mindent meg lehet oldani enélkül is.

Viszont, ha szeretnél plusz CSS-t vagy valamilyen egyéb kódot hozzárakni, akkor oldalszinten és globális szinten is enged a rendszer belenyúlni.

Könnyen integrálható a legjobb webáruház bővítmény, a WooCommerce

Ha céljaid között szerepel, hogy az oldaladból igazi webáruházat faragj, nem lesz problémád, mert az Avadával tökéletesen integrálhatod a WooCommerce-t, amivel egyszerű vagy akár komplex webshopot is készíthetsz.

avada woocommerce

Fogd és vidd módszerrel összerakható oldalak a beépített Fusion Page Builder segítségével

Az Avadának saját oldalépítője (page buildere) van, és ez nagyon jól működik. A többi ilyen építőhöz hasonlóan tudsz vele dolgozni. A segítségével egyszerű lépésekkel, általad összeállított blokkokból rakosgatod össze a weboldalad. Ha tudod, hogy mit szeretnél egy-egy oldalon megjeleníteni, akkor nagyon egyszerű dolgod lesz, és gyorsan fogsz haladni.

Különböző elemekből és sávokból építheted fel az egész honlapod. Ez a struktúra teszi lehetővé, hogy teljesen reszponzívak legyenek az oldalaid, és könnyű legyen rajtuk alakítani, ráadásul a látogatóidnak is ez a legkönnyebben fogyasztható elrendezés.

avada vizuális felépítés

Az Avada oldalkészítője, a Fusion Builder sajnos nem teljesen vizuális. (Ha érdekel, milyen egy vizuális szerkesztő, megnézheted egy másik nagyon jó sablonban, a Diviben). Az Avadánál a háttérben dolgozva készítheted el az oldalaidat. Így sajnos nem látod egyből annak eredményét, hogy mit hogyan változtattál meg.

A fejlesztőcsapatánál készülnek rá, hogy elkészítsék a teljesen vizuálisat, de erre még sajnos várnunk kell egy kicsit.

Demó oldalak egyszerű feltelepítése

Az Avada sablonnak 30+ előre elkészített komplett demója van. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztők elkészítettek teljes weboldalakat képekkel, oldalakkal, beállításokkal együtt, amikhez ingyen hozzáférhetsz. Ezeket csak fel kell telepítened, bele kell másolnod a saját tartalmadat és már készen is vagy.

Ezek a demók elképesztően jól működnek! Ha találsz közöttük egy kedvedre valót, hihetetlen gyorsan, akár pár óra alatt elkészítheted az új weboldaladat.

avada demo

Előre elkészített oldal-összeállítások

Az Avada 2016 szeptemberében megjelent 5.0-ás verziója óta lehetőséged van arra is, hogy a különböző demókból betölts egyes oldalakat. Ha a Gym nevű demó főoldala tetszik, és hozzá felhasználnád mondjuk a Photography kapcsolat oldalát, akkor ez többé nem probléma. Mind a kettőt be tudod tölteni.

Ez egy nagyon jó újítás, mert lehet, hogy nem nyeri el a tetszésedet egy egész demójuk, egy aloldalának a felépítése viszont igen. Igazi gyöngyszemeket lehet így találni, ha végignézegeted ezeket az előre elkészített elrendezéseket.

Így több mint 100 önálló oldalalapból indulhatsz ki, ami – ha élsz ezzel a lehetőséggel – elképesztően fel tudja gyorsítani a munkád.

A könyvtár

Nem csak az Avada által előre elkészített oldalakból indulhatsz ki, hanem a saját kreálmányaidat is elmentheted, majd egy másik aloldalon újból betöltheted.

Így nem kell mindig mindent elölről kezdened, hanem elég csak egyszer valamit nagyon jól kialakítanod, és ezt bármennyiszer fel tudod használni a későbbiekben. A sokat emlegetett “Könyvtár” lesz az, ahová ezeket a kimásolt részeket beteheted.

Egy kis trükkel ráadásul egy másik weboldalra is át lehet vinni egész oldalakat, de akár az egész könyvtáradat is költöztetheted. Minden ilyen művelettel időt spórolsz meg. Az újabb és újabb oldalak elkészítése egyre gyorsabb lesz.

Beépített közösségi megosztási lehetőségek

Nem kell külön bővítményt feltelepítened ahhoz, hogy a látogatóid könnyen megoszthassák a blogbejegyzéseidet. Hidd el, minél kevesebb bővítményt használsz, annál az oldaladdal csak annál jobbat teszel. Ezért érdemes lehet élni az Avada által alapból felkínált közösségi megosztási lehetőségek megjelenítésével.

avada megosztás

Különböző blogmegjelenési formák

Ha csak egy egyszerű blogot szeretnél, akkor is több forma közül választhatsz. 1 oszlop, 2 oszlop vagy akár 3? Szeretnél jobb oldali sávot, vagy csak a bejegyzések jelenjenek meg?

Minden rajtad áll, és minden részletről te döntesz… 🙂

Összefoglalás – Avada sablon

Az Avada egy nagyon népszerű és ismert sablon, amivel bármilyen weboldalt elkészíthetsz. Nagyon jól fel van építve, nagyon sok funkció, demó és sablon segíti, hogy könnyen és gyorsan felépíthesd a saját weboldalad.

Óriási előnye, hogy nagyon sokan megvették előtted, így biztos lehetsz abban, hogy a jövőben is töretlen marad a fejlesztésének üteme.

Mindenképp nézd meg az élő előnézetüket, és próbáld meg beleképzelni a saját képeidet, szövegedet. Az egyik legjobban testreszabható sablon, amivel mindent meg fogsz tudni valósítani, és a legkisebb beállítás is a te igényeidnek megfelelően festhet.

Legnagyobb hátránya a teljesen vizuális oldalkészítő hiánya, de ha úgy érzed, ez téged nem fog akadályozni a munkádban, akkor az Avada tuti jó választás lesz a számodra.

Ha érdekel az Avada és Divi összehasonlítása, akkor ide kattintva meg tudod nézni azt a cikkünket is.