Egyéni vállalkozás indítása – KATA (2021)

Az egyéni vállalkozás indítása egyre több ember fejében fordul meg, ami nem is csoda, hiszen ennek a létformának megvan a maga vonzereje. Sokakat a nagyobb szabadság csábít és a 9-5-ig tartó állásából szeretnének kitörni, mások legfőbb motivációja, hogy olyan tevékenységgel keressenek pénzt, amit közel áll a szívükhöz (velem is így volt). Talán már neked is megfordult a fejedben a vállalkozás ötlete vagy éppen az elindításának küszöbén állsz, csak nem vagy benne biztos, hogy miként kezdj neki, hogyan állnak össze a lépések. 

A cikk még nem dolgozza fel a 2022. szeptember 1. kezdetével lévő változásokat. Kérlek ez alapján olvasd.

A “katázás” egy nagyszerű lehetőség kezdő és feketeöves vállalkozóknak egyaránt, hiszen az egyik legkönnyebben megalapítható vállalkozási forma, egy kis utána olvasással könnyen átlátható a rendszere, és ha ismered és betartod a “játékszabályokat”, akkor szinte bármilyen élethelyzethez könnyen igazítható.

Azért készítettem ezt a bejegyzést, hogy bemutassam miért is fantasztikus lehetőség és lépésről lépésre segítsek a KATA-s egyéni vállállalkozásod elindításában.

Megjegyezném, hogy igaz, hogy több könyvelővel lektoráltattam a cikket, de egyéni vállalkozás indításához mindenképpen ajánlom, hogy te is keress fel egy könyvelőt, viszont a cikk segítségével igyekszem a legfontosabb tudnivalókat átadni, hogy felkészülten tudj nekivágni.

Csapjunk is bele!

Mi az a KATA?

Elsőként talán a legfontosabb, hogy megismerd, hogy miért (és kinek) jó katásként vállalkozni, és mit is takar pontosan ez az adózási forma. A legtöbb embernek az ugrik be róla, hogy havi 50.000 Ft-ot kell befizetni amolyan “mindenegyben” adóként (ezért kisadózó vállalkozások TÉTELES ADÓJA az elnevezése), azt azonban már kevesebben tudják, hogy mit takar ez pontosan. Lássuk, mi mindent fizetsz be ezzel az összeggel (főállású katásként):

 • személyi jövedelemadó
 • osztalékalap után fizetendő adó
 • társasági adó
 • személyi jövedelemadó
 • járulékok
 • egészségügyi hozzájárulás (aka TB)
 • szociális hozzájárulási adó (aka nyugdíjjárulék)
 • szakképzési hozzájárulás

Ez így elég jól hangzik, főleg, ha tudod, hogy alkalmazottként mennyit kell fizetned ezekre a tételekre (vagyis mennyit fizet utánad a munkaadó). Mindenképp érdemes megnézni a különbséget a cikkben.

Azonban az nem egészen igaz, hogy ezen felül nem lesz kiadásod. Nemsokára meg is tudod, hogy miért…

Kinek való a KATA? És kinek nem?

Röviden összefoglalva azoknak ideális a KATA, akiknek az árbevételhez képest alacsony kiadásaik vannak

A havonta fizetett tételes adóval 12 millió forintos éves árbevételig (ennyi az alanyi adómentesség határa) válthatod ki a járulékaidat, ezen a kereten felül már 40%-os adóterhet kell fizetni a többlet bevételre, szóval kövesd nyomon folyamatosan a kiszámlázott tételeket, és ha megközelíted ezt a határt, konzultálj a könyvelőddel. Ha várhatóan ezt a keretet jelentősen túl fogod lépni, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy a KATA lesz-e számodra a legjobb vállalkozási forma.

De azért a KATA kimaxolása nem a legnagyobb probléma egy ember életében 🙂

Ha alanyi adómentességet választasz, akkor adómentes számlát állíthatsz ki az ügyfeleidnek (nem lesz 27%-os ÁFA), cserébe viszont nem tudsz a kiadásaid után ÁFÁt visszaigényelni. Általában erre a megoldásra gondolunk, amikor a „katásokról” beszélünk.

Lehetsz ÁFA körös is katásként, ez akkor lehet jó választás, ha ÁFA körös megrendelőid lesznek többségében vagy ha nagyobb mennyiségű, vállalkozásodat érintő kiadással számolhatsz. Ez egy picit macerásabb adózási forma, de lehet, hogy a te profilodhoz jobban passzol, nem kell tőle teljesen elzárkózni. 

Abban, hogy melyiket válaszd, a könyvelőd tud segíteni, ha jobban megismeri a tervezett vállalkozásod részleteit.

Munkaviszony vagy egyéni vállalkozó?

Gyakran merül fel a katázással kapcsolatban, hogy mennyi számlát lehet kiállítani katás vállalkozóként egy megbízó felé? Minősülhet-e a katázás rejtett munkaviszonynak?

A rövid válasz az lenne, hogy bármennyit, bármilyen értékben, ugyanakkor ha egy megbízónak egy évben több, mint 1 millió forint feletti összegben számlázol, akkor mindkettőtöknek jelentési kötelezettségetek lesz a NAV felé a következő évben.

Ilyenkor ugyanis felmerül a gyanú, hogy a felek munkaviszonyt próbálnak leplezni, hogy így kevesebb adót kelljen fizetni. Neked kell bebizonyítanod az ellenkezőjét, de ne izgulj, mert ez nem olyan bonyolult dolog, mint ahogyan hangzik.

Van egy konkrét lista, egy úgynevezett taxatív felsorolás, amiből ha kettőt teljesítesz, azzal biztosíthatod, hogy ne minősüljön a megbízás rejtett munkaviszonynak. Íme a lista:

 • A kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette (vagyis legalább részben otthonról dolgozol)
 • A kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem 1 millió Ft feletti bevételekből szerezte. Tehát ha egy adózónak kiállított egy 2M Ft összegű számlát, akkor legyen máshonnan legalább 2M Ft bevétele, ahol egy esetben sem nagyobb az egy adózótól származó bevétel, mint 1 M Ft.
 • Az a gazdálkodó, ahonnan az 1M Ft-ot meghaladó bevétel származott, nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan (Tehát csak az eredményt rögzítettétek, azt nem, hogy miként éred ezt el.)
 • A tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll (Vagyis ha a bejelentett székhelyed a saját ingatlanod)
 • A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az a gazdálkodó bocsátotta rendelkezésre, ahonnan az 1M Ft-ot meghaladó bevétel származott.
 • A tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg (Ha nem szabtátok meg, hogy 9-5-ig kell ellátnod a tevékenységedet, akkor ezt is kipipálhatod)
 • A KATA vállalkozás egyik kisadózó tagja sem főállású kisadózó (egész naptári évben) és bevételük legalább 50%-a olyan adóalanytól származik, ahol a naptári éven belül nem volt a kisadózóknak főállású munkaviszonya vagy nem kiegészítő tevékenységnek minősülő társas vállalkozói

Na jó, lehet még így is kicsit bonyolultnak hangzik, de képzled el a saját helyzeted és ha van 2, ami rád igaz, akkor meg is vagy!

Neki is vágnál? Ne olyan gyorsan, nézzük az előkészületeket…

Előkészületek az egyéni vállalkozásod elindításáhához

A katás vállalkozás indítása nem ott kezdődik, amikor elmész a könyvelőhöz vagy bejelentkezel a Webes Ügysegéd felületére. Mielőtt időpontot kérnél a könyvelődhöz, számos lépést meg kell tenned. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mint az élet egyéb területein, itt is mennyire fontos a tervezés.

Összetett rendszer

Valószínűleg a fő tevékenységeden, vagyis bevételforrásodon már elgondolkodtál, ha egyéni vállalkozást szeretnél alapítani (ha mégsem, de szemezel az online vállalkozás ötletével, ajánlom figyelmedbe 27 online vállalkozás ötlet illetve passzív jövedelemforrásokról szóló cikkeinket). 

Nagyban megkönnyíted a könyvelőd dolgát, ha előzetesen összegyűjtöd a tevékenységeid pontos megnevezését és kódját, és azt is érdemes kideríteni, hogy a választott tevékenységekhez lesz-e szükséged megfelelő végzettségre (illetve ha igen, rendelkezel-e ilyennel). Ha bizonytalan vagy legegyszerűbb, ha ellátogatsz az e-tus weboldalra, ahol egy helyen megtalálhatóak az egyéni vállalkozások tevékenységéhez kapcsolódó követelmények (szakképesítés, engedély, bejelentés).

A KATA vállalkozásodat fő-és mellékállásban is beindíthatod. Ha van egy stabil, legalább heti 36 órás bejelentett állásod, amit nem szeretnél felmondani, másodállásban is elindíthatod a vállalkozásodat, így kisebb kockázatot vállalsz, ráadásul havonta csak 25.000 Ft adót kell fizetned a főállású vállalkozók 50.000 Ft-ja helyett. Ugyanez a helyzet nappali tagozatos hallgatók és nyugdíjasok esetében is, és még van pár további eset is, ami a kedvezményre jogosít – ezeknek érdemes utána olvasnod vagy rákérdezned a könyvelődnél. 

Van egy további lehetőség is, ez a magasabb összegű, havi 75.000 Ft-os KATA, aminek az a lényege, hogy magasabb lesz a járulékalapod. Ez nyugdíj szempontjából és gyermekvállalás előtt lehet érdekes. Ilyen esetekben számolj kérlek utána, hogy mikortól érheti meg elkezdeni fizetni az emelt összegű adót. Hitelfelvételnél a bevételeidet és lezárt üzleti éveid számát fogja nézni a bank, de azt mindenképpen érdemes tudnod, hogy még így se számíthatsz számottevő nyugdíjra

Nyugdíj előtakarékosság

A te döntésed, hogy melyik megoldást választod, de én lebeszéllek a magasabb összegű KATÁról és inkább azt ajánlom, hogy próbáld meg másképp bebiztosítani a nyugdíjas éveidet (amúgy KATÁtól függetlenül is).

Jelenleg azt érzem, hogy nagyjából kukába dobott pénz, ha az államra bízod, hogy segítsen a későbbiekben. Sokkal jobban be tudod fektetni az oktatásodba vagy az egyéni vállalkozóásod indításába azt az évi 300.000 Ft-ot (havi plusz 25.000 Ft).

Az is jó ötlet, ha úgy gondolkodsz ezzel a 25.000 Ft-tal, hogy ez a nyugdíj előtakarékosságra szánt pénzed.

Tervezz és számolj!

Bár valóban nagyon kedvező adózási formáról van szó, mindenképpen végezz előzetes kalkulációt a vállalkozás elindítása előtt. A “csupán” 50.000 Ft (vagy 25.000 esetleg 75.000 Ft) nem tűnik nagy kiadásnak, de egy kevésbé jól sikerült hónap esetén, főleg a kezdetekben ez az összeg is nagyon fájdalmas tud lenni.

Ráadásul tévhit, hogy ennyiből “megúszod” a kiadásokat, hiszen ahogy a lentebbi összeállításban is látni fogod, számos egyéb tétellel egészül ki a havi költségek listája. Ehhez még hozzácsapódhatnak a vállalkozásod jellegéből adódó egyéb kiadások, például anyagbeszerzés, üzletbérlés, szoftverek díja, stb.

Nem szeretnélek lebeszélni arról, hogy egyéni vállalkozó legyél, hiszen tényleg egy nagyszerű lehetőség, de azt tudd, hogy sokan pont az előzetes tervezés hiánya miatt kénytelenek visszaadni vagy szüneteltetni a vállalkozásukat.

Tervezés fontossága

Éppen ezért azt ajánlom, hogy készíts üzleti-és pénzügyi tervet, mielőtt belevágnál a vállalkozásba. Nem kell nagyon komoly számításokra gondolni, de muszáj felskiccelni legalább, hogy mire számítasz.

Persze nehéz meghatározni, hogy mennyi bevételed lesz, de a kiadásaidat nagyjából ki tudod kalkulálni, tehát azt láthatod, hogy mennyi pénzt kell keresned, hogy nullszaldós legyen a vállalkozás.

Mennyibe fog kerülni?

Említettem, hogy van pár egyéb kiadás is a KATA alapdíja mellé. Szerencsére itt nem az a helyzet, mint a legtöbb esetben, hogy az apró betűs rész teljesen tönkretesz, de jó, ha mindenre gondol az ember.

 • “Mindenegyben” adó: 50.000 Ft/hó (kivéve aktív nappali tagozatos hallgató vagy legalább heti 36 órára bejelentett főállással rendelkező munkavállaló, nyugdíjas, stb. esetében – nekik 25.000 Ft/hó) 
 • Könyvelési díj: általában 5.000-10.000 Ft/hó
 • Létezik Autokata is, ez az egyik Számlázz.hu számlacsomaggal kombinálható. A könyvelő díját ebben az esetben sem érdemes megspórolni (pláne az indulásnál fontos), de vannak direkt autokatásokra szakosodott könyvelők kedvezőbb árfekvéssel, akik indulásnál az alap feladatokon kívül bedrótozzák neked a Számlázz.hu-t és az Autokatát is.
 • Iparűzési Adó (IPA): Három lehetőség közül választhatod ki, hogy mi alapján szeretnéd az IPÁ-t kifizetni: 
  • A legnépszerűbb választás az 50.000 Ft-os fix éves adó, amit két részletben kell kifizetni. Akkor éri meg neked, ha várhatóan 3.125.000 Ft felett alakul az éves bevételed (vagyis havonta előreláthatóan többet fogsz keresni 260.000 Ft-nál). Ez alatt a második lehetőséget érdemes választanod.
  • A második esetben az adó alapja a nettó árbevételed 80%-a, ezután kell fizetni a 2% adót. Akkor lehet jó neked, ha várhatóan 3.125.000 Ft-nál kevesebbet fogsz keresni egy év alatt (például 2.500.000 Ft bevétel esetén csak 40.000 Ft-ot kell fizetni az IPÁ-ra).
  • A normál iparűzési adó esetén az árbevételből levonódik az anyagköltség, eladott áruk beszerzési értéke, közvetített szolgáltatások értéke, és ezután kell számolni az iparűzési adó mértékét, ami 2%. Ez az előző kettőnél bonyolultabb megoldás, mivel itt nyilván kell tartani a költségszámlákat is.
 • Kamarai tagdíj: 5000 Ft/év
 • Számlázóprogram (ha szeretnél ilyet): általában havi 1000-2000 Ft a választott csomagtól függően
 • Katásként neked kell gondoskodnod a nyugdíjadról, ezt az összeget is vedd számításba! Tőled függ, hogy mennyit és milyen módon szeretnél félretenni rá.
 • Erre jöhet még a székhelyszolgáltató díja, ha szeretnél ilyet igénybe venni, ez évi 18.000 Ft-tól indul.

Írd fel magadnak egy papírra vagy excelbe ezeket az összegeket egymás alá és úgy jobban látod, hogy a kata adózás mennyibe is kerül.

Támogatási lehetőségek

Hogy ne érezd úgy, hogy csak rémisztgetlek, azért azt is megsúgom, hogy több támogatási lehetőség is a kezdő vállalkozók rendelkezésére áll, így könnyebb a kezdeti “inkubációs időszakot” átvészelni.

A támogatásokról érdeklődj a helyi munkaügyi központnál vagy nézz szét a GINOP információs portálján. A támogatást személyesen vagy online is igényelheted, ha 30 éven aluli vagy regisztrált álláskereső vagy, akkor mindenképp érdemes egy kis időt rászánni, hogy a feltételeket megismerd, mert jó eséllyel sikeresen pályázhatsz. Természetesen ez csak egy példa, ezen kívül még számtalan inkubációs illetve vállalkozás indítást támogató program létezik.

Hol lesz a székhelyed?

Evidensnek tűnhet, hogy a bejelentett lakcímed lesz a vállalkozásod székhelye, de a helyzet nem minden esetben ennyire egyszerű! 

Ha albérletben laksz, vagy nem te vagy a lakás tulajdonosa, akkor a vállalkozás indításához illetve székhely bejegyzéséhez szükséged lesz egy hozzájáruló nyilatkozatra a tulajdonostól. Ha a saját lakásodról van szó, akkor erre természetesen nincs szükség, kivéve ha haszonélvezet van az ingatlanodon, ebben az esetben a haszonélvező beleegyezésére lesz szükség a székhely bejegyzéséhez.

Székhely

Fontos megjegyezni, hogy milyen következményekkel járhat a székhelyként való bejelentés. Az ingatlanhoz kapcsolódóan lehet arra számítani, hogy azon túl, hogy ide érkeznek a vállalkozó levelei, az adóhatóság előzetes bejelentés nélkül ellenőrzést végezhet a választott székhelyeden, ahol például azt is megnézi, hogy kint van-e a vállalkozói névtábla az ajtón, kapun, postaládán, kapucsengőn. Nyugi, ha nem csinálsz semmi furcsát, akkor ilyenre nem igazán számíthatsz.

Ezen felül a tulajdonosnak a székhely jellegétől függően többletkiadást jelenthet, ha vállalkozó van bejelentve az adott címre.

Az iparűzési adó (IPA) díja is eltérő lehet településenként, így ha például Budaörsön jelented be a székhelyedet, akkor mentesülsz az évi 2×25.000 Ft-os IPA alól. Ezeknek mindenképp nézz utána, mielőtt meghoznád a döntést.

Ha valamiért nem szeretnéd a lakhelyedet megadni székhelyként és nem jut eszedbe olyan hely, ahova be tudnád a vállalkozásodat jegyeztetni, akkor érdemes lehet székhelyszolgáltatás igénybevételét megfontolnod. Ezt a szolgáltatást általában könyvelőirodák biztosítják, de vannak kizárólag erre szakosodott cégek is. 

Azon túl, hogy ezekre a helyekre bejegyezheted a vállalkozásodat, különböző további kiegészítő szolgáltatásokat is kínálnak: a legtöbben az előfizetés részeként elkészítik és kiteszik a névtábládat, beszkennelik és átküldik neked a leveleidet, képviselnek NAV ellenőrzés esetén.

Nem kell félned: ez egy teljesen legális dolog, nincs benne semmi turpisság, ha te így szeretnéd megoldani a székhelyedet. A szolgáltatás ára évi 18.000 Ft-tól indul, de persze a helyszín és a kiegészítő szolgáltatások függvényében az összeg ennek a többszöröse is lehet. Nézz alaposan utána, és gondold át, hogy van-e ilyesmire szükséged.

Számlázás

Ezen felül ki kell találnod, hogy hogyan fogsz számlázni az ügyfeleidnek. Bár a papír alapú számlázás is megoldás lehet a kezdetekben, de egy sokkal kényelmesebb és profibb megoldás (főleg, ha a vevőiddel leginkább csak online térben “találkozol”) az online számlázó program. Ezek rengeteg szuper funkcióval rendelkeznek, ami tényleg nagyon megkönnyíti a vállalkozók életét.

A 2 legismertebb a Számlázz.hu és a Billingo. A Billingo-nál van egy tök jó akció: ha 3 hónapnál fiatalabb a vállalkozásod, akkor a Billingo StartUp Programmal 1 évig teljesen ingyen használhatod a Premium verziót is. A Számlázz.hu folyamatos fejlesztésére nagy energiát fordítanak, ezért egyre több kényelmi funkcióval egészül ki a szolgáltatás, de ha csak számlázni akarsz, akkor a Billingo is jó választás tud lenni, még akkor is, ha online akarod automatizálni az egészet.

Mindkét szolgáltatáshoz van bővítmény, amivel össze lehet kötni a WordPress-szel és a WooCommerce-szel, ha a weboldaladon szeretnél értékesíteni.

Számlázás

Létezik digitális KATA asszisztens is (ilyen az Autokata és a Billingo kata asszisztense), melynek segítségével számlázód adataiból folyamatosan nyomon követheted alanyi adómentes- és KATA keretedet, értesítést kapsz az esedékes adófizetési kötelezettségekről, jogszabályi változásokról, illetve számos katás ügyintézést kezdeményezhetsz akár egyedül is.

Az összes csomagot és szolgáltatót nem ismerem, ahogyan a te igényeidet sem, így azt, hogy melyik számlázó programot vagy kiegészítő szolgáltatást érdemes igénybe venned, csak te tudhatod.

Ha mégis a papír alapú számlázást választod, akkor pár dologra érdemes odafigyelned:

 • A számlán mindenképpen szerepeljen a „kisadózó” megnevezés a nevednél. Ezt úgy a legkönnyebb betartani, ha bélyegzőt használsz, ami eszerint készül el.
 • Mivel ebben az esetben nem rögzíti neked automatikusan a számlázóprogram a számládat, így neked kell vezetned ezt egy külön táblázatban.
 • Ha belföldi adóalany felé állítasz ki számlát, akkor arról adatot kell szolgáltatni a NAV felé, amit kézi számlázás esetében kézzel kell bepötyögni az adatokat az adóhatóság Online Számla rendszerébe.
 • A számlákat 8 évig meg kell őrizned.

Megjegyzés: Ne válaszd a papír alapú számlázást. Ha nem annyira szereted a technikai dolgokat, akkor is megéri beletenni az energiát és úgy sokkal ügyesebb és hatékonyabb egyéni vállalkozó lehetsz.

Utolsó ellenőrzés

Akkor tehát vegyük át még egyszer, hogy mi mindent kell elintézned, kigondolnod, mielőtt időpontot kérnél a könyvelőhöz. 

Először is meg kell vizsgálnod a vállalkozásod megalapozottságát. A legjobb, ha üzleti-és pénzügyi tervet is készítesz. A feltétlenül szükséges információk egy részét remélem, sikerült összeszedni ebben a cikkben, de minél több forrásból tájékozódsz, annál jobb. Mások is írnak jó cikkeket, de azért ennyire jót kevesen 🙂

Ne felejts el utánanézni, hogy milyen pályázatokat tudsz benyújtani, mert akár több millió forint támogatást is kaphatsz az induláshoz.

Egy utolsó fontos tipp: érdemes a vállalkozás indítását a hónap elejére tervezni, hiszen a tételes adót teljes naptári hónapra fizeted, függetlenül attól, hogy elsején vagy éppen harmincadikán indítottad a vállalkozást.

Egy ellenőrző listában összeszedtem, hogy milyen dokumentumokat kell összekészíteni a vállalkozásod elindításához:

 • ügyfélkapu regisztráció
 • székhely befogadó nyilatkozat
 • tevékenységi körök (ÖVJT); ha megvan, érdemes ellenőrizni a 1818-as ingyenes szám felhívásával, hogy ezek végzettséghez kötött vagy bárki által végezhető tevékenységek
 • bankszámlaszám (egyéni vállalkozóként lehet akár a privát számlád is, nem  muszáj újat nyitni, de egy idő után valószínűleg érdemes lesz)
 • adóazonosító jel, TB kártya

Ha minden készen áll, akkor vállalkozásra fel! Dönthetsz úgy, hogy egy könyvelő segítségét kéred (én ezt ajánlom), de ha egyedül szeretnéd elindítani a vállalkozásodat, akkor mindjárt azt is megmutatom, hogy hogyan tudod megtenni.

KATA vállalkozás indítása lépésről lépésre

Ha úgy érzed, hogy minden információval felvértezted magad, és szeretnéd önállóan létrehozni a vállalkozásodat, akkor csapjunk is a lovak közé! Szerencsére a modern kor vívmányainak köszönhetően akár otthonról is végig tudod csinálni a folyamatot. 

Ha nem vagy biztos magadban, akkor a könyvelőd is segíthet, de a legközelebbi NAV ügyfélszolgálatnál is segítenek végigcsinálni a folyamatot. Én mostanában pozitívan csalódtam bennük, de ne fogd rám ha veled nem lesznek jófejek.

Bemutatom most a konkrét lépéseket, de simán lehet, hogy a felület változik mióta én utoljára frissítettem ezt a cikket. Ne add fel, próbáld megkeresni a megfelelő linkeket.

1. lépés: Ha egyedül vágnál bele, lássuk a konkrét lépéseket: Első lépésként keresd fel a www.magyarorszag.hu oldalt, majd a „Vállalkozás” menüponton belül kattints az „Egyéni vállalkozás”-ra.

Itt nyomj az „Egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentése” lehetőségre.

2. lépés: A következő oldalon az „Ügyintézés indítása” opció lesz, amit keresel.

3. lépés: A nyilvantarto.hu oldalon be kell jelentkezned az alkalmazásba a KAÜ-n keresztül. Mi az a KAÜ? Az Ügyfélkapu, de fogalmam sincs miért nem hívják ezeket mindenhol ugyanúgy 🙂 Ha még nincs ügyfélkapud az probléma, annak a létrehozásában viszont nem én fogok segíteni, szóval úgy veszem, hogy te is rendelkezel ilyennel.

4. lépés: Új kérelmet kell benyújtanod, keresd meg az „Egyéni vállalkozás” opciót.

5. lépés: A következő oldalon a személyes adatokat kell először kitölteni, ha még nincsenek előre beírva. Itt végig kell majd kattintgatnod a megfelelőnek tűnő opciókat.

6. lépés: Itt elő is kerül a korábban már alaposan kitárgyalt székhely is, töltsd ki figyelmesen az adatokat, mert ettől függ, hogy megtalálnak-e majd a fontos értesítések, illetve az is, hogy melyik önkormányzatnak fizeted az iparűzési adót.

7. lépés: A következő lépésnél meg kell adnod a főtevékenységedet és a további tevékenységeidet, ha lesznek ilyenek. Nem kell mindenből “betárazni”, hiszen később is könnyen hozzáadhatsz új tételt a listához. A keresés elég egyszerű: csak el kell kezdened beírni a szót, és máris kiadja a lehetséges opciókat. Arra is figyelmeztetni fog, ha olyan tevékenységet adtál meg, ami végzettséghez, engedélyhez kötött. Ha megvan a tevékenység végzésére jogosító papírod, akkor hagyd ezt figyelmen kívül. Később ügyfélkapun keresztül bármikor módosíthatod a tevékenységi köreidet, szóval ne izgulj amiatt, hogy valami kifelejtődik 🙂

7. lépés: Ezután jön a komolyabb rész, az adózási adatok megadása, ahol be kell jelölnöd, hogy az opciók közül melyek vonatkozzanak a vállalkozásodra:

 • 8. lépés: Alanyi adómentesség: az esetek nagy többségében a válasz “igen” lesz, hiszen szeretnéd kihasználni a KATA nyújtotta lehetőséget. 
 • 9. lépés: Közösségi adószám igénylése: ez attól függ, hogy szeretnél-e külföldieknek is számlázni. Ha van rá esély, akkor válaszd az “igen”-t.
 • 10. lépés: Kisadózók tételes adójával kapcsolatos nyilatkozatok: “igen”, bejelented magad KATA alá. Ez fontos, hiszen ennek hiányában “mezei” egyéni vállalkozóként jóval többet kell fizetned!
 • 11. lépés: Fő-vagy mellékállású vállalkozó leszel? Válaszd ki a megfelelőt!

12. lépés: Végül következik az adatok ellenőrzése, a nyilatkozattétel, majd egy végső ellenőrzés. 

Ha a procedúrán becsülettel végigmentél, akkor üdvözöllek a vállalkozók csapatában! 🙂

Ne felejtsd el kinyomtatni a lap alján található gombra kattintva az adatlapodat, ami a vállalkozásodra vonatkozó adatokat tartalmazza. A vállalkozói igazolvány igénylése nem kötelező, ezzel a dokumentummal helyettesíthető.

Még ne dőlj hátra, egy-két apróságot még el kell végezned.

Kamarai regisztráció

Ezt a lépést minél előbb végezd el, mert a vállalkozásod alapításától számítva 5 napod van a regisztrációra!

 1. A https://mkik.hu/vallalkozoi-regisztracio oldalon a bal oldali menüből válaszd ki a “gazdálkodó szervezetek regisztrációját”.
 1. A következő oldalon kattints a zöld szövegre, így átkerülsz a kamarai regisztrációs rendszer oldalára.
 2. Add meg az adószámodat (ez NEM az adókártyádon található számsor, hanem a vállalkozásod adószáma, ami a korábban  kinyomtatott dokumentumon is szerepel).
 3. Itt lényegében azokat az adatokat kell újra beírnod, amiket a Webes Ügysegédnél is megadtál. Látni fogod, hogy melyik mezők kitöltése kötelező és melyek opcionálisak (a második oldalt például teljes egészében átugorhatod). A bankszámlaszám kitöltésénél arra figyelj, hogy erről kell majd a kamarai hozzájárulást átutalnod.
 4. Ha minden kérdésen végigmentél, akkor ki kell majd nyomtatnod a regisztrációs adatlapot és be kell küldeni a feltüntetett címre, valamint az oldalon megjelenő bankszámlaszámra az utasításoknak megfelelően át kell utalni a kamarai hozzájárulás összegét (5000 Ft).

IPA bejelentkezés

Ezt a bejelentést a KATA adatlap leadásától számított 15 napon belül kell megtenned. Ezt online a legegyszerűbb megtenni. Az iparűzési adó bejelentkezés nyomtatványokat az önkormányzatok online szakrendszerében tudod kitölteni és Ügyfélkapun keresztül küldheted be. Budapesti székhely esetén itt találsz segítséget, míg nem budepsti székhely esetén itt.

Fontos dátumok (ezek eltérhetnek, ha év közben indítod a vállalkozásodat):

 • évente egyszer bevallás készítése: február 25.
 • IPA első részletének befizetése: március 15.
 • kamarai tagdíj befizetése: március 31. (Itt találod, hova kell elutalni. A vállalkozás adószámát és a „kamarai hozzájárulás” szöveget be kell írni az átutalás „közlemény” rovatába.)
 • IPA bevallás benyújtása: május 31.
 • IPA második részletének befizetése: szeptember 15.
 • Tételes adó megfizetése: tárgyhónapot követő hónap 12-ig (a NAV KATA bankszámlaszámra. Az utalás közleménye a kisadózó adószáma. KATA bankszámlaszám: 10032000-01076349)

2021-es változások – a híres 3 millió forint

2021. január 1-től szigorítanak a kisadózó vállalkozások tételes adóját választó egyéni vállalkozóknál, mivel sok visszaélés volt a kedvező adózási forma miatt. Ez sajnos néhány teljesen legális katázót is érint.

Nézzük a változásokat:

 • Egy magánszemély csak egyetlen vállalkozásban lehet katás – Nem lehet egy személy katás Bt-ben és egyéni vállalkozóként is például
 • Kapcsolt vállalkozások esetén 40% mértékű adó fizetendő – Kapcsolt vállalkozás például ha 1 személy mindkét cégben benne van vagy egy családtag vállalkozásról van szó (itt lehet jobban utána nézni). Ezt azért tették bele, mivel sokan családtagok között számláztak.
 • 40%-os mértékű adó a 3 millió forintnál nagyobb, ugyanazon partnertől származó bevételek után – Ez a pont keltett a legnagyobb felháborodást. Alapvetően azért kerül be a módosításba, hogy kiszűrjék a bújtatott foglalkoztatottságot, ne legyen az, hogy egy katás csak 1 vállalkozásnak számláz. Ha valaki ki szeretné maxolni a katát, úgy, hogy nem fizeti meg a 40%-os adó büntetést, akkor legalább 4 ügyfelének kell lennie és egyiknek se számlázhat egy évben 3 millió Ft felett.

Ezek a főbb változások, ami főleg azokat érinti, akik több katás cégben voltak, kapcsolt vállalkozásnak számláztak vagy egy évben 1-2 nagy ügyfélnek dolgoztak.

Összefoglalás – KATA egyéni vállalkozás indítása

Igyekeztem saját ismereteim és tapasztalataim alapján viszonylag átfogó képet adni neked a KATA egyéni vállalkozás indításáról és működtetéséről, de azt tartsd szem előtt, hogy bár a cikket több könyvelő is ellenőrizte, nem helyettesíti az adótanácsadást, a könyvelővel való találkozást, illetve az sem kizárt, hogy pár dolog változott a cikk publikálása óta (még akkor is, ha igyekszünk naprakészen tartani a bejegyzéseket).

Ha már meghoztad a döntést, akkor mozgalmas és egyben nagyon izgalmas időszaknak nézel elébe, sok sikert és örömöt (és főleg kitartást) kívánok leendő vállalkozásodhoz! 🙂

Ha kérdésed van, akkor megpróbálunk válaszolni, de sajnos a közvetlen csapatunkban nincs könyvelő, aki figyeli a komment szekciót, így ha könyveléssel kapcsolatos kérdésed van, valószínűleg találsz erre jobb csatornát is. Sok sikert kívánok!

76 válasz

  1. A KATA-t ki lehet váltani bármikor, de tudtommal a következő hónap első napjától van érvényben. A KATA díját ki kell mindenképpen fizetni a regisztráció hónapjában is, de akkor még nem használható.

   Érdemes egy könyvelővel beszélni erről, vagy megkérdezni az önkormányzati ablaknál, de én így tudom. 🙂

   1. Abban az esetben van így, ha egy létező vállalkozás vált KATÁra. Ha újonnan indítod, attól a naptól kezdve működik, hogy kiváltottad.

   2. Ez a legértelmesebb és legjobb írás eddig amit olvastam. Nagy segítség , és köszönöm??

  2. Kedves Attila!
   Olyan kérdésem van, hogy mobilfodrászatban gondolkozom vállalkozóként. Ilyenkor milyen telephely címet kell megjelölni?

   1. Szia Edit!

    Nekünk a saját vállalkozásunknál a lakcím van megadva. Úgy gondolom ez jó lehet, de ahol az egyéni vállakozást indítod, érdemes lehet megkérdezni. 🙂

 1. Kedves Attila és Bence!

  Nagyon hasznos volt a leírás a vállalkozásom elindításához:-)
  Köszönöm
  Kriszta

 2. A legprofibb összefoglaló, amit mostanában olvastam KATA, meg egyéni vállalkozóvá válás ügyileg 🙂
  Így már annyira nem is ijesztő a dolog.
  Köszönet érte!
  Csilla

 3. Vannak direkt autokatásokra szakosodott könyvelők kedvezőbb árfekvéssel, akik indulásnál az alap feladatokon kívül bedrótozzák neked a Számlázz.hu-t és az Autokatát is – Tudnál ajánlani ilyen cégeket? Sajnos a kereső az autokatát mindig átjavítja automatára. 🙂

  1. Szia! Sajnos én nem ismerek személyesen ilyen könyvelőt, de az „autokata könyvelő” elég sokat kidob és nálam nem javítja át 🙂

 4. Csak gratulálni tudok ehhez a profi, nagyon átgondolt logikával megírt útmutatóhoz!
  Öreg programozóként roppant mód értékelem!
  Köszönöm szépen!

 5. Kedve Attila és Bence!
  Szuper az összefoglaló. Arról nem esett szó, hogy ha adott hónapban valamilyen okból kifolyólag nem állít ki számlát/nem dolgozik a Katás vállalkozó, hogyan, hol és meddig lehet lejelenteni ezt? Tudnak ebben is segíteni? Úgy tudom ilyenkor nem kell befizetni a tételes adót.
  Köszönöm, Fanni

 6. Tisztelt Attila! A fiam nevében kérdeznék, mivel utálja az informatikát.Annál inkább szereti a motorok javítását.Nincs szakirányú végzettsége, jelenleg felnőtt képzésen igyekszik megszerezni. Egy éve van még a suliból.Tudomásom szerint szakirányú végzettséggel rendelkező alkalmazott bejelentésével, ki tudja váltani a vállalkozást, természetesen,mint motorszerelő és alkatrész kereskedő. Kérdésem a következő mikor kell szakirányú végzettséggel rendelkező személyt bejelenteni, hogy legálisan működjön a vállalkozás. Köszönöm szíves válaszát és a rendkívül értékes tájékoztatást. Tiszt. Kovácsné

  1. Kedves Kovács Györgyné!

   Ezen az oldalon lehet ellenőrizni, hogy bejelentéshez / hatósági engedélyhez kötött-e a gazdasági tevékenység: https://engedelykoteles.mkik.hu/

   Ide kellene beírni jelen esetben a 4540 -es azonosítót, ez a „Motorkerékpár, -alkatrész kereskedelme, javítása”

   TEÁOR számokat pedig ezen az oldalon lehet keresni: http://www.teaorszamok.hu/
   Remélem tudtam segíteni. 🙂

 7. Kedves Attila!

  Hálásan köszönöm ezt a cikket! Nagyon hasznos, átlátható, rendezett, jól átgondolt, jól felépített átfogó és összefoglaló cikk!

  A vállalkozásindítással kapcsolatban az adminisztrációs terhek és ezekkel kapcsolatos ügyintézés az egyik legnagyobb félelmem. Nagyon megnyugtató volt olvasni egy ilyen tételes összefoglalást, amit sorvezetőként és mankóként használhatok. Így, hogy van egy ilyen listám, ami alapján tudom, mikre kell figyelni, már nem félek annyira attól, hogy kihagyok valamit.

  Nagyon szépen köszönöm! :))

  Legyen nagyon szép napod! 🙂

  Rita 🙂

 8. Üdv!

  Nagyon jó leírás, köszönöm szépen!
  Ez alapján indítottam is most egy vállalkozást. 🙂

  Egy hibát találtam:

  „kamarai tagdíj befizetése: március 31. (a 10102086-02614500-02003005 számlára”
  Ez a számlaszám szerintem a székhelytől függő, területileg illetékes iparkamara számlaszáma, nekem például tök más.
  Szerintem jövőre is ide kell majd utalni.

  Üdv,
  B

   1. Kedves Bence,

    Szerintem nem jó helyre írtátok be, ott van egy kis kavar. Mert a kamarai tagságié változhat, a NAV-ét egyébként tök nehéz megtalálni, hogy hova utalja az ember, a kisadózó vállalkozási adószámlára, mely 10032000-01076349 – én erre utaltam adószámom feltüntetésével közleményben. Javítson ki valaki, ha tévedtem.

    Máté

 9. Jó napot!
  Az érdekelne hogy „idozitve”
  Lehet kata-t indítani
  Úgy értem hogy holnap kivaltom, de csak szeptember 1-tol szeretném hogy mukodjon, vagy csak aznap reggel intezhetem?
  Köszönöm válaszát

  1. Szia Bálint!

   Jelenlegi tudomásom szerint nem lehet sajnos időzíteni. Mindenképpen azt ajánlom, hogy a kormányablaknál kellene érdeklődj.

  2. Kedves Bálint,
   Nincs értelme elsején kezdeni az intézkedést, de a lényeg, hogy hamarabb nem tudod. Hónapra lebontva számítják az adóterheket és érvényes a TB satöbbi, tehát a szeptember 5-én bejelentett éppen olyan jó, mint az elsején.
   Üdv
   Máté

 10. Kedves Attila!

  csatlakozom az előttem írókhoz, a cikkel kapcsolatban! Nagyon köszönöm, a legjobb, amit eddig olvastam.

  Réka

 11. Tisztelt Nagy Attila !!

  Mi is vállalkozásban ,méghozzá Katás -ban gondolkodtunk.Csak az ezzel járjó adminisztrációs folyamattól féltünk. A frappáns összefoglalóddal nem csak tájékoztattál , hanem inspiráltál is, köszönjük Neked.
  (Elnézést a tegezésért , de fiunk lehetnél )

  Üdv. Dudásék

 12. Ez volt a legértelmesebb, összeszedett összefoglaló az összes hasonló közül.
  (egyébként már 2 KATÁs regisztrációt végigcsináltam az utóbbi évben , de én kb 2-3 hónap alatt teljesen elfelejtem az egészet)

 13. Kedves Attila es Bence,

  Valoban kivalo es informativ a cikk. Koszonom! Egy kerdesem lenne:
  Kulfoldon elek es dolgozom, de otthon szeretnek egy KATA-s vallalkozast nyitni. Mi valtozik ebben az esetben a folyamat soran? Pl TB-t nem fizetek otthon, nincs allando lakcimem, stb.

  Koszonom a valaszt!
  Udv,
  D

  1. Szia David!

   Hasonlo helyzetben vagyok en is.

   Sikerult azota valaszt kapnod a kerdesedre?

   Udv,
   M

   1. Kohulák Dominika az autokatától a következőt válaszolta.

    Az egyéni vállalkozás indításához magyarországi lakóhellyel kell rendelkezni. Érdemes felkeresni egy adótanácsadót, könyvelőt, akivel átbeszélik a lehetőségeket. Sajnos ennyi információ ismeretében nem tudunk egzakt választ adni.

 14. Tisztelt cikk irok!
  4 oras bejelentett munkaviszonyom van. E mellett meg betegapolasi dijat is kapok a nagymamam gondozasa utan. Ez a betegapolas elmeletileg olyan 4 oras munkaviszonynak szamit valamilyen szinten.
  Azt szeretnem tudni, hogy a reszmunkaidos katas egyeni vallalkozoit ki tudom valtani ebben az esetben? Szoval a betegapolas is beleszamit a heti minimum 36 oras munkaviszonynak?
  Valaszukat elore is koszonom!

  1. Kedves Zoltán!

   Ez már sajnos meghaladja a mi döntésünket is, ezért mindenképpen ajánlanám, hogy valami könyvelővel ezt beszéld át.

 15. T. Attila.

  Köszönöm az összefoglalót, nagyon érthető, és segítőkész volt!
  Annyit szeretnék megtudni, hogyha Lengyel cégnek szeretnék M.o-n szolgáltatást nyújtani KATÁ-sként, akkor az ügyfélkapun az Áfás résznél milyen egyéb mezőket kell beállítani?
  Köszönöm előre is a segítségét.

  1. Kohulák Dominika az autokatától a következőt válaszolta.

   Sajnos nem derül ki, hogy alanyi adómentes vállalkozást szeretne indítani vagy rögtön áfásként kezdené a tevékenységet. Bár gyanítom, hogy alanyi adómentesként szeretne kezdeni, így az „alanyi adómentességet választok – igen” mezőt szükséges kitölteni. Emellett mivel EU adóalany felé nyújtana szolgáltatást, ezért közösségi (EU) adószámot kell igényelnie, amelyet a „közösségi adószám igénylése” pontban tud megtenni a Webes Ügysegéden (ha most indítja a vállalkozást). Fontos megjegyezni, hogy ennél a külföldi ügyletnél mindenképpen érdemes könyvelővel konzultálni, mert speciális szabályok vonatkoznak rá mind számlázás, mind adminisztráció tekintetében. Például áfa bevallást és összesítő jelentést kell benyújtani a NAV felé, még akkor is, ha egyébként alanyi áfamentes vállalkozásról van szó. További információk ebben a cikkben olvashatóak.

 16. Köszönjük nagyon jó az összeállítás, de egy hibát találtam, a végén amikor összefoglalja az utalásokat akkor a NAV-nak történő tételes utalás kicsit össze van keverve az IPA utalással.

 17. Kedves Attila és Bence!

  Elakadtam pár dologban és szeretnék segítséget kérni! Ha november megalapítom a vállalkozásom akkor csak decemberben szükséges fizetni a 25 000/50 000ft-ot? Illetve lehet könyvelőt váltani ha úgy érzem nem megfelelő?
  Köszönöm szépen előre is a válaszokat!

  1. Szia Mercédesz!

   Én úgy tudom, hogy a kiváltás hónapjában is kell még fizetni a 25/50.000 Ft-ot, de akkor még nem lehet számlázni. Ezt egy könyvelő tuti megmondja neked.

   Könyvelőt váltani meg bármikor lehet… 🙂

 18. Sziaztok!
  Köszi a cikket!
  Volna viszont nekem is kérdésem! A cikk ugyanis nem igazán tér ki erre a lehetőségre, de nem is ez a leggyakoribb.
  Induló vállalkozóként szeretném csökkenteni az induló költségeimet, de kénytelen vagyok külső székhelyszolgáltatót igénybe vennem. A székhely viszont IPA mentes.
  Kérdés, hogyan járok el az önkormányzat felé, ha IPA mentesség áll fenn?
  Akkor is be kell jelentkezni?

  Előre is köszi!

  1. Kohulák Dominika az autokatától a következőt válaszolta.

   Szia! Ez esetben nincs iparűzési adófizetési kötelezettség, így valószínűleg az önkormányzat nem is kéri, hogy jelentkezz be, ezzel kapcsolatban mindenképp érdemes a vállalkozás indítását követően azért érdeklődni az illetékes önkormányzatnál, hogy van-e valamilyen kötelezettséged.

 19. Üdv

  Olyan kérdésem lenne hogy alkalmazotti viszonyban maradnék egy kft-be de másodállásként katás lennék számlázhatok a kft-nek a munkaidő utáni munkákért

  1. Kohulák Dominika az autokatától a következőt válaszolta.

   A kevés rendelkezésre álló információ miatt erre sajnos nem tudunk felelősségteljes választ adni, mert az eset összes körülményeit figyelembe kell venni, javasolt adótanácsadó segítségét kérni.

 20. Kedves Attila!

  Nagyon hasznos a cikk és ez alapján vágok bele a KATA regisztrációba 🙂
  Egy kérdésem lenne most csupán.
  November végefelé járunk és az lenne a kérdésem, hogy a KATA vállalkozásom érdemesebb még idén elindítanom, vagy jobban járok, ha ezt csak Január elseje után teszem meg? (Adók miatt kérdezem, pl. IPA?)
  A vállalkozásból tervezett bevételem a decemberi hónapban nem lenne túl magas, ezért amennyiben érdemesebb (adó ügyileg) csupán januárban „indulnom”, akkor inkább „elengedem” a decembert.

  Köszönöm, ha esetleg tud ebben segíteni!
  Köszönettel,
  Róbert

  1. Kohulák Dominika az autokatától a következőt válaszolta.

   Kedves Róbert!
   Bár már január van, de leírjuk, hátha segítség másoknak is: a vállalkozás indítása kapcsán fontos, hogy ha akár 1 napot is működik a katás vállalkozó, akkor a teljes havi katát meg kell fizetni, cserébe a havi 1 millió Ft-os kata keret is jár. Az éves kata keret számítása: adófizetéssel érintett hónapok száma * 1 millió Ft. Ha minden hónapban működik a vállalkozás, akkor éves szintén a kata értékhatára 12 M Ft, a felette lévő bevételre pedig 40 %-os adót kell fizetni.
   Amennyiben az iparűzési adó kapcsán a tételes adómegállapítást választja, akkor annak az adóalapja is arányosodik a működés naptári napjaira.

 21. Üdvözlöm! Érdeklődnék hogy lányom műköröm építő vállalkozást szeretne mint egyéni vállalkozó. Jelen pillanatban kevés vendegkorrel rendelkezik. Asztalt berelne. Katas adózáson gondolkodik. De ha a bevétele csak par ezer forint a bérleti díj egyelőre szülői segítség. Mi lenne a legjobb megoldás? Köszönettel Androwessné Kály Erika

  1. Kohulák Dominika az autokatától a következőt válaszolta.

   Kedves Erika!
   A lánya igénybe veheti esetleg a vállalkozóvá válási támogatást, ami legfeljebb fél éves, a havi minimálbér összegével megegyező támogatást jelent. Abban az esetben tudja igényelni, ha még nem indította el vállalkozását, de tervezi és álláskeresőnek minősül. A kérelmet a lakóhely szerinti illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályához (korábban munkaügyi központ) szükséges benyújtania személyesen, elektronikusan vagy postai úton. Javasoljuk, hogy első lépésként mindenképpen tájékozódjon (akár telefonon), hogy az adott járási hivatalnál van-e lehetőség pályázni. Jó tudni, hogy ez egy nem visszatérítendő támogatás, kata bevételnek számít.

 22. Kedves Bence!
  2021 januártól indítanám KATA-s vállalkozásomat. Első kérdésem lenne, hogy jelenleg GYED-en, áprilistól GYES-en leszek, a korábbi 40 órás munkahelyemre nem megyek vissza, de egyéni vállalkozásban dolgoznék más cégeknek. Ebben az esetben 25.000 vagy 50.000 Ft havi KATA-t kell-e fizetnem? A másik kérdésem pedig, hogy egy olyan KFT-nek is végeznék munkát, amelyben a testvérem 49,9%-os tulajdonnal rendelkezik. Ebben az esetben kapcsolt vállalkozásnak minősülünk?
  Válaszát köszönöm. Andrea

  1. Kohulák Dominika az autokatától a következőt válaszolta.

   Kedves Andrea!
   Amennyiben nem lesz a katás vállalkozása mellett heti 36 órát elérő munkaviszonya, vagy nappali tagozatos tanulói jogviszonya, úgy főállású katás egyéni vállalkozónak fog minősülni, havi 50.000 Ft-os adófizetési kötelezettséggel. A GYED, és a GYES kata esetében csak a kata adó alóli mentességnél számít, viszont ilyenkor a vállalkozó munkát sem végezhet. Tehát, ha az adott hónap egészében GYED-ben/ GYES-ben részesül és nem végez kisadózói vállalkozásába tartozó munkát, akkor mentesülhet a kata adó fizetése alól, de ezzel az éves kata kerete is csökken. Érdemes megnézni a katán kívül más adónemet is és kalkulálni, hogy melyik a legoptimálisabb. A kapcsolt vállalkozással kapcsolatos kérdésben az is mérvadó, hogy a testvérén kívül ki még a tulajdonos az adott cégben. Érdemes adótanácsadóval, könyvelővel felvenni a kapcsolatot és áttekinteni a lehetőségeket.

 23. T.Attila

  Érdeklődni szeretnék,ha nekem másodállásban volt csak kiváltva mükörmös szakmám,illetve ez már 5éve szünetelteve van (szülés miatt)
  ami most le is járt év végén ,így igénybe vehetnek e vállalkozás indításra támogatást, főállásban mükörmösként?

  1. Kohulák Dominika az autokatától a következőt válaszolta.

   Kedves Attila!
   Amennyiben álláskeresőnek minősül vagy rehabilitációs ellátásban részesül, akkor van lehetőség a vállalkozóvá válási támogatás igénybevételére. Azonban a támogatás egyik feltétele, hogy az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szünetelő státuszú vállalkozóként sem szerepelhet. Érdemes felkeresni a lakóhely szerinti illetékes járási (vagy kerületi) hivatal foglalkoztatási osztályát a részletekkel kapcsolatban.

 24. Szia köszönöm a cikket, hasznos nagyon!

  Szeretnék 1 alkalmazottat is , lehet? Hogyan tudnék ennek utána nézni?

 25. Szuper írás, nagy-nagy köszönet érte . További sikeres munkát nektek 😀

 26. Kedves Attila!

  Valahol olvastam, hogy csak a főtevékenységhez szükséges a végzetségnek meglennie és a többi tevékenységnél erre nincs szükség. Lehet ennek valóságalapja?

  1. Kohulák Dominika az autokatától a következőt válaszolta.

   Ennek nincsen valóságalapja. Egyéni vállalkozóknál akár főtevékenységről, akár melléktevékenységről van szó meg kell felelni a képesítési követelményeknek (Evectv. 16. § (2). Ha az adott tevékenységhez képesítés szükséges, akkor képesítés nélkül nem végezhető egyéni vállalkozóként az adott tevékenység. Illetve van arra lehetőség, hogy ha maga az egyéni vállalkozó nem rendelkezik az adott képesítéssel és olyan határozatlan idejű foglalkoztatottat vesz fel, akinek van képesítése, akkor végezhető így a tevékenység. (Csak addig amíg van olyan határozatlan idejű munkavállalója, akinek van képesítése.)

 27. Sajnos a https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/ oldalon a regisztrációnál az adózási adatok oldal teljes káosz. Annyi opció van mint égen a csillag és fogalmam sincs (mivel nem vagyok könyvelő), hogy melyiket tegyem igenre vagy nemre és mi maradjon a nincs kiválasztva opción. Ettől függetlenül jó leírás az adózási opciókig szépen el is jutottam. Sajnos ott megakadtam és sztem egy könyvelő nélkül nem is tudok tovább menni.

  1. Kohulák Dominika az autokatától a következőt válaszolta.

   Amennyiben nem vagy biztos az adózási kérdésekben, akkor nagyon fontos, hogy konzultálj könvelővel/adótanácsadóval, aki segít eligazodni a kérdések rengetegében. Van egy chatbotunk, ami a kezdeti lépésekben segíthet, de ha tényleg nem vagy biztos az adózással kapcsolatos válaszokban, akkor inkább hagyd félbe a vállalkozás indítást és fordulj szakemberhez.:)

 28. Katás egyéni vállalkozó akinek/akiknek fő állásuk van és ez mellet szeretnének vállalkozást azok 2 személyben 1 vállalkozást folytathatnak? Milyen plusz költségei és egyéb momentumai vannak ha úgymond 1 cégnek 2 tulajdonosa lenne nem pedig 1?

  1. Kohulák Dominika az autokatától a következőt válaszolta.

   Egyéni vállalkozóként 1 fő természetes személy folytathat gazdasági tevékenységet. Amennyiben 2 magánszemély szeretne vállalkozást indítani közösen, akkor valamilyen társas vállalkozási forma jöhet szóba. Fontos, hogy ha már van katás egyéni vállalkozásuk, akkor 2021-től nem lehet még egy kisadózói jogviszonyuk egy másik vállalkozásban, mivel a kata 2021-es szigorítása óta csak 1 jogviszonyban lehetnek kata adózók. Tehát az már nem játszik, hogy a katás egyéni vállalkozó egy betéti társaság kültagjaként is be van jelentve katásként. Érdemes a megfelelő vállalkozási és adózási forma kiválasztása miatt konzultálni adótanácsadóval, valamint ügyvéddel a cégalapítás miatt.

 29. Üdvözletem!

  Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek kinek és milyen platformon kellene írnom a KATA havodíjának visszaigénylésével kapcsolatban? Ugye most a kormány úgy határozott, hogy a havidíjat nem kell befizetni a lockdown végéig…. vagy ameddig vissza nem vonják. Ezt 5-én jelentették be, nekem viszont be van állítva egy automatikus utalás minden hónap 8-ra és 9-én szereztem tudomást a rendeletről. Mit javasoltok? Kit zaklassak a viszaigényléssel kapcsolatban? ha egyáltalán van esély arra, hogy visszautalják…
  Előre is köszönöm a választ!

  Horváth Zsolt

  1. Kohulák Dominika az autokatától a következőt válaszolta.

   Kedves Zsolt! A kata mentességet egyelőre sajnos csak március hónapra adták. A kata adót mindig utólag kell fizetni, ezért a márciusi kata mentesség az április 12-ei adófizetési időpontra vonatkozik. Fontos, hogy nem minden katás vállalkozó mentesül márciusra vonatkozó (04.12-ei) kata adó megfizetése alól. A kormányrendeletben meghatározták, hogy pontosan mely tevékenységet végző katások mentesülhetnek. A mentesség további feltétele, hogy a katás vállalkozó már 2021. februárjában a kata adó hatálya alá tartozott és a mentesített tevékenysége is már 2021. februárjában be volt jelentve. A mentesített tevékenységek listáját mi is összeszedtük a rendeletből, melyet itt találsz: http://bit.ly/mentes_tevekenysegek
   Emellett Chatbotunk segítségével is megnézheted, hogy mentesülsz-e a kata adó alól a rendelet alapján. Chatbotunk: https://www.riport.app/katamentesseg-koronavirus
   Ha ténylegesen mentesül a katás a fentiek alapján és befizette a kata adót, akkor vissza lehet igényelni a túlfizetett összeget a NAV-tól a 2117-es nyomtatványon (kiutalási kérelem) vagy azt is meg lehet tenni, hogy egy hónapig majd nem fizet kata adót és a túlfizetést a NAV a következő havi kata adóra könyveli (számolja el), így összességében nullás lehet a folyószámla.

 30. Kedves Bence!
  Előszöris szeretném megjegyezni, hogy a KATA-val kapcsolatos tájékoztatás nagyon átlátható és érthető, köszönöm.
  Nálam egy rendkívüli esetről van szó.
  Azt szeretném megkérdezni, hogy a KATA vállalkozás nyitásához kell-e TAJ szám vagy annak nyitása után is igényelhető?
  3. országbeli személy szeretne KATA válalkozást nyitni, neki nincs TAJ száma.

  1. Kohulák Dominika az autokatától a következőt válaszolta.

   Jelenlegi ismereteink szerint a Webes Ügysegéden az ügyintézés hibára fut, ha a kata adózást választó egyéni vállalkozás indításakor nem kerül kitöltésre a TAJ szám. Persze attól meg lehet próbálni, hátha változtattak a rendszeren, de kb. fél éve még a TAJ szám beírása nélkül nem lehetett katás egyéni vállalkozást indítani. Fontos, hogy az egyéni vállalkozás létrehozásához mindenképp szükséges magyarországi lakóhellyel rendelkeznie a harmadik országbeli személynek is. Érdemes felkeresni könyvelőt, esetleg a NAV-ot és az Egészségbiztosítási Osztályt, hogy mit tudnak tanácsolni.

 31. Kedves Attila és Bence!

  A mai napon szerettem volna Kata vállalkozást indítani. de elakadtam az adózási adatok oldalon. nem kevesebb mint 60 kérdésből kellene kiválasztanom azt ami a vállalkozásomhoz szükséges. most vagy én vagyok szerencsétlen vagy a cikk megszületése óta megváltozott ez az oldal. esetleg ha valaki mostanában indított Kata vállalkozást némileg segíthetne. nem merek össze vissza kattintani mert a végén még pénz büntetés lesz belőle. könyvelő nyaral viszont most már kellene nekem a Kata. minden segítséget előre is köszönök.

  Üdv Nagy Attila

  1. Kohulák Dominika az autokatától a következőt válaszolta.

   Az autokata csapata létrehozott egy chatbotot, ami végigvezet a lépéseken: https://www.riport.app/kata-vallalkozas-inditasa-autokata. A beszélgetés során a „Hogyan tudok egyéni vállalkozást létrehozni?” menüpontra kell majd kattintani. Viszont, ha bizonytalan vagy bármilyen adatban, akkor mindenképp várd meg a könyvelői segítséget. Amennyiben hibáznál a kitöltés során, akkor egyes adózási adatokat utána nagyon nehéz lenne kijavítani (vagy nem is lehet pl.: ha nem választjuk az egyéni vállalkozás indításakor a kata adózást). Egyébként a 60 kérdésből álló adózási adatok kapcsán a Webes Ügysegéden azokra kell válaszolni, amik érintenek.

 32. Kedves Bence,
  Remek cikk, köszönjük szépen! Lenne egy kérdésem. A képzési rendszer jelentősen megváltozott 2021ben. Tegyük fel, hogy OKJ utáni most indult rendszerben szerzek egy államilag elismert részszakma bizonyítványt, viszont a teljes szakmáról nem rendelkezem képesítessel. Az a kérdésem, hogy ezzel a részszakma bizonyítvánnyal indíthatok e KATA-s vállalkozást, tehát feltűntethetem e mint tevékenységi kört. Amennyiben nem tud segítni, hol kaphatok tájékoztatást a fenti kérdesben?

  Köszönöm a választ.

  1. Kohulák Dominika az autokatától a következőt válaszolta.

   A tevékenység végzéséhez kapcsolódó követelményeket az e-tus rendszerben lehet áttekinteni. Itt gazdasági tevékenységenként, táblázatos formában láthatóak, hogy milyen képesítés szükséges. Amennyiben valami nem egyértelmű, akkor állásfoglalást lehet kérni a KSH-tól vagy a Kereskedelmi és Iparkamarától.

 33. Üdv Bence!
  Autokata szerint egyéni vállakozónak nem kötelező a telephely, csak választható opció.
  Lakatos, fémszerkezet gyártó tevékenységhez, valamint textil,szőnyeg, kárpittisztításhoz ezek szerint nem kötelező a telephely? Köszönöm válaszát.
  István

  1. Kohulák Dominika az autokatától a következőt válaszolta.

   Kedves István! Itt valószínűleg a fogalmakkal lesz gond. Az Evectv. szerint egyéni vállalkozás indításakor a bejelentésnek tartalmaznia kell a székhely, valamint szükség szerint a telephely(ek) és fióktelep(ek) címét. Így a törvény kötelező jelleggel a székhely megadását írja elő, a telephely cím megadását csak abban az esetben, ha szükséges. Valószínűsítem, hogy Ön az egyes tevékenységek végzéséhez kapcsolódó telepengedély követelményére gondolt hozzászólásában. Természetesen, ha az Ön által végezni kívánt tevékenység valamilyen engedélyhez kötött, akkor azt csak az engedély birtokában lehet végezni. Vannak olyan tevékenységek, amelyek esetében az Önkormányzatnál is bejelentést kell tenni, úgynevezett telepengedélyt kell kérni. Ugyanakkor az az eset is előfordulhat, hogy a vállalkozó a székhely címén végzi a tevékenységet és arra a címre kéri a telepengedélyt. Azt kell eldöntenie, hogy a székhely címen kívül lesz-e olyan cím még ahol gyakorolja a telepengedélyhez kötött tevékenységet. Ha lesz ilyen, akkor a vállalkozás indításakor telephelyként azt is be kell jelenteni. Ha engedélyköteles tevékenységet végez, akkor mind a székhely címre, mind a telephely(ek) címére engedélyt kell kérni az illetékes Önkormányzattól. Emellett ne felejtse el, hogy ha az ingatlan(ok) nem saját tulajdonban vannak, igazolnia kell, hogy a tulajdonosok, haszonélvezők hozzájárultak az ingatlan székhelyként/telephelyként való használatához.

 34. Üdvözlöm ha valakinek van adó tartozása az is nyithat katás vállalkozást ügyfél kapun keresztül? Én szeretnék nyitni a férjem festő szakmával rendelkezik és ő lenne az alkalmazottam ilyenkor mi a teendő?

  1. Kohulák Dominika az autokatától a következőt válaszolta.

   Lehet katás egyéni vállalkozást indítani abban esetben ha az adófolyószámlán tartozás van, viszont nagyon fontos, hogy a Kata törvény (Katv.) kimondja, hogy megszűnik az adózó KATA adóalanyisága, amennyiben a kisadózó vállalkozás NAV-nál nyilvántartott, végrehajtható, nettó módon számított adótartozása a naptári év utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot. Emiatt érdemes minél előbb rendezni a tartozásunk a vállalkozás indítása után, de legkésőbb év végéig.

   Természetesen egyéni vállalkozóként is van lehetőség alkalmazott foglalkoztatására. Ezzel kapcsolatban mindenképp érdemes felvenni a kapcsolatot könyvelővel, bérszámfejtővel, aki mindenben segíteni fog.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Eshopper jelentkezés elindult!

nap
óra
perc
mp