Talán te is felfigyeltél már rá, hogy WordPress-ből kétféle is elérhető a neten. Létezik egy WordPress.com és egy WordPress.org is. Ha új vagy még a témában, valószínűleg nem egyértelmű elsőre, mi is a különbség a kettő között.

Mivel nekem se volt az anno, ezért megírtam ezt a kis összefoglalót, hogy neked már ne kelljen keresgélned.

Csak olvass tovább, én pedig megmutatom, hogy mi a tényleges különbség a WordPress.com és WordPress.org között.

Mi a WordPress.com?

A .com végződésű WordPress egy közösségi szolgáltatás.

Hasonlóan működik, mint a Blogspot, a Blogger és a Tumblr (hogy csak az itthon ismertebbeket említsük). Ezek mind blogplatformok, vagyis olyan rendszerek, amelyek bizonyos feltételek mellett ingyenes online megjelenést biztosítanak a számodra.

Wordpress.com főoldal
Ennyi lehetőséget ajánl a WordPress.com

A többiekhez hasonlóan a WordPress.com blogszolgáltatónak is nagy előnye az ingyenesség és az egyszerűség.

Ha ki szeretnéd próbálni, csak regisztrálnod kell a weboldalukon. Választasz magadnak egy felhasználónevet, és már el is indíthatod a saját weboldaladat.

Tényleg nem tudsz benne sok mindent elrontani. Az oldalad kinézetét előre elkészített sablonok adják, így nem neked kell megcsinálnod az oldalad dizájnját. Nem kell szenvedned a frissítésekkel sem, hiszen egy mások által felügyelt rendszerben dolgozol, így az üzemeltetők felelnek a biztonságodért. Mindezt ráadásul teljesen ingyen.

Sajnos azonban az ingyenességnek nagyon is megvan a maga ára, még ha ez elsőre nem is feltűnő.

A .com-os weboldalad kialakításában nagyon sok korlátozás fog hátráltatni. Erre kicsivel később bővebben is kitérek. Előtte viszont nézzük még meg, hogyan is lehet bemutatni a WordPress.org-ot.

Mi a WordPress.org?

A WordPress.org alapja valójában a WordPress.com blogmotorja volt. Mégis, amikor a WordPress-ről beszélünk, akkor szinte 99%-ban a WordPress.org-ra gondolunk.

Ez a jól sikerült blogmotor ugyanis idővel függetlenedett, és egy szakértő közösség által szabadon fejleszthetővé vált. Adott volt tehát egy, a blogokhoz képest is nagyon jól működő alap, amire sok-sok fejlesztő közös tudását összedobva építkezni kezdtek. Az eredmény egy hihetetlenül okos tartalomkezelő rendszer lett.

A WordPress.org tehát több, mint egy egyszerű blogplatform. Ez egy önálló tartalomkezelő rendszer, angol kifejezéssel CMS (Content Management System).

A WordPress.org használatához saját domain névvel és tárhellyel kell rendelkezned, magát a tartalomkezelő rendszert viszont teljesen ingyenesen letöltheted, telepítheted és használhatod.

Ezek után a fantáziádnak semmi sem szabhat határt. WordPress-en működtethetsz blogot, weboldalt, vagy webáruházat is akár. A kezelőfelülete tud magyarul, nagyon hamar meg lehet barátkozni vele, kódokhoz pedig egyáltalán nem kell nyúlnod.

Ha már most azonnal belevágnál, a WordPress-t mint CMS-t innét tudod letölteni.

Wordpress.org főoldal
WordPress.org főoldal

Jelenleg a neten elérhető weboldalak több mint 34%-a fut WordPress rendszeren, és ez a szám folyamatosan növekszik. Egyetlen másik tartalomkezelő rendszer sem tudhat magáénak ekkora népszerűséget, és ez egyáltalán nem véletlen.

Fontos tudnod, hogy a WordPress.org weboldalán csak magát a szoftvert kapod meg, a rendszer működésének többi előfeltételét neked kell megteremtened.

Szükséged lesz egy helyre, ahol az adataid, és így a weboldalad is lakhat majd a neten. Ehhez tárhelyszolgáltatót kell választanod. Kelleni fog mellé egy cím is, aminek a segítségével a weboldaladat elérheted. Ez lesz a domain neved. Hogy hogyan találd meg a megfelelő szolgáltatót, ahhoz ebben a cikkünkben nyújtunk segédkezet.

A WordPress.org kicsik és nagyok számára is egyaránt ideális terep. Szabadon készítheted el benne a weboldaladat saját magad is, de akár weboldalfejlesztő cég segítségét is igénybe veheted.

A WordPress.com és a WordPress.org összehasonlítása

Most már jó infóalappal rendelkezel a döntéshez, de a választás hosszas folyamat, és legtöbbször mindenre kiterjedő mérlegelés előzi meg. Épp ezért most 2 fő kritérium alapján is megnézzük a különbségeket. Ezek a fő szempontok a költségek és a korlátozások lesznek.

Költségek

Igaz, hogy ingyenesen elérhető mind a két lehetőség, de ugye Te is tudod, hogy valójában ma már szinte semmi sem az? 😉

Az viszont nagyon nem mindegy, hogy mire adod ki a pénzedet. Nézzük sorban, melyik esetben miért fizetsz!

Domain név

A WordPress.com-mal alapjába véve ingyenesen is működhet a weboldalad, de a domain neved egy aldomainként fog funkcionálni, és a vége mindenképpen wordpress.com lesz.

Mennyire hinnéd el valakinek, hogy képes megváltani a világot, ha meglátod, hogy a weboldala a csodagyogyszer.wordpress.com néven fut? Ha profi megoldásra van szükséged, jó, ha tudod, hogy az ingyenes domain (ahogy az ingyenes e-mail cím is) rombolja a hitelességedet.

Természetesen náluk is vásárolhatsz saját domaint, hogy eltüntesd a wordpress-t a címedből, ehhez azonban minimum a Premium csomagra kell előfizetned, ami havi 2250 Ft. Hirtelen valahogy már nem is annyira csábító az ajánlat, ugye?

A WordPress.org esetében meg kell vásárolnod (helyesebben: bérelned) egy domain nevet. Ezt a legegyszerűbb ugyanott intézned, ahol a tárhelyed vásárlását is tetted. A domainárakban lehetnek kisebb-nagyobb különbségek, de rendszerint kb. 2 000 Ft/év körül mozog egy domain ára. Ha összeveted ezt az előző lehetőséggel, szerintem Te is le tudod vonni a megfelelő következtetéseket. 😉

Tárhely

A hosting, azaz a tárhelybérlés ára nagyon változó, attól függ, milyen méretűt kell választanod, ami pedig attól függ, hogy milyen forgalmas a weboldalad.

A WordPress.com-mal indulva ez ingyenes, és az is marad, amíg ki nem meríted a kezdő csomaghoz járó 3GB-nyi tárhelyet. Ez sokáig elég szokott lenni, így ez egy fair ajánlatnak számít.

Ha a WordPress.org tartalomkezelőt szeretnéd használni, akkor a tárhelybérlésre rá kell szánnod havonta egy kb. 1 000 Ft-nyi összeget. Magyar szolgáltatót (pl. Netmasters) vagy külföldit is választhatsz (pl. Siteground), így jó eséllyel kifoghatsz egy szuper ajánlatot.

A két tárhely között – az árán túl – egy lényeges különbség van. A blogplatform tárhelyén tárolt adatok igazából nem számítanak a te tulajdonodnak. Ha holnap beüt egy tőzsdekrach, és az üzemeltetők lekapcsolják az oldalukat, nagyjából csak a sóhivatalba mehetsz panaszra. (Volt már ilyenre sajnos példa.)

A saját magad által bérelt tárhely tartalmáról rendszeres biztonsági mentéseket készít a szolgáltatód, és jó esetben te is. A tárhely bérlésért fizetni kell, ez viszont a nyugodt alvás záloga. Aki veszítette már el több évnyi munkáját mások hibája miatt, az ezt már megtanulta.

Reklámmentesség

A legfájóbb pont, ahol megérzed, mennyire nem ingyenes az ingyenes, az a weboldalad reklámmentesítése.

A WordPress.com-nál a platform üzemeltetői reklámokat futtatnak majd az oldaladon. Te szép színes tartalmakat gyártasz, amire sorban érkeznek a látogatók a keresőből, belőlük viszont mások hirdetései fognak vásárlókat konvertálni. Ha te az online jelenléteddel személyes márkádat vagy vállalkozásodat szeretnéd építeni, ezt egyszerűen nem engedheted meg magadnak.

Ha viszont szeretnél megszabadulni a reklámoktól, akkor egy fizetős csomagot kell választanod.

Ha rászántad magad, hogy – egyébként a saját hitelességed és biztonságod kedvéért – inkább domain nevet és tárhelyet vásárolsz, reklámoktól nem kell tartanod. A WordPress.org ilyeneket nem fog rád szabadítani. (Csak ha te kéred őket.)

Most pedig vonjuk le a messzemenő következtetéseket:

Ha egy teljesen szabadon, reklámmentesen működő weboldalt szeretnél, akkor a WordPress.org lesz az olcsóbb megoldás!

Ha viszont a létező legolcsóbban akarod megúszni a weboldalad elkészítését, az ingyenes WordPress.com-mal is beérheted. Ez a döntés azonban nagyon sok áldozattal jár, aminek az elfogadhatóságát neked kell mérlegelned.

Korlátozások

Az anyagi lehetőségeiden túl át kell gondolnod azt is, melyek azok a korlátozások, amelyek bizony igencsak fájdalmasan érinthetnek.

A WordPress.com-on egy csomó korlátozással találhatod szembe magad. Mivel a szolgáltatásuk mögött egy vállalkozás áll, néhány dologért értelemszerűen fizetned kell azért cserébe, hogy ők tárhelyet biztosítanak számodra.

Wordpress.com csomagok
WordPress.com csomagok

Nézzük most meg, miben korlátozza a WordPress.com a náluk létrehozott weboldalad.

 • Kevés WordPress sablon közül választhatsz, sajátot pedig nem tölthetsz fel.
 • Nem használhatsz saját bővítményeket.
 • Korlátozott méretű tárhely áll ingyenesen a rendelkezésedre (3 GB, ez egyébként nagyon sokáig elég szokott lenni).
 • Az oldaladon megjelenő tartalmak összetétele nem csak rajtad múlik (a reklámokba nincs beleszólásod, ezeket pénzért tudod eltüntetni).
 • Nem tudsz FTP-n keresztül csatlakozni a fájljaidhoz (azokat mindig csak a platform rendszerén át éred el).
 • Nem használhatsz másik reklámozási felületet (mint amilyen a Google AdSense).

Ezzel szemben a WordPress.org korlátozásokra vonatkozó listája igencsak kurta.

A WordPress.org teljesen szabad kezet ad a weboldalad elkészítésében!

Olyan sablont használsz, amilyet csak szeretnél. Azzal a bővítménnyel egészíted ki az oldaladat, amelyikkel csak akarod. Az oldaladra felkerülő tartalmaknak te leszel egyedüli ura és parancsolója. Olyanná fejlesztheted a rendszeredet, amilyen csak tudásodból és kitartásodból futja.

Láthatod, hogy a WordPress, mint tartalomkezelő teljesen szabad kezet ad neked mindenben. A nagyobb szabadsággal azonban nagyobb felelősség is jár.

A blogplatform esetében arról kellett döntened, mennyire fáj neked, ha korlátoznak a szabadságodban. A WordPress.org használatának megkezdése előtt viszont arról kell döntened, készen állsz-e egy kicsivel nagyobb felelősséget vállalni azért, hogy kiteljesedhess.

A „felelősségvállalási csomag” alapelemei általában a következők:

 • A tárhelyszolgáltatód kiválasztása és a tárhelyed fenntartása
 • A domain neved kiválasztása és fenntartása
 • A WordPress rendszerének telepítése
 • Megbízható sablon választása
 • WordPress weboldalad biztonsági védőhálójának kiépítése és fenntartása
 • Verzióváltás esetén a WordPress frissítése
 • Verzióváltás esetén bővítményeid és sablonjaid frissítése
 • Váratlanul fellépő hibák esetén higgadt hibakereső és hibakezelő magatartás pánikolás helyett 😉

Ez lehet, hogy első olvasatra sok(k)nak tűnik, de hidd el, megéri belevágnod.

Ha olyan a személyiséged, hogy képes vagy az önszorgalomból tanulásra, akkor imádni fogod, hogy csak utána kell nézned pár dolognak, és cserébe Te kezelhetsz mindent a honlapodon.

Ha viszont nincs időd vagy kedved a tanulásra, de jól állsz az anyagiak terén, a fenti lista minden pontjára vonatkozóan élhetsz bizonyos szolgáltatók és tervezőcégek ajánlataival (ld. pl. WPEngine). Ők ezeket a terheket nagyon szívesen leveszik a válladról, természetesen a saját díjszabásukban meghatározott összegekért cserébe.

A lényeg az, hogy a WordPress.org-on elérhető tartalomkezelővel profi weboldalt készíthetsz szabadon, bármi legyen is a célod vele.

Nagyon fontos, hogy tudd: neked nem kell programoznod, sem egyéb technikai módon fejlesztened a rendszert, mert ezt a WordPress fejlesztői és vállalkozó programozók megteszik helyetted.

Folyamatosan újabb és újabb funkciókat adnak hozzá, sablonokat, bővítményeket készítenek, hogy kiszolgálják a felhasználókat. Van, hogy ezek fizetősek, ezekben az esetekben viszont minőségi szolgáltatást szoktak nyújtani cserébe a fejlesztőcsapatok.

A WordPress CMS-sel elérhető egyedi sablonokat és bővítményeket NEM használhatod a WordPress.com oldaladon, csak ha külön fizetsz érte valamennyit, ami viszont általában már nem éri meg.

Akkor most WordPress.com vagy WordPress.org?

Attól függ, mit szeretnél csinálni a weboldaladdal. Mi az elsődleges és legfőbb célod vele?

Ha kezdőként csak egy egyszerű blogot szeretnél létrehozni (olyasmit, mint amit a Bloggeren láttál), és nem akarsz telepítéssel, dizájnnal, frissítésekkel bajlódni, akkor lehet, hogy a WordPress.com a Te választásod.

Ha viszont kötöttségektől mentesen szeretnéd elkészíteni a saját blogodat vagy weboldalad, nem tartod kizártnak, hogy esetleg pénzt is fogsz tudni vele keresni, és nem zavar, hogy egy kicsivel nagyobb személyes felelősségvállalást kell a projektedbe beletenned, akkor valószínűleg a WordPress.org lesz a te asztalod.

Szerintünk: WordPress.org mindenek felett

Számunkra egyértelmű, hogy a WordPress.org az igazi WordPress. 🙂

Ez egy nagyon jó rendszer, amivel szabadon készítheted el Te magad, vagy készíttetheted el egy megbízott céggel a weboldaladat. Viszonylag könnyű kezelni, a jövője pedig be van biztosítva: nagyon sokan fejlesztik folyamatosan, aminek köszönhetően egyre jobb rendszer válik belőle.

Miközben ezt a cikket írom, elsősorban egy kisvállalkozás vezetőjeként gondolkodom. Egy vállalkozásnak mindenképp szüksége van saját domain névre és reklámmentes saját felületre. Ha üzleti szempontok is bekerülnek a képbe, ezek a pontok már nem képezhetik alku tárgyát, hiszen a hitelességed rovására mennek. Ha fontos számodra, hogy bebiztosítsd magad ilyen téren, ár szempontjából is a WordPress CMS-sel fogsz majd jobban járni.

Az igazi titok azonban a saját rendszered folyamatos bővítésének és testre szabásának lehetőségében rejlik. A WordPress.org-ot a hozzá fejlesztett számtalan egyedi sablon és bővítmény teszi egy fáradhatatlan erőművé, ami egyre csak a te sikered építésén munkálkodik. Igen, ezt a rendszert meg kell tanulnod irányítani és fenntartani. Akárcsak a saját életedet. 😉

Ha szeretnél kérdezni, vagy egy kis további segítségre lenne szükséged a felelős döntéshozáshoz, kérdezz nyugodtan, segítek mérlegelni és megtalálni a neked való megoldásokat.

Tanuld meg ingyenesen a WordPress alapjait!

7 napos online oktatóvideós tanfolyam, ami segít elindulni a saját WordPress utadon.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.

Cyber Monday akció,
akár 25% kedvezmény

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds