Megvan az elhatározás, hogy WordPress weboldalt készíts? A legelső lépésed a WordPress telepítése lesz. Tudom, hogy ez vízválasztó szokott lenni, mert az elején nagyon technikai feladatnak tűnik, de mindenképp segíteni szeretnék. Most megtanulhatod, hogyan telepítsd fel a WordPress-t lépésről lépésre. Szövegesen és videón keresztül is megmutatom, hogyan indulj el a lehető legegyszerűbben.

Több tárhelyszolgáltató is felajánlja a WordPress “egygombos”, előre elvégzett telepítését az ügyfeleinek. Ha ilyen szolgáltatód van, és ezt a megoldást választod, az király, mert gyorsabban el fogsz tudni indulni. Ez azonban még nem számít alapnak. A telepítési lehetőségek szolgáltatónként változnak.

Én a WordPress FTP-n keresztül történő telepítését mutatom meg neked, mert ez minden szolgáltatónál működik. A telepítés során megismerkedsz egy FileZilla nevű programmal, ami később is jó szolgálatot tehet, ha könnyen és gyorsan el szeretnéd érni a tárhelyeden lévő dolgaidat.

Lehet, hogy elsőre kényelmesebbnek tűnik az előre telepített rendszer, de van jó néhány előnye a “kézi” telepítésnek is. Ezzel a módszerrel is gyorsan kész leszel (hamarabb, mint gondolnád), ráadásul nagyon fontos technikai alapokat tanulhatsz meg közben. A technikai jártasság pedig magabiztosságot ad. 🙂

Vágjunk is bele!

0. Tárhely és domain vásárlása

A tárhelyszolgáltató kiválasztása és a domain név megszerzése a nulladik lépésünk. Enélkül nem tudsz tovább tanulni, dolgozni. Ebben a leckében magáról a telepítésről lesz szó, szóval ha ez még nem lenne meg, akkor ajánlom a tárhely kiválasztásáról szóló cikkünket.

tarhely-kivalasztasa-kiemeltkep

1. Filezilla telepítése

Ha van már tárhelyed, akkor valahogy el kell érnünk azt a szervert, ahol a tárhelyedet biztosítják számodra. Minden tartalom (adat), amit a tárhelyedre felteszel, ezen a szerveren fog “lakni”.

A weboldalad is a tárhelyszolgáltatódnál van (lesz) feltelepítve, és ezt szeretnéd most a saját gépedről elérni, módosítani. A “létfontosságú” szó kevés ennek a kapcsolatnak a jellemzésére.

Ezt az összeköttetést a legegyszerűbben egy úgynevezett FTP klienssel lehet létrehozni. Ez teszi lehetővé számunkra az informatikai értelemben vett kommunikációt, vagyis azt, hogy két gép egymás között adatállományokat cserélhessen.

Erre a célra a FileZillát fogjuk bevetni. Ez egy teljesen ingyenes, magyar nyelven is értő program, amit nagyon egyszerű használni.

Ez a program segít tehát abban, hogy a Te géped és a tárhelyed (azaz a weboldalad “lakhelye”) között kapcsolatot alakítsunk ki.

Természetesen más FTP klienssel is telepítheted a WordPress-t. Mi azért ezt használjuk, mert a FileZilla ingyenes, magyar nyelvű és könnyű kezelni. Így kezdőknek is nyugodtan ajánljuk.

1/a) FileZilla letöltése

Töltsd le a FileZilla klienst ide kattintva.

filezilla

Kattints a kijelölt részre a letöltéshez

Ez át fog vinni egy következő oldalra:

filezilla2

A zöld gombbal töltheted le

Itt pár másodperc után elkezdi letölteni a telepítőfájlt.

1/b) Filezilla telepítése

A FileZilla letöltésével egy .exe telepítő fájlt töltöttél le.

Ennek nagyon egyszerű a telepítése:

  1. Indítsd el ( = nyisd meg dupla kattintással) a telepítő fájlt.
  2. Kattints az “I agree”-re (elfogadod a felhasználási feltételeiket).
  3. Klikk a “Next”-re (továbblépünk).
  4. Ha végigment a telepítés, kattints a “Finish” (Befejezés) gombra.

1/c) Filezilla elindítása

Ha feltelepítetted a FileZillát, indítsd el a programot.

2. Csatlakozás a tárhelyedhez

Ha elindítottad a FileZillát, akkor a segítségével hozzá fogunk tudni csatlakozni a tárhelyedhez.

2/a) FTP adatok megszerzése

Ahhoz, hogy ez sikerüljön, el kell kérned az FTP kapcsolódási adatokat a szolgáltatódtól. Általában automatikusan is elküldik őket, de ha mégsem, vagy nem egyértelmű, melyek azok, nyugodtan írj nekik egy email-t, biztosan szívesen elküldik újra.

Mi egy ilyen email-t szoktunk kapni a Netmasters-től:

FTP belépési adatok

FTP belépési adatok

Erre a 3 adatra lesz szükséged az FTP-hez való hozzáféréshez: Kiszolgáló neve (Cím); Felhasználónév; Jelszó

2/b) FTP adataid beírása a FileZillába

Ez egyszerű feladat, be kell írnod a már megszerzett adatokat a kijelölt helyre. A Portot hagyd üresen.

A Cím lesz a kiszolgálód neve. Általában kb. így szokott kinézni (természetesen a saját adataiddal): nmadmin.wpkurzus.hu

A Felhasználónév és a Jelszó elég egyértelmű szokott lenni.

FileZilla - FTP adatok

A kijelölt helyekre írd be a megfelelő adatokat a csatlakozáshoz.

2/c) Csatlakozás a tárhelyedhez

Kattints a “Csatlakozás” gombra. Ha mindent jól csináltál, elkezd tölteni egy kicsit, és aztán megtörténik a csoda. A sikeres csatlakozás után már eléred a tárhelyszolgáltatódat, a jobb oldalon pedig mappák fognak megjelenni.

Most pedig egy kis időre félretesszük a FileZillát. Mindjárt visszatérünk a programhoz, csak előbb még letöltjük magát a WordPress-t.

3. A WordPress felmásolása a tárhelyedre

Ha WordPress alapú honlapot szeretnénk, természetesen magára a WordPress-re mint tartalomkezelő rendszerre is szükségünk van. A kézi telepítés során ezt mi magunk mentjük el és tesszük fel a tárhelyünkre. Szerencsére teljesen magyar a kezelőfelülete, így nem lesz vele sok problémánk.

3/a) A WordPress letöltése

A WordPress-t a következő címen töltheted le magyarul: https://hu.wordpress.org/download

Ha szeretsz rendet tartani a gépeden, akár előre meg is csinálhatod a helyét a mapparendszeredben.

WordPress letöltése

Nálad az oldal a WordPress most aktuális verzióját fogja kiírni, szóval ne ijedj meg, ha nem 4.9.8-as, hanem nagyobb verziót látsz.

3/b) A WordPress kicsomagolása

Keresd meg, hogy hova mentetted az imént letöltött WordPress fájlt. (Ez egy .zip kiterjesztésű fájl lesz.)

Valami ilyesmit kell találnod, neked természetesen csak egyet:

wordpress_fájlok

Ha az előbb még nem tetted volna meg, most sincs késő: csinálj a gépeden egy mappát, ahová a weboldaladdal kapcsolatos fájlokat mented. Jól fog jönni, mert lesz belőle pár.

Elsőnek is másold ide a letöltött .zip fájlt. Ezután ki kell csomagolnod ide a .zip fájl tartalmát. Úgy csinálhatod legegyszerűbben, hogy jobb egérgombbal kattintasz a fájlra és kiválasztod a “Kibontás ide” menüpontot.

wordpress_kibontás

Ha ezt jól csináltad, meg kell jelennie egy “wordpress” nevű mappának.

3/c) A WordPress átmásolása a tárhelyedre

Ha sikeresen kicsomagoltad a WordPress-t, lépj vissza (vagy lépj be újból) a FileZillába. Ellenőrizd, hogy biztosan sikerült-e már a csatlakozás a szerverhez. Ha még nem, akkor nézd át újból a 2/b és 2/c pontot. Ha minden stimmel, akkor mehetsz tovább, és felpakolhatod a WordPress-t a tárhelyedre.

Nézegesd meg közelebbről is a FileZilla felületét. A bal oldalon a Te számítógéped fájljai találhatóak (“Helyi fájlok”). Itt keresd meg azt a “wordpress” mappát, amit az előbb kibontottál. (Ezért nem árt emlékezni, hogy hová is tetted.) Ha megtaláltad, kattints bele! Ezt kellene látnod:

wordpress_átmásolása_szerverre

Ha minden jól ment, 3 mappa és egy csomó fájl található itt. Ezt a fájlösszetételt kell látnod átmásolás előtt. Ez maga a WordPress. Ezzel fogsz tudni szuper weboldalakat létrehozni. De előbb még telepítünk kicsit, aminek a következő lépése a WordPress felmásolása lesz.

Gyakori hiba szokott lenni, hogy úgy másolják át a WordPress-t, hogy nem lépnek bele a “wordpress” mappába. Mindenképp lépj bele (legyen kijelölve és nyisd le), hogy azt lásd, ami a fenti képen található.

A FileZillában jobb oldalon látod a tárhelyedet (“Távoli fájlok”). Itt kell megkeresned a weboldalad mappáját.

Hogy hogy jelölik, az sajnos szolgáltatónként eltérő lehet. Van, ahol a “www”, “public”, “html” vagy a “weboldalneve.hu” mappában található. Ha nem találod meg a weboldalad mappáját, vagy nem tudod eldönteni, melyik az, akkor mindenképp kérdezd meg a tárhelyszolgáltatódat, hogy hová kell telepíteni a weboldaladat.

A tárhely oldalán általában már van 1-2 mappa vagy fájl, de ez is szolgáltatófüggő.

Mindenesetre ide kell most bemásolnunk a WordPress fájljait a bal oldalról.

Jelöld ki a bal oldalon az összes fájlt (úgy a legegyszerűbb, ha rákattintasz az egyikre, majd használod a “CTRL+A” billentyűkombinációt).

Ezután pedig egyszerűen csak “fogd és vidd” módszerrel húzd át a fájlokat a jobb oldalra.

A másolás megkezdődik, a FileZilla működésbe lendül. Ez pár percig eltart, főként attól függően, hogy milyen gyors az interneted. Érdemes a telepítés idejére minden más tevékenységet beszüntetni, főként adatok le- és feltöltésével járót, hogy ne lassítsuk pluszba a munkánkat.

Véget ért a feltöltés? Ellenőrizz még valamit! Ha jobb oldalt találsz egy index.html nevű fájlt, TÖRÖLD KI. Az index.html kezdőoldalként viselkedik, így a törlés nélkül nem fog látszódni a weboldalad. Ezen kívül töröld a readme.html és az olvasdel.html fájlokat is töröld.

4. A WordPress telepítése

Rendben felkerült a WordPress a tárhelyedre? Szuper!

Akkor jöhet a tényleges telepítés. Nyugi, ez már gyerekjáték lesz. 🙂

4/a) Az oldalad elindítása

Ha eddig mindent jól csináltál, akkor egy webböngészőben, mint amilyen a Google Chrome (használata erősen ajánlott), vagy a Mozilla Firefox, nyisd meg az oldaladat.

Csak simán írd be a böngésző címsorába, hogy weboldalam.hu (értelemszerűen a te domain nevedet megadva).

Onnan tudod, hogy minden oké, ha ezt a képet látod:

wordpress_telepites_bongeszoben_1

Ha esetleg nem lenne egyértelmű: Kattints a “Rajta!” -ra!

4/b) MySQL adatbázisod adatainak megadása

Emlékszel még a 2/a lépésben mutatott e-mailre? Tudod, amiben a tárhelyszolgáltatódtól kapott extrafontos adatok után kellett kutatnod. Az FTP eléréséhez szükséges dolgokon kívül benne voltak még az adatbázisod adatai is. Most ezeket kell előbányásznod!

MYSQL adatbázis adatok

Látod, hogy az adatbázisod és a felhasználóneved ugyanaz. Ezt kb. mindenhol így oldják meg. Általában db-vel szokott kezdődni (mint database).

Megjegyzés: 1 adatbázis 1 weboldalhoz tartozik. NE csinálj olyat, hogy 1 adatbázist több különböző weboldalba telepítesz. Ha másik honlapot építesz, akkor akkor annak egy új adatbázist kell létrehozni.

Az adatbázisod jelszava azonban más lesz, mint a tárhelyedé. Ez 2 külön adat, nem árt odafigyelni.

Másold be ezeket az első két sorba, a megfelelő jelszót pedig a 3. sorba.

wordpress_telepites_bongeszoben_2

Az “Adatbázis kiszolgáló” és “Tábla előtag” mezőkhöz NE nyúlj.

Ha beírtál minden adatot, kattints a “Küldés“-re! Remélem, ez a kép fogad:

wordpress_telepites_bongeszoben_3

Nincs más hátra, kezdd el a telepítést.

4/c) Weboldalad adatainak megadása

Ha mindent jól csináltál, ezzel a felülettel találod szembe magad:

wordpress_telepites_bongeszoben_4

Értelemszerűen meg kell adnod a következő adatokat.

Honlap neve: Írd le, miről szól a weboldalad. Írd be egyszerűen a márkád nevét (ne gondolkodd túl a dolgot, később megváltoztathatod).

!!! Felhasználónév: Ultra-szuperfontos, hogy megadj egy felhasználónevet. A weboldalad biztonsága a tét. Mindenképp írj be egy nevet, amit szoktál használni felhasználónévként!!!

Jelszó: Maradhat ez a bonyolult jelszó is akár. Itt tényleg minél hosszabb, minél biztonságosabb jelszót adj meg, kérlek. Ha feltörik a weboldaladat, nagyon sok problémád lesz, így mindenképp figyelj oda erre, mert sokkal egyszerűbb a megelőzés.

A bonyolult, de biztonságos jelszavakat nehéz fejben tartani. A megoldás nem az, hogy mindenhol ugyanazt a jelszót adod meg, hanem az, hogy beszerzel egy tényleg biztonságos jelszógyűjtő alkalmazást.

E-mail cím: Add meg az elsődleges e-mail címedet.

Keresőmotor láthatóság: Akkor tegyél egy pipát ide, ha még nem indítod el rögtön az oldaladat, hanem egy ideig inkább építgetni szeretnéd. Így nem mennek rá azonnal káros keresőbotok, és rossz adatokat se mutatsz magadról a keresőknek. Később pedig, amikor élesíted a weboldalad, ezt könnyen át tudod állítani.

Beírtál mindent? Kattints a “WordPress telepítése“-re!

Ui.: A WordPress kezelőfelületét ezután a honlapodneve.hu/wp-admin/ oldalon tudod majd elérni.

Összegzés – A WordPress telepítése

Na, sikerült a telepítés? Bízom benne, hogy igen, és joggal gratulálhatok! Sikeresen létrehoztad az első WordPress weboldaladat! 🙂

Ha ezzel is megvagy, akkor tényleg mindennel elkészültél, és mindent megtettél azért, hogy birtokba vehesd vadonatúj weboldaladat.

Itt az idő, hogy belülről is megnézd magadnak a WordPress-t, úgyhogy most menj, és lépj be végre a saját WordPress felületedre a www.teoldalad.hu/wp-admin linken. 🙂

Remélem, hasznos volt számodra ez az útmutató, és tudtam segíteni benne, hogy sikeresen átlendülj a WordPress-telepítés akadályán. Sok sikert kívánok a készülő weboldaladhoz!

Tanuld meg ingyenesen a WordPress alapjait!

7 napos online oktatóvideós tanfolyam, ami segít elindulni a saját WordPress utadon.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.