A sitemap, vagy magyarul webhelytérkép segít a keresőnek (mint a Google) feltérképeznie a honlapod azáltal, hogy megmutatja, hogy milyen oldalak vannak a weboldaladon.

Ha létrehozol egy ilyet, a keresőnek csak annyi feladata lesz, hogy gyorsan átfutja a webhelytérképet, és azonnal látja, van-e változás a linkjeid listáján. Ha nincs weboldaltérképed, rosszabb lesz a weboldalad keresőoptimalizálási értéke.

A legegyszerűbben megfogalmazva a webhelytérkép az összes olyan URL-ed (linkedet) tartalmazza, amelyet szeretnél megmutatni a keresőnek.

Plusz információként ez a dokumentum tartalmazza még, hogy egy bizonyos oldal milyen gyakran frissül, és hogy ez mikor történt meg utoljára.

Külön webhelytérképet készíthetsz a különböző tartalmaidnak, mint amilyenek a blogbejegyzések, videók, stb.

Ide tartozik a robot.txt fájl is, ami a kivételeket tartalmazza, vagyis a honlapod azon oldalait, amelyeket nem szeretnél a Google-ben mutogatni.

Ahhoz, hogy technikailag megfelelő legyen a weboldalad (ld. technikai SEO), feltétlenül létre kell hoznod egy ilyet. Nyugi, egyáltalán nem lesz nehéz megcsinálni.

Frissítve: 2018.07.23.

Hogyan hozz létre webhelytérképet?

Szerencsére nem kell egyesével kézzel összeírnod a linkjeidet. 🙂 Természetesen erre is egy bővítményt fogunk használni.

A legkirályabb az egészben, hogy a kedvenc SEO bővítményünk, a Yoast SEO ezt nagyon egyszerűen megcsinálja helyetted. (A másik ismert SEO bővítmény, az All-in-One SEO is létre tud hozni ilyen oldaltérképet.)

Azért is jó a Yoastra bízni a dolgot, mert valószínűleg már most is használod ezt a plugint, így nem kell egy új bővítménnyel terhelned az oldaladat csak emiatt.

A Yoast ráadásul alapértelmezetten generál neked egy sitemapet. Így csak annyi dolgod marad, hogy kimásolod a linkjét és átviszed a Search Console-ba.

Mutatom lépésről lépésre, hogy mit kell tenned.

  • Nyisd meg a Yoast kezelőfelületét a WordPress admin felület bal oldali menüjében!
  • Az alapból megnyíló “General” almenü “Dashboard” lapfüléről kattints át a “Features” lapfülre.
  • Itt görgess le az “XML Sitemaps” feliratú beállítási lehetőséghez, és ellenőrizd, hogy be van-e kapcsolva (elvileg alapból igen).
  • Kattints az “XML Sitemaps” felirat melletti pici kérdőjelre.
  • Kattints a “See the XML Sitemap” linkre.
  • Másold ki az új ablakban megnyíló URL címet.

Yoast SEO XML Sitemap URL

Nálunk így néz ki az első oldal:

wpkurzus-sitemap

Ha belekattintasz a webhelytérképeden az egyik típusba, ilyesmit láthatsz:

wpkurzus-sitemap-bejegyzések

Látod az URL-t, a prioritást, a képek és frissítések számát, valamint a legutolsó módosítás dátumát. Ez persze egy emberi szemnek nem sokat jelent, de a Google ebből igen hasznos következtetéseket von le.

Hogyan mutasd meg a webhelytérképed a Google-nek?

A Google mindig a következő címet keresi fel a webhelytérképért:

http://www.weboldaladcime.hu/sitemap_index.xml

A Yoast is ezen a címen hozza létre az oldaltérképedet, tehát az infólekérés elvileg automatikusan megtörténik. Ennek ellenére mégis menjünk 100%-ig biztosra, és a Google Search Console-t hívjuk segítségül.

Jelentkezz be a Search Console kezelőfelületére a hozzá kapcsolt Google-fiókoddal, és nyisd meg a megfelelő tulajdonodat.

Kattints bal oldalt a “Feltérképezés” (Crawl) menüpontra, ezen belül pedig a “Webhelytérképek” almenüre.

google-sitemap

Ha nincs még hozzáadva a Search Console-hoz a megfelelő webhelytérképed, akkor a “Webhelytérkép hozzáadása/tesztelése” (Add/Test Sitemap) gombra kattintva elindíthatod a folyamatot.

Csak be kell írnod a weboldalad címe után, hogy sitemap_index.xml, és a Google már el is fogja kezdeni az oldalad átkutatását.

Haladó beállítások

Első körben semmi mást nem kell tenned a Yoast-tal, mint hogy megnézed, hogy a sitemap tényleg megy-e, és bemásolod a linket a Search Console-ba.

Később viszont érdemes lesz átgondolni, hogy minden ott van-e az oldaltérképeden, amit szeretnél a keresőknek megmutatni, és mindent eltüntettél-e onnan, amit nem szeretnél a kirakatba kitenni.

Ahogy láttad, a webhelytérkép almappákat, altérképeket csinál a bejegyzéseknek, oldalaknak, kategóriáknak, címkéknek, szerzőknek és egyéb tartalomkategorizáló típusoknak.

Azt, hogy ezek közül mi legyen kilistázva az oldaltérképen, a Yoast SEO menüjének “Search Appearence” részén tudod beállítani.

Ha a “Show … in search results?”, vagyis a “Megjelenjen-e a keresési találatok között?” kérdésnél bármire azt mondod, hogy nem, akkor a Yoast azt a típust automatikusan egy “noindex” jelzéssel látja el. Az így megjelölt dolgokat a keresőrobotok figyelmen kívül hagyják, és nem fognak szerepelni az oldaltérképen sem.

Nálunk mindössze a bejegyzések, az oldalak és a kategóriák vannak beállítva. A többit elsőre jobb, ha kikapcsolod.

Ha több szerzővel dolgoztok, esetleg az “Author archives” beállítását érdemes még átgondolnotok.

Külön almappája lehet az oldaltérképen az egyes szerzőknek a hozzájuk tartozó tartalmakkal. Itt viszont érdemes figyelni arra, hogy olyan közreműködőnek, akinek nincs publikus cikke (pl. mert zárt rendszerben dolgoztok) ne legyen a keresőben megjelenő üres szerzői oldala.

Állítsd be a weboldaltérképed még ma!

Ha még nem készítetted el a weboldalad oldaltérképét, akkor rossz hírem van: ezt már tegnapra meg kellett volna csinálnod! Minél előbb elvégzed ezt a beállítást, annál jobb. Szóval, ha nem rémlik, hogy rendelkezel-e ilyennel, ne halogasd tovább a dolgot, hanem nézd meg most!

Az oldaltérkép elkészítése és feltöltése egy olyan apróság, ami nagyon sokat fog segíteni, hogy előrébb kerülhess a találati listákon.

Tanuld meg ingyenesen a WordPress alapjait!

7 napos online oktatóvideós tanfolyam, ami segít elindulni a saját WordPress utadon.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Cyber Monday akció,
akár 25% kedvezmény

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds