AMP WordPress pluginek

Az AMP (Acclerated Mobile Pages) az egyre jellemzőbb mobilos internetfelhasználás fő támogatópillére lehet az elkövetkezendő években a Google számára. Az AMP gyakorlatilag hasonló elven működik mint a külön mobilverzióval rendelkező oldalak, azzal a különbséggel, hogy a szabványoknak megfelelő oldalak egyenesen a kereső gyorsítótárába kerülnek.

A technológia lehetővé teszi, hogy a keresőben megjelenő oldalak szinte azonnal elérhetővé váljanak a felhasználó számára. Mivel a Google egyébként is más szemmel tekintett a gyorsan betöltődő oldalakra, ezért nyilvánvaló az is, hogy a Google nagy valószínűséggel előnyben fogja részesíteni a találati lista összeállítása során azokat az oldalakat, amelyek a szabványt használják.

A WordPress és az AMP

A WordPress oldalak teljesítménye a megfelelő konfigurációval nagy mértékben javítható, azonban az AMP egy másik dimenzióba emeli a teljesítmény fogalmát. Az AMP tulajdonképpen a HTML nyelv átirata kicsit több megkötéssel. Az AMP oldalak esetén előtérbe kerül a használhatóság, és kicsivel kevesebb súlyozást kap a megjelenés.

A WordPress-hez elérhető AMP bővítmények jellemzően kisebb testre szabhatóságot kínálnak, cserébe a weboldal AMP verziójának elkészítése egyszerűvé válik.

AMP bővítmény

Az Automattic csapata által fejlesztett bővítmény talán a legegyszerűbb, de a legmegbízhatóbb kiegészítők sorába tartozik. A bővítmény az aktiválás után automatikusan elkészíti a bejegyzések AMP verzióit.

A testreszabás (Megjelenés-> AMP menüpont) során azonban minimális opciót kapunk. Gyakorlatilag két színbeállítást találunk (háttér és linkek, szövegek), és két színsémát.

Az AMP egy problémás területe a JavaScript használatának tiltása. Mivel nem kerülhet JS kód az AMP oldalakra ezért nem tudjuk hagyományos módon beépíteni az követőkódokat sem (pl. Analytics). A manuális készített AMP oldalak esetén ez a probléma viszonylag könnyen megoldható, hiszen létezik támogatott megoldás rá, de a bővítmény által generált oldalak esetén ez már problémát okozhat.

Yoast SEO

A Yoast SEO plugin felhasználóinak jó hír hogy a csapat kiegészítette a bővítményt, több szempontból is. Ehhez telepítenünk kell a Glue for Yoast SEO &AMP nevű bővítményt, a létező Yoast SEO mellé.

yoast-amp-plugin

Ezáltal a Yoast menüjében megjelenik az AMP almenü 3 füllel:
Post Types: Az AMP alapvetően nem generál le minden egyes tartalomtípust, itt változtathatunk ezen.
Design: Több megjelenési beállítást kapunk, illetve felbővíthetjük a generált oldalakat egyedi CSS kóddal, vagy fűzhetünk extra adatokat a header-be.

Analytics: Elhelyezhetjük az oldalon az egyedi analytics kódot. Fontos, hogy itt még mindig nem fog működni a JavaScript-es megoldás. Az Analytics beállításához szintén találunk a Yoast bővítményei között megoldást, azonban ez újabb bővítmény telepítését igényelné. Ha ezt el akarjuk kerülni, hozzuk létre az AMP kompatibilis követőkódot az itt található ajánlás alapján.

AMP For WP

Hasznos bővítmény lehet az  AMP for WP is, ami szintén az AMP bővítményre épül. Az előnye a Yoast SEO megoldásával szemben, hogy az Analytics kód integrálása jóval egyszerűbben megoldható, elegendő megadnunk a követési azonosítót, a többit elvégzi a bővítmény.

amp-for-wp-plugin

A kinézet terén ugyan kevesebb a beállítási lehetőség viszont több a funkció. Az általános beállítások fülön(General) elvégezhetjük az oldal konfigurációját, a weboldal elemeinek néhány felirata és néhány szín szabályozható, illetve Google Analytics követőkód is itt adható meg.

Érdekes opció lehet bizonyos esetekben az AMP oldalba integrált reklámok beágyazásának lehetősége (Advertisment fül). Az Acclerated Mobile Pages nem tiltja a reklámfelületek használatát, hiszen ha belegondolunk a Google ezzel a lépésével a saját üzletét is rombolná, azonban a hatékonyság fenntartása érdekében szükség volt néhány megkötésre. A reklámokat érintően ez annyi, hogy a reklámfelület töltődik be utoljára. Ennek tudatában érdemes a reklámfelületeket elhelyezni.

Eddigi tapasztalatok az AMP-ról

Az AMP HTML-t használó oldalak betöltési ideje szinte minden esetben gyorsabb mint az egyébként mobilra optimalizált oldalak esetén, még akkor is ha  a sebesség optimalizálással külön is foglalkozott az adott oldal. A Yoast SEO bővítménye a vizsgált weboldalak esetén jobb teljesítményt ért el.

Az ajánlás tehát a Yoast mellett áll, amennyiben a sebesség fontosabb számunkra, de az AMP for WP a nyerő, amennyiben reklámozni is akarunk az oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Weboldal előkészítő kihívás elindult!

nap
óra
perc
mp