Ha Te is beszállnál az internetbe, mint Vágási Feri, akkor valószínűleg WordPress weboldalt készítenél. Ehhez viszont szükséged lesz egy tárhelyre, ahol a honlapodat tárolni fogod. A saját weboldalhoz vezető út első lépése a tárhelyszolgáltatód és a domained kiválasztása lesz. A sokféle technikai adatot látva nehéz elsőre kitalálni, hogy mi visz közelebb a céljaidhoz. Ebben a cikkben megmutatom, mire kell figyelned és hogy hogyan válaszd ki a neked megfelelő tárhelyet.

Miért van szükség tárhelyre?

Mielőtt nekilátnál a weboldalad tényleges építésének, meg kell teremtened a szükséges technikai előfeltételeket. A technikai alapok lerakása lesz a 0. lépésed.

A WordPress egy szuper ingyenes tartalomkezelő rendszer. Nagyon jó, hogy te is rátaláltál, és nem kell tovább keresgélned. 🙂

Ezt a rendszert és az általa kezelt tartalmakat (mint pl. a saját képeidet, szövegeidet) egy olyan biztos helyen kell tartanod, amihez az internet segítségével folyamatosan  0-24-ben hozzáférhetsz te is és a látogatók is.

Azzal, hogy egy tárhelyszolgáltatónál tárhelyet bérelsz, ezt a lehetőséget teremted meg.

A tárhelyszolgáltatók egy csomó szervert üzemeltetnek. Amikor tárhelyet bérelsz, egy ilyen szerver memóriájának egy nagyon vékony szeletét foglalod le magadnak.

tárhely

A WordPress-t mint rendszert és az egyéb tartalmaidat fájlok formájában tárolod ezen. Úgy képzeld el a szerver és a te tárhelyed kapcsolatát, mintha egy pici lakást bérelnél magadnak egy hatalmas lakópark egyik sarkában.

A szerverek, amin az adataid laknak, folyamatosan mennek és állandóan csatlakoztatva vannak az internethez. Ennek köszönhető, hogy a tárhelyeden lévő dolgaidat a net segítségével a világ bármely pontján, bármikor elérhetik az emberek.

Mi az a domain név?

A domain név a weboldalad címe lesz (pl. wpkurzus.hu), amit az emberek beírhatnak a böngészőbe. A házas példánál maradva, ez a lakcímed.

Neked kell kitalálnod, hogy milyen címet szeretnél adni a honlapodnak. Ez sokszor nem könnyű feladat.

A domain végződése lehet .hu, .com, .eu, .me, és még nagyon sok másféle.

Körül kell nézned, hogy milyen lehetőségek léteznek, és melyek szimpatikusak neked. Érdemes a célközönségedből kiindulni, és olyan végződést választani, ami nekik a legtermészetesebb. (Magyarországra célozva a .hu a legelterjedtebb.)

Probléma akkor szokott lenni, ha álmaid domain nevét valaki már lefoglalta előtted. Ilyenkor tehetsz egy kísérletet arra, hogy kiderítsd, kié ez a domain név, és ha szerencséd van, akár meg is vásárolhatod tőle. Én egyszer kifizettem 700 dollárt egy számomra fontos címért, de neked ezt nem feltétlenül kell megtenni.

Minden könnyebb akkor, ha még senki nem foglalta le a választott domainedet.

Ha még szabad a domain, ami megtetszett, azonnal csapj le rá, nehogy más vigye el előled! (Itt tudod ellenőrizni, hogy szabad-e még a kinézett domain.)

Muszáj megvenni a domaint és a tárhelyet?

A WordPress mint tartalomkezelő rendszer (CMS) teljesen ingyenes, de az alap technikai feltételeket, azaz a domaint és a tárhelyet bizony meg kell vásárolnod (valójában bérelned, mert ezeket egy fix időszakra szerezheted meg).

Léteznek ingyenes domain- és tárhelyhasználattal kecsegtető megoldások, de ezek nem igazán működőképesek.

A különféle blogplatformok ingyenes kezdőcsomagjai általában adnak ingyenes domain nevet. Ám mivel ott a főoldal nem a te tulajdonod, mindig lesz valamilyen utótag a weboldalad címében (pl. teoldalad.wordpress.com). Ez egyáltalán nem vagány.

Ráadásul az is könnyen megeshet, hogy később, amikor igazi saját domainre váltanál, nem lesz elérhető az a név, ami alatt – a blogplatform aloldalaként – akár évekig futott a projekted. Ilyenkor, ha a már foglalt domaint megpróbálod a tulajától megszerezni, valószínűleg szép summát ott hagyhatsz érte, ha egyáltalán sikerül megvenned.

A tárhelyet jóval nehezebb megoldani ingyenesen.

A saját tárhely bérlését is leginkább úgy lehet megkerülni, ha egy olyan blogplatformot használsz, ahol a kezdő csomaghoz még ingyen adnak valamekkorát.

Ez azonban nagyon rizikós, mert az adataid nem a te tulajdonodban lesznek.

Az ilyen ingyenes csomagokat ráadásul ügyesen úgy állítják be, hogy hamar kinődd őket. A díjszabásuk pedig olyan, hogy ha náluk veszed meg a következő szintet, durván ráfizetsz ahhoz képest, mintha elsőre magadnak kibéreltél volna egy domaint és egy tárhelyet.

Itt most csak összefoglaltam a lényeget, de ha szeretnéd ezt a témát minden szempontból körüljárni, akkor ajánlom “Blogkészítés kezdőknek” című cikkünket, amiben a blogplatformok minden előnyét és hátrányát összeszedem.

Hidd el nekem, az ingyenes megoldást ígérő kerülőutak csak megbonyolítanak mindent, ami egyébként hihetetlenül egyszerűen megy.

Általában egyetlen tárhelyszolgáltatónál megrendelheted a domaint és a tárhelyedet.

A piacon sok szolgáltató van jelen, ezért olyan alacsony összeget kell csak befektetned, amit még egy kezdő vállalkozó vagy egy blogger is ki tud gazdálkodni évente.

Tárhelyszolgáltató kiválasztása

Most már tudjuk, hogy mindenképp keresni kell valakit, de hol is nézelődjünk?

Külföldi és hazai tárhelyszolgáltatónál is bérelhetsz tárhelyet. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, ezeket nézzük most meg.

Külföldi szolgáltatók

Számomra a külföldi szolgáltatók egyik legnagyobb előnye a remek support, azaz az ügyfélszolgálati rendszer.

A felhasználók leggyakrabban élő chaten írhatják meg a problémáikat.Könnyű képet küldeni, elmagyarázni, megmutatni a fellépő hibát, aminek a felszámolásában tényleg gyorsan segítenek.

A külföldi szolgáltatók másik nagy előnye, hogy nagy gondot fordítanak a weboldaluk felhasználóbarát felépítésére. Igaz, egy tárhelyet nem kell túlbonyolítani, de a kezelőfelületük általában nagyon gondosan, tisztán szerkesztett.

A domain név általában 10 dollár környékén mozog évente, viszont a .hu végződést keresők nem a fő célközönségük. Vagy egyáltalán nem szerepel a .hu a listájukban, vagy ha van is, a magyar szolgáltatók által elkért ár többszöröséért csinálják meg.

Természetesen megteheted, hogy külföldi cégtől veszel tárhelyet, és magyartól domain nevet. Ilyenkor a magyar féltől vett domaint integrálnod kell a külföldi tárhellyel, de nyugi, a feladat egyáltalán nem lehetetlen.

A dolog hátránya a helyzetből adódó kényelmetlenség: nem lesz egy helyen a weboldalad 2 alappillére. Technikailag nem lesz hátrányod belőle, de fárasztó lehet 2 külön céggel tartanod a kapcsolatot, 2 külön rendszerhez egyszerre igazodnod.

A domainhez képest a tárhelyek egy kicsit drágábbak. Az áruk a minőségük és a gyorsaságuk függvényében nagyon változó lehet.

A legolcsóbb külföldi tárhelyek havi 6-7 dollártól kezdődnek. Ez kb. 2.000 Ft körül mozog, ami évente nagyjából 24.000 Ft-ot jelent.

Nincs sok tapasztalatom külföldi szolgáltatókkal, de ha mindenképp ilyet keresel, a SiteGroundot tudnám ajánlani neked. Sok külföldi ismerősömnek van náluk weboldala. Egy kezdőnek a StartUp ajánlatuk szerintem teljesen megfelel.

Az olyan drágább külföldi tárhelyek, mint a WPEngine, általában gyorsabban futtatják az oldaladat. Ez elég nagy előny, cserébe viszont minimum 29 dollárt kell kifizetned havonta. Ha nincs több ezres-tízezres látogatottságod naponta, akkor megfelelő lesz egyelőre az egyszerűbb SiteGround tárhely is a számodra.

A WordPress telepítésének megkönnyítésére a külföldi szolgáltatók legtöbbje bevezette a WordPress “egygombos telepítését”. Ennek köszönhetően a WordPress-t pár másodperc alatt felrakhatod a tárhelyedre.

A legnagyobb hátrányuk, hogy nincs magyar nyelven se a kezelőfelület, se az ügyfélszolgálat. Ha nem tudsz annyira angolul, hogy baj esetén egyértelműen kommunikálj technikai kérdésekben, akkor egy magyar szolgáltató jobb választás lehet neked.

Magyar szolgáltatók

A magyar tárhelyszolgáltatóknál az árak eléggé hasonlóan alakulnak.

A domain név jellemzően ~2.000 Ft/év körül mozog, míg a tárhelyek kezdő ára 1.000 Ft/hó szokott lenni.

A szerverek minősége hasonlít a külföldi szerverekéhez, ráadásul van egy nagy előnyük a külföldiekkel szemben.

Egy weboldal betöltési idejénél számít, hogy fizikálisan milyen messze van egymástól a felhasználó és a tárhely. Ha magyar piacot célzol, akkor nem szerencsés, ha a tárhely mondjuk Amerikában van. Sok külföldi szolgáltató tart fent európai tárhelyparkot is, hogy közelebb legyenek, de ha a magyar piacra célzol, akkor legjobb, ha fizikálisan is Magyarországon van a tárhelyed.

Az “egygombos telepítés” és az előre telepített WordPress opciója Magyarországon is terjed, de még nem lehet általánosságként beszélni róla. Ha olyan ajánlat mellett döntesz, ahol nincs ilyen lehetőség, a WordPress-t neked magadnak kell a tárhelyedre feltelepítened.

A feladat elsőre ijesztőnek tűnhet, de ha követed ezt a nagyon alapos útmutatót, akkor a WordPress-t lépésről lépésre haladva segítünk feltelepíteni neked. Képzeld, még előnye is lesz a kézi telepítésnek. 🙂 Megismerheted pl. a FileZilla nevű szoftvert, ami később is nagyon jól jöhet ahhoz, hogy a tárhelyeden lévő fájlokat egyszerűen elérhesd.

A hazaiak nagy előnye, hogy mind az adminisztrációt, mind a segítségkérést magyar nyelven intézheted. Az ügyfélszolgálat viszont sok kisebb magyar szolgáltatónál sajnos még nincs olyan szinten, mint amilyenben egy nagy külföldinél részesítenének.

A mi weboldalaink a Netmasters szervereit használják, és teljesen meg vagyunk velük elégedve.

Ha nem szeretnél órákat eltölteni azzal, hogy összehasonlításként technikai infókat bogarászol apró betűs leírások tengerében, és egy olyan megbízható magyar csapatra van szükséged, akik évek óta magas színvonalon teljesítenek, akkor jó szívvel ajánlom őket.

Mivel régóta dolgozunk együtt, még egy kis akciót is tudtam szerezni neked, hogy a tárhelyedet és a domainedet minél olcsóbban megvehesd. (Kezdő csomagjuk a tárhely mellett 1 darab .hu-s domain éves díját is tartalmazza, szóval, ha ez kell neked, tényleg nem érdemes tovább keresgélned.)

Egyedi kedvezmény a NetMasters-nél csak a WPKurzuson!

Ha tárhelyet és domain nevet keresel, mi a magyar szolgáltatók közül a NetMasters-t ajánljuk neked. A linkünket követve 10% kedvezményben lesz náluk részed! 🙂

Milyen méretű csomagot válasszak?

Sok kérdést kaptam arról, hogy milyen méretű tárhelyet biztosító csomagot érdemes választani, így vessünk egy pillantást erre is.

Ez főleg attól függ, hogy hány weboldalt szeretnél fenntartani.

1 weboldalnál szinte mindig elég lesz a kezdésnek felajánlott legkisebb csomag.

Ha több weboldalt szeretnél, számíts nagyjából 1 GB tárhelyszükségletet mindegyikre, így könnyen saccolhatsz, hogy nagyjából mekkora csomagra lesz szükséged.

Ha nem vagy biztos a csomag méretében, válaszd egyszerűen a legkisebbet. Ha pedig azt kinőtted és nagyobbra van szükséged, szólj az ügyfélszolgálatnak és kérd a segítségüket, hogy egy nagyobbra válthasd a meglévődet. Ez a legtöbb helyen már gördülékenyen megy.

A legtöbb tárhelyszolgáltatónál az SSL-tanúsítvány igénylésében, beállításában is segítenek neked.

Mivel az SSL tanúsítvánnyal rendelkező weboldalak biztonságosabbá teszik az internetet, a Google egyik értékmérője az ilyen tanúsítványok megléte lett. Érdemes már induláskor átgondolni, hogy neked személy szerint kell-e foglalkoznod vele. Az SSL-tanúsítványok kérdéséhez ebben a cikkünkben adunk segítséget.

ssl https kiemelt
Megéri váltani? Cikkünkből megtudod.

Ha körültekintően választottál, akkor a szolgáltatás színvonala miatt ne fájjon a fejed.

A megbízható tárhelyszolgáltatók általában szinte 100%-on működnek. Nekünk például 5 év alatt egyszer volt kimaradása a weboldalainknak, akkor is azért, mert a szolgáltatótól függetlenül elvágtak egy optikai kábelt. Az ilyen sajnos kivédhetetlen.

Ha ismersz olyanokat, akik már sikeresen felépítették a saját weboldalukat, kérdezd meg őket, hogy kinél vannak, elégedettek-e a szolgáltatóval, milyen a tapasztalatuk az ügyfélszolgálattal.

Ha bízol bennem, akkor rendelj tárhelyet és domaint te is a Netmasters-szel, csalódásmentes választás lesz.

Egy a lényeg: Semmiképp se álljon az online sikereid útjába a tárhelyszolgáltató kiválasztása. Válassz egyet még ma, és kezdd el mielőbb építeni a weboldalad! 🙂

Tanuld meg ingyenesen a WordPress alapjait!

7 napos online oktatóvideós tanfolyam, ami segít elindulni a saját WordPress utadon.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Cyber Monday akció,
akár 25% kedvezmény

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds