Mi a WordPress?

Pár évvel ezelőtt a weboldalak készítése még egy szörnyen bonyolult és nehéz feladatnak számított. Csak kevesek voltak képesek megtanulni. Ma már szerencsére egy fejlettebb és szebb világban élünk, amiben létrejött a WordPress, és mindenki számára elérhetővé vált a kódolás nélküli honlapkészítés.

Talán Te is hallottál már a WordPress-ről, de elsőre biztosan sok kérdés kavarog a fejedben. Nézzük meg együtt, miben és hogy segíthet Neked a WordPress!

Mi is a WordPress?

A WordPress egy ingyenes webalapú szoftver, aminek a segítségével akár Te is kódolás nélkül hozhatsz létre gyönyörű, minőségi weboldalakat.

Még 2003-ban egy blogmotorként indult, de az elmúlt években hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Ma már több mint 70 millió oldalt futtatnak ezen a rendszeren, ez pedig több mint a 27%-a az összes létező weboldalnak a világon. Nem rossz arány, ugye? 🙂

Egyre többen szeretnének saját weboldalt, és keresni kezdik a megoldást, hogyan lehet ezt egyszerűen és költséghatékonyan kivitelezni.

A WordPress-t könnyű elkezdeni, egyszerű beletanulni, és kíméletesebb a pénztárcához, mint bármelyik átlagos hobbi. Az egész honlapodat kattintgatásokkal és „fogd és vidd módszerrel” össze fogod tudni rakni. Ez az egész rendszert hihetetlenül felhasználóbaráttá teszi.

De nem csak ennyiről szól a WordPress.

Ha saját weboldalt szerettél volna, egy-két évvel ezelőtt még programozókat vagy webfejlesztő cégeket kellett felkeresned, hogy csinálják meg neked. Ha hozzáértő csapatot és minőségi munkát akartál, mélyen bele kellett nyúlnod a zsebedbe.

Még az is megeshetett, hogy a programozó, akit felbéreltél, egyszerűen csak eltűnt, és magára hagyta a projekted. Ilyenkor nagyon nehéz volt új fejlesztőt találni, aki képes volt a már megkezdett munkát átvenni, mert a különböző programozók más-más módszerrel kódolnak.

Ráadásul nem csak azért fizettél, hogy megtervezzék és felépítsék a honlapodat. A kivitelezőkkel a későbbi változtatások, fejlesztések miatt is folyamatosan kapcsolatban kellett maradnod.

Mindegy, hogy milyen apróságot szerettél volna átállítani, kezdhettél telefonálgatni a fejlesztődnek. Amennyire tudtad, összefoglaltad, hogy mit is szeretnél, majd vártál és vártál, amíg a csapat az adott dolgot megcsinálja és élesíti.

Szerinted hányszor esett meg, hogy hosszas várakozást követően az eredmény mégsem olyan lett, mint ahogy az a Te fejedben nézett ki?

Ha egyedül vágsz bele a honlapod felépítésébe, ez a kommunikációs mókuskerék egy percig sem rabolhat el tőled. 🙂

Miért mondják, hogy mindenkinek jó a WordPress?

A WordPress egy olyan rendszer, ami tökéletes hidat képez egy programozó és egy átlagos felhasználó között.

Mindenki képes rá, hogy legalább alap felhasználói szinten elboldoguljon vele.

Ha ezen felül van benned lelkesedés és türelem, és készen állsz rá, hogy a saját weboldaladat teljesen egyedül rakd össze, akkor hiába is keresel tovább, nem fogsz a WordPress-nél jobb rendszert találni, ami ezt lehetővé teszi.

Akkor is nagyon előnyös választás, ha nem szeretnéd a weboldaladat teljesen egyedül létrehozni, de mindenképpen szeretnéd átlátni a rendszert, ami az „online otthonodat” életben tartja, és szeretnél annyi önállóságot, amivel kisebb változtatásokat Te magad is véghezvihetsz rajta.

Ezt a WordPress remekül támogatja.

Nem baj, ha a honlapod alapjait más rakja össze helyetted. A könnyen kiismerhető alapfunkcióknak köszönhetően Te is fogsz tudni majd később új bejegyzéseket, oldalakat létrehozni és kisebb beállításokat elvégezni. Ehhez pedig nem kell mindent megtanulnod A-tól Z-ig. És főleg nem kell tudnod programozni. 🙂

Akkor is nagy szabadságod lesz, ha már elkészítetted a weboldalad, de sokat fejlődtél közben (pl. profi marketinges rendszert építettél, és már termékeket értékesítesz). Ilyenkor belefuthatsz olyasmibe, aminek a kivitelezéséhez mégis technikai segítségre lesz szükséged.

Ez már egy haladó szint, amit akkor érsz el, ha többféle komoly bővítményt, szolgáltatást kell a honlapoddal összekötnöd (pl. bonyolult beléptető, zárt tagsági rendszereket, felhasználói jogosultságok szabályozását, online számlázási és szállítási lehetőségeket).

A legtöbb kiegészítő szuperül integrálható a WordPress-szel (a fejlesztők érdeke, hogy így legyen), de ha valamihez mégis kódolni kellene, több tízezer fejlesztő közül választhatod ki, hogy kit is bízz meg!

Hihetetlenül megnyugtató, hogy könnyen találhatsz minőségi segítséget akkor is, ha nem szeretnél egyedül megcsinálni mindent, vagy ha valamilyen spéci megoldásra lenne szükséged.

Hogyan működik a WordPress?

A WordPress egyik legfontosabb és legnagyobb előnye az, hogy teljesen ingyenes. Egy forintot se kell költened a rendszerért, amivel elkezdheted építeni a saját weboldalad.

Nem árulok zsákbamacskát, ha igazán profi honlapot szeretnél, később merülnek fel költségek, de ezek elképesztően olcsónak számítanak a bennük lévő tudáshoz képest.

Lehet, hogy hallottál már a CMS-ről, ami az angol Content Management System, azaz a tartalomkezelő rendszer rövidítése.

A WordPress is egy ilyen CMS, ami azt jelenti, hogy te irányíthatod benne a tartalmadat. Tiéd a kontroll a képeid, bejegyzéseid, oldalaid felett, és ezeket egy sima webböngésző (pl. Google Chrome) segítségével elérheted és kezelheted.

A WordPress egy nyílt forráskódú rendszer, ami azt jelenti, hogy mindenki számára elérhető a rendszer alapja kódszinten. Bárki a világon, aki érez magában erőt és kedvet ehhez, fejlesztheti a kódját és új funkciókat, megoldásokat hozhat létre a WordPress-hez.

Mivel nagyon sok profi fejlesztő dolgozik benne, folyamatosan látnak napvilágot olyan újítások, amik egyszerűbbé és még könnyebbé teszik a számodra a rendszer használatát. Nekik köszönhető, hogy gyakoriak a verziófrissítések és az esetleges hibajavítások.

Minden egyes apró fejlesztéssel könnyebbé válik azon vállalkozó szellemű átlagemberek dolga, akik nem tudnak programozni, dizájnerkedni, egyszerűen csak szeretnének saját maguk vagy vállalkozásuk számára egy szép, jól működő weboldalt létrehozni.

A fejlesztők nagyon sok sablont, bővítményt és olyan funkciót hoztak létre, amivel a kódolás nélküli weboldalkészítést a legózáshoz hasonlóan gyerekjátékká teszik.

Ettől az egész rendszer nagyon rugalmassá válik. Egy egyszerűbb blogot is elkészíthetsz WordPress-szel, de gond nélkül lehet egy több oldalból álló vállalkozói weboldalad, vagy akár egy saját webshopod is.

Ha nincs sok extrára szüksége a weboldaladnak, akkor nagyon-nagyon egyszerű dolgod lesz. Ha viszont később úgy érzed majd, hogy új funkciókra, bonyolultabb oldalakra van szükséged, akkor minden eszköz adott lesz hozzá, hogy saját magad egy magasabb szintre emelhesd a honlapodat.

Milyen funkciói vannak még a WordPress-nek?

SEO-ra optimalizálták

Keresőoptimalizálás, SEO

Matt Cutts, a Google WebSpam csapatának vezetője (aki azért tud 1-2 dolgot a keresőoptimalizálásról 😉 ) a következőket mondta: “WordPress is a fantastic choice. It takes care of 80-90% of the mechanics of SEO!

Azaz fantasztikusnak tartja a WordPress-t, mert könnyűvé teszi a Google keresőrobotjainak az oldalad átkutatását. Csak attól, hogy WordPress-t használsz, sokkal nagyobb eséllyel kerülhetsz a keresési találatok élére. Olyan, mintha csak SEO-ra alakították volna ki az egész rendszert. A WordPress tehát a keresőknek is a kedvében jár.

Reszponzív weboldal pillanatok alatt

avada reszponzív

Már hivatalos statisztikai adatokkal is bizonyították, hogy megtörtént a váltás: a webes tartalmak „fogyasztására” az internetezők több mint fele kis alakú kijelzőt használ. Hatalmas hátrányba kerül az, aki erről nem vesz tudomást.

Egy weboldal készítőjeként kötelező gondoskodnod róla, hogy az oldalad ne csak az asztali gépek monitorain, hanem a tabletek és mobiltelefonok kijelzőin is szépen jelenjen meg. Ez a tulajdonság a reszponzivitás. A WordPress szerencsére ezt automatikusan biztosítja neked. Miközben készíted az oldaladat, semmilyen plusz beállítást sem kell tenned, a végeredmény automatikusan reszponzív lesz. Kényelmes, nem? 🙂

Magyar kezelőfelület

Magyar WordPress kezelőfelület

A WordPress fő adminisztrációs felülete magyar nyelven is megy, így angol nyelvtudás nélkül is el tudod majd készíteni a weboldaladat. A két legjobb sablon, a Divi és az Avada ráadásul szintén tud magyarul (a Divi teljesen, az Avada pedig nagy részben). A Divi és az Avada működéséről, jellemzőiről itt érhetsz el egy mindenre kiterjedő összefoglalót.

Az angol nyelvtudás hiánya tehát tényleg nem tarthat vissza a honlapépítésben. 🙂 Később, a bővítmények szintjén fogsz találkozni olyan kiegészítőkkel, amik csak angolul „beszélnek”. Ha velem tartasz, megmutatom, mire kell odafigyelned bennük, de az ábrák is olyan sokat segítenek, hogy nem lesz gondod az értelmezésükkel.

A WordPress biztonságos

A WordPress biztonságos

Az egyetlen ellenérv, amit fel szoktak hozni a WordPress ellen, az, hogy „nem biztonságos”. Ez egyáltalán nincs így, de ahhoz, hogy megértsük, miért mondják sokszor mégis, a dolgok mélyére kell látnunk.

Mivel a WordPress egy teljesen ingyen elérhető rendszer, nagyon sokan használják úgy, hogy semmiféle, a használatához szükséges alapismerettel nem rendelkeznek. Nem csoda, hogy ők és weboldalaik lesznek az elsők, akik az online kártevők áldozatául esnek.

A WordPress egy biztonságos rendszer, de azért, hogy az legyen, neked is kell tenned (ahogy pl. a lakásod ajtaját sem hagyod nyitva, mert nem szeretnéd, hogy bárki bejöhessen). Meg kell tenned bizonyos óvintézkedéseket, és ha elmulasztod őket, nem meglepő, ha idegenek foglalják el a terepet. Bonyolult dolgokról van szó? Nem. 10 percnyi kattintgatás, és a weblapod 99,9%-ban hackerbiztos lesz. 🙂

Egyszerű integrálhatóság

Egyszerű integrálhatóság: Szamlazz.hu, PayPal, MaiLChimp, UpdraftPlus, Dropbox, Facebook

Ahogy egyre nagyobb célokat tűzöl ki magad elé, úgy fog szélesedni a paletta, hogy milyen eszközökre lesz ehhez szükséged. Szerencsére a különböző marketinges eszközök nagyon könnyen összekapcsolhatók, integrálhatók lesznek a WordPress-szel. Egyszerűen integrálhatod majd az email marketing szoftvered, az online fizetési megoldásodat, számlázó rendszeredet.

A fejlesztők is tudják, hogy mennyien használnak WordPress-t, így ha kijön egy új eszköz, első dolguk, hogy az integrálást megoldják vele. Hatalmas előny, ha azt nézzük, hogy egy régebbi fejlesztésű HTML-weboldalhoz ezeket mindig külön kell elkészíteni, amire csak a fejlesztőd lesz képes, súlyos pénzekért.

Gyönyörű weboldalak bárkinek

Gyönyörű weboldalak: RB Fitness, NetMasters, Szamlazz.hu

Én se vagyok designer, mégis megtaláltam a megoldást az esztétikus weboldalak készítésére. 🙂

Ha velem tartasz majd a weboldalad építése közben, Neked is megmutatom, hogyan szerezz inspirációt, ötleteket a weboldalad kialakításához, és hogy hogyan tudod majd a saját projektedbe egyszerűen átültetni ezeket.

Előre szólok, a munka oroszlánrészét a sablonod fogja elvégezni. Ha profi sablont választasz, igazából csak pár képet és szöveget kell majd kicserélned. El se fogod hinni, hogy a gyönyörű végeredmény valóban a Te műved. 😉

Ráadásul, ha a Divi vagy az Avada sablonra esik a választásod, kész oldalakat is oda fogok adni neked, amiket 3 kattintással bemásolhatsz a honlapodba. Ezeket direkt a magyar piacra optimalizáltuk, és már csak a tartalmat kell bennük személyre szabnod.

Kis és nagy cégek is használják

WordPresst használók (CNN, TNYT, Volkswagen, Yahoo...)

Az egyszerű blogoktól kezdve a kisebb vállalkozásokon keresztül olyan nagy cégek is használják a WordPress-t, mint a TechCrunch, Sony Music, Facebook News vagy Star Wars.

Mindenki megtalálja benne a számítását. Mégis talán a kisvállalkozók körében a legnépszerűbb a rendszer. Tökéletes befektetést jelent nekik, mivel valóban olcsón tényleg minőségi weboldalt tudnak vele készíteni, amivel remekül támogathatják értékesítési rendszerüket.

Ingyen jár hozzá a legnépszerűbb webáruház

Legnépszerűbb webáruház motor: WooCommerce

Párhuzamosan azzal, hogy az emberek az online vásárlást egyre kevésbé érzik idegennek, a webáruházakban rejlő értékesítési lehetőségek is egyre csak növekednek.

WordPress weboldaladdal és az ingyenesen elérhető WooCommerce nevű webáruház-bővítménnyel tökéletesen működő webáruházat hozhatsz létre nagyon rövid idő alatt. A WooCommerce érdemeit jól mutatja, hogy mára már több mint 14 millióan használnak ilyen webáruházat. Te is könnyen belevághatsz! 🙂

Milyen cégeknek van WordPress weboldala?

Említettem már, hogy milyen sokan használják a WordPress-t. Kisebb vállalkozások és nagy cégek is készítenek ezzel a rendszerrel weblapokat.

Ilyenek például:

A marketingesek és a kisebb vállalkozások vezetői egyszerűen imádják a WordPress-t.

Könnyen elkészíthetik akár ők maguk is a weboldalukat, e-mail kampányokat indíthatnak, remarketingezhetnek, landing page-eket csinálhatnak, termékeket adhatnak el online és teljesen meg tudják valósítani a marketinges ötleteiket.

Ha marketinges témában van kérdésed, ami úgy kezdődik, hogy „Megvalósítható-e ez a WordPress-szel…”, akkor a válasz garantáltan igen.

Hogyan lehet neked is WordPress weboldalad?

Először is meg kell teremtened a honlapod technikai előfeltételeit. Ez egy domain név kiválasztását és egy tárhely megvásárlását (kibérlését) jelenti.

Szerencsére nem kell sokat fizetni ezek éves fenntartásáért. Ráadásul meglesz az a biztonságérzeted, hogy a honlapod és a rajta lévő tartalom tényleg a te kezedben van. A saját domain és a saját tárhely a záloga annak, hogy a honlapodon tényleg azt csinálhass, amit csak szeretnél.

Ha van már saját tárhelyed, akkor erre egyszerűen feltelepítheted a WordPress-t.

Sok tárhelyszolgáltató ingyen is megcsinálja ezt helyetted. Ha a tiédnél pont nincs ilyen lehetőség, akkor sem kell kétségbe esned. Itt találsz egy lépésről lépésre útmutatót nálunk a WordPress telepítéséhez. Ennek a segítségével nagyon sok kezdő honlapépítő tette már meg az első lépéseket. 🙂

Ha magát a WordPress-t mint rendszer sikeresen feltelepítetted, be kell lépned a Vezérlőpult névre hallgató fő kezelőfelületre. Itt el kell végezned pár alapbeállítást, és ki kell választanod a sablonodat. Ezután el is kezdheted készíteni a bejegyzéseidet és a honlapod oldalait.

A bejegyzéseket hasonlóan készíted, mintha Wordöt használnál. Betehetsz képeket, formázhatod a szöveget, tényleg úgy, mint egy átlagos szövegszerkesztő esetében.

Az oldalak elkészítésénél már kicsit figyelned kell a dizájnra, de ebben óriási segítséget kapsz. A különböző sablonok fejlesztői előre elkészítettek neked egy csomó elemet, sőt, egész oldalakat is! Ezekből csak össze kell kattintgatnod a neked tetszőket, és a saját céljaidnak, elképzeléseidnek megfelelően formáznod őket.

Közben a háttérben továbbra is HTML kódok alakulnak ki, de ezekkel te már nem fogsz találkozni. A fejlesztők minden beállítási lehetőséget vizuálissá tettek, az így végzett beállítások pedig maguktól alakítják a kódot. Így a látvány és a technikai háttér tökéletes összhangban marad.

Ha Te is olyan vagy, mint én, és neked sincs különösebb érzéked a dizájnhoz, akkor egy jó sablonnak nagyon sokat köszönhetsz. 😉 A sablonok designerei nagyon szép, egyszerű, letisztult elemeket készítettek. A végeredményről senki nem mondaná meg hogy nem profi grafikus csinálta, hanem Te állítottad össze.

Mennyire nehéz megtanulni a WordPress-t?

Sokan félnek, hogy nem lesznek képesek megtanulni a WordPress használatát, mert nem érzik magukat valami hű de technikai beállítottságúak. Én a saját tanulóink tapasztalata alapján mondom, hogy ez a félelem alaptalan. Mihelyst egy kicsit félretesszük és megfeledkezünk róla, meg is szűnik létezni. 🙂

Tény, hogy egy weboldal viszonylag sok összetevőből áll, viszont a WordPress és minden fejlesztője azért dolgozik, hogy ezeket minél jobban leegyszerűsítsék a számodra.

Kivétel nélkül MINDENKI képes rá, hogy legalább felhasználói szinten elsajátítsa a rendszer kezelését.

Változó, hogy a magabiztos használathoz kinek mennyi időre van szüksége, de ez érthető is, hiszen nem ugyanonnan indulunk. Eltérő tudásra és tapasztalatokra alapozva kezdjük meg a saját WordPress-utunkat.

Ezen az úton nem kell egyedül botorkálnod.

Nagyon sok útmutatót, leírást és oktatóvideót fogsz találni az interneten, igaz főleg angolul. Az a baj, hogy már túl sok is készült belőlük, így nem mindig könnyű megtalálni és eldönteni, melyik közülük az, ami igazán hasznos.

Főleg az elején, nulláról indulva a legnehezebb, mert ilyenkor még azt se tudja az ember, hogy mit nem tud. Ezért ajánlom, hogy végezz el inkább egy tanfolyamot, mert a rendszerezett tudás eszméletlen sok időt fog később megtakarítani neked.

A WPKurzus Mini ingyen segít megtenni az első lépéseket!

Mi a WPKurzusnál több éve segítjük tanfolyamainkkal azokat, akik saját honlapot szeretnének.

Nem baj, ha most még nem tudod, hogy végül velünk vagy egyedül vágsz-e bele a WordPress-be.

Mindenképp ajánljuk, hogy iratkozz fel ingyenes alapozó tanfolyamunkra, a WPKurzus Minire!

Ezt a 7 részes videós tanfolyamot azért hoztuk létre és azért tettük ingyenessé, hogy mindenkinek átadhassunk egy olyan szemléletet, aminek a birtokában tudatosan és felkészülten kezdhet bele saját WordPress weboldala építésébe.

Az összes fontos alapfogalmat érthetően átvesszük benne.

Sorban haladva tisztázzuk azt is, hogy mire lesz szükséged, és mi miben segít majd neked a honlapod építése közben.

Naponta 1 videós lecke segítségével 1 hét alatt a teljes kezdeti káoszt rendbe tesszük a fejedben. (Sőt, még ajándékot is adunk neked! 😉 )

Mini tanfolyamunk elvégzése után sokkal magabiztosabb leszel, és konkrét válaszaid lesznek olyan kérdésekre, amikről most még nem is tudod, hogy hamarosan felteszed majd őket.

Bárhogy is lesz, egy dolog biztosan nem lesz már kérdéses: IGEN, saját honlapodat Te is elkészítheted.

3 válasz

 1. Sziasztok,

  azt szeretném megkérdezni, hogy a 44 részes tanfolyamotok összesen hány óra videót takar?
  Ha már foglalkoztam wordpressel (egyébként teljesen autodidakta módon), és vannak anyagaim, akkor is érdemes elkezdeni a kurzusotokat?

  Köszönöm, sok sikert a munkátokhoz! 🙂

  Anikó

  1. Szia,

   A 44 videó összesen kicsivel több, mint 7 órás anyag. Jó is hogy kérdezted, mert ezt fel kell tüntetnem.
   Mindenképp ajánlom, ha már egyedül elkezdtél foglalkozni vele. Én is egyedül kezdtem és később néztem meg ilyen anyagokat. Teljesen megváltozott minden. Volt olyan, hogy valamit egyedül 2 óra alatt csináltam meg, utána meg 20-30 perc alatt. Technikailag is nagyon sok fontos dolog van és az oldalak építése közben nagyon sokat tudok segíteni. Ráadásul a bővítmények, amiket ajánlok nagyon jól bemutatom őket és tényleg a legjobbak a külön feladatokra. Onnan tudom, hogy direkt kipróbáltam mindent és azokat mutatom be, amik a legjobbak.

   Üdv, Attila

 2. Köszönöm Attila, bizalmat szavaztam, meg is rendeltem a teljes kurzust 🙂
  Anikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek