10 indok, amiért kerüld az „ingyen” weboldal készítőket

Én megértem, hogy csábítóan hangzik az „ingyenes” weboldal gondolata, különösen egy kisvállalkozás tulajdonosának.

Sok olyan szolgáltatás létezik, ami egyszerű, kódolás nélküli pár kattintással és húzogatással felépíthető weboldal készítő platformot kínál, a kicsit drágább, de saját WordPress oldallal szemben.

Egyszerűen jó alternatívának tűnik.

Az „ingyenes” weboldal készítők sokféle formában megtalálhatók. A legismertebbek (Wix, a Weebly, és Squarespace) mellett már minden iparágnak megtalálható a külön dedikált platformja a weboldal építéshez.

Ahogy a mondás is tartja: Egyszerűen túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, úgyhogy valószínűleg nem az.

Az okok, amiért kerülnöd kellene az „ingyenes” weboldal készítőket:

1. Sosem lesz igazán a tiéd a weboldal

Személy szerint én ezt tartom a legfontosabb indoknak, amiért távol maradok ezektől az „ingyenes” weboldal építőktől.

A weboldaladhoz tartozó összes fájl és kód náluk van, tehát valójában ez az övék, nem pedig a tiéd. Ezért abban az esetben, ha valamilyen nagy problémába ütközöl – akár a felsoroltakból – nem leszel képes elköltözni tőlük. Nem tudod mozgatni a weboldalad, nem tudod integrálni egy másik rendszerbe.

Ebben az esetben két lehetőséged van: vagy újból felépíted a weboldalad, vagy pedig sosem szabadulsz. Így minden idő, munka, amit az „ingyenes” platformon való építkezésbe fektettél, az mondhatjuk, hogy elveszett.

Ha egy nyílt forráskódú CMS (tartalomkezelő) rendszerre építed fel a weboldalad – mint például a WordPress – akkor te birtokolsz mindent. Minden időd, energiád, pénzed, amit a SEO és a weboldalad építésébe fektettél nem veszik kárba, megy veled, ha költözöl.

2. SEO hiányosságok

Általában minden weboldal készítő ajánl valamilyen, „SEO eszközt” a csomagjaiban, amivel a legnagyobb probléma az, hogy nem árulják el azt, hogy ez valójában pontosan mit is takar.

A valódi SEO (keresőoptimalizálás) legalább alapszintű hozzáférést igényel a fájlokhoz és a szerver beállításokhoz – ezeket állítgatják a különböző SEO bővítmények – de a weboldal építő platformokban nincs ilyenre lehetőség.

A különböző weboldal készítők különböző hiányossággal rendelkeznek. Egyesek hozzáféréseket biztosítanak a kezdőlapon:

 • a meta leírásokhoz,
 • a címsorokhoz,
 • az alt tagekhez.

DE a belső oldalakon, termékoldalakon, vagy blog bejegyzéseknél már nem. Pedig ezek a tartalmak döntő fontosságúak. 

Az ingyenes weboldal készítők egyszerűen nem vehetik fel a harcot a SEO-ban a WordPress-el, ennek ellenére nagyon gyorsan növekednek és terjednek.

3.  Vevőszolgálat

Sajnos az ügyfélszolgálat ma már egyre több iparágban rettenetes – nincs ez másképp ebben az esetben sem. A legnagyobb probléma abban áll, hogy nem tudom felvenni a telefont, vagy felcsapni a chatet és közvetlenül beszélni valakivel.

A legtöbb, vagy talán az összes „ingyenes” szolgáltatónál csak emailes támogatás létezik. Ez sokszor elég, de lassú, általában egy-két nap mire válaszolnak.

De mi történik akkor, ha hirtelen leáll az oldalad, és azonnali segítségre van szükséged?

Ha mégis elérsz valakit telefonon, vagy chaten akkor a legtöbb esetben sablonválaszokat kapsz, nem pedig igazi, hasznos segítséget. Ennek következtében több száz panasz található a szolgáltatókra a Better Business Bureau honlapján.

Persze általában van rendes support is, ha fizetsz érte. 🙂

4.  Mi a „csapda” az ingyenes weboldal készítőkkel?

Valószínűleg észrevetted, hogy mindig idézőjelbe teszem az „ingyenes” szót. Ez azért van, mert a legtöbb „ingyenes” weboldal nem igazán van ingyen.

Jusson eszedben, hogy ők is csak egy üzletet építenek, aminek az alapja a pénz. Valahol, valamiért majd fizetned kell, előbb-utóbb valamilyen formában.

Ennek a legtipikusabb példája az ingyenes próbaidőszak, ami után a legtöbb felhasználónak majd :

 • hirtelen „frissíteni” kell a fiókját
 • meg kell majd fizetni egy alkalmazásintegrátort (például hírlevélhez)
 • valamilyen elengedhetetlen eszközt
 • esetleg több tárhelyet
 • bejegyzés ütemezőt
 • árkalkulátort
 • FTP hozzáférést
 • képtárolást
 • email küldést
 • és még hosszasan sorolhatnám…

Messziről nézve ez csupa olyan dolog, amit a WordPress alapból, vagy egy bővítmény segítségével tud. Ami pedig nagyon fontos, hogy ez  tényleg ingyen van.

Az ökölszabály szerint, ha nem fizetsz érte, akkor te vagy a termék. Nekik valamilyen formában pénzt kell csinálniuk, és – azzal, hogy a felhasználási feltételeket elfogadod védve is- vannak.Tehát nyugodtan eladhatják az adataidatat (mint az email cím), vagy pedig reklámot jeleníthetnek meg a weboldaladon-ez egy bevett gyakorlat.

5.  A testreszabhatóság hiánya

Korlátozott formák, színek, sablonok, betűtípusok és egyéni kód lehetőségének hiánya, egy olyan tucat weboldal létrehozását engedélyezi, amiről a „Kispisti” is képes lesz megmondani, hogy ingyenes weboldal.

Ez nem egy jó első benyomás a cégedről. Miért bízzon meg benned bárki is, amikor a megjelenéseden spórolsz?

6.  A sebesség hiánya

A weboldalad egy olyan tárhelyen fog elhelyezkedni, ami megosztott lesz több száz másik weboldallal is. A limitált sávszélesség és a tárhely hozzáférésének korlátozásai együttesen azt fogják eredményezni, hogy a weboldalad lassú lesz.

A jó tárhely elengedhetetlen bármilyen weboldalnál. 

Egy átlagos látogató el fogja hagyni a weboldalt, ha az nem képes betölteni 2 vagy kevesebb másodperc alatt legyen szó akár egy mobil, vagy pedig egy asztali böngészőről.

Ne az alapján ítéld meg a sebességet, hogy nálad hogy tölt be, hanem objektív mérőmódszer szerint (Page Insights), mert nálad valószínűleg a böngésző cache-t generált a gyorsabb betöltéshez.

Tipp: Inkognitó módban elég jó képet kapsz a sebességről, mert ilyen esetben a böngésző nem veszi figyelembe az előzőleg raktározott cache-t.

7. Hirdetések a weboldalon

Ha egy „ingyenes” weboldalkészítővel építed az oldalad, valószínűleg észre fogsz venni valahol egy nagy hirdetést, ami mindenki számára elmondja, hogy mivel készült ez az oldal. Ha ez még nem lenne elég, akkor azt is elmondja, hogy hogyan tudnak ilyet készíteni maguknak.

Az ügyfelek bizalma nagyon fontos, és ha „ingyenes” weblapot építesz, azt ügyfelek tudni fogják. Nem beszélve arról, hogy ez a látogatók számára olcsóbb, átlagon aluli érzést kelt, mert tudják, hogy nem fektettek szinte semmit a honlapba. Ez pedig mondhatjuk, hogy a látogató számára az elsődleges tájékozódási pont.

Wix hirdetések

Gondolj csak bele: egy olcsó, vagy teljesen ingyenes weboldalt készítesz, a látogató ezt tudja. Mi alapján bízzon meg benned, ha erre sem vagy hajlandó költeni? Te bíznál ilyen cégben?

8. Korlátozott funkcionalitás

A funkciókat és a rá épülő appintegrációkat egyetlen fejlesztő készíti az, aki az „ingyenes” weboldalkészítő platformot is.

Ezt hasonlítsd össze azzal, amit egy nyílt forráskódú rendszer, mint a WordPress tud, amit a közösség fejleszt,csak a hivatalos bővítménytárban több mint 55.000 bővítmény érhető el hozzá.

Ebben az elképesztő mennyiségben minden lehetséges problémára találsz megoldást.

Nem csoda, hogy a WordPress részesedése a CMS-ek között több mint 60%, míg a Wix, Weebly csak 1-2%.

9. Röghöz kötés

Ahogy azt korábban mondtam – az „ingyenes” weboldal építőket nem lehet elköltöztetni egy CMS-re, így oda vagy láncolva hozzájuk.

CMS rendszerek aránya

Mi történik, ha egy ilyen szolgáltató lehúzza a rolót, és megszűnik? Gyakran megesik.

Elég csak arra gondolni, hogy az egyik szolgáltató felvásárolja a másikat, vagy kiszorítják egymást a piacról…

A weboldalad, a hozzá tartozó fájlok, és ehhez tartozó beállítások, az esetleges SEO eredmények egyszerűen eltűnnek. 

10. Személyes élmény

 Készíthetsz-e egy jól kinéző, az ízlésednek többé-kevésé tetsző weboldalt ezeken az „ingyenes” szerkesztőkön? Abszolút.

Ahogy egy régebbi ügyfelem is tette. Folyamatosan frissítette a blogját, nagyszerű tartalmat készített (ez amúgy ritkaság), egyszóval megcsinálták, hogy vonzó legyen az oldal.

De az általa eltöltött órák száma, amit egy ilyen weboldalba ölt eredménytelen maradt. Ráadásul még tulajdonjoga sem volt a weboldal felett.

Abban az esetben, ha ugyanazt az időt egy szilárd SEO alapokkal rendelkező weboldalba fektete volna, akkor hosszú távon sokkal jobban jár. Hogy miért is? Mert ezen a hosszabb távon kevesebbet költött volna, nem mellesleg pedig jóval feljebb lépett volna a keresési találatokban

Szerencsére orvosoltam a problémát egy új WordPress-es weboldallal. 🙂

Ha ma mégis kell…

Van olyan, hogy az „ingyenes” weboldal készítő az egyetlen választásod és ezt teljesen megértem.

Csak annyit szerettem volna, ha tisztábban látsz, és tájékozottabb vagy a témában. Inkább legyen egy ilyen beszélgetés valakivel most, mint évek múltán, amikor számtalan munkaórát fektettél az oldaladba és esetleg minden újra, az alapoktól kell kezdened. 

Ha az „ingyenes” weboldal irányba mész el – és csak a látvány a fontos – akkor szerintem a Squarespace a legjobb választás, mert a többieknél jobb dizájnelemeket tartalmaz, és profibbnak fog hatni az oldalad.

A másik megoldás, hogy kifizetsz egy webfejlesztőt, aki megcsinálja az egészet helyetted és neked nem lesz dolgod vele. Olyat keress, aki szabad, mozgatható weboldalt fejleszt, nem a saját rendszerét használja.

Ha esetleg meg szeretnéd csinálni saját magad, akkor az itteni tanfolyamokat ajánlom. Nem azért, mert most éppen erre a blogra írok, hanem mert az országban ez a legjobb.

Tartalomjegyzék

2 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.