Az egyéni vállalkozás indítása egyre több ember fejében fordul meg, ami nem is csoda, hiszen ennek a létformának megvan a maga vonzereje. Sokakat a nagyobb szabadság csábít és a 9-5-ig tartó állásából szeretnének kitörni, mások legfőbb motivációja, hogy olyan tevékenységgel keressenek pénzt, amit közel áll a szívükhöz (velem is így volt). Talán már neked is megfordult a fejedben a vállalkozás ötlete vagy éppen az elindításának küszöbén állsz, csak nem vagy benne biztos, hogy miként kezdj neki, hogyan állnak össze a lépések. 

A “katázás” egy nagyszerű lehetőség kezdő és feketeöves vállalkozóknak egyaránt, hiszen az egyik legkönnyebben megalapítható vállalkozási forma, egy kis utána olvasással könnyen átlátható a rendszere, és ha ismered és betartod a “játékszabályokat”, akkor szinte bármilyen élethelyzethez könnyen igazítható.

Azért készítettem ezt a bejegyzést, hogy bemutassam miért is fantasztikus lehetőség és lépésről lépésre segítsek a KATA-s egyéni vállállalkozásod elindításában.

Megjegyezném, hogy igaz, hogy több könyvelővel lektoráltattam a cikket, de egyéni vállalkozás indításához mindenképpen ajánlom, hogy te is keress fel egy könyvelőt, viszont a cikk segítségével igyekszem a legfontosabb tudnivalókat átadni, hogy felkészülten tudj nekivágni.

Csapjunk is bele!

Mi az a KATA?

Elsőként talán a legfontosabb, hogy megismerd, hogy miért (és kinek) jó katásként vállalkozni, és mit is takar pontosan ez az adózási forma. A legtöbb embernek az ugrik be róla, hogy havi 50.000 Ft-ot kell befizetni amolyan “mindenegyben” adóként (ezért tételes adó az elnevezése), azt azonban már kevesebben tudják, hogy mit takar ez pontosan. Lássuk, mi mindent fizetsz be ezzel az összeggel (főállású katásként):

 • személyi jövedelemadó
 • osztalékalap után fizetendő adó
 • társasági adó
 • személyi jövedelemadó
 • járulékok
 • egészségügyi hozzájárulás (aka TB)
 • szociális hozzájárulási adó (aka nyugdíjjárulék)
 • szakképzési hozzájárulás

Ez így elég jól hangzik, főleg, ha tudod, hogy alkalmazottként mennyit kell fizetned ezekre a tételekre (vagyis mennyit fizet utánad a munkaadó). Azonban az nem egészen igaz, hogy ezen felül nem lesz kiadásod. Nemsokára meg is tudod, hogy miért…

Kinek való a KATA? És kinek nem?

Röviden összefoglalva azoknak ideális a KATA, akiknek az árbevételhez képest alacsony kiadásaik vannak

A havonta fizetett tételes adóval 12 millió forintos éves árbevételig (ennyi az alanyi adómentesség határa) válthatod ki a járulékaidat, ezen a kereten felül már 40%-os adóterhet kell fizetni a többlet bevételre, szóval kövesd nyomon folyamatosan a kiszámlázott tételeket, és ha megközelíted ezt a határt, konzultálj a könyvelőddel. Ha várhatóan ezt a keretet jelentősen túl fogod lépni, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy a KATA lesz-e számodra a legjobb vállalkozási forma.

Ha alanyi adómentességet választasz, akkor adómentes számlát állíthatsz ki az ügyfeleidnek (nem lesz 27%-os ÁFA), cserébe viszont nem tudsz a kiadásaid után ÁFÁt visszaigényelni. Általában erre a megoldásra gondolunk, amikor a “katásokról” beszélünk.

Lehetsz ÁFA körös is katásként, ez akkor lehet jó választás, ha ÁFA körös megrendelőid lesznek többségében vagy ha nagyobb mennyiségű, vállalkozásodat érintő kiadással számolhatsz. Ez egy picit macerásabb adózási forma, de lehet, hogy a te profilodhoz jobban passzol, nem kell tőle teljesen elzárkózni. 

Abban, hogy melyiket válaszd, a könyvelőd tud segíteni, ha jobban megismeri a tervezett vállalkozásod részleteit.

Munkaviszony vagy sem?

Gyakran merül fel a katázással kapcsolatban, hogy mennyi számlát lehet kiállítani katás vállalkozóként egy megbízó felé? Minősülhet-e a katázás rejtett munkaviszonynak?

A rövid válasz az lenne, hogy bármennyit, bármilyen értékben, ugyanakkor ha egy megbízónak egy évben több, mint 1 millió forint feletti összegben számlázol, akkor mindkettőtöknek jelentési kötelezettségetek lesz a NAV felé a következő évben.

Ilyenkor ugyanis felmerül a gyanú, hogy a felek munkaviszonyt próbálnak leplezni, hogy így kevesebb adót kelljen fizetni. Neked kell bebizonyítanod az ellenkezőjét, de ne izgulj, mert ez nem olyan bonyolult dolog, mint ahogyan hangzik.

Van egy konkrét lista, egy úgynevezett taxatív felsorolás, amiből ha kettőt teljesítesz, azzal biztosíthatod, hogy ne minősüljön a megbízás rejtett munkaviszonynak. Íme a lista:

 • A kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette (vagyis legalább részben otthonról dolgozol)
 • A kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem 1 millió Ft feletti bevételekből szerezte. Tehát ha egy adózónak kiállított egy 2M Ft összegű számlát, akkor legyen máshonnan legalább 2M Ft bevétele, ahol egy esetben sem nagyobb az egy adózótól származó bevétel, mint 1 M Ft.
 • Az a gazdálkodó, ahonnan az 1M Ft-ot meghaladó bevétel származott, nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan (Tehát csak az eredményt rögzítettétek, azt nem, hogy miként éred ezt el.)
 • A tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll (Vagyis ha a bejelentett székhelyed a saját ingatlanod)
 • A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az a gazdálkodó bocsátotta rendelkezésre, ahonnan az 1M Ft-ot meghaladó bevétel származott.
 • A tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg (Ha nem szabtátok meg, hogy 9-5-ig kell ellátnod a tevékenységedet, akkor ezt is kipipálhatod)
 • A KATA vállalkozás egyik kisadózó tagja sem főállású kisadózó (egész naptári évben) és bevételük legalább 50%-a olyan adóalanytól származik, ahol a naptári éven belül nem volt a kisadózóknak főállású munkaviszonya vagy nem kiegészítő tevékenységnek minősülő társas vállalkozói

Na jó, lehet még így is kicsit bonyolultnak hangzik, de képzled el a saját helyzeted és ha van 2, ami rád igaz, akkor meg is vagy!

Neki is vágnál? Ne olyan gyorsan, nézzük az előkészületeket…

Előkészületek az egyéni vállalkozásod elindításáhához

A katás vállalkozás indítása nem ott kezdődik, amikor elmész a könyvelőhöz vagy bejelentkezel a Webes Ügysegéd felületére. Mielőtt időpontot kérnél a könyvelődhöz, számos lépést meg kell tenned. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mint az élet egyéb területein, itt is mennyire fontos a tervezés.

Összetett rendszer

Valószínűleg a fő tevékenységeden, vagyis bevételforrásodon már elgondolkodtál, ha egyéni vállalkozást szeretnél alapítani (ha mégsem, de szemezel az online vállalkozás ötletével, ajánlom figyelmedbe 27 online vállalkozás ötlet illetve passzív jövedelemforrásokról szóló cikkeinket). 

Nagyban megkönnyíted a könyvelőd dolgát, ha előzetesen összegyűjtöd a tevékenységeid pontos megnevezését és kódját, és azt is érdemes kideríteni, hogy a választott tevékenységekhez lesz-e szükséged megfelelő végzettségre (illetve ha igen, rendelkezel-e ilyennel). Ha bizonytalan vagy legegyszerűbb, ha ellátogatsz az e-tus weboldalra, ahol egy helyen megtalálhatóak az egyéni vállalkozások tevékenységéhez kapcsolódó követelmények (szakképesítés, engedély, bejelentés).

A KATA vállalkozásodat fő-és mellékállásban is beindíthatod. Ha van egy stabil, legalább heti 36 órás bejelentett állásod, amit nem szeretnél felmondani, másodállásban is elindíthatod a vállalkozásodat, így kisebb kockázatot vállalsz, ráadásul havonta csak 25.000 Ft adót kell fizetned a főállású vállalkozók 50.000 Ft-ja helyett. Ugyanez a helyzet nappali tagozatos hallgatók és nyugdíjasok esetében is, és még van pár további eset is, ami a kedvezményre jogosít – ezeknek érdemes utána olvasnod vagy rákérdezned a könyvelődnél. 

Van egy további lehetőség is, ez a magasabb összegű, havi 75.000 Ft-os KATA, aminek az a lényege, hogy magasabb lesz a járulékalapod. Ez nyugdíj szempontjából és gyermekvállalás előtt lehet érdekes. Ilyen esetekben számolj kérlek utána, hogy mikortól érheti meg elkezdeni fizetni az emelt összegű adót. Hitelfelvételnél a bevételeidet és lezárt üzleti éveid számát fogja nézni a bank, de azt mindenképpen érdemes tudnod, hogy még így se számíthatsz számottevő nyugdíjra

Nyugdíj előtakarékosság

A te döntésed, hogy melyik megoldást választod, de én lebeszéllek a magasabb összegű KATÁról és inkább azt ajánlom, hogy próbáld meg másképp bebiztosítani a nyugdíjas éveidet (amúgy KATÁtól függetlenül is). Jelenleg azt érzem, hogy nagyjából kukába dobott pénz, ha az államra bízod, hogy segítsen a későbbiekben. Sokkal jobban be tudod fektetni az oktatásodba vagy elindulásba azt az évi 300.000 Ft-ot (havi plusz 25.000 Ft).

Tervezz és számolj!

Bár valóban nagyon kedvező adózási formáról van szó, mindenképpen végezz előzetes kalkulációt a vállalkozás elindítása előtt. A “csupán” 50.000 Ft (vagy 25.000 esetleg 75.000 Ft) nem tűnik nagy kiadásnak, de egy kevésbé jól sikerült hónap esetén, főleg a kezdetekben ez az összeg is nagyon fájdalmas tud lenni.

Ráadásul tévhit, hogy ennyiből “megúszod” a kiadásokat, hiszen ahogy a lentebbi összeállításban is látni fogod, számos egyéb tétellel egészül ki a havi költségek listája. Ehhez még hozzácsapódhatnak a vállalkozásod jellegéből adódó egyéb kiadások, például anyagbeszerzés, üzletbérlés, szoftverek díja, stb.

Nem szeretnélek lebeszélni a katázásról, hiszen tényleg egy nagyszerű lehetőség, de azt tudd, hogy sokan pont az előzetes tervezés hiánya miatt kénytelenek visszaadni vagy szüneteltetni a vállalkozásukat.

Tervezés fontossága

Éppen ezért azt ajánlom, hogy készíts üzleti-és pénzügyi tervet, mielőtt belevágnál a vállalkozásba. Nem kell nagyon komoly számításokra gondolni, de muszáj felskiccelni legalább, hogy mire számítasz.

Persze nehéz meghatározni, hogy mennyi bevételed lesz, de a kiadásaidat nagyjából ki tudod kalkulálni, tehát azt láthatod, hogy mennyi pénzt kell keresned, hogy nullszaldós legyen a vállalkozás.

Mennyibe fog kerülni?

Említettem, hogy van pár egyéb kiadás is a KATA alapdíja mellé. Szerencsére itt nem az a helyzet, mint a legtöbb esetben, hogy az apró betűs rész teljesen tönkretesz, de jó, ha mindenre gondol az ember.

 • “Mindenegyben” adó: 50.000 Ft/hó (kivéve aktív nappali tagozatos hallgató vagy legalább heti 36 órára bejelentett főállással rendelkező munkavállaló, nyugdíjas, stb. esetében – nekik 25.000 Ft/hó) 
 • Könyvelési díj: általában 5000-10.000 Ft/hó
 • Létezik Autokata is, ez az egyik Számlázz.hu számlacsomaggal kombinálható. A könyvelő díját ebben az esetben sem érdemes megspórolni (pláne az indulásnál fontos), de vannak direkt autokatásokra szakosodott könyvelők kedvezőbb árfekvéssel, akik indulásnál az alap feladatokon kívül bedrótozzák neked a Számlázz.hu-t és az Autokatát is.
 • Iparűzési Adó (IPA): Három lehetőség közül választhatod ki, hogy mi alapján szeretnéd az IPÁ-t kifizetni: 
  • A legnépszerűbb választás az 50.000 Ft-os fix éves adó, amit két részletben kell kifizetni. Akkor éri meg neked, ha várhatóan 3.125.000 Ft felett alakul az éves bevételed (vagyis havonta előreláthatóan többet fogsz keresni 260.000 Ft-nál). Ez alatt a második lehetőséget érdemes választanod.
  • A második esetben az adó alapja a nettó árbevételed 80%-a, ezután kell fizetni a 2% adót. Akkor lehet jó neked, ha várhatóan 3.125.000 Ft-nál kevesebbet fogsz keresni egy év alatt (például 2.500.000 Ft bevétel esetén csak 40.000 Ft-ot kell fizetni az IPÁ-ra).
  • A normál iparűzési adó esetén az árbevételből levonódik az anyagköltség, eladott áruk beszerzési értéke, közvetített szolgáltatások értéke, és ezután kell számolni az iparűzési adó mértékét, ami 2%. Ez az előző kettőnél bonyolultabb megoldás, mivel itt nyilván kell tartani a költségszámlákat is.
 • Kamarai tagdíj: 5000 Ft/év
 • Számlázóprogram (ha szeretnél ilyet): általában havi 1000-2000 Ft a választott csomagtól függően
 • Katásként neked kell gondoskodnod a nyugdíjadról, ezt az összeget is vedd számításba! Tőled függ, hogy mennyit és milyen módon szeretnél félretenni rá.
 • Erre jöhet még a székhelyszolgáltató díja, ha szeretnél ilyet igénybe venni, ez évi 18.000 Ft-tól indul

Támogatási lehetőségek

Hogy ne érezd úgy, hogy csak rémisztgetlek, azért azt is megsúgom, hogy több támogatási lehetőség is a kezdő vállalkozók rendelkezésére áll, így könnyebb a kezdeti “inkubációs időszakot” átvészelni. A támogatásokról érdeklődj a helyi munkaügyi központnál vagy nézz szét a GINOP információs portálján. A támogatást személyesen vagy online is igényelheted, ha 30 éven aluli vagy regisztrált álláskereső vagy, akkor mindenképp érdemes egy kis időt rászánni, hogy a feltételeket megismerd, mert jó eséllyel sikeresen pályázhatsz. Természetesen ez csak egy példa, ezen kívül még számtalan inkubációs illetve vállalkozás indítást támogató program létezik.

Hol lesz a székhelyed?

Evidensnek tűnhet, hogy a bejelentett lakcímed lesz a vállalkozásod székhelye, de a helyzet nem minden esetben ennyire egyszerű! 

Ha albérletben laksz, vagy nem te vagy a lakás tulajdonosa, akkor a vállalkozás indításához illetve székhely bejegyzéséhez szükséged lesz egy hozzájáruló nyilatkozatra a tulajdonostól. Ha a saját lakásodról van szó, akkor erre természetesen nincs szükség, kivéve ha haszonélvezet van az ingatlanodon, ebben az esetben a haszonélvező beleegyezésére lesz szükség a székhely bejegyzéséhez.

Székhely

Fontos megjegyezni, hogy milyen következményekkel járhat a székhelyként való bejelentés. Az ingatlanhoz kapcsolódóan lehet arra számítani, hogy azon túl, hogy ide érkeznek a vállalkozó levelei, az adóhatóság előzetes bejelentés nélkül ellenőrzést végezhet a választott székhelyeden, ahol például azt is megnézi, hogy kint van-e a vállalkozói névtábla az ajtón, kapun, postaládán, kapucsengőn. Ezen felül a tulajdonosnak a székhely jellegétől függően többletkiadást jelenthet, ha vállalkozó van bejelentva az adott címre.

Az iparűzési adó (IPA) díja is eltérő lehet településenként, így ha például Budaörsön jelented be a székhelyedet, akkor mentesülsz az évi 2X25.000 Ft-os IPA alól. Ezeknek mindenképp nézz utána, mielőtt meghoznád a döntést.

Ha valamiért nem szeretnéd a lakhelyedet megadni székhelyként és nem jut eszedbe olyan hely, ahova be tudnád a vállalkozásodat jegyeztetni, akkor érdemes lehet székhelyszolgáltatás igénybevételét megfontolnod. Ezt a szolgáltatást általában könyvelőirodák biztosítják, de vannak kizárólag erre szakosodott cégek is. 

Azon túl, hogy ezekre a helyekre bejegyezheted a vállalkozásodat, különböző további kiegészítő szolgáltatásokat is kínálnak: a legtöbben az előfizetés részeként elkészítik és kiteszik a névtábládat, beszkennelik és átküldik neked a leveleidet, képviselnek NAV ellenőrzés esetén. Nem kell félned: ez egy teljesen legális dolog, nincs benne semmi turpisság, ha te így szeretnéd megoldani a székhelyedet. A szolgáltatás ára évi 18.000 Ft-tól indul, de persze a helyszín és a kiegészítő szolgáltatások függvényében az összeg ennek a többszöröse is lehet. Nézz alaposan utána, és gondold át, hogy van-e ilyesmire szükséged.

Számlázás

Ezen felül ki kell találnod, hogy hogyan fogsz számlázni az ügyfeleidnek. Bár a papír alapú számlázás is megoldás lehet a kezdetekben, de egy sokkal kényelmesebb és profibb megoldás (főleg, ha a vevőiddel leginkább csak online térben “találkozol”) az online számlázó program. Ezek rengeteg szuper funkcióval rendelkeznek, ami tényleg nagyon megkönnyíti a vállalkozók életét.

A 2 legismertebb a Számlázz.hu és a Billingo. A Billingo-nál van egy tök jó akció: ha 3 hónapnál fiatalabb a vállalkozásod, akkor a Billingo StartUp Programmal 1 évig teljesen ingyen használhatod a Premium verziót is. A Számlázz.hu folyamatos fejlesztésére nagy energiát fordítanak, ezért egyre több kényelmi funkcióval egészül ki a szolgáltatás, de ha csak számlázni akarsz, akkor a Billingo is jó választás tud lenni, még akkor is, ha online akarod automatizálni az egészet.Mindkét szolgáltatáshoz van bővítmény, amivel össze lehet kötni a WordPress-szel és a WooCommerce-szel, ha a weboldaladon szeretnél értékesíteni.

Számlázás

Létezik digitális KATA asszisztens is (ilyen az Autokata), melynek segítségével számlázód adataiból folyamatosan nyomon követheted alanyi adómentes- és KATA keretedet, értesítést kapsz az esedékes adófizetési kötelezettségekről, jogszabályi változásokról, illetve számos katás ügyintézést kezdeményezhetsz akár egyedül is.

Az összes csomagot és szolgáltatót nem ismerem, ahogyan a te igényeidet sem, így azt, hogy melyik számlázó programot vagy kiegészítő szolgáltatást érdemes igénybe venned, csak te tudhatod.

Ha mégis a papír alapú számlázást választod, akkor pár dologra érdemes odafigyelned:

 • A számlán mindenképpen szerepeljen a “kisadózó” megnevezés a nevednél. Ezt úgy a legkönnyebb betartani, ha bélyegzőt használsz, ami eszerint készül el.
 • Mivel ebben az esetben nem rögzíti neked automatikusan a számlázóprogram a számládat, így neked kell vezetned ezt egy külön táblázatban.
 • Ha belföldi adóalany felé állítasz ki számlát, akkor arról adatot kell szolgáltatni a NAV felé, amit kézi számlázás esetében kézzel kell bepötyögni az adatokat az adóhatóság Online Számla rendszerébe.
 • A számlákat 8 évig meg kell őrizned.

Utolsó ellenőrzés

Akkor tehát vegyük át még egyszer, hogy mi mindent kell elintézned, kigondolnod, mielőtt időpontot kérnél a könyvelőhöz. 

Először is meg kell vizsgálnod a vállalkozásod megalapozottságát, a legjobb, ha üzleti-és pénzügyi tervet is készítesz. A feltétlenül szükséges információk egy részét remélem, sikerült összeszedni ebben a cikkben, de minél több forrásból tájékozódsz, annál jobb. Ne felejts el utánanézni, hogy milyen pályázatokat tudsz benyújtani, mert akár több millió forint támogatást is kaphatsz az induláshoz.

Egy utolsó fontos tipp: érdemes a vállalkozás indítását a hónap elejére tervezni, hiszen a tételes adót teljes naptári hónapra fizeted, függetlenül attól, hogy elsején vagy éppen harmincadikán indítottad a vállalkozást.

Egy ellenőrző listában összeszedtem, hogy milyen dokumentumokat kell összekészíteni a vállalkozásod elindításához:

 • ügyfélkapu regisztráció
 • székhely befogadó nyilatkozat
 • tevékenységi körök (ÖVJT); ha megvan, érdemes ellenőrizni a 1818-as ingyenes szám felhívásával, hogy ezek végzettséghez kötött vagy bárki által végezhető tevékenységek
 • bankszámlaszám (egyéni vállalkozóként lehet akár a privát számlád is, nem  muszáj újat nyitni, de egy idő után valószínűleg érdemes lesz)
 • adóazonosító jel, TB kártya

Ha minden készen áll, akkor vállalkozásra fel! Dönthetsz úgy, hogy egy könyvelő segítségét kéred (én ezt ajánlom), de ha egyedül szeretnéd elindítani a vállalkozásodat, akkor mindjárt azt is megmutatom, hogy hogyan tudod megtenni.

KATA vállalkozás indítása lépésről lépésre

Ha úgy érzed, hogy minden információval felvértezted magad, és szeretnéd önállóan létrehozni a vállalkozásodat, akkor csapjunk is a lovak közé! Szerencsére a modern kor vívmányainak köszönhetően akár otthonról is végig tudod csinálni a folyamatot. 

Ha nem vagy biztos magadban, akkor a legközelebbi NAV ügyfélszolgálatnál segítenek végigcsinálni a folyamatot.

1. lépés: Ha mégis egyedül vágnál bele, lássuk a konkrét lépéseket:Első lépésként keresd fel a www.magyarorszag.hu oldalt, majd kattints a felső sávban az “Ügyintézés” menüpontra. Kicsit lentebb ABC sorrendbe szedve megtalálhatóak az oldal címszavai: az E betűre kattintva előjön egy lista, amiben meg is fogod találni az “Egyéni vállalkozás – online ügyintézés (Webes Ügysegéddel)” lehetőséget. Kattints rá.

Magyarország online ügyintézés

2. lépés: A következő oldalon középen egy szürke gombot fogsz látni (“Használom a szolgáltatást”). Kattints rá a továbblépéshez.

3. lépés: A nyilvantarto.hu oldalon két opció közül választhatsz, minket most a fenti, az “Egyéni vállalkozás” fog érdekelni. Ezután már csak az Ügyfélkapuba bejelentkezve tudsz továbblépni.

4. lépés: A következő oldalon a személyes adatokat kell először kitölteni.

5. lépés: Itt elő is kerül a korábban már alaposan kitárgyalt székhely is, töltsd ki figyelmesen az adatokat, mert ettől függ, hogy megtalálnak-e majd a fontos értesítések, illetve az is, hogy melyik önkormányzatnak fizeted az iparűzési adót.

6. lépés: A következő lépésnél meg kell adnod a főtevékenységedet és a további tevékenységeidet, ha lesznek ilyenek. Nem kell mindenből “betárazni”, hiszen később is könnyen hozzáadhatsz új tételt a listához. A keresés elég egyszerű: csak el kell kezdened beírni a szót, és máris kiadja a lehetséges opciókat. Arra is figyelmeztetni fog, ha olyan tevékenységet adtál meg, ami végzettséghez, engedélyhez kötött. Ha megvan a tevékenység végzésére jogosító papírod, akkor hagyd ezt figyelmen kívül. Később ügyfélkapun keresztül bármikor módosíthatod a tevékenységi köreidet, szóval ne izgulj amiatt, hogy valami kifelejtődik 🙂

7. lépés: Ezután jön a komolyabb rész, az adózási adatok megadása, ahol be kell jelölnöd, hogy az opciók közül melyek vonatkozzanak a vállalkozásodra:

 • 8. lépés: Alanyi adómentesség: az esetek nagy többségében a válasz “igen” lesz, hiszen szeretnéd kihasználni a KATA nyújtotta lehetőséget. 
 • 9. lépés: Közösségi adószám igénylése: ez attól függ, hogy szeretnél-e külföldieknek is számlázni. Ha van rá esély, akkor válaszd az “igen”-t.
 • 10. lépés: Kisadózók tételes adójával kapcsolatos nyilatkozatok: “igen”, bejelented magad KATA alá. Ez fontos, hiszen ennek hiányában “mezei” egyéni vállalkozóként jóval többet kell fizetned!
 • 11. lépés: Fő-vagy mellékállású vállalkozó leszel? Válaszd ki a megfelelőt!

12. lépés: Végül következik az adatok ellenőrzése, a nyilatkozattétel, majd egy végső ellenőrzés. 

Ha a procedúrán becsülettel végigmentél, akkor üdvözöllek a vállalkozók csapatában! 🙂

Ne felejtsd el kinyomtatni a lap alján található gombra kattintva az adatlapodat, ami a vállalkozásodra vonatkozó adatokat tartalmazza. A vállalkozói igazolvány igénylése nem kötelező, ezzel a dokumentummal helyettesíthető.

Még ne dőlj hátra, egy-két apróságot még el kell végezned.

Kamarai regisztráció

Ezt a lépést minél előbb végezd el, mert a vállalkozásod alapításától számítva 5 napod van a regisztrációra!

 1. A https://mkik.hu/vallalkozoi-regisztracio oldalon a bal oldali menüből válaszd ki a “gazdálkodó szervezetek regisztrációját”.
 1. A következő oldalon kattints a zöld szövegre, így átkerülsz a kamarai regisztrációs rendszer oldalára.
 2. Add meg az adószámodat (ez NEM az adókártyádon található számsor, hanem a vállalkozásod adószáma, ami a korábban  kinyomtatott dokumentumon is szerepel).
 3. Itt lényegében azokat az adatokat kell újra beírnod, amiket a Webes Ügysegédnél is megadtál. Látni fogod, hogy melyik mezők kitöltése kötelező és melyek opcionálisak (a második oldalt például teljes egészében átugorhatod). A bankszámlaszám kitöltésénél arra figyelj, hogy erről kell majd a kamarai hozzájárulást átutalnod.
 4. Ha minden kérdésen végigmentél, akkor ki kell majd nyomtatnod a regisztrációs adatlapot és be kell küldeni a feltüntetett címre, valamint az oldalon megjelenő bankszámlaszámra az utasításoknak megfelelően át kell utalni a kamarai hozzájárulás összegét (5000 Ft).

IPA bejelentkezés

Ezt a bejelentést a KATA adatlap leadásától számított 15 napon belül kell megtenned. Ezt online a legegyszerűbb megtenni. Az iparűzési adó bejelentkezés nyomtatványokat az önkormányzatok online szakrendszerében tudod kitölteni és Ügyfélkapun keresztül küldheted be. Budapesti székhely esetén itt találsz segítséget, míg nem budepsti székhely esetén itt.

Fontos dátumok (ezek eltérhetnek, ha év közben indítod a vállalkozásodat):

 • évente egyszer bevallás készítése: február 25.
 • IPA első részletének befizetése: március 15.
 • kamarai tagdíj befizetése: március 31. (Itt találod, hova kell elutalni. A vállalkozás adószámát és a „kamarai hozzájárulás” szöveget be kell írni az átutalás „közlemény” rovatába.)
 • IPA bevallás benyújtása: május 31.
 • IPA második részletének befizetése: szeptember 15.
 • Tételes adó megfizetése: tárgyhónapot követő hónap 12-ig (a NAV KATA bankszámlaszámra. Az utalás közleménye a kisadózó adószáma. KATA bankszámlaszám: 10032000-01076349)

2021-es változások

2021. január 1-től szigorítanak a kisadózóknál, mivel sok visszaélés volt a kedvező adózási forma miatt. Ez sajnos néhány teljesen legális katázót is érint.

Nézzük a változásokat:

 • Egy magánszemély csak egyetlen vállalkozásban lehet katás – Nem lehet egy személy katás Bt-ben és egyéni vállalkozóként is például
 • Kapcsolt vállalkozások esetén 40% mértékű adó fizetendő – Kapcsolt vállalkozás például ha 1 személy mindkét cégben benne van vagy egy családtag vállalkozásról van szó (itt lehet jobban utána nézni). Ezt azért tették bele, mivel sokan családtagok között számláztak.
 • 40%-os mértékű adó a 3 millió forintnál nagyobb, ugyanazon partnertől származó bevételek után – Ez a pont keltett a legnagyobb felháborodást. Alapvetően azért kerül be a módosításba, hogy kiszűrjék a bújtatott foglalkoztatottságot, ne legyen az, hogy egy katás csak 1 vállalkozásnak számláz. Ha valaki ki szeretné maxolni a katát, úgy, hogy nem fizeti meg a 40%-os adó büntetést, akkor legalább 4 ügyfelének kell lennie és egyiknek se számlázhat egy évben 3 millió Ft fölött.

Ezek a főbb változások, ami főleg azokat érinti, akik több katás cégben voltak, kapcsolt vállalkozásnak számláztak vagy egy évben 1-2 nagy ügyfélnek dolgoztak.

Összefoglalás – KATA egyéni vállalkozás indítása

Igyekeztem saját ismereteim és tapasztalataim alapján viszonylag átfogó képet adni neked a KATA egyéni vállalkozás indításáról és működtetéséről, de azt tartsd szem előtt, hogy bár a cikket több könyvelő is ellenőrizte, nem helyettesíti az adótanácsadást, a könyvelővel való találkozást, illetve az sem kizárt, hogy pár dolog változott a cikk publikálása óta (még akkor is, ha igyekszünk naprakészen tartani a bejegyzéseket).

Ha már meghoztad a döntést, akkor mozgalmas és egyben nagyon izgalmas időszaknak nézel elébe, sok sikert és örömöt (és főleg kitartást) kívánok leendő vállalkozásodhoz! 🙂

Ha kérdésed van, akkor megpróbálunk válaszolni, de sajnos a közvetlen csapatunkban nincs könyvelő, aki figyeli a komment szekciót, így ha könyveléssel kapcsolatos kérdésed van, valószínűleg találsz erre jobb csatornát is. Sok sikert kívánok!

Tanuld meg ingyenesen a WordPress alapjait!

7 napos online oktatóvideós tanfolyam, ami segít elindulni a saját WordPress utadon.

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.