Amikor egy cikket írunk vagy egy weboldalt hozunk létre, akkor a tartalom elkészítése mellett számos egyéb dologra érdemes odafigyelni.

Ilyen például a meta leírás (meta description), ami a Google keresési találatok alatt található rövid szövegrészletért felel, de ide tartoznak az egyéb meta és Open Graph adatok is. Hogy mik is ezek a gyakorlatban?

A meta és Open Graph adatok felelnek azért, hogyha megosztunk valamit Facebook-on, akkor a megfelelő kép és szöveg jelenjen meg az adott weboldalhoz kapcsolódóan.

Open Graph Adatok

Az Open Graph (OG) alá a poszt címét, leírását és a képet soroljuk. Az OG kimondottan a Facebookra vonatkozik, de hasonló tagjai vannak más alkalmazásoknak is, mint például a Twitternek. Amikor ezeket az adatokat használjuk, akkor az alábbiakra érdemes odafigyelni:

OG adatok

  • OG cím,
  • OG leírás,
  • OG kép.

Az OG cím és leírás esetében arra érdemes törekedni, hogy ez megegyezzen a weboldal címének és a meta leírás követelményeinek. Ideális esetben az OG kép linkje pedig tartalmazza a fő kulcsszót.

A The Pitch online marketing blogon korábban írunk a linképítésről egy cikket.

Ha ezt a cikket megosztom Facebookon, akkor az alábbi adatok fognak megjelenni.

Linképítés Facebook

Ez annak köszönhető, hogy az OG adatok helyesen lettek megadva WordPressen belül. Ha megnézzük a kódrészletet ebben a posztban, akkor az alábbiakat látjuk:

<meta property=”og:locale” content=”hu_HU” />
<meta property=”og:type” content=”article” />
<meta property=”og:title” content=”Linképítés tippek: kezdőknek és haladóknak” />
<meta property=”og:description” content=”A linképítés során egy adott weboldalra minél több és minél erősebb külső linket próbálunk meg szerezni. Ezzel növeljük az oldal forgalmát és hitelességét.” />
<meta property=”og:url” content=”http://thepitch.hu/linkepites-tippek/” />
<meta property=”og:site_name” content=”The Pitch” />
<meta property=”og:image” content=”http://thepitch.hu/wp-content/uploads/2016/08/linkepites-tippek.png” />

A szerző pedig Papp Gábor.

Ha WordPress-t használsz, akkor a Yoast SEO pluginban három mezőt kell csak kitöltened és az automatikusan legenerálja ezt a kódot. Így megspórolható sok kódolási teendő.

Yoast SEO meta adatok

A Facebook Debugger

Miután megadjuk ezeket az adatokat, érdemes a Facebook fejlesztőknek létrehozott eszközét, a Facebook Debugger-t használni.

https://developers.facebook.com/tools/debug/

Facebook Debugger

Ez szolgál arra, hogy leteszteljük a weboldalunk OG adatait. Amint itt végigfuttatjuk a rendszeren a linken, a Facebook automatikusan tárolja az adatokat, így aki innentől kezdve megosztja a cikket, az már az általunk megadott infókat látja majd. Ha esetleg valamilyen adat nem stimmel, akkor pedig vissza tudunk menni a WordPressbe és módosítani tudjuk azt.

Jó tudni

Amikor először valaki megoszt egy linket Facebook-on, akkor automatikusan behúzza ezeket az adatokat a rendszer. Innentől kezdve addig, amíg valaki nem “scrapeli” újra az oldalt az OG adatokra vonatkozóan, addig a Facebook az első megosztáskor behúzott adatokat fogja megjeleníteni.

Tegyük fel, hogy írunk egy jó cikket és felrakjuk Facebookra. Ilyenkor behúzza a képet, a címet és a leírást is a rendszer. Aztán rájövünk, hogy mégis módosítani akarjuk mondjuk a képet, mert például nem jó felbontásban vagy méretarányban töltöttük fel (például levágja az alját vagy a szélét a Facebook). A képet cseréljük is WordPressen belül, de az a Facebookon még nem fog frissülni. Sőt, ha valaki megosztja a linket, akkor simán lehet, hogy még a régi kép jelenik meg, mert a rendszert azt cachelte. Ilyenkor újból be kell küldeni a Debuggerbe a linket és onnantól kezdve már az új adatokat fogja a Facebook megjeleníteni.

Ha publikálsz bármilyen weboldalt vagy blogposztot, akkor javaslom, hogy közvetlenül az élesítés után futtasd át a linket Facebook Debuggeren és ellenőrizd, hogy a megosztásnál jó adatok és információk jelennek-e meg. Nem kerül többe 30 másodpercnél, de sok fejfájástól meg tudod kímélni magad hosszú távon.

Tanuld meg ingyenesen a WordPress alapjait!

7 napos online oktatóvideós tanfolyam, ami segít elindulni a saját WordPress utadon.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.