Mi az a HTML? És miért kell neked erről tudnod?

A HTML-ről az általános vélekedés nagyjából annyi, hogy elég, ha az ismeri, aki ezzel dolgozik. Legtöbben annyit tudnak róla, hogy a weboldalak készítéséhez van köze. Nos, valóban nem kell mindenkinek szakértőnek lenni a témában, de azért hasznos, ha többet tudunk a HTML-ről annál, hogy valami weboldalakkal kapcsolatos dolog.

Ha érdekel egy kicsit részletesebben, hogy mit jelent a HTML, olvass tovább!

Mi az a HTML pontosan?

A HTML (Hypertext Markup Language) egy kódnyelv, minden weboldalnak az alapja. Néhány évtizede valóban úgy nézett ki egy weboldal megalkotása, hogy ismerni kellett ezeket a kódokat, és ezekkel leírni, mit szeretnénk. Igazán látványos megoldásokat ezzel nem is nagyon lehetett létrehozni, de akkoriban még nem is voltak meg azok a követelmények a designt illetően, mint ma (sőt, igazából a funkciót illetően sem).

Ettől függetlenül ez maradt az alap, most is ilyen kódokból állnak az oldalak, csak ahogy minden, a HTML is továbbfejlődött. Már nem kell a kódokat pötyögni ahhoz, hogy magadnak létrehozz egy oldalt, hiszen olyan remek találmányok is vannak, mint a WordPress, ami nagymértékben megkönnyíti a weboldalak felépítését

Persze előfordulhatnak bizonyos speciális igények, amiket ezekben a szerkesztőkben nem tudsz megvalósítani – ilyenkor jól jöhet némi HTML ismeret.

Miért is jó neked, ha tudsz HTML-ül?

Ahogy az előbb említettem, ma már vannak remek CMS-ek, amiknek köszönhetően nem kötelező ismerned a HTML-t, hiszen egy nagyon szép, felhasználóbarát szerkesztőfelületet biztosítanak számodra, amiben viszonylag jól el lehet igazodni. De ha mégsem ismered ki magad ezeken a felületeken könnyen, akkor is egyszerűbb ezt megtanulni, mint magát a kódolást. Ilyen a WordPress is, pontosan az a jó benne (sok egyéb előnye mellett), hogy nem kell kódokkal kínlódni.

De persze felmerül a kérdés, hogy akkor miért is jó neked, ha mégis értesz valamennyire a HTML-hez. Nos, előfordulhat, hogy Te valamihez egy egyedi megoldást képzeltél el, nem tetszik az, ami a sablonban van. Ha ismered a HTML-t, bele tudsz nyúlni a sablonba, így személyre szabhatod.

Jobban átlátod az egész oldal működését, nem mellesleg a Google nem a grafikus szemüvegen keresztül látja az oldaladat, hanem a HTML-t veszi alapul. Így, ha van némi HTML ismereted, azt is láthatod, mire kell kiemelten figyelni a kereső szempontjából – ezért is fontosak például a korábbi bejegyzésben már emlegetett meták.

Hogyan lehet megtanulni a HTML-t?

Szerencsére nem kell programozói végzettséget szerezned ahhoz, hogy szerezz egy alap tudást a HTML használatáról, ugyanis kiváló kurzusokból is elsajátíthatod azokat a módszereket, amik segítségével el tudsz igazodni a sorok között, ha valamiért szükséged lenne rá.

Az tanfolyamok segítségével megtanulhatod, hogyan épül fel egy weboldal, hogyan kell szöveget megjeleníteni, formázni, képeket beszúrni stb. Nem lehetetlen mindezt autodidakta módon elsajátítani, a neten fellelhető információk alapján, de sokkal egyszerűbb – és nem mellesleg gyorsabb is –, ha egy jól felépített tananyagot használsz hozzá.

A jó hír, hogy ehhez nem kell beülnöd semmilyen tanfolyamra, nem kell beiratkoznod egy suliba. Az online kurzusok egyre népszerűbbek, mondhatni alap, hogy ezeket keresik az emberek – pláne, ha valami olyasmi megtanulásáról van szó, amihez nem igazán kell személyes jelenlét. Nos, a HTML kódolás pont ilyesmi.

Melyik kurzust válaszd?

Ha beírod a Google-ba, hogy „online HTML kurzus”, nagyjából csillió lehetőség közül választhatsz. Nyilván nem mindegyik egyformán jó, de ezt látatlanban nem nagyon tudod megítélni.

Segítek egy kicsit azzal, hogy mutatok neked néhány külföldi online HTML tanfolyamot, amik legalább részben ingyenesek, így vesztenivalód se nagyon lesz velük:

  • Codeacademy. A Codeacademy egy nagyon jó kis HTML kurzust kínál. Kis lépésekben haladva, könnyen érthető formában adják le az anyagot. Nagyon jó megoldás a kettéosztott képernyő, ahol az egyik oldalon dolgozhatsz, a másikon pedig rögtön látod majd, hogy mi is lesz abból, amit csinálsz. Azt ugyanakkor ne várd, hogy bizonyítvánnyal rendelkező HTML programozó leszel a tanfolyam végére. Papírt nem kapsz, ezt a tanfolyam arra jó, hogy magadnak adj egy alapot.

  • General Assembly Dash. Szintén ingyenes kínál HTML tanulási lehetőségeket. Amiben viszont más, mint a Codeacademy, az az, hogy sokkal gyakorlatiasabb. Valódi alkalmazásokon keresztül mutatja be, hogyan is működik a módszer a gyakorlatban. Ha ezeken túl vagy, akkor pedig egy mentorálással megspékelt HTML tanfolyamot is elvégezhetsz, természetesen ezt is online. Ha végeztél a kurzussal, a tudásodról még igazolást is kapsz.

Ez nagyon jól hangzik, de a General Assembly esetében is vannak hátrányok. Az ingyenesen elérhető tudásanyag nagyrészt a fizetős tudástár próbaverziója, illetve nem egy akkreditált intézményről van szó, hivatalosan elismert tudásra itt sem fogsz szert tenni.

  • Lynda.com. Ez ugyan nem teljesen ingyenes tanfolyam, de a kezdőlökést még térítésmentesen adja meg: néhány videó elérhető fizetés nélkül is, azonban ezután havi előfizetés szükséges. A havi tagsági díj ellenében azonban nemcsak a HTML-kurzus videókhoz férsz hozzá, hanem mindenhez, amit a Lynda.com kínál. A prémium tagok számára a Lynda mobilalkalmazást is biztosít a videók eléréséhez.

Egyértelmű hátrány, hogy a komolyabb tartalmak fizetősek, ráadásul a program nem értékeli automatikusan az elvégzett feladatokat, ezért további segítségre lehet szükség (például kapcsolódó csoportra, ahol tudnak tippeket adni, rámutatnak az esetleges hibákra).

Ezek persze csak kiragadott példák a legnépszerűbb tanfolyamok közül, számos lehetőséget találhatsz még, ha keresgélsz. Nem akarok hazudni, csodát ne várj: ingyen nem fogsz sehol penge programozóvá válni. De arra tökéletesek ezek a kurzusok, hogy alap dolgokat meg tudj csinálni HTML-ben, és átlásd, hogyan is működik az egész.

A CMS-ek korában HTML-ül tudni nem létszükséglet, de vannak olyan helyzetek, amikor jól jöhet ez az ismeret. És ha ingyen szerezhetsz belőle egy alap tudást, akkor miért ne tennéd?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Eshopper Kihívás (EKI)

nap
óra
perc
mp