A Canva a legjobb és a legkönnyebben használható ingyenes online képszerkesztő, ami ma megtalálható az interneten.

A mai vizuális világban elengedhetetlen képeket szerkesztenünk, ha ki akarunk tűnni a tömegből. Számtalanszor meg akartam tanulni a Photoshop használatát, de egy átlagember számára ez egyszerűen túl sok időt vesz igénybe. Attól, hogy nem képzed magad profi grafikussá, még nem kell beérned a Painttel! Itt egy szuper képszerkesztő, amivel nagyon könnyű dolgozni, ráadásul le sem kell töltened az induláshoz.

Miközben a full profi és az alapszintű képszerkesztők közötti arany középutat igyekeztem feltérképezni, nagy szerencsémre rátaláltam a Canvára. Tovább pedig azóta sem kellett keresnem!

Ez volt az, amivel a Canva képszerkesztő abszolút meggyőzött engem:

 • teljesen ingyenes,
 • magyarul is elérhető az egész rendszer,
 • nem kell semmit letöltened,
 • elképesztően egyszerű lesz használnod,
 • az alap grafikáktól kezdve a kiemelt képeken át egészen a Facebook-hirdetésekig mindent el fogsz tudni vele készíteni.

Kell ennél több a gyors célba jutáshoz? 🙂

Canva

A Canva használata

Elsőnek is regisztrálnod kell magán az oldalon, de ne aggódj, ez nagyon egyszerű és fájdalommentes művelet lesz.

Látogass el a https://www.canva.com/hu_hu/ weboldalra. Itt az alábbi regisztrációs felület fogad:

canva-regisztracio

Canva – regisztráció

Ugye milyen jól néz ki már a bejelentkezési oldal is?

Az alapvető e-mailes regisztráció mellett szerencsére bejelentkezhetsz a Facebook vagy Google+ felhasználóneveddel is. Így az indulás tényleg csak pár kattintásba kerül, és mindössze néhány másodperc lesz az egész.

Ha sikerült belépned, a Canva készítői egy 23 másodperces videóban mutatják meg neked, mennyire egyszerű is lesz dolgoznod a szerkesztőjükkel. Elég meggyőző lesz. 🙂

Ezután a minivideót egy 2 perces kattintgatós bemutató követi. Itt játszva kipróbálhatod a fontosabb alapfunkciókat (színek, hátterek megváltoztatása, képek kikeresése, beillesztése, elrendezések betöltése, képek feltöltése).

Ha sikeresen elvégezted ezt a gyorstalpalót, akkor megpillanthatod a Canva alap kezelőfelületét, ami a későbbi bejelentkezések után is fogad majd.

Nagyon jó, hogy már kezdésnek különböző sablonokból választhatsz. Ilyen például a Facebook-bejegyzés, Facebook-borítókép, Twitter-bejegyzés, Instagram-bejegyzés, A4-es oldal, prezentáció és még sok-sok más. Ezeknek a mérete pont úgy van beállítva, hogy tökéletesen illeszkedjen a megfelelő platformra, így neked ezzel már nem lesz gondod. Elsőre nem is hinnéd, hogy ezzel mennyi időt spórolnak meg neked!

canva-designok

Van úgy, hogy egyedi méretezésű képet szeretnél szerkeszteni. Ebben az esetben használd a jobb felső sarokban lévő “Egyéni méretek használata” menüpontot.

Ha már eldöntötted, hogy előre megadott arányokkal vagy saját dimenziókkal indulsz inkább el, csak rá kell kattintanod a megfelelő opcióra, és máris bejön egy üres munkalap. A bal oldali “Elrendezések” menüpontból választva sablonokkal is nekikezdhetsz egy kép szerkesztésének.

ingyenes-online-kepszerkeszto-canva

Berakhatsz különböző elemeket, szöveget, hátteret és képeket, amelyeket a gépedről feltöltesz.

A Canvának egy óriási saját adatbázisa van, ahol fantasztikus képek közül válogathatsz. Ezek némelyike ingyenes, a többit pedig általában 1 dollárért cserébe teheted be a projektjeidbe. Bevallom, én még sose használtam fizetős képeket. Mindig a saját képeimmel dolgozom, így a Canva egy teljesen ingyenes online képszerkesztő marad számomra.

A különböző elemeket nagyon egyszerűen szerkesztheted.

canva-szerkesztés

Nagyon jó betűtípusokat használhatsz a képeidhez, amiket hihetetlen könnyen cserélgethetsz.

Ha nem használsz fizetős képet, bármikor letöltheted az elkészített képet JPG, PNG vagy akár PDF formátumban is.

Nagyon ajánlom a szoftver használatát, ha hozzám hasonlóan te is ügyetlennek szoktad érezni magad általában a képszerkesztőkkel. A Canva is sok idődet el tudja vinni, de nem azért, mert a beállításokkal kell küszködnöd, hanem azért, mert nem tudsz választani a jobbnál jobb lehetőségek közül. 🙂

Miért használd a Canva online képszerkesztőt?

Nem biztos, hogy el tudod dönteni, hogy egy online vagy egy gépedre feltelepített képszerkesztőt érdemes-e inkább használnod. Az internetes mellett a következő előnyök állnak:

 • Nem kell a telepítéssel szórakoznod.
 • A telepített eszközök, mint pl. a Photoshop komoly pénzbe kerülnek.
 • Nem vagy a laptopodhoz vagy személyi számítógépedhez kötve, így bárhonnan felléphetsz a Canvára és készíthetsz gyorsan egy képet.
 • Elképesztően egyszerű a használata.
 • Akkor is jó képeket fogsz készíteni, ha ugyanúgy nincs érzéked a dizájnhoz, mint nekem.
 • Ha a blogodhoz vagy a weboldaladhoz használnád, nem kell fejben tartanod a különböző méretarányokat.
 • Fizetős képeket is sokkal olcsóbban tölthetsz le, mint a hasonló prémium fotótöltögetős oldalakról.

Én az összes képemet Canvával készítem, és soha nem volt még rá panaszom.

Egy képszerkesztő, ami tanítja a dizájnt?

Oké-oké könnyű használni a programot, de jogos félelmed lehet, hogy csak ettől még nem fogsz helyből esztétikus képeket készíteni.

Szerencsére a fejlesztők erre is gondoltak. Létrehoztak egy nagyon jó ingyenes gyakorlati oktató tanfolyamot, a Canva Design Schoolt.

Itt lépésről-lépesre fejlesztheted a grafikusi tudásod. A legjobb benne az, hogy tényleg olyan dolgokat tanít meg, amit később használni fogsz.

Megtanulhatod, hogyan párosítsd a betűtípusokat, a színeket, hogyan rakd össze a különböző elemeket, háttereket, képeket és még nagyon sok okos és értékes tippet adnak neked.

canva-design-school

Merülj el benne nyugodtan. Nagyon sok pénzt spórolhatsz, ha nem mész minden kis apróságért a grafikusodhoz, hanem magadnak készíted el a grafikáidat.

Nem leszel a programtól profi dizájner, de egy nagyon jó alapot fog adni ahhoz, hogy egyedül dolgozva is büszke lehess az eredményre.

Ha eddig még nem tetted volna meg, szerintem ezek után ideje regisztrálnod a Canvára, hogy te is elkészíthesd a szebbnél szebb saját képeidet. 🙂

Van már tapasztalatod a Canvával? Esetleg más hasonló szerkesztőt használsz, amit ennél jobbnak találsz? Bármit is tennél hozzá a témához, nyugodtan írj hozzászólást, mert nagyon kíváncsi vagyok rá.