A WordPress rendszer nagyon jó technikai hátteret ad a SEO-nak, így a Google is nagyon szereti. Amikor felépíted a weboldaladat, az egyik legfontosabb bővítményed egy WordPress SEO plugin lesz. Két nagyon népszerű bővítmény van a piacon a Yoast SEO és az All-in-One SEO. Mind a kettő ingyenes, így Te is mindenképp használd valamelyiket.

Ebben a bejegyzésben bemutatom és összehasonlítom őket, valamint segítek kiválasztani a neked megfelelő bővítményt.

Miért használj SEO plugint?

A ThePitch-es srácok beszéltek a SEO fontosságáról, máshonnan is tanulhatsz róla, de miért éri meg ilyen bővítményt használni?

Keresőoptimalizálást elősegítő bővítményt több szempontból is nagyon fontos használni.

  • Ha nem értesz a SEO-hoz és a bővítmény használatához, már akkor is rendbe tesz az oldaladdon egy csomó mindent
  • Könnyen szerkesztheted a bejegyzéseid címét, meta leírásokat, linkeket
  • Automatikusan legenerál meta tag-eket, így Te nem tudod ezeket elfelejteni
  • Segít megmutatni, mivel javíthatsz a bejegyzéseden
  • A különböző közösségi média képeket, címeket, leírásokat is külön kezelheted
  • XML webhelytérképet készít
  • stb…

Szóval nagyon sok területen segít. A technikai oldalból is azt hozza, amire szükség van és az on-page SEO-ban is segít. Időt spórol, látogatót hoz, így ezáltal közvetve pénzt is keresel vele.

Ha szeretnél látogatókat szerezni a keresőből, akkor nem hagyhatod ki a SEO plugin használatát!

Kezdjük is a Yoast SEO-val, ami nemrég nagy változásokon ment keresztül.

Yoast SEO Plugin

Egy holland SEO szakértő Joost de Valk készítette a bővítményt. Most már nagyon sok tehetséges programozó, szakértő segítségével fejlesztik folyamatosan.

joost-de-valk

Van hivatalos és nagyon sok külső tanfolyam is hozzá, és prémium verziója is létezik. Ez egy-két funkcióval pluszban segít, de egy kisvállalkozónál nem érdemes használni. Elég lesz az ingyenes változat.

A telepítés nagyon egyszerű, pont úgy megy, mint a többi bővítménynél.

Yoast SEO bővítmény hozzáadása

Rákeresel a bővítmény listában a Yoast SEO-ra megkeresed az, amelyiket 1 milliónál többen letöltöttek, telepíted és aktiválod.

Ha volt már előtte hasonló bővítményed, amiből adatokat át lehetne importálni, ezt a telepítés után 2 gombnyomással megteheted.

Pár éve hozták létre a Help center-t, ahol minden egyes beállításnál oktatóvideóval segítenek eligazodni.

Szerencsére ez nem olyan bővítmény, ahol mindent át kell állítani az elején, mert az alapkonfiguráció használhatatlan. Utálom az olyan plugineket, ahol mindent át kell kalibrálni, hogy használni tudd.

Yoast alapbeállítások

Nincs sok menüpont, és amik vannak, azok se bonyolultak.

A General beállításoknál megadhatod az oldalad nevét, ki kell választanod, hogy személyes vagy céges blog. A telepítésvarázsló végigvezet a szükséges lépéseken.

Yoast SEO telepítésvarázsló
Yoast beállítás lépésről lépésre

A Webmaster Tools fülön beállíthatod például a Google Search Console-t és egyéb általában SEO szakemberek által használt eszközöket.

A Security fülön is csak haladóknak szánt beállítást lehet bekapcsolni, így ezt mi békén hagyhatjuk.

A bal oldali menüben lévő Titles & Metas menüpontban minden jól van beállítva, így ha nem akarsz jobban belenyúlni akkor nem kell vele foglalkozni. Egyébként itt többek között a bejegyzéseid, oldalaid címét, taxonómiáit állíthatod át, de tényleg rendben van enélkül is.

yoast bejegyzés

A fenti képen például a bejegyzés címének kódját állíthatod át, de ez alapvetően így jól fog kinézni az emberi szemnek és a keresőnek is.

A Social beállításokban a közösségi média fiókokról van szó. Meg kell adnod a különböző profiljaid linkjeit vagy felhasználónevét.

Mi magyarok főleg a Facebookot használjuk. Itt berakhatsz egy alapértelmezett képet, ami akkor jelenik meg, ha olyan oldalad vagy bejegyzésed linkelik a Facebook-on, amiben nicsen kép. Az Open Graph meta adatok mondják meg a Facebooknak, hogy mi legyen a linkelt oldal címe, leírása, képe. Ezt a Yoast automatikusan legenerálja, de ha meg akarod változtatni, a bejegyzésnél megteheted.

Pro tipp: A bejegyzésed linkje szólhat a keresőnek pl. wpkurzus.hu/kezdo-seo-tippek de a Facebook-ra kirakhatsz kattintás érzékeny címet, mint az 5 Kezdő SEO Tipp, amivel megduplázhatod a látogatóid a keresőből. Nem muszáj használni ezt a módszert, főleg nem ennyire erőteljesen, de a közösségi médiában nem szabad túl száraz nyelvezetet használni.

yoast facebook
Facebook beállítások

A többi menüpontot kezdésnél nem is szükséges beállítani. Ez tényleg az egyik legjobb tulajdonsága a bővítménynek, hogy nagyon sok beállítási lehetőség van, de egy kezdőnek szinte nem kell semmihez nyúlni, az is nagyon sokat számít. Ha pedig már haladóbb vagy megnézheted ezeket a beállításokat is és még jobban optimalizálhatod kedved szerint a weboldalad kerresőoptimalizálását.

Bejegyzések keresőoptimalizált szövegezése

A Yoast-ot a bejegyzéseink, oldalaink szövegeinek ellenőrzésére fogjuk nagy mértékben használni.

A bejegyzésed alatt fogod megtalálni a Yoast-ot és itt tudsz elvégezni több beállítást.

Elsőnek is megmutatja, hogy a Google találati listán, hogy néz ki a bejegyzésed vagy oldalad. Az Edit snippet gombbal ezt tudod alakítani.

Látod, hogy a SEO title jelenleg az alapértelmezett, de ez jó lenne megváltoztatni, mert a cím túl hosszú. A Slug a wpkurzus.hu/ utáni linkrészletet jelenti, a Meta description pedig a kis rövid leírást a bejegyzésről. Nagyon jó, hogyha ezt változtatod, automatikusan változik a snippet előnézete, így vizuálisan is látod a változásokat.

yoast snippet

Ha kulcsszóra írsz bejegyzést ezt meg tudod adni, Focus Keyword-ként és a bővítmény elemezni fogja a bejegyzésed ennek tekintetében.

A bejegyzés írása közben ez most így néz ki:

yoast focus keyword elemzés
Van még mit javítani 🙂

Jelzőlámpa szerűen megmutatja, hogy mi működik jól, mi a nagy hiba és mi az amin még lehetne csiszolni. Ezt persze nem kell készpénznek venni, főleg hogy a magyar nyelv ragozó így sokszor a toldalékok miatt nem ismer fel egy szót, de a Google ezt jobban kezeli. Érdemes törekedni a minél több zöld pontocskára, de ne ess túlzásba!

A bal oldalon a jelzőlámpa alatti fogaskerékkel nem kell foglalkoznunk, de alatta be tudod állítani, hogy megosztás esetén, hogy nézzen ki a bejegyzésed vagy oldalad Facebook vagy Twitterern.

yoast facebook címek

A címet, leírást és a képet is be tudod állítani. Általában a Facebookon megjelenő kép dimenziója más mint a kiemelt képedé. Ez sablonként változik, de a Facebookon az 1200×630-as méretű képpel nem tudsz mellé lőni.

Ezek a legfőbb részei a Yoast SEO-nak. Most nézzük meg az másik bővítményünket.

All-in-One SEO Pack

Ez a bővítmény is nagyon ismert, ráadásul már 2007 óta a piacon van. Szintén nagyon sok beállítási lehetőséget ad a haladóbb WordPress kezelők számára.

A telepítés ugyanúgy működik.

Bővítmények–>Új hozzáadása–>Keresés: All-in-One SEO–>Telepítés–>Aktiválás

all-in-one telepítés

Elsőnek azt hihetnéd, hogy nagyon kevés menüpont található, de ez csak azért van, mert be kell őket kapcsolni a Feature Manager-ben.

all-in-one menüpontok

Ez azért van, hogy ha valamit nem akarsz beállítani, akkor ne legyen feltelepítve feleslegesen.

all-in-one features

Ha az alapokat szeretnéd működtetni, akkor az Importert a Perforfmancet és a File Editort nem szükséges aktiválni. Ezek után a bal oldali menüdben megjelennek az új elemek.

Elképesztő sok beállítási lehetőség van és egy kezdő számára ez lehet a legnagyobb probléma. Ettől függetlenül, megmutatom a legfontosabb beállításokat.

all-in-one home page

A bal oldali General Settings menüpontba ha belépsz eszméletlen sok beállítási lehetőséget találsz. A Home Page-ig görgess le és add meg a weboldalad címét és leírását. Ezt egyébként már a WordPress telepítésénél meg kellett adnod. Írd be a márkád nevét és hogy mivel is foglalkozol a weboldalon.

Kezdésnek ez elég is, nem szeretném hogy nagyon belebonyolódj a beállításokba.

Csak a Social Meta menüponttal foglalkozunk, a többit hagyhatod alapbeállításon. Hidd el egy kezdőnek ez is nagyon sokat segít és így nem fogsz véletlenül valami olyat átállítani, ami tönkreteszi a weboldalad.

Szóval a Social Meta-ban kell még beírni pár beállítást.

Ismét a Home részhez megyünk és kipipáljuk a Use AIOSEO Title and Description-t. Ez az előbb beállított címet és leírást fogja behúzni, így a közösségi oldalakon is az fog megjelenni. Egy képet tölts fel, amit az oldalad megosztásánál szeretnél látni.

all-in-one social meta home

Az Image beállításánál megadhatod, hogy a bejegyzéseidnek ha nem állítasz be képet, mi jelenjen meg. Én a kiemelt képet szoktam beállítani, mert így azonos lesz vele. Ha más képet szeretnél vagy az arányokat szeretnéd átállítani, ezt meg tudod tenni a bejegyzések alatt. A kép dimenziójára a Facebook által javasolt 1200×630-at adtam meg.

all-in-one social kép

Lentebb meg tudod adni a személyes profilod, Facebook oldalad és Twitter oldalad is. Ezeket elég egyértelműen ki lehet tölteni.

Bejegyzés vagy oldal készítése közben ugyanúgy a tartalom után tudod elvégezni a beállításokat, mint a Yoast Pluginban. Ebben sajnos nincsenek javaslatok, a szöveged keresőoptimalizált minőségére.

A meta taget, meta leírást szintén be tudod állítani, de ugye egy ilyen szintű bővítménynél ez egyértelmű. Ugyanúgy láthatod egyből a Snippet-et, mint a Yoast-nál.

all-in-one-post-seo-settings

A Social beállítások is hasonlóak. Ami nagyon jó, hogy kiválaszthatsz képet a bejegyzésből is, amit a Facebookon szeretnél fő képnek.

A másik dolog, ami tetszik, hogy a Debug This Post gombbal egyből meg tudod nézni, hogy minden rendben lesz-e a Facebook megosztásnál.

Összegzés

Ha eddig eljutottál akkor láthatod a különbségeket a két bővítmény között. Mind a kettőben nagyon sok beállítási lehetőség van, ami egy haladóbb felhasználónak nagyon jó lehet.

Elinduláshoz, egyik pluginben se kell sok mindent átállítgatni, hogy jól működjön.

Az All-in-One SEO plugin is nagyon jó lenne, ha nem létezne a Yoast 🙂

Egyszerűen olyan sok pozitívuma van, hogy mindenképp a Yoast-ot ajánlanám számodra. Sokkal intuitívebb, könnyebb megérteni, vizuális, oktatóvideókkal segíti a használót, értékeli a szöveged SEO szempontból, szóval tényleg verhetetlen bővítmény.

Írd le nyugodtan a véleményed a bővítményekről a hozzászólások részben.

Tanuld meg ingyenesen a WordPress alapjait!

7 napos online oktatóvideós tanfolyam, ami segít elindulni a saját WordPress utadon.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Cyber Monday akció,
akár 25% kedvezmény

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds