Ingyenes vagy fizetős WordPress sablon?

A WordPress egy ingyenes rendszer, és a legtöbb kiegészítője is ingyenes. A sablonokért sokan mégis szívesen fizetnek. Hogy ingyenes vagy prémium sablont válassz-e, az a weboldalad kialakításának egyik legfontosabb döntése lesz. Ebben a bejegyzésben körüljárunk minden szempontot, ami segít eldöntened, hogy milyen sablonra lesz szükséged.

Az angol „theme” szó magyarul sokkal inkább „téma”, mintsem „sablon” lenne, mégis a sablon honosodott meg a magyar WordPress szaknyelvben.

Mivel a WordPress kezdetben egy egyszerű blogmotor volt, a sablonok eleinte valóban csak előre rögzített kinézeteket és elrendezéseket jelentettek, amiknek egyes elemeit még nem lehetett külön módosítgatni. Ha valami mást akartál, az egész sablonodat le kellett cserélni.

Ezt az ingyenes sablonok működésében még ma is tetten érheted, a profi prémium sablonok viszont ennél jóval többet adnak már neked.

A sablonod alapvetően 2 dologért felelős:

 1. Az első, hogy milyen globális beállításaid lesznek. (Pl. menük, logók, oldalsávok kinézete és megjelenése, integrációk stb.)
 2. A másik, hogy az egyedi oldalaidat hogyan rakod össze. Az oldalkészítők (builderek) általában a sablonhoz járnak, és a segítségükkel fogod tudni kiválasztani a szükséges építőelemeket és az aloldalaid egyedi beállításait is.

Ezzel a cikkel abban a kérdésben segítek neked, hogy vajon megéri-e pénzt fektetned egy prémium sablon megszerzésébe, vagy jó lesz-e az ingyenes. Mivel a sablonok két nagy csoportját az ingyenes és a fizetős sablonok teszik ki, ezt a kérdést igen hamar mindenki felteszi.

Nézzük, milyen szempontok segítenek dönteni!

Díjszabás

A WordPress sablonokat az áruk szerint két nagy csoportra osztjuk. Vannak az ingyenes (free) és a fizetős (premium) sablonok.

Az ingyeneseket a WordPress.org sablongyűjteményében éred el. Itt tudod megnézegetni őket és keresni közöttük.

Ezeknek a sablonoknak a legnagyobb előnye az ingyenességük, és ezzel nagyjából a lista végére is értünk.

A fizetős sablonok az áruk miatt hátránnyal indulnak. Az ingyenesség mindig csábító, de ha már ki kell nyitni valamiért a pénztárcánkat, szkeptikusak vagyunk.

Valóban tudnak annyival többet a fizetős sablonok, hogy megérje megvenni őket?

A válasz röviden: igen. De előbb még az árak mértékére is felhívnám a figyelmedet.

A fizetős WordPress sablonok ára $50-$100 között mozog (ez kb. 20.000 Ft-nak felel meg). Ez lehet egy egyszeri összeg, vagy egy éves előfizetés is, az adott sablon árképzésétől függően.

Ezért az összegért egy átlagos fejlesztő óradíjával számolva még épp csak átbeszéltétek, hogy mire is lenne szükséged. A megvalósítás sehol sincs még, hogy a később fellépő igények és módosítások költségét ne is említsem.

Olyan sok pluszt nyújtanak, ami miatt bőven alulárazottnak találod majd őket. Amikor már belejössz a használatukba, neked is olyan érzésed lesz, mintha szinte lopva szerezted volna a velük járó előnyöket. 🙂

Gondolj csak bele…

Hány olyan hagyományos vállalkozást tudsz, ahol az indulási költségek 20.000 Ft-ból kijönnek? (Ha érdekelnek a részletek, ebben a bejegyzésben egy alap WordPress-weboldalrendszer fenntartási költségeit mutatom be.)

Egy üzlethelyiség bérlése és fenntartása több százezer, megvásárlása több millió Ft lehet. Még egy árva hotdogos kocsi ára is többszöröse annak, mint amennyiért ma profi weboldalad lehet.

Ha a honlapoddal offline vagy online pénzkereseti céljaid lesznek, a prémium sablonod bekerülési költsége el fog törpülni az oldalad segítségével elért haszon mellett.

Dizájn

Dizájn terén nagyon nagy előny van a prémium sablonoknál.

Esztétikus, könnyen kezelhető, egyszerű, jól felépített weboldalakra van szükség manapság, és ezt a prémium sablonok fejlesztői nagyon jól tudják.

Többféle demót, oldalösszeállítást előre elkészítenek neked, amiket a saját oldaladra pár kattintással egyszerűen betölthetsz. Elég a tartalmadra koncentrálnod, és átírnod a megjelenő szövegeket, feltöltened a saját képeidet.

Egy prémium WordPress sablon a tartalmadat leszámítva szinte kész weboldalt fog adni neked. Bármit is találsz majd ki a jövőben, azt fejlesztőhöz való rohangálás és a bosszantó várakozás nélkül te magad kivitelezheted.

Nagyon gyorsan el tudod így indítani a projektjeidet, a weboldalaid pedig azonnal igényesek, szépek lesznek. A versenytársaid 90%-ánál már helyből jobb leszel, és még csak el sem fáradtál közben.

Ezeket a prémium elrendezéseket nagyon könnyen módosíthatod. Bármin változtatnál, megteheted, a végeredmény pedig egy izgalmas egyedi honlap lesz.

Egy ingyenes sablon is lehet szép, de kezdőként nehéz velük elérni egy igazán mutatós esztétikai szintet.

Csak akkor kezdj ingyenes sablonnal, ha a bemutatójában látottak 100%-ban elnyerték a tetszésedet.

Ha már első ránézésre több pontból álló lista van a fejedben arról, hogy mit módosítanál benne, akkor ugorj inkább a következő jelöltre. Az ingyenes sablonok dizájnja általában erősen kötött, és csak alig vagy egyáltalán nem változtatható.

Fejlesztés

Mivel a prémium sablonodért hajlandó voltál fizetni, cserébe folyamatosan a legjobb minőségű szolgáltatás illet meg. Ezért a fizetős sablonok mögött álló fejlesztőcsapatok felelnek.

Nem csak biztonsági, technikai fejlesztéseket kapsz, hanem időről időre új funkciókat is hozzáadnak a sablonodhoz.

Ezek lehetnek dizájnt érintő frissítések, de akár marketinges eszközök is. Nagyon hasznosak tudnak lenni, és ami a legfontosabb: biztosítják a fejlődésed.

Az ingyenes sablonok mögött bárki állhat, csapat vagy egyén is, de mivel nincs mögötte üzleti érdek, nincs következménye sem annak, hogy mi történik vele.

Jellemző, hogy nagyon ritkán frissítik őket. Ha kijön egy új WordPress-verzió, lehet, hogy több hetet is várnod kell a sablonod frissítésére, de az is lehet, hogy a frissítés sosem lát napvilágot.

Mielőtt felteszel egy ingyenes sablont, alaposan nézz utána, hogy ki készítette, milyen gyakran frissíti, válaszol-e a fejlesztő a problémás kérdésekre, és hogy úgy általában mit tudni felőle.

Az is gyakori, hogy fejlesztőügynökségek ingyenes sablonként teszik elérhetővé prémium sablonjaik erősen lebutított változatait. Ha megtetszik náluk az alap, de idővel rájössz, hogy nem tudsz benne elég jól építkezni, nagy valószínűséggel „upgrade-elsz” náluk a fizetős változatra is…

kódolás

Funkciók

Egy ingyenes sablonnal eléggé behatárolt funkciókat kapsz csak.

Az ilyen sablonok „tudása” egy alap weboldalhoz épphogy elég lesz, ráadásul a készítők nem könnyítik meg a rendszerükkel való munkavégzést sem.

A prémium sablonoknál viszont nagyon sok funkciót elérhetsz.

Úgy oldják meg általában, hogy a rendszerük igazodjon a különböző felhasználói szintekhez.

A boldoguláshoz kezdőként néhány alapvető funkció is elég lesz, ha viszont haladóként már több mindenre van szükséged, azokat a lehetőségeket is könnyen elérheted.

A profi sablonokhoz szuper oldalépítőket és kiegészítőket adnak neked, amivel kódolási és programozási képességek nélkül átlagemberként is könnyen építkezhetsz.

Az ingyenes sablonodat folyton toldozni-foltozni fogod, aminél nagyobb időrabló nincs is a világon. Lelkiismeretesen megoldásokat keresel majd a funkcionális hiányosságaira, aminek az lesz a vége, hogy ötezer bővítménnyel lassítod a weboldalad, és belemászol még a kódolásba is, pedig semmi kedved az egészhez.

Az ingyenes sablonok legnagyobb baja, hogy még egy egyszerűbb oldal összerakásához is kell tudnod legalább egy kicsit kódolni, ha úgy szeretnéd beállítani, ahogy az lelki szemeid előtt megjelent.

Ha biztos vagy abban, hogy semmit nem akarsz majd változtatni az ingyenes sablonban, akkor lehetséges, hogy számodra az is jó lesz.

A dolog azért becsapós, mert amikor először sablont választasz, legtöbbször még nincs fogalmad arról, hogy egy tényleg jó sablon egyáltalán milyen funkciókkal rendelkezhet.

Ahogy egyre több dolgot megismersz, úgy fognak majd nőni az igényeid is. Az ingyenes sablonod viszont nem lesz partner ebben.

A prémium sablonokkal szinte mindent meg lehet oldani egyszerű „fogd és vidd” módszerrel. Ha már tudod, hogy mit szeretnél, elég csak egyszerűen „összekattintgatnod” a weboldaladat. Ha pedig még nincs határozott elképzelésed, akkor is nagyon jó irányvonalakkal segítenek.

Ügyfélszolgálat

Az első és legfontosabb: ne becsüld alá a fontosságát.

Ha valami nem úgy megy, mint ahogy szeretnéd, mindenképp segítségre lesz szükséged a továbblépéshez. Kiolvashatod a sablonod dokumentációját, megnézheted a mellékelt oktatóvideókat, vagy akár konkrét emberi segítséget is kérhetsz.

A legjobb segítséget pedig a sablonod fejlesztőinek ügyfélszolgálatánál kaphatod, hiszen ők ismerik a legjobban a saját terméküket. Alig tudom megfogalmazni, mennyire fontos az, hogy ott vannak, elérhetőek és várják a kérdéseidet.

Az ingyenes sablonoknál egyszerűen nincs ilyen.

Egy prémium sablon esetében az ügyfélszolgálat vagy benne van magában a sablon éves díjában, vagy külön kell valamennyit fizetni érte. (Ez az ár kb. 2 órányi fejlesztői munkadíjnak felel meg, itt viszont egyévnyi támogatást kapsz érte.)

Hidd el, a tapasztalat mondatja velem: jó, ha fogják a kezed a weboldalad készítése közben.

Felhasználás

Mindenki kíváncsi, ezért természetes, hogy egy-egy ingyenes sablont belülről is alaposan szemügyre veszünk. Lehet, megleplek vele, de erről még én sem beszéllek le. 🙂

Az ingyenes sablonok „piszkálása” a WordPress-szel való ismerkedés kezdetén sok fontos tapasztalathoz vezethet. Akár még ihletet is meríthetünk belőlük, ha egy-egy elrendezési megoldás vagy színösszeállítás nagyon megtetszett.

A lényeg az, hogy komolyan építkezni semmiképp se kezdj el ingyenesben. Minden olyan projektednek, amiben a tét a vállalkozásod jövője és az online pénzkereset, egy profi és megbízható sablonnal felszerelt WordPress weboldalon van a helye.

Összefoglalás

Fussuk át még egyszer az egyes szempontokat!

Nem árulok zsákbamacskát: én mindenképp a prémium sablonokat ajánlom neked. (Ebben a cikkünkben bemutatom az 5 legjobb prémium WordPress sablont.)

Kezdőként, ha még nagyon nem szeretnél ilyesmire pénzt kiadni, jó lehet egy ingyenes sablonnal elindulni, hogy kitapasztalhasd a WordPress kezelőfelületét és főbb funkcióit.

Én is voltam kezdő, és ugyanezt tettem.

Ha viszont valamiért a mostani eszemmel kellene újrakezdenem az egészet, azonnal vásárolnék egy nagyon jó prémium sablont, mert már tudom, hogy a benne rejlő lehetőségek egy lapon se említhetők egy ingyenesével.

Kevés nagyobb szívességet tehetsz magadnak annál, mint hogy már az elején egy prémium sablon tudásába fektetsz be. 😉

Tartalomjegyzék

2 válasz

 1. Üdv Attila!

  Felmerült bennem egy olyan kérdés, hogy ajánlottad, az éves valamint a teljes verziós divi előfizetést, évesnél mondtad hogy ha nem fizetsz elő akkor bugos lesz az oldal egy idő után, a teljesnél ilyen persze nem fordul elő.

  na már most és akkor mi van ha a divi mint fejlesztő cég tönkre megy, megvetted az teljes licencet, nem lesz támogatás és teszem azt csináltam weblapokat ami be bugol idővel nem egy rá frissítés.

  Van e arra mód hogy akkor előfizetek persze ,egy másik szolgáltatónál teljes licenszre, és az ő sablonjait érvényesítem a már elkészült weboldalakra, olyan formában hogy szerkezetileg ne essen szét egyik sem.

  remélem jól fogalmaztam 🙂

  Köszi Előre is

  1. Szia Rórbert!

   Igazából akkor jöhetnek elő „bugok”, ha nincs naprakészen tartva a sablon, szóval az előfizetéstől csak annyiban függ, ha le van járva és nincs frissítve. 🙂

   A Divi fejlesztőnek nagyon nem érdeke tönkre menni, mert több, mint 700.000 vásárlójuk van. 😀

   Ezt a részt nem teljesen értem: „Van e arra mód hogy akkor előfizetek persze ,egy másik szolgáltatónál teljes licenszre, és az ő sablonjait érvényesítem a már elkészült weboldalakra, olyan formában hogy szerkezetileg ne essen szét egyik sem.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Hasonló cikkek