Tárhely kiválasztása

Ha Te is beszállnál az internetbe, mint Vágási Feri, akkor valószínűleg WordPress weboldalt készítenél. Ehhez viszont szükséged lesz egy tárhelyre, ahol a honlapodat tárolni fogod. A saját weboldalhoz vezető út első lépése a tárhelyszolgáltatód és a domained kiválasztása lesz. A sokféle technikai adatot látva nehéz elsőre kitalálni, hogy mi visz közelebb a céljaidhoz. Ebben a cikkben megmutatom, mire kell figyelned és hogy hogyan válaszd ki a neked megfelelő tárhelyet.

Miért van szükség tárhelyre?

Mielőtt nekilátnál a weboldalad tényleges építésének, meg kell teremtened a szükséges technikai előfeltételeket. A technikai alapok lerakása lesz a 0. lépésed.

A WordPress egy szuper ingyenes tartalomkezelő rendszer. Nagyon jó, hogy te is rátaláltál, és nem kell tovább keresgélned. 🙂

Ezt a rendszert és az általa kezelt tartalmakat (mint pl. a saját képeidet, szövegeidet) egy olyan biztos helyen kell tartanod, amihez az internet segítségével folyamatosan  0-24-ben hozzáférhetsz te is és a látogatók is.

Azzal, hogy egy tárhelyszolgáltatónál tárhelyet bérelsz, ezt a lehetőséget teremted meg.

A tárhelyszolgáltatók egy csomó szervert üzemeltetnek. Amikor tárhelyet bérelsz, egy ilyen szerver memóriájának egy nagyon vékony szeletét foglalod le magadnak.

tárhely

A WordPress-t mint rendszert és az egyéb tartalmaidat fájlok formájában tárolod ezen. Úgy képzeld el a szerver és a te tárhelyed kapcsolatát, mintha egy pici lakást bérelnél magadnak egy hatalmas lakópark egyik sarkában.

A szerverek, amin az adataid laknak, folyamatosan mennek és állandóan csatlakoztatva vannak az internethez. Ennek köszönhető, hogy a tárhelyeden lévő dolgaidat a net segítségével a világ bármely pontján, bármikor elérhetik az emberek.

Mi az a domain név?

A domain név a weboldalad címe lesz (pl. wpkurzus.hu), amit az emberek beírhatnak a böngészőbe. A házas példánál maradva, ez a lakcímed.

Neked kell kitalálnod, hogy milyen címet szeretnél adni a honlapodnak. Ez sokszor nem könnyű feladat.

A domain végződése lehet .hu, .com, .eu, .me, és még nagyon sok másféle.

Körül kell nézned, hogy milyen lehetőségek léteznek, és melyek szimpatikusak neked. Érdemes a célközönségedből kiindulni, és olyan végződést választani, ami nekik a legtermészetesebb. (Magyarországra célozva a .hu a legelterjedtebb.)

Probléma akkor szokott lenni, ha álmaid domain nevét valaki már lefoglalta előtted. Ilyenkor tehetsz egy kísérletet arra, hogy kiderítsd, kié ez a domain név, és ha szerencséd van, akár meg is vásárolhatod tőle. Én egyszer kifizettem 700 dollárt egy számomra fontos címért, de neked ezt nem feltétlenül kell megtenni.

Minden könnyebb akkor, ha még senki nem foglalta le a választott domainedet.

Ha még szabad a domain, ami megtetszett, azonnal csapj le rá, nehogy más vigye el előled! (Itt tudod ellenőrizni, hogy szabad-e még a kinézett domain.)

Muszáj megvenni a domaint és a tárhelyet?

A WordPress mint tartalomkezelő rendszer (CMS) teljesen ingyenes, de az alap technikai feltételeket, azaz a domaint és a tárhelyet bizony meg kell vásárolnod (valójában bérelned, mert ezeket egy fix időszakra szerezheted meg).

Léteznek ingyenes domain- és tárhelyhasználattal kecsegtető megoldások, de ezek nem igazán működőképesek.

A különféle blogplatformok ingyenes kezdőcsomagjai általában adnak ingyenes domain nevet. Ám mivel ott a főoldal nem a te tulajdonod, mindig lesz valamilyen utótag a weboldalad címében (pl. teoldalad.wordpress.com). Ez egyáltalán nem vagány.

Ráadásul az is könnyen megeshet, hogy később, amikor igazi saját domainre váltanál, nem lesz elérhető az a név, ami alatt – a blogplatform aloldalaként – akár évekig futott a projekted. Ilyenkor, ha a már foglalt domaint megpróbálod a tulajától megszerezni, valószínűleg szép summát ott hagyhatsz érte, ha egyáltalán sikerül megvenned.

A tárhelyet jóval nehezebb megoldani ingyenesen.

A saját tárhely bérlését is leginkább úgy lehet megkerülni, ha egy olyan blogplatformot használsz, ahol a kezdő csomaghoz még ingyen adnak valamekkorát.

Ez azonban nagyon rizikós, mert az adataid nem a te tulajdonodban lesznek.

Az ilyen ingyenes csomagokat ráadásul ügyesen úgy állítják be, hogy hamar kinődd őket. A díjszabásuk pedig olyan, hogy ha náluk veszed meg a következő szintet, durván ráfizetsz ahhoz képest, mintha elsőre magadnak kibéreltél volna egy domaint és egy tárhelyet.

Itt most csak összefoglaltam a lényeget, de ha szeretnéd ezt a témát minden szempontból körüljárni, akkor ajánlom “Blogkészítés kezdőknek” című cikkünket, amiben a blogplatformok minden előnyét és hátrányát összeszedem.

Hidd el nekem, az ingyenes megoldást ígérő kerülőutak csak megbonyolítanak mindent, ami egyébként hihetetlenül egyszerűen megy.

Általában egyetlen tárhelyszolgáltatónál megrendelheted a domaint és a tárhelyedet.

A piacon sok szolgáltató van jelen, ezért olyan alacsony összeget kell csak befektetned, amit még egy kezdő vállalkozó vagy egy blogger is ki tud gazdálkodni évente.

Tárhelyszolgáltató kiválasztása

Most már tudjuk, hogy mindenképp keresni kell valakit, de hol is nézelődjünk?

Külföldi és hazai tárhelyszolgáltatónál is bérelhetsz tárhelyet. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, ezeket nézzük most meg.

Külföldi szolgáltatók

Számomra a külföldi szolgáltatók egyik legnagyobb előnye a remek support, azaz az ügyfélszolgálati rendszer.

A felhasználók leggyakrabban élő chaten írhatják meg a problémáikat.Könnyű képet küldeni, elmagyarázni, megmutatni a fellépő hibát, aminek a felszámolásában tényleg gyorsan segítenek.

A külföldi szolgáltatók másik nagy előnye, hogy nagy gondot fordítanak a weboldaluk felhasználóbarát felépítésére. Igaz, egy tárhelyet nem kell túlbonyolítani, de a kezelőfelületük általában nagyon gondosan, tisztán szerkesztett.

A domain név általában 10 dollár környékén mozog évente, viszont a .hu végződést keresők nem a fő célközönségük. Vagy egyáltalán nem szerepel a .hu a listájukban, vagy ha van is, a magyar szolgáltatók által elkért ár többszöröséért csinálják meg.

Természetesen megteheted, hogy külföldi cégtől veszel tárhelyet, és magyartól domain nevet. Ilyenkor a magyar féltől vett domaint integrálnod kell a külföldi tárhellyel, de nyugi, a feladat egyáltalán nem lehetetlen.

A dolog hátránya a helyzetből adódó kényelmetlenség: nem lesz egy helyen a weboldalad 2 alappillére. Technikailag nem lesz hátrányod belőle, de fárasztó lehet 2 külön céggel tartanod a kapcsolatot, 2 külön rendszerhez egyszerre igazodnod.

A domainhez képest a tárhelyek egy kicsit drágábbak. Az áruk a minőségük és a gyorsaságuk függvényében nagyon változó lehet.

A legolcsóbb külföldi tárhelyek havi 6-7 dollártól kezdődnek. Ez kb. 2.000 Ft körül mozog, ami évente nagyjából 24.000 Ft-ot jelent.

Nincs sok tapasztalatom külföldi szolgáltatókkal, de ha mindenképp ilyet keresel, a SiteGroundot tudnám ajánlani neked. Sok külföldi ismerősömnek van náluk weboldala. Egy kezdőnek a StartUp ajánlatuk szerintem teljesen megfelel.

Az olyan drágább külföldi tárhelyek, mint a WPEngine, általában gyorsabban futtatják az oldaladat. Ez elég nagy előny, cserébe viszont minimum 29 dollárt kell kifizetned havonta. Ha nincs több ezres-tízezres látogatottságod naponta, akkor megfelelő lesz egyelőre az egyszerűbb SiteGround tárhely is a számodra.

A WordPress telepítésének megkönnyítésére a külföldi szolgáltatók legtöbbje bevezette a WordPress “egygombos telepítését”. Ennek köszönhetően a WordPress-t pár másodperc alatt felrakhatod a tárhelyedre.

A legnagyobb hátrányuk, hogy nincs magyar nyelven se a kezelőfelület, se az ügyfélszolgálat. Ha nem tudsz annyira angolul, hogy baj esetén egyértelműen kommunikálj technikai kérdésekben, akkor egy magyar szolgáltató jobb választás lehet neked.

Magyar szolgáltatók

A magyar tárhelyszolgáltatóknál az árak eléggé hasonlóan alakulnak.

A domain név jellemzően ~2.000 Ft/év körül mozog, míg a tárhelyek kezdő ára 1.000 Ft/hó szokott lenni.

A szerverek minősége hasonlít a külföldi szerverekéhez, ráadásul van egy nagy előnyük a külföldiekkel szemben.

Egy weboldal betöltési idejénél számít, hogy fizikálisan milyen messze van egymástól a felhasználó és a tárhely. Ha magyar piacot célzol, akkor nem szerencsés, ha a tárhely mondjuk Amerikában van. Sok külföldi szolgáltató tart fent európai tárhelyparkot is, hogy közelebb legyenek, de ha a magyar piacra célzol, akkor legjobb, ha fizikálisan is Magyarországon van a tárhelyed.

Az “egygombos telepítés” és az előre telepített WordPress opciója Magyarországon is terjed, de még nem lehet általánosságként beszélni róla. Ha olyan ajánlat mellett döntesz, ahol nincs ilyen lehetőség, a WordPress-t neked magadnak kell a tárhelyedre feltelepítened.

A feladat elsőre ijesztőnek tűnhet, de ha követed ezt a nagyon alapos útmutatót, akkor a WordPress-t lépésről lépésre haladva segítünk feltelepíteni neked. Képzeld, még előnye is lesz a kézi telepítésnek. 🙂 Megismerheted pl. a FileZilla nevű szoftvert, ami később is nagyon jól jöhet ahhoz, hogy a tárhelyeden lévő fájlokat egyszerűen elérhesd.

A hazaiak nagy előnye, hogy mind az adminisztrációt, mind a segítségkérést magyar nyelven intézheted. Az ügyfélszolgálat viszont sok kisebb magyar szolgáltatónál sajnos még nincs olyan szinten, mint amilyenben egy nagy külföldinél részesítenének.

A mi weboldalaink a NetMasters szervereit használják, és teljesen meg vagyunk velük elégedve.

Ha nem szeretnél órákat eltölteni azzal, hogy összehasonlításként technikai infókat bogarászol apró betűs leírások tengerében, és egy olyan megbízható magyar csapatra van szükséged, akik évek óta magas színvonalon teljesítenek, akkor jó szívvel ajánlom őket.

Mivel régóta dolgozunk együtt, még egy kis akciót is tudtam szerezni neked, hogy a tárhelyedet és a domainedet minél olcsóbban megvehesd. (Kezdő csomagjuk a tárhely mellett 1 darab .hu-s domain éves díját is tartalmazza, szóval, ha ez kell neked, tényleg nem érdemes tovább keresgélned.)

Egyedi kedvezmény a NetMasters-nél csak a WPKurzuson!

Ha tárhelyet és domain nevet keresel, mi a magyar szolgáltatók közül a NetMasters-t ajánljuk neked. A linkünket követve 10% kedvezményben lesz náluk részed! 🙂

Milyen méretű csomagot válasszak?

Sok kérdést kaptam arról, hogy milyen méretű tárhelyet biztosító csomagot érdemes választani, így vessünk egy pillantást erre is.

Ez főleg attól függ, hogy hány weboldalt szeretnél fenntartani.

1 weboldalnál szinte mindig elég lesz a kezdésnek felajánlott legkisebb csomag.

Ha több weboldalt szeretnél, számíts nagyjából 1 GB tárhelyszükségletet mindegyikre, így könnyen saccolhatsz, hogy nagyjából mekkora csomagra lesz szükséged.

Ha nem vagy biztos a csomag méretében, válaszd egyszerűen a legkisebbet. Ha pedig azt kinőtted és nagyobbra van szükséged, szólj az ügyfélszolgálatnak és kérd a segítségüket, hogy egy nagyobbra válthasd a meglévődet. Ez a legtöbb helyen már gördülékenyen megy.

A legtöbb tárhelyszolgáltatónál az SSL-tanúsítvány igénylésében, beállításában is segítenek neked.

Mivel az SSL tanúsítvánnyal rendelkező weboldalak biztonságosabbá teszik az internetet, a Google egyik értékmérője az ilyen tanúsítványok megléte lett. Érdemes már induláskor átgondolni, hogy neked személy szerint kell-e foglalkoznod vele. Az SSL-tanúsítványok kérdéséhez ebben a cikkünkben adunk segítséget.

ssl https kiemelt
Megéri váltani? Cikkünkből megtudod.

Ha körültekintően választottál, akkor a szolgáltatás színvonala miatt ne fájjon a fejed.

A megbízható tárhelyszolgáltatók általában szinte 100%-on működnek. Nekünk például 5 év alatt egyszer volt kimaradása a weboldalainknak, akkor is azért, mert a szolgáltatótól függetlenül elvágtak egy optikai kábelt. Az ilyen sajnos kivédhetetlen.

Ha ismersz olyanokat, akik már sikeresen felépítették a saját weboldalukat, kérdezd meg őket, hogy kinél vannak, elégedettek-e a szolgáltatóval, milyen a tapasztalatuk az ügyfélszolgálattal.

Ha bízol bennem, akkor rendelj tárhelyet és domaint te is a NetMasters-szel, csalódásmentes választás lesz.

Egy a lényeg: Semmiképp se álljon az online sikereid útjába a tárhelyszolgáltató kiválasztása. Válassz egyet még ma, és kezdd el mielőbb építeni a weboldalad! 🙂

26 válasz

 1. Szia Attila!
  Már régóta gondolkodom egy blog létrehozásán és egy új vállalkozás miatt honlap is kellene. 56 éves vagyok és nem vagyok annyira tisztában a dolgokkal, mint a fiaim, ezért nagyon örülök ennek a könnyen érthető tanfolyamnak. 2 nap után már tudok annyit, hogy a webolnal része lehet a blog, sőt – ha jól értem – akkor akár két blog is.
  Mindig az egyszerű dolgok a nagyszerűek! Simply the best.
  Köszönöm.

 2. Megint én… kissé elakadtam, mert a vállalkozásom life coaching – problémamegoldó beszélgetés – lenne. Most nem tudom, a bizniszt, a forumot vagy a blog-ot válasszam-e. A célom, hogy több emberrel beszélgethessek, írni tudjanak nekem. Négyszemközt is és üzenőfalon is.

  1. Mindennek egy saját weboldal az alapja. Itt futtathatsz blogot, ahol hozzá tudnak szólni a bejegyzésekhez és elindulhat egy beszélgetés.

 3. Szia Attila!

  Köszönöm a lényegretörő és könnyen olvasható cikkeket!
  Amennyiben a célközönségem nemcsak Magyarországra terjedne ki, érdemes külföldi szolgáltatóhoz fordulni? A cél természetesen, hogy minél többen rátaláljanak az oldalra Magyarországon és külföldön is. Vagy ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy magyar vagy külföldi szolgáltatót választok?

  Előre is köszönöm a segítséged!

 4. Szia Attila!
  Kezdő vagyok a témában, szóval ehhez mért kérdésem van 🙂 Ha lefoglalok egy domain nevet, akkor az www-vel fog kezdődni? Vagy http/https-el? Utánaolvastam, hogy mi is a különbség, mégse tiszta teljesen. Olyat is látok néha, hogy http:// valami.hu. Ott miért látszik mindkettő? 🙂 köszi

  1. Szia!

   Igazából a www. az egy aldomainnek számít, tehát minden esetben a domain az valami.hu. A http vagy https az „s” betű a security rövidítése, amivel úgy találkozhattál, hogy SSL kulcs. A szolgáltatók a www. és előtag nélkül is ugyan azt az oldalt jelenítik meg, mivel egy beidegzült dologról beszélünk.

   Nem tudom, hogy így érthető-e a számodra, de nagyjából ennyi… 🙂

 5. Szia!

  Ha a Netmasters / közepes / tárhely szolgáltatót választanám kedvezményeddel,akkor mennyi lenne az SSL.
  Domain nevem már van, honlapom viszont még nincs.

  Köszönöm.

 6. Sziasztok! Nekem olyan kérdésem van hozzátok, sok éve szereztettem egy google blogot, ezt a wordpress rendszert valahogy oda fel lehet telepíteni ? Ha igen akkor, hol találok hozzá olyan információt ? Az első oldalamat egy ingyen tárhelyre szeretném feltelepíteni tanulás céljából.

  1. Szia!

   Megmondom őszintén ilyet még nem csináltam. Ez a Google blog a Blogger rendszere lenne? Amennyiben igen, akkor ezt a tudásanyagot találtam hozzá, remélem segít: https://wpkurzus.hu/divi-sablon-megvasarlasa/

   Az ingyenes tárhellyel az a probléma, hogy sok korlátnak vagy kitéve. Amennyiben keresel jó tárhelyszolgáltatót, mi is nála vagyunk és általunk kedvezményt is kapsz, sőt egy ajándék domaint is: https://netmasters.hu/wpkurzus/ – nem javasolt ezen spórolni, mert többel kötöd be. 🙂

 7. Szia Attila, a wordpress felületén a fizetős téma BeTheme System Status résznél ezt a kiírást látom:

  PHP Memory Limit 192 MB
  Current memory limit is OK, however 256 MB is recommended.

  PHP Time Limit 120
  Current time limit is OK, however 180 is recommended.

  Fontos az ajánlott 256, illetve 180 MB limit, és ha igen, akkor hol kell azt beállítani?

  Előre is köszönöm a segítségedet és köszönöm a sok értékes infót!

  1. Érdemes lehet. A sablon fejlesztői tesztelik ezeket, hogy milyen rendszerigénnyel bír az ő sablonjuk, ezért tehát célszerű lehet.

   A tárhely szolgáltatóval kell felvenni a kapcsolatot és megkérni, hogy ezeket az értékeket emelje meg, vagy legyen oly kedves és mutassa meg, hogy te hol tudod.

 8. Üdv!
  Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha jelenleg alap (ingyenes, „semmit nem tudó”) WordPressem van, akkor ha domaint valamint tárhelyet vásárolok, utána tudom használni a külső oldalról megvásárolt sablonomat?
  Mert egyelőre nem engedi.
  Köszönöm előre is!

 9. Szia!
  Köszi a cikket, nagy segítség volt. Egy blogot szeretnék csinálni WordPress-el, angol célközönséggel, webshoppal és sok képpel a galériában…Most 120 ezres elérése van a FB oldalamnak, az ottani látogatóimat szeretném „átcsábítani”. Szerinted mekkora tárhelyre lenne szükségem, melyiket válasszam?
  Köszönöm szépen előre is a válaszod:
  Gábor

 10. Én elég sok tárhelyet végig próbáltam. És bizony vannak problémásak (itt rosszra nem fogok példákat írni, még a végén rontanám a nemlétező hírnevüket). Inkább csak általánosságban írok, meg azt nekem mi vált be és mire érdemes figyelni.
  Osztott tárhelynél több szolgáltatónál találkoztam azzal a jelenséggel, hogy lassú volt a weboldalam, bármennyire is igyekeztem optimalizálni, állandóan túlléptem a CPU limitet (volt ahol már a WordPress admin akadozott). Próbálkoztam mindenféle cache bővítménnyel, de ezek sem segítettek azon, hogy a tárhely lassú volt. Ez annak tudható be, hogy sok szolgáltatónál szó szerint túlértékesítik a szervereket. Volt, amelyik ezt el is ismerte, hogy azért lassú a tárhelyem, mert van két nagy forgalmú oldallal rendelkező ügyfél az általam is használt szerveren. Jártam úgy is, hogy a szolgáltató hibájából elveszett minden adatom. Kárpótlásként akartak adni egy év ingyen tárhelyet, de megköszöntem, ingyen sem kellet az ilyen. Ha rossz tárhelyet keresünk, nagyon könnyű ilyent találni (erős önuralom kell, hogy ne írjak ki neveket).
  Az osztott tárhelyeknél könnyen bele lehet futni abba, hogy sokszáz ügyfél van egy szerveren, és ha sok látogatott oldal van, akkor bizony lassú, akadozik. Sőt, akár egy ügyfél hibásan megírt scriptje is okozhat olyan terhelést egy szerveren, ami a több ügyfél oldalára is kihatással van (ha rosszul vannak az erőforrások kiosztva).
  Természetesen sok jó (sajnos még több rossz) szolgáltatás van. Kb. 80-20% az arány a rosszak javára. Rosszakat nem írok, de pár jót megemlítenék:
  1. Profitarhely.hu: náluk fix erőforrás van (azaz kevesebb tárhely osztozik a szerver kapacitáson). WordPresshez a WordPress csomagjukat ajánlom (találó a név), az egy teljes processzor 100%-át engedi felhasználni, plusz 1 GB RAM-ot, ami garantálja azt, hogy még egy terjedelmesebb oldal sem lesz lassú.
  2. Webdigital.hu: Ők is garantált CPU és RAM erőforrást adnak. Már a legkisebb csomag is egy teljes CPU-t ad, igazából döntetlen a Profitarhely.hu-val.
  3. Nethely.hu: a fizetős tárhelyek Magyar SSD szerveren vannak (meg van ingyenes tárhelyük is, ami jobb, mint sok helyen a fizetős csomagok). Több féle szolgáltatás csomagjuk is van, így minden igényt kielégítenek. A Cloud tárhelyük döntetlen a fenti két szolgáltatóval.

  Viszont aki egy kicsit ért a Linux rendszerekhez, vagy van olyan ismerőse/fejlesztője, aki ért hozzá, nekik egyértelműen VPS-t ajánlok. A VPS megadott méretű CPU-t és RAM-ot ad. Sok szolgáltatónál dedikáltak ezek az erőforrások, azaz más szerveren lévő oldalak egyáltalán és garantáltan nincsenek kihatással a miénkre. És a legtöbb helyen a legkisebb csomag is egy teljes CPU-t ad, a WordPress pedig elég CPU igényes, így szüksége is van erre, ha azt szeretnénk, hogy gyors legyen. A VPS-nek megvan az az előnye, hogy teljesen egyedi lehet minden beállítás, olyan kiegészítőket telepíthetünk fel, amit mi szeretnénk, így VPS-en minden rendszer jól fut, mindennel kompatibilis. Én már jó ideje VPS-t használok, és nincs vele probléma, bár ez is szolgáltató függő. Ami nekem bevált VPS-nél szolgáltató, az az ArubaCloud.hu és a és a SzerverPlex.hu. Az ArubaCloud külföldi, de Európai szervereken van, több adatközpont közül lehet választani, és ezek mint az ArubaCloud saját adatközpontjai. A SzerverPlexnek is saját adatközpontja van Budapesten. Erre a kettőre is azt kell mondanom, hogy döntetlen, a honlapok betöltési sebességén semmilyen különbséget nem veszek észre azonos erőforrású VPS-eknél. Természetesen a VPS-nél sem mindegy, mekkora csomagot veszünk, legalább 1GB RAM és 1 CPU kell a WordPresshez, de ha webáruházban vagy terjedelmesebb oldalban gondolkozunk, ennek a többszöröse sem árt. Az 1GB RAM-on és 1 CPU-n egy 1000 termékes webáruház még teljesen gyorsan és jól fut, a mért terhelés alapján kb. 3-4000 terméknél lenne ajánlott magasabb csomagra váltani, tehát normál használat esetén egy ilyen VPS tökéletes.

  Még azt kiemelném, hogy osztott webtárhelynél és VPS-nél is az SSD csomagok az előnyösebbek. Kis terjedelmű oldalak még jól futnak HDD-n, de ha nagyobb az adatbázis, az SSD legalább 5X gyorsabb.

  Összességében viszont nekem nagyon bevált a VPS, és a Linux rendszereket is szeretem, így bevallom őszintén, hogy részrehajló vagyok a VPS-el kapcsolatban (de teljesen jogosan, mert valóban miden elvárást kielégít, szó szerint bármilyen oldalhoz jó).

  A NetMasters-t még nem teszteltem, így sajnos róluk nem tudok véleményt mondani. Ha úgy adódik, szívesen kipróbálnám, mert vannak összehasonlítási alapjaim, így korrekt véleményt tudnék róla mondani. Épp most van folyamatban egy VPS szolgáltató tesztje (nagyon szeretem az ilyent), ők csak azért nem kerültek be a listába, mert mindössze csak két napja tesztelem, de eddig minőség és szolgáltatások terén is 100%-osak. 🙂

  1. Nagyon köszönjük ezt a részletes leírást. Mi is VPS-en vagyunk a NetMastersnél, de kezdetben fölösleges, ha még nincs nagy forgalom. 🙂

   Ha csalódnál a szolgáltatódban, akkor nyugodt szívvel ajánlom a NetMasterst.

 11. Szia!

  Én elkövettem azt a hibát, hogy a google Suit levelező rendszerével együtt vettem egy google domaint, ami mellé itthon sajnos nem működik a goolge tárhely. Ezért az egészet szeretném átvinni egy másik céghez. A Webonic-kal szemezgetek. De nem találtam igazán jó fórumot, ahol személyes hozzászólásokat olvashatok a cégről. Az oldalon van lehetőség a Worldpress oldal fejlesztésére is, illetve tárhely szolgáltatást is biztosítanak. Esetleg van valamilyen tapasztalata a cégről? Van esetleg valamilyen buktatója szakmai szemmel, amit figyelembe kellene vegyek az új domain-nem kiválasztásánál? Illetve érdekelne, hogy a google Suit-tal kapcsolatban van-e valamilyen tapasztalat? Mennyire érdemes előfizetni az üzleti google szolgáltatásra?
  Nagyon szépen köszönöm!
  Jó munkát!

  Mirjam

  1. Nem ismerem sajnos a szolgáltatót, így nem tudok véleményt mondani róla.
   A G Suite viszont már közelebbi téma. Mi 2019 végén váltottunk személyes fiókról és szuper az egész. Szerintem már az elején is megéri használni, főleg ha nálad is rengeteg adat van, amit több személy is kezel. Mindenképp ajánlott!

 12. Szia!

  Ha én Romániából akarok indítani egy blogot romániai magyaroknak, de akár Magyarországi magyaroknak is, attól még vehetek Magyarországról tárhelyet meg domaint? Elintézhetem ezeket egy magyarországi tárhelyszolgáltatóval? És akkor .hu – t használjak vagy valami mást a domain végére?

  Kiskorúak indíthatnak blogot egyedül? Vagy kell a szülő is?

  Előre is köszönöm a válaszokat!! 🙂

  1. Szia!

   Igen persze, tudsz így is venni bárhol igazából. Mi a netmasters.hu -tól vásárolunk.

   Amennyiben magánszemélyre lesz véve akkor szükséges személyi igazolvány, bár ilyen kérdéssel még nem találkoztam így nem tudom, de nem hiszem, hogy ne regisztrálhatna… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Eshopper Kihívás (EKI)

nap
óra
perc
mp