Miért legyél vállalkozó?

Ha a vállalkozókra gondolunk, sok minden eszünkbe juthat: egy öltönyös, simlis alak vagy a gondtalan, tengerparton dolgozó szabadúszó képe, esetleg a Mark Zuckerberg féle álom mesék. 

Ebben a cikkben nem róluk lesz szó, hanem igyekszem őszintén bemutatni a vállalkozói lét előnyeit és hátrányait.

A célom, hogy átlásd mire számíthatsz, ha most akarsz elindulni vállalkozóként, miben jobb és rosszabb, mint az alkalmazotti lét, illetve milyen lehetőségek vannak.

Miért legyél vállalkozó – Youtube videó formátumban

Miért van egyre több vállalkozó?

Ma már teljesen más vállalkozni, mint a 2000-es évek elején vagy azelőtt. 

Régen a legtöbb biznisz elindításához rengeteg pénz, azaz tőke kellett.

Fizikai vállalkozások lévén, kellett venni vagy bérelni üzlethelyiséget, gépeket. Nehéz volt az elinduláshoz szükséges információkat beszerezni, és jogilag is bonyolultak voltak a kezdő lépések. 

A klasszikus fizikai vállalkozások, mint egy étterem, virágüzlet, edzőterem nyitása ma is elég költséges, amihez bizony még mindig jelentős tőke kell.

De szerencsére ez a helyzet megváltozott.

Bejött a képbe a technológia fejlődése és az internet. Így jöttek létre új kategóriájú vállalkozások, mint a technológiai startupok, webáruházak.

Ezen felül pedig igaz, hogy régen is voltak szolgáltatók és tanácsadók, de számtalan új szakma alakult ki az online világ megjelenésével, valamint egyre több cég kezdett alkalmazni külsős segítséget, így ez az ág is nagyon kitágult.

Mivel sokféle vállalkozási lehetőség van így több személyiségtípusra, tudásra épülhet egy biznisz.

Jogilag is könnyebb lett elindulni.

A magasabb lehetséges bevétel régen is ugyanúgy vonzotta az embereket, mint manapság, de ma már könnyebb elhinni, hogy ez lehetséges. És valóban elérhetőbb cél lett több pénzt keresni, de ettől még az idáig vezető út továbbra sem nevezhető könnyűnek.

Összefoglalva, hogy miért van egyre több vállalkozó manapság:

 • Új kategóriájú vállalkozások jöttek létre
 • Több szolgáltatóra, tanácsadóra van szükség
 • Különböző személyiségű és tudású emberek is sikeresek lehetnek
 • Jogilag könnyebb elindulni
 • Sokkal több pénzt lehet vállalkozóként keresni, mint alkalmazottként
 • Könnyebb is sikeres vállalkozóvá válni, mint régen

Pénz, pénz és pénz

Az alkalmazotti és vállalkozói lét között a leginkább szembetűnő különbség egyértelműen a pénz.

Ez nem azt jelenti, hogy minden alkalmazott kevesebbet keres az összes vállalkozónál, de mégis máshogy működik a lehetséges bevétel vagy jövedelem.

Az alkalmazottak is kereshetnek jól, de csak a legritkább esetben lesznek kifejezetten gazdagok. Ha csak a Forbes 50 leggazdagabb magyarjára gondolsz, mindenki vállalkozó.

Lehet, hogy azt hiszed, hogy mindenki erre a brutál gazdagságra vágyik, de ez egyáltalán nincs így. A legtöbb alkalmazott és vállalkozó egyaránt szeretne fejlődni, és egy számára jó életszínvonalon élni.

A fejlődési lehetőségek ugyanakkor mások.

Alkalmazottként egy vállalkozónak dolgozol, szóval már ebből is egyértelmű, hogy ha jól csinálja a bizniszt, akkor hosszú távon ő tesz zsebre több pénzt.

Ha szabadúszóként, egyéni vállalkozóként dolgozol, akkor pedig főleg rajtad múlik, hogy mennyit is tudsz kihozni az egészből.

3 fő pont, amiben különbözik a bevétel szerzése:

 • Mekkora a megszerezhető maximum jövedelem
 • Mennyire gyorsan jutsz pénzhez a munkavégzéssel
 • Mennyire kiszámítható a bevétel

Készítettem egy táblázatot, ami szemlélteti, a lehetséges nettó bevételeket 4 különböző csoportra osztva.

Szeretném kiemelni, hogy egyáltalán nem nézem le egyik csoportba tartozó embereket se. Eléggé kapitalista szemléletű vagyok, de nem tartom fair-nek, hogy a mai világban ennyire más lapon emlegetünk embereket az alapján, hogy mennyit keresnek.
Rengeteg tulajdonság és érték lakozik bennünk, amiket ha könnyebb lenne számszerűsíteni, akkor igen csak más lenne a társadalomban betöltött pozíciónk.

Bevételek lehetséges alakulása

A vízszintes tengely az éveket, míg a függőleges az adott évben várható átlag havi fizetést szemlélteti.

Alkalmazottak KEVÉS fejlődési lehetőséggel

Az első csoport olyan alkalmazottakat testesít meg, amilyen pozícióban kevés lehetőség van előrelépni és bevételt növelni.
Például: tanár, bolti eladó, könyvtáros, nővér, ügyfélszolgálatos stb.

Ők vannak a legnehezebb helyzetben. Nincs hova előrelépni, mert vagy állami környezetben dolgoznak vagy egyszerűen az adott cégnél nincs azon a területen magasabb pozíció.

Ha több pénzt szeretnének keresni, akkor másféle munka után néznek, többet dolgoznak, plusz állást vállalnak be. 

Az viszont előny, hogy amikor elkezdenek dolgozni, egyből keresnek pénzt és azt a pénzt mindig megkeresik. Pozíciótól függ, hogy mennyit. Lehet, hogy az általam megadott összegnél kevesebbet vagy többet, viszont ezt jelentősen növelni az évek folyamán nem igazán lehet, ha ugyanazon a területen maradnak.

Alkalmazottak SOK fejlődési lehetőséggel

A második csoport egy olyan alkalmazotti réteg, ahol könnyebb az adott pozíciókban felfelé lépkedni. Jellemzően a versenyszférában, multisabb környezetben lévő munkavállalókról van itt szó.
Például: HR-es, logisztikus, mérnök, informatikus.

Ebben az esetben is ha elkezd dolgozni az alkalmazott, akkor egyből pénzt is keres vele és ez biztonságosan jön minden hónapban.

Ha pedig ügyes abban, amit csinál, akkor az évek folyamán lépkedhet feljebb a ranglétrán, így magasabb fizetéshez juthat. Van, aki gyorsabban tör előre és van, aki egy szinten megáll.

A nehézség, hogy egy bizonyos szint felé már csak nagyon kevesek képesek lépni. Nettó 600.000 Ft-ot akkor visz haza valaki, ha bruttóban 1 millió környékén keres. Ezek a pozíciók már nagyon magasan vannak, sok felelősséget, nagy tudást és eltökéltséget kívánnak.

Havi több milliós fizetések elképesztő ritkán vannak, csak a legfelsőbb szinteken lehet ezeket elérni.

Szabadúszók

A szabadúszókat általában egyéni vállalkozóként nyújtanak tanácsadást, szolgáltatást különböző területeken.
Például: webdesigner, life coach, fizetett hirdetés specialista, pénzügyi tanácsadó, fodrász.

Erre a csoportra is jellemző, hogy már az elején is keresnek pénzt. A szolgáltatók, akik óradíjban dolgoznak, többnyire egyből megkapják a ledolgozott időért a pénzüket. Ez lehet alacsonyabb összeg is, de simán lehet kezdésnek is havi 300.000-400.000 Ft, ha jó helyen mozog az ember.

A nehézség, hogy ez lehet, hogy az egyik hónapban 500.000 Ft, de a következőben 60.000 Ft. Nincs meg az a biztonság, hogy kvázi bárhogy dolgozhatsz, minden hónapban megkapod a havi fizetésedet.

Ha viszont ügyes vagy és jó módszerekkel csinálod, amit csinálsz, akkor szinte minden témában rendszeressé tudod tenni a bevételedet.

Nehéz volt ebben az esetben figyelembe venni azt, hogy mennyi idő feljebb jutni és meddig lehet feljebb jutni.

Az a nagy különbség a fejlődőképes alkalmazottakhoz képest, hogy az alkalmazottnak szinte biztos, hogy végig kell menni a ranglétrán, így kizárólag lassabb ütemben tudja növelni a fizetését.

Egy szabadúszó viszont, ha ügyes, akkor lehet, hogy akár már a 2-3. évben megtöbbszörözi a bevételét. Simán lehet, hogy az első évben 200.000-et keresett átlagban havonta, de a következő évre ezt megduplázza vagy triplázza.

Ehhez persze keményen kell dolgozni, de ha belegondolsz, akkor mindenhol keményen kell dolgozni, ha előre akarsz jutni. A szabadúszói létben az a jó, hogy ez már a 2. évben is többszörösen meg tud térülni.

Azonban van egy limit, ami fölé egyedül nem könnyű feltornászni a bevételt. Jóval könnyebb, mint alkalmazottként, de a több pénzhez már inkább vállalkozást kell építeni, és más módszerben kell dolgozni.

“Igazi” vállalkozások

A 4. csoportba kerültek azok a vállalkozások, amelyekben van fejlődési potenciál. Ezeken már több ember dolgozik együtt, rendszereket kell kialakítani.
Például: applikáció vagy szoftver fejlesztő cég, online tanfolyam készítő vállalkozás, webshop.

Itt lehet leginkább változó a bevétel szint. Nincs olyan, hogy minden hónapban biztosan megvan egy adott jövedelem.

Simán lehet az is, hogy minuszról indul az egész, mert valamennyit bele kell fektetni. Lehet, hogy 6-12 hónapig csak az építkezés zajlik, sőt ez akár lehet több év is. Teljesen attól függ, hogy milyen vállalkozásról van szó.

Attól viszont, hogy lassan indul, nagyon naggyá is válhat. Persze az is lehet, hogy befuccsol és sose jut el egy cég olyan szintre, hogy te, mint tulajdonos, havi több millió Ft-ot tudjál kiszedni belőle. Vagy már az elején profitábilisan működik.

Az sem mindegy, hogy inkább visszaforgatod-e a bevételt a fejlesztésbe, vagy magasabb színvonalon élnél és elég a lassabb fejlődés.

Látszik, hogy itt aztán minden kimenetel lehetséges, de igazából csak ebben az esetben lehet igazán gazdaggá válni.

Nem biztos, hogy ez a fő célod. A kulcs viszont, hogy sokkal nagyobb döntési lehetőséged van. Meg kell ismerned önmagad és azt, hogy mi igazán fontos a számodra.

Összefoglalva – Különböző pénzkereseti lehetőségek

Alkalmazottként:

 • biztonság, hogy minden hónapban kapsz egy összeget
 • nehéz feljebb lépni, vagy nagyon sok időbe kerül

Szabadúszók:

 • gyorsabban el lehet jutni egy olyan szintre, amin vígan jól lehet élni
 • kevesebb stresszel és felelősséggel lehet ugyanazt a jövedelem szintet elérni, mint például egy multis közép-felsővezető 
 • bizonytalanabbak a bevételek és van egy korlátjuk

“Igazi” vállalkozás:

 • csapatot és automatizált rendszereket kell hozzá kialakítani 
 • megvan az igazi gazdagság lehetősége
 • az odáig vezető útról nem lehet tudni, hogy 2 évig tart majd, netán 8 évig, vagy akár sose jön el

Szabadság

Egy vállalkozás nem csak a pénzről szól. Amikor elkezdtem vállalkozni, a pénzen kívül egyértelműen a szabadság vonzott a leginkább.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a szabadság hajtóerejét ugyanúgy a legerősebb tényezőnek tartom, de azért vannak árnyoldalai.

Mikor és mennyit dolgozol?

Ami biztos, hogy vállalkozóként alapvetően tényleg magadnak osztod be az idődet, nem feltétlen kell beérni egy adott időben a munkahelyre.

Ez iszonyú jó érzés tud lenni, tényleg király, hogyha van egy görbe szerda estéd, akkor a következő nap nyugodtan telhet lustálkodással és sorozatnézéssel. Szuper, hogy napközben is elmehetsz kávézni valakivel és délelőtt is lemehetsz az edzőterembe, hogy ne kelljen nyomorogni a tömegben. Ha olyan a vállalkozásod, amit online is lehet üzemeltetni, akkor elutazhatsz bármikor, akár hosszabb időszakra is.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy kevesebbet fogsz dolgozni, csak azt, hogy máskor fogod ezt megtenni. Este, éjszaka, hétvégén. Ez nagyon furcsa tud lenni, ha előtte alkalmazott voltál, de bele lehet szokni.

Ha pedig úgy építed az egyéni vagy társas vállalkozásodat, hogy megfelelő rendszereket hozol létre, jó az üzleti modelled, akkor az is lehet, hogy kevesebb munka is elég az életszínvonalad fenntartásához.

Ez is nagyon változó, van, aki egy idő után heti 20 óra munkával is megkeres 5-600.000 Ft-ot, amivel teljesen szabadon tud élni. Neki az a fontosabb, hogy utazzon, a családdal, barátokkal legyen, a hobbijáért éljen.

Van olyan, akinek a saját cég építése a fontosabb, és szívesen belerak heti 60-70, akár 80 órát is.

Nincs jó vagy rossz választás csak, amit épp a helyzetben helyesnek érzel. Pont ez a nehéz vállalkozóként, hogy ezt neked kell eldöntened, mert te vagy a saját főnököd.

Nincs főnököd

Ha volt már rossz főnököd, akkor biztos vagyok benne, hogy a vállalkozás iránti vágyadat serkenti, hogy itt bizony nem lesz, aki megmondja, hogy mit csinálj.

Viszont ilyenkor is lesz főnököd: te magad.

Magadat irányítani, keretek közé rakni, motiválni, bizony egy kutya kemény meló, és ezzel mindenkinek meggyűlik a baja.

Ez viszont egy lehetőség arra, hogy nagyobb felelősséget vállalj.

Felelősség

Alkalmazottként bármilyen munkád is van, bármilyen pozícióban is vagy, a felelősséget akaratlanul is át tudod hárítani másra, a kollégáidra, a felettesedre.

Ha viszont te vagy a vezető, akkor bizony tiéd az összes döntés és fogsz hibázni is. Sokan benne maradnak a korábbi gondolkodásmódjukban és szintén át akarják hárítani a hibákat az ügyfélre vagy valami külső tényezőre, de egy idő után rájönnek, hogy itt bizony sokkal nagyobb szeletért felelnek.

Ez kétségtelenül nehéz, viszont így fogod tudni igazán fejleszteni önmagad. Nem csak a munka világában segít, hanem óriási mértékben kihat a magánéletedre is. Ezzel viszont meg kell birkózni, ami nem való mindenkinek. 

Ezért is jó, hogy nem csak az a lehetőség van, hogy alkalmazottként dolgozol vagy több tucat alkalmazottal rendelkező vállalkozást építesz. Vannak köztes állapotok, szabadúszás és pár fős csapatok is.

Például jelenleg én se vagyok kész arra, hogy mondjuk 10 főnél nagyobb bizniszt vezessek. 

De eldönthetem, hogy maradok pár főnél, visszamegyek egyéni vállalkozó státuszba vagy megpróbálok valami nagyot alkotni és belenőni a feladatba.

A döntés felelőssége viszont az enyém, de ennek tudatában vagyok. Óriási erő ez, amikor rájön az ember.

Most már jobban láthatod, hogy a szabadság ugyanúgy tud előny és hátrány is lenni. A kérdés, hogy neked megéri-e?

Tanulás 

Az állami oktatás az elmúlt évtizedekben teljesen csődöt mondott, a mai világra már egyáltalán nem készít fel. Ezt a diákok is érzik, mindegy, hogy általános iskolásokról vagy egyetemistákról beszélünk.

Emiatt viszont a tanuláshoz való hozzáállás teljesen negatív lett, így volt ez velem is.

Tanulni viszont szeretünk, de csak olyat, ami érdekel minket vagy tudjuk, hogy közelebb visz a célunk eléréséhez.

Ezért is nehéz azoknak motiváltan tanulni, akik olyan pozícióban vannak, ahonnan nem igazán tudnak feljebb lépni.

Ha megvan a fejlődés lehetősége, érdekel, amit csinálsz, akkor szívesebben tanulsz alkalmazottként is. Erre még egy nagy lapáttal rátesz az, ha a saját vállalkozásodról van szó.

Szívesebben megtanulsz olyan dolgokat is, mint a könyvelés, technikai kihívások, akkor is ha annyira nem érdekel, mert tudod, hogy ez segít jobb vállalkozást, szabadabb életet létrehozni.

A felelősségnél már érintettük azt is, hogy mint magánember is sokat fejlődhetsz általa. Óriási önismeretet ad, ha vállalkozol, mivel az akadályok folyamatosan gördülnek eléd. Ha sikerül átugranod őket, akkor az építi az önbizalmad, ha pedig véletlen leterít valami, akkor pedig az segít, ha sikerül felállnod.

Ha nem szeretsz fejlődni és tanulni, akkor most mondom, hogy nem leszel sikeres vállalkozó, ez szinte biztos. Ha viszont imádod az új ismeretek megszerzését, előre menni és tanulni új dolgokat, akkor vágj bele!

Kockázat és biztonság

A vállalkozással kapcsolatos hátrányként egyértelműen a kockázat szerepel az első helyen.

Ez érthető, főleg a tőke igényes bizniszeknél. Valószínűleg első vállalkozásként viszont nem ilyenbe fogsz belevágni.

Ettől függetlenül valamennyi pénzt mindenképp be kell fektetni, ezt nem lehet megúszni. Főleg a szolgáltatás alapú lehetőségeknél viszont ez a mindenképp befektetésre szánt összeg lehet olyan alacsony is, mint 100.000-200.000 Ft. Általában ezt sem kell egyből beletenni, de persze attól függ, hogy mibe vágsz bele.

Tudom, hogy nehéz lehet erre pénzt szánni, nekem is az volt, elég zsugori voltam. Az segít, ha tudatosan megvizsgálod, hogy a befektetésed mire is megy el. Főleg, ha megmarad a vásárolt eszköz értéke, fel tudod használni másra is, akkor könnyebb úgy kicsengetni az első forintokat.

Az életben a pénzen kívül 1 másik dologgal lehet fizetni: idővel.

Ebből bizony még többet kell beletenned, ha vállalkozásra adod a fejed.

Mindegy, hogy egyéni vagy társas bizniszbe vágsz bele, nincs olyan, hogy gyors meggazdagodás. Egyszerűen nincs.

Minimum hónapok áldozatos munkája kell ahhoz, hogy valamit létrehozz, lehet ez egy szolgáltatás is, ahol például az ügyfélkör kiépítésére, tanulásra is elmegy az idő. Egy termék létrehozása pedig minimum 6-tól 12 hónapig fog tartani.

Egy tanácsadó bizniszben vagy valamilyen kivitelezésben az a jó, hogy egyből jön a bevétel, míg egy termék elkészítésére várni kell, mire kiderül, hogy vajon tényleg venni fogják-e.

Tehát mindenképp kockáztatni fogsz valamennyi pénzt és időt. Igen, lehet, hogy belebuksz, végülis 5-ből 4 vállalkozás az első 5 évben földbe áll.

Viszont, azt a sok tapasztalatot, tudást, amit elsajátítasz egy ilyen bukásból már nem veszi el senki se tőled.

Mi lehet a legrosszabb abban, ha nem sikerül? Buktál egy kis pénzt, rengeteg újdonságot tanultál meg és legfeljebb visszamész az előző munkahelyedre. De legalább nem lesz meg benned a “mi lett volna ha” kérdés.

Beszéljünk még kicsit az alkalmazotti lét látszat-biztonságáról.

Igen, megkapod a fizetésed minden hónapban, ez tényleg egy alap biztonságot ad, viszont egy főnöktől, egy cégtől függsz. Nem te alakítod a sorsod, bármikor csődbe mehet a cég, bármikor kirúghatnak, bármikor jöhet egy járvány, amikor nem te fogsz irányítani.

Vállalkozóként is jöhetnek nehézségek, sőt fognak is jönni, de amikor átállítod a gondolkodásod megoldásfókuszúba, akkor sokkal nagyobb esélyed van kilábalni a rázós helyzetekből.

Tudod, ha a magad ura vagy, te vállalsz igazi felelősséget.

Ha megtanulsz olyan készségeket, amelyeknek nagy piaci értéke van és ezeket el is tudod adni, akkor vállalkozóként sokkal nagyobb biztonságban vagy.

Marketing és értékesítés

Egy vállalkozásnál az eladás, értékesítés és marketing központi szerepet játszanak.

Egyszerűen nem lehet kikerülni őket és a nehézség az, hogy ezek egyáltalán nem egzakt, könnyen megtanulható részei az üzleti életnek.

Nincs egy könyv vagy egy tanfolyam, amit ha elvégzel, akkor már tudni fogod, hogy pontosan miként kellene hirdetni a tanácsadói szolgáltatásodat.

Összetett és nehezen megfogható, viszont rengetegen vagyunk, akik megpróbáljuk tanítani. Ez is nehezíti igazából a helyzeted, mert olyan sok az információ, hogy nem tudod eldönteni, hogy kinek higgy.

Ezért ajánlom azt, hogy próbálj meg átfogó tudásra szert tenni. Értsd meg, hogy a különböző vállalkozások milyen üzleti modellben működnek, milyen részei vannak a marketingnek, hogyan lesz egy ismeretlen emberből vásárló. Mi az, hogy értékesítés, hogyan lehet ezt őszintén, de mégis jól csinálni.

A bizniszek nagy része arról szól, hogy vásárlókat szerezz, aminek rengeteg útja van. Meg kell értened a különböző lehetőségeket és ki kell próbálgatnod őket, hogy a te konkrét vállalkozásodnál rájöjj, hogy neked mi működik.

Születni kell rá?

Az elején beszéltem róla, hogy miben volt más régen vállalkozni, mint most. Nekem az apukám és Bence testvérem sokkal inkább vállalkozónak születtek, mint én. Magabiztosabbak, extrovertáltabbak, bennük van a kereskedő vér.

Ezzel szemben én nyugodt, félénk és visszahúzódó voltam mindig is és sose tudtam elképzelni, hogy én hogy fogok partnerekkel beszélni, telefonálgatni, eladni, értékesíteni.

A megoldásom az lett, hogy máshogy kezdtem el vállalkozni.

Mivel én jobban érzem magam egyedül, megfontoltabb vagyok és logikusan jobban átlátom a rendszerek működését, így inkább ezeket az erősségeimet kezdtem el kamatoztatni.

Pont ezért mondom, hogy ma már nagyon különböző személyiség típusú emberek egyaránt sikeres vállalkozóvá válhatnak.

Vannak viszont olyan tulajdonságok, amikkel vagy rendelkezned kell vagy dolgoznod kell rajta.

Ilyen a problémák megoldására való vágy. A vállalkozás arról szól, hogy egy bizonyos problémára megoldást találj valamilyen módon. Fel kell ismerned a problémát, körbe kell járnod, és különböző oldalról meg kell próbálnod megoldást találni rá.

És ez nem csak a termék vagy szolgáltatás fő problémájára vonatkozik, hanem arra is, hogy az úton, amin végigmész, rengeteg akadályba fogsz ütközni és hogy ezeket akard megoldani.

Hasonló, de kicsit mégis más a rugalmasság. Ha valami nem jön össze, akkor mész tovább egy másik megoldási ötlettel. Alkalmazkodnod kell a különböző helyzetekhez, a piac alakulásához. Enélkül nem megy.

Harmadik ilyen tulajdonság a kitartás. A sok nehézség miatt fel akarod majd adni. Én is számtalanszor feküdtem a földön azon gondolkodva, hogy ez aztán már tényleg nem megy nekem. De aztán mindig felálltam és vállaltam a csatát. Nálam ez viszont nem olyan szexi, mint a filmekben, hanem szépen leültem a gépem elé, és kattintgattam napokon, heteken keresztül.

Neked is sokszor lesz olyan, hogy fel akarod adni, kételkedsz magadban. Segít, ha ilyenkor van mögötted egy támogató közeg, mert anélkül nagyon kevesek képesek rá. Nem kell túl büszkének lenni, fogadd el a segítséget.

A kitartáshoz tartozik az aktív türelem is. Türelmesnek kell lenned, mert nem egyből fog jönni a siker. Sokan viszont azt hiszik, hogy a türelmesség azt jelenti, hogy várnak a csodára. Nem, pont ezért aktív türelemről beszélek. Bele kell tenni a munkát, viszont nem szabad azt hinni, hogy 2 hónap alatt megváltod a világot.

Persze van még sok tulajdonság és készség, amire szükséged lesz, mint a:

 • kreativitás
 • szenvedély
 • vízió
 • kommunikáció
 • érzelmi intelligencia
 • kritikus gondolkodás
 • stratégikus gondolkodás
 • logika
 • technikai készségek
 • önbizalom
 • önállóság

Korábban kiemelten beszéltem már a felelősségvállalásról, tanulni akarásról és a marketinges gondolkodásról is.

Van itt sok minden, de ne gondold, hogy minden tulajdonsággal már most azonnal magas szinten kell rendelkezned.

Erről szól a tanulás, hogy átformáld kicsit magad, de mégis érdemes olyan bizniszbe belevágni, ami hozzád illik.

Mellékállásként vagy mindent bele?

Eddig főleg arról beszéltem, hogy alkalmazott VAGY vállalkozó. Ez viszont már egyáltalán nem fekete vagy fehér. Nem kell döntened kizárólag az egyik vagy másik mellett.

Sőt, szerintem a legtöbb alkalmazott számára az a jó út, ha előbb a fő munkája mellett kezd el vállalkozni.

Az elején úgyis tanulni kell, ha még nem tudod, hogy mit fogsz csinálni. Ha például valami szolgáltatást vagy tanácsadást nyújtasz, akkor se leszel egyből teljesen betáblázva.

Igen, nehéz együtt csinálni a kettőt, de az elején nagy szükséged lesz a kitartásra és az aktív türelemre, mint ahogy mondtam.

Ha pedig már lesznek a mellékállásként kezelt vállalkozásodban fizető ügyfelek, akkor valószínűleg megéri a munkahelyeden elsőnek napi 8 óráról 6 órára visszamenni. Egy kérdést mindenképp megér a munkáltatódnál, hogy megengedik-e. Ha még több ügyfeled lesz, akkor lehet, hogy csak részmunkaidőben tudod majd a munkádat végezni, hogy a biztonságos jövedelmedet megtartsd.

Így nem olyan a nagy kockázat, mintha egyből fejest ugranál a biznisz világába.

Persze vannak olyanok is, akik például félretettek 6 havi megélhetésre való pénzt és ténylegesen kiugrottak az ismeretlenbe. Ennek az az előnye, hogy teljesen a vállalkozásukra tudnak fókuszálni és rá vannak kényszerítve arra, hogy itt bizony ügyfeleket kell szerezni.

Nincs tökéletes megoldás, neked kell mérlegelned, hogy nálad mi működik. Ez viszont tök király, hogy magadra szabhatod a sorsodat.

Összefoglalás – Vállalkozó leszel?

Ha eddig eljutottál, akkor kapsz 1 pontot a kitartás tulajdonságod mellé.

Látod, hogy a vállalkozások indításának rengeteg előnye van, de persze vannak hátrányai is.

Ténylegesen szabadabb lehetsz és akár sokkal több pénzt kereshetsz, mint alkalmazottként, de ez bizonytalansággal és plusz felelősséggel jár, ami nem való mindenkinek.

Én nem azért vagyok, hogy mindenkit átcsábítsak a vállalkozói oldalra, de mivel tudom, hogy mennyire jót tud tenni emberek életével, így kötelességemnek érzem, hogy elmondjam a tapasztalataimat.

Tanulj, ismerkedj a témával és semmiképp se félj. Ha okosan, körültekintően vágsz bele, akkor egy esetleges bukás ellenére is számtalan pozitív hozadéka lesz a bátorságodnak.

Bízom benne, hogy segítettem jobban átlátni, hogy milyen lehetőségek vannak vállalkozóként és miben más ez, mint az alkalmazotti lét.

Ha tetszett, akkor van még rengeteg videóm és cikkem is a témával kapcsolatban, amelyek segíthetnek tudatosan dönteni.

Erőt, kitartást és sok bátorságot kívánok hozzá!

Egy válasz

 1. Kedves Attila,
  köszönöm szépen az összefoglalót. Érthető és lényegretörő.
  Tanácsaidat javaslataidat figyelembe véve fogok elindulni a „nagy útra”.
  Köszönettel, Erika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Weboldal előkészítő kihívás elindult!

nap
óra
perc
mp