Miért kezdj el blogolni? 33 okom van rá!

Gyerekkorom óta folyamatosan keresem a hobbikat, amiket igazán élvezhetek. Sok mindent kipróbáltam, mert elég magasra tettem a lécet. Mindig is olyasmire vágytam, amit egyszerre találok hasznosnak és még boldoggá is tesz. Fociztam, tollaslabdáztam, online pókereztem, különféle számítógépes játékokkal játszottam, és még hosszan sorolhatnám.

Megpróbáltam mindenben megtalálni a pozitívumot, az örömöt, de egyik korábbi időtöltésem se változtatta meg annyira az életemet, mint a blogolás. A blogolás nemcsak a hobbim lett, hanem hamarosan a munkámmá is vált. Ráadásul olyan munkává, ami közben megajándékoz a ritkaságszámba menő flow élménnyel is.

Az ismerőseim már tudják, hogy csak nagyon körültekintően lehet megpendíteni előttem a blogolás témáját, mert ha egyszer belelendülök, nem egykönnyen hagyom abba a blogolás előnyeinek sorolását. Úgy döntöttem, az lesz a legjobb, ha inkább kiírom magamból a témát. 🙂

Ebben a bejegyzésemben neked is megmutatom, hogy milyen területeken tudja megváltoztatni az életedet a blogolás, és miért is ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki magát benne.

#1 Kifejezheted vele önmagad

Önmaga megismerése egy életre szóló feladat mindenki számára. Ahogy az is, hogy rátaláljunk azokra az utakra-módokra, amelyek segítségével a legsikeresebben tudjuk megmutatni másoknak, mi minden rejtőzik bennünk.

Mindenki más formában tudja önmagát igazán kifejezni. Lehet ez a beszéd, az írás, a zene, a tánc, a videózás, a fotózás, és még az önkifejezés tengernyi más formája.

Nekem több mint 24 év kellett ahhoz, hogy rájöjjek, az írásban tudom a legjobban átadni a gondolataimat. Ehhez azonban el kellett kezdenem a blogolást.

Ha nem próbálod ki, sosem tudod meg, hogy élvezed-e ezt a műfajt, és ez lesz-e számodra az, amiben a leginkább kifejező tudsz lenni.

Önkifejezés
Mindenki másképp fejezi ki magát: szóban, írásban, zenében, vagy képekkel

#2 Elmélyedhetsz a hobbidban

A blogok általában tematikusak, azaz adott témák köré szövik őket szerkesztőik. Egy blog állhat persze több téma keverékéből is (az ilyenekből születnek csak igazán különleges blogok). El lehet bennük kalandozni új témák felé is, de egy alapvető irány szinte mindig adott.

A blogolás során megosztod a közönségeddel a gondolataidat. Legtöbbször valamilyen problémára akarsz, és remélhetőleg fogsz is megoldást bemutatni. Úgy érzed, sokat foglalkoztál már bizonyos kérdésekkel, és olyasmit tudsz elmondani róluk, amit másoknak is érdemes meghallgatni.

Az én hobbim a blogolás, és most éppen erről mesélek neked. Különböző forrásokból, blogokból, videókból, tanfolyamokból és más emberekkel való beszélgetésből igyekszem a lehető legtöbbet megtudni róla. A hobbimban való elmélyedés a záloga annak, hogy a lehető legjobb bejegyzéseket írhassam meg a témával kapcsolatban.

Ha már neked is van választott témád, nagyon mélyen el kell köteleződnöd az irányába. Csak így fogsz tudni benne igazán elmélyedni, és minél hatékonyabb segítséget adni az olvasóidnak.

#3 Könnyen elkezdheted

A legtöbb hobbiba sok pénzt kell beleölni, hogy élvezhesd. Egy csomó pénzt el kell költened a felszerelésekre, edzésekre, oktatásra és magára a tevékenységre is a legtöbb esetben.

A blogoláshoz nem kell százezreket elköltened indulásnál, és a későbbi fenntartási költségek is alacsonyak.

Ha nagyon-nagyon alacsony költségvetéssel kalkulálhatsz, akár ingyen is elkezdhetsz blogolni. Megvannak erre a megfelelő platformok, amikről egy következő cikkünkben hamarosan külön is ejtünk pár szót.

Ha pedig ki tudsz gazdálkodni havonta pár ezer forintot, akkor ennyiből egy gyönyörű, modern, technikailag és biztonság szempontjából is jól működő profi blogot hozhatsz létre. Nemigen tudnék olyan, rendszeresen végzett hobbit mondani, amit ennél kevesebből kihozhatsz havonta.

#4 Megtanulhatsz jobban írni

Ha korábban nem próbálkoztál az írással, lehet, hogy eleinte furcsa érzés lesz szembenézni az üres oldalakkal, amik arra várnak, hogy a te soraid töltsék be őket. Lehet, hogy túlaggódod kicsit a dolgot, és elkezdesz problémázni: vajon elég jól írsz ahhoz, hogy a szövegeidet érdemes legyen másoknak is elolvasniuk?

Természetes, hogy szeretnéd a legjobbat adni, de felesleges emiatt előre aggódnod. Az írás is olyan, mint a biciklizés: csak gyakorlással fogsz megtanulni jobban írni. Nincs rövidebb út, muszáj gyakorolni és gyakorolni. Az írás egy kommunikációs forma, a blogolással pedig főként így fogod tudni kifejezni magad. Nem kell benne elsőre profinak lenned, időbe telik, mire megtalálod a saját hangodat.

Ha türelmes vagy magaddal, cserébe nem csak a blogolásban leszel jobb, hanem az élet más fontos területein is fejlődni fog az íráskészséged. Könnyebben fogsz elkészíteni prezentációkat, önéletrajzot, leveleket és beszédeket is jobbakat fogsz tudni írni. Lehet, hogy a végén még könyvet is ki fogsz tudni adni (nekem ez az egyik dédelgetett álmom).

Megtanulhatsz jobban írni
A blogod elindításához nem kell sok dolog

#5 Javíthatsz a helyesírásodon

Őszinte leszek: a magyar érettségin az összes pontot levonták a rossz helyesírásomért. Ennek ellenére ma többek között írással keresem a kenyeremet.

Előre szólok, hogy mindig lesz olyan olvasód, aki allergiás a nyelvtani, nyelvhasználati hibákra, és könyörtelenül be is fog szólni miattuk.

Ez sokáig idegesítő lesz, de egy idő után magadra szedsz két fontos képességet. Egyrészről megtanulod ignorálni a kötözködőket. Másrészről pedig hirtelen azon kapod magad, hogy olyan helyesírási szabályokat kezdesz el használni, amiket fogalmad sincs, hogy mikor tanították az iskolában.

Ha ma érettségiznék, valószínűleg már nem nekem lenne a legrosszabb a helyesírásom (bár azt hiszem, a hátsó mezőnyben kullognék még most is). A lényeg az, hogy ha tetszik neked az írás, ne hagyd magad eltántorítani, hiszen minden egyes leírt sorral csak jobb leszel.

#6 Rendszert vihetsz a gondolataidba

Lehet, hogy ismered a témát, amiről írni szeretnél, de vajon át is tudod adni azt az olvasóidnak úgy, hogy könnyen megértsék?

Biztosan mindent tudsz arról, amiről írni fogsz?

Az elején nem lesz egyszerű megírnod a cikkeidet. Nem tudod, hol kezdj neki, hogyan rakj össze egy új bejegyzést.

Szeretnél minden egyes blogcikkedre őszintén büszkének lenni, és a legjobbat nyújtani az olvasóidnak. Az ötlet megszületését követő konkrét írás szakaszát emiatt hamarosan meg fogja előzni egy előzetes információgyűjtés.

Elkezdesz olvasni, hátha mások is írtak a témáról korábban. Utána fogsz nézni, melyek az igazán problémás pontjai a dolognak. Kutakodás közben sok-sok új infót fogsz megtudni, és egyre jobban fog formálódni, alakulni a bejegyzésed.

Ha eljön az idő, hogy a cikk témáját papírra/monitorra veted, akkor a fejedben lévő gondolatok össze fognak állni egy szép, szakaszokra bontott, strukturált bejegyzéssé.

A kuszaságot többé nem engedheted meg magadnak. A gondolataid rendszerezettebbek lesznek, és ezt az élet más területein is remekül fogod tudni hasznosítani.

Fegyelem és tervezés

#7 Fegyelmet és tervezést tanulhatsz

Valószínűleg nem állsz neki úgy blogot írni, hogy azt sem tudod, miről fog majd szólni. Sokkal gyakoribb, hogy tele vagy ötletekkel, és alig várod, hogy megvalósíthasd őket.

Az elején még minden viszonylag gyorsan megy, hetekre előre tele vagy ötletekkel, mindig tudsz miről írni. Ahogy telik múlik az idő, ez fokozatosan egyre nehezebbé válik. Ez a nehézség azonban csak a javadra válik.

Kezdetben én is extrán motivált voltam, hetente megírtam 3-4 szakmai bejegyzést is, de ez a tempó túl gyors volt és nem bírtam tartani, le is álltam vele egy kicsit.

Azóta sokat tanultam magamról és arról, hogy hogyan érdemes dolgoznom. Ma már fókuszáltan írom meg a bejegyzéseimet. Nem habzsolom a témákat, nem vágok bele meggondolatlanul mindenbe, nem pazarolom az energiáimat, és minden bejegyzésemre rászánok annyi időt, amennyire annak valóban szüksége van.

Ez a fegyelem létfontosságú ahhoz, hogy a blogod hosszú távon is életképes maradjon, te pedig más területeken is sikeres lehess.

#8 Kihívásokat győzhetsz le

A bloggerek élete nem csak játék és mese. 🙂 Sok kihívás és probléma fog felbukkani az utadon, amelyeket szépen sorban magad mögé kell utasítanod.

Nagyon jó érzés lesz, amikor megoldasz valamilyen technikai akadályt, megkapod az első kommentedet, vagy akár megszerzed az első 1.000 Ft-ot a blogodból.

Ezekhez viszont sokat kell dolgoznod. Ha ügyes és kitartó vagy (de főleg kitartó), akkor meg fogja érni a dolog.

Az új kihívások fejleszteni fogják a karakteredet, kitartóbbá és sikeresebbé fognak tenni, és segítenek csiszolni a problémákkal szembeni megküzdési technikáidon.

#9 Kimerészkedhetsz a komfortzónádból

A blogolás számodra jó esetben rendszeres tevékenység lesz. Nincs arany középút, hogy hányszor kell friss tartalommal jelentkezned egy nap/héten/hónapban, de az önmagad számára felállított rendszerességet jó megtartanod.

Ahhoz, hogy soha ne fogyj ki a témából, mindig újabb ötleteket kell találnod, ami arra sarkall, hogy új dolgokat próbálj ki és új technikákat sajátíts el.

Ez egy olyan erős motivációs lökés, ami még a lustálkodóknak és a bátortalanoknak is segít nyitni az új ötletek, új területek felé. Ha magadra veszed a rendszeres blogírás keresztjét, lényegében te magad lököd ki magad a lakásod ajtaján, hogy minél messzebbre juthass a komfortzónádtól. 🙂

komfort-zóna

#10 Fejlesztheted a technikai tudásodat

A blogolás az online világban történik, amihez szükséged lesz legalább minimális technikai jártasság megszerzésére.

Ne aggódj, nem kell megtanulnod programozni, és semmilyen különlegesebb előképzettséggel sem kell rendelkezned.

Idővel viszont többet és többet szeretnél majd tudni, új ötleteid lesznek, a kezdetinél jobbat akarsz létrehozni, így fokozatosan rád fog ragadni a számodra szükséges technikai tudás is. És nem azért, mert valaki bevési neked az egyest, ha nem tanulod meg, hanem azért, mert te magad szeretnéd megtudni, hogyan lehet ezt vagy azt saját kézzel megcsinálni.

Mivel a világ abba az irányba tart, hogy a technikai tudás egyre jobban felértékelődik, az ilyen ismereteidnek később számtalan helyen hasznát veheted. Bátran állítom, hogy az így megszerzett tudás aranyat ér.

#11 Fejlesztheted a nyelvtudásodat

Amikor elkezdtem blogolni, eléggé közepes volt az angoltudásom. A külföldi piac azonban sokkal nagyobb, mint a magyar, így ha egy új ötletem támad, amit bővebben is ki akarok fejteni, akkor muszáj angol forrásból is tájékozódnom.

Ennek a cikknek a megírásához például 15-20 angol nyelvű cikket olvastam el. Régen sokkal lassabb, nehezebb és kínzóbb volt ezekből az anyagokból tanulnom, de ma már olyan, mintha magyar nyelvű szöveget olvasnék.

Neked is fejlődni fognak az idegennyelvi „skilljeid”, mert rá fogsz jönni, hogy ha igazán utána akarsz járni valaminek, akkor nem úszhatod meg, muszáj lesz angol nyelvű szöveget vagy videót is „fogyasztanod”.

#12 Kihozhatod magadból a marketingest

A cikkeid megírása csak az első lépést jelentik az ismertség felé vezető úton. Valahogy el kell juttatnod őket a potenciális közönségedhez.

Az online marketing egy hatalmas téma, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni, ha blogolni szeretnél.

A különböző közösségi média platformok mélyebb megismerése, az e-mail marketing, a keresőoptimalizálás és társainak ismerete egy idő után létszükséglet lesz. Ha pedig pénzt is szeretnél keresni a blogoddal, akkor még inkább bele kell menned az online marketingbe.

Az írás mellett nekem igazából ez a szenvedélyem. Szerintem nagyon izgalmas terep, mindig lehet valami újat tanulni, sosem lesz olyan, hogy már mindent megtudtál, amit csak lehet.

A marketinges asztala

#13 Frissen tarthatod a szaktudásodat

A szakmád vagy a témád iránti szereteted egy dolog. Ha írni kezdesz róla, az olvasóid számára magától értetődik, hogy csak és kizárólag aktuális információkkal dolgozol. Mivel rakétagyorsasággal fejlődik minden iparág, nem lesz egyszerű állandóan a topon maradnod tájékozottság tekintetében.

Ha új bejegyzéseket írsz, akkor rá leszel kényszerítve a folyamatos olvasásra, az újdonságok utáni kutatásra. Ahogy te sem szeretnél a kedvenc forrásaidtól elavult, pontatlan infókat kapni, úgy te sem engedheted meg magadnak, hogy ilyet tegyél közzé. A naprakészség tehát alap kell, hogy legyen.

#14 Növelheted az önbizalmadat

Régen elképesztően introvertált voltam. Az írással megtaláltam azt a kifejezési formát, amiben otthonosabban érzem magam. Megtanultam kifejezni a gondolataimat, ami által sokkal tisztább képet kaptam a saját erősségeimről és gyengeségeimről.

Az írással jobban megismertem önmagam, sokkal magabiztosabb lettem, ami egy kincs a számomra. Ennek köszönhető, hogy most már nem félek megmutatni magam, és ez volt az első lépés ahhoz is, hogy a videós kurzusok elkészítését is vállaljam.

Szerencsére nem csak rosszindulatú és piszkálódó megjegyzéseket fogsz kapni. Pozitív hozzászólásokból sem lesz hiány, és ezek is elképesztő sokat segítenek. Mikor több napon keresztül dolgozok egy bejegyzésen, és a megjelenés után sokfelől megerősítést kapok, hogy tényleg jó munkát végeztem, az valami óriási erőt ad a folytatáshoz.

#15 Kreatívabbá válhatsz

Régen egyáltalán nem tartottam magam kreatívnak. Most se hiszem, hogy én lennék a legkreatívabb ember a világon, de tudom, hogy sokat fejlődtem.

Ahhoz, hogy jó cikkeket írj, muszáj lesz új megközelítésből nézned az eléd kerülő témákat, és képesnek kell lenned azokat új köntösbe bújtatnod. Nem titok, hogy nagyon sokan blogolnak, ezért mindenképpen ki kell valahogy tűnnöd közülük.

Ez kényszeríteni fog arra, hogy a gondolataid ne maradjanak földhöz ragadtak. Összekapcsolsz olyan dolgokat, amelyekre más nem gondolt. Új módszereket és megközelítéseket fogsz kigondolni és alkalmazni, ez pedig hihetetlenül pozitív hatással lesz a kreativitásodra. Nem csak az írásban, hanem az életed többi területén is.

kreatívabbá válhatsz

#16 Népszerűbbé teheted vele a hobbidat

Nem kell minden blognak gasztroblognak vagy fitneszblognak lennie. (Nem baj, ha te ilyet szeretnél, de tudnod kell, hogy a felkapott területeken nagyobb lesz a verseny.) Ha van egy kevésbé ismert hobbid, amit szívesen bemutatnál és népszerűsítenél a nagyközönségnek, akkor egy blog nagyon jó ajánlólevél tud lenni a számára.

Lehet, hogy sok a félreértés, régimódi elképzelés a hobbiddal kapcsolatban. Szuper dolog, ha te be tudod mutatni a dolog izgalmasabb oldalát is, aminek a hatására mások is szívesen belevágnak majd ebbe a tevékenységbe.

#17 Segíthetsz másokon

A legjobb blogok nem csak önmagukért léteznek, hanem valamilyen probléma kezelésében, megoldásában nyújtanak segítséget az olvasóiknak. Ha egy olvasódnak segítesz megoldani a problémáját, akkor jobbá teszed az életét.

A problémamegoldást viszont nem kell mindig drasztikus szerencsétlenségekből kiindulva elképzelned.

Akkor is tudsz segíteni másoknak, ha nem klasszikus problémamegoldó bejegyzéseket írsz. A szavaiddal tudod inspirálni, motiválni, szórakoztatni is őket, és ezek szintén nagyon fontosak. Ha jobban a dolgok mélyére nézel, valójában ezzel is valamilyen hiányproblémára adsz választ (ötlettelenség, unalom, magány, kedvetlenség stb).

A lényeg az, hogy a soraid segítségével jó szándékkal tegyél hozzá valamit az olvasóid életéhez, akik egy hatalmas kincset, az idejüket adják neked ezért cserébe. Ez az igazi értékadás, ami téged bloggerként motiválni fog abban, hogy sohase add fel, és következő alkalommal megpróbálj megint egy kicsivel többet, jobbat letenni az asztalra.

#18 Felépíthetsz egy közösséget

Azáltal, hogy rendszeresen érdekes és hasznos dolgokról írsz, egyre csak nőni fog a követőbázisod. Jó ötlet igazi közösséget formálni az olvasóidból. Egy közös vonás biztosan lesz bennük: szeretnek téged. (A trollokról most ne beszéljünk.)

Egy közösség felépítése mindig egy közös tulajdonságból, érdeklődési körből indul ki, ami ebben az esetben akár a te blogod is lehet. A közösséget összetartó erő pedig nem más lesz, mint a kitartásod és a személyiséged.

közösség

#19 Hasonló gondolkodású emberekre lelhetsz

Nem csak az olvasóidnak jó, hogy a blogodon keresztül egymással kapcsolatba léphetnek, hanem neked is, hogy megismerheted őket. Ha kedvelnek téged, akkor valószínű, hogy sok kérdésben hasonlóan is gondolkodnak, mint te.

Nagyon jó érzés olyan emberekkel beszélgetni, akik osztják a véleményedet. Lehet, hogy a saját környezetedben Robinson Crueso-nak érzed magad, annyira nem találsz lelkes fülekre érdeklődésed tárgyával kapcsolatban. Az internet elérhetővé teszi számodra az egész világot, és neked sem kell tovább számkivetettnek érezned magad csak azért, mert nem a „mainstream” érdekel.

#20 Barátokat szerezhetsz

Az új kapcsolatokból, ismeretségekből akár barátságok is kialakulhatnak. A beszélgetésekkor a közös téma megtalálásával általában nem lesz probléma. 🙂

Nekem is van olyan olvasóm, aki szerette a cikkeimet, írt nekem egy üzenetet, elkezdtünk dumálni és aztán tök jó barátokká váltunk.

#21 Kapcsolati tőkét kovácsolhatsz

Nem csak barátokat, hanem üzleti kapcsolatokat is tudsz szerezni a blogod segítségével. A kapcsolati tőkédnek pedig hatalmas értéke van.

Minél több helyre jársz okosodni, networkingelni, annál több olyan „gurut” ismerhetsz meg, akire ezért vagy azért különösen felnézel. A jó hír az, hogy ők is árgus szemekkel figyelik, milyen jó dolgok mennek éppen a neten, így lehet, hogy az egyik cikkedbe belebotlanak, és ők is elkezdenek utánad érdeklődni.

Én is nagyon sok kiemelkedő online marketingessel és más területen dolgozó sikeres szakemberrel kerültem kapcsolatba amiatt, hogy olvasták a blogomat, így korábbról már ismerték a munkásságom. A blogom nélkül ezek a szálak nem alakultak volna ki csak úgy.

#22 Szakértővé és hiteles személlyé válhatsz

Lehet, hogy már a blogolás előtt is a témád szakértőjének számítottál, de ha nem, akkor a blogolásnak köszönhetően az tud válni belőled. Mivel elmélyedsz minden kis részletében a témádnak, így nagyon sok mindent fogsz pluszban megtanulni, amit ráadásul mások hasznára kommunikálsz.

Ebből következik, hogy a státuszod megemelkedik, és hivatalos szakértő válhat belőled. Nem kell semmiféle plecsni vagy végzettség, a közönséged szeretni és hallgatni fog rád, ha kellő segítséget nyújtasz nekik, és sikeresen megoldod a problémáikat.

#23 Írhatsz más (online) magazinokba

Azon túl, hogy a közönséged szeret téged, a témában való jártasságodat előbb-utóbb más médiumok is elismerik, így ha tényleg jó vagy abban, amit csinálsz, lehetőséget fogsz kapni, hogy vendégszerzőként publikálj más online és nem online magazinokba és kiadványokba.

Én már az elején gondoltam rá, hogy milyen jó lenne később más blogokra, újságokba is írni. Ha van lehetőséged új, a sajátodétól eltérő csatornákat is igénybe venni, több emberhez el fogsz jutni, és egy másik közönség látóterébe is be tudsz kerülni.

A nyomtatott újság egy olyan konkrét tárgy, amit jó érzés lesz elrakni nyugdíjas koromra, hogy megmutathassam majd az unokáknak: nézzétek csak, a papának ez volt az első cikke, ami újságban megjelent… (Lehet, hogy az ő idejükben már egyáltalán nem is lesznek kézzel fogható újságok.)

Szerencsére már több ismertebb blogba és online magazinba is írhattam, és egyévnyi blogolás után felkértek, hogy egy tartalommarketinges újságba is írjak egy cikket. Biztos vagyok benne, hogy ha ügyes vagy, téged is meg fognak találni. 🙂

#24 Előadó válhat belőled

Tudtam, hogy ha magam mögött akarom hagyni azokat az introvertáltságomból eredő szokásaimat, amelyek akadályoznak a kibontakozásban, akkor muszáj lesz kilépnem a komfortzónámból. Azt vettem a fejembe, hogy kipróbálom, milyen előadni élőben, közönség előtt is.

Nem muszáj mindenkinek erre törekedni, de engem vonzott ez a világ is. Előadás közben egyből lehet látni a reakciókat, egyből tud kérdezni a hallgatóság, és akár még pénzt is tudsz vele keresni. Utána pedig beszélgethetsz a közönség tagjaival, és új ismeretségekre tehetsz szert.

Ha a témád szakértőjévé válsz, akkor nem elképzelhetetlen, hogy fel fognak kérni előadásra. Engem másfél év után kértek fel, hogy meséljek az eddigi tapasztalataimról, mint online vállalkozó.

előadó

#25 Erősítheted az énmárkádat

Az énmárkádat a legegyszerűbb úgy elképzelned, mint a személyiséged azon összetevőit, amit a veled kapcsolatba kerülő emberek észrevesznek és meg is jegyeznek. Ez a „personal brand” száz meg száz apróságból tevődik össze, és nem csak azokból a „klasszikus” elemekből, amikről a munkavállalás kapcsán már bizonyára hallottál.

Elsőre ijesztő belegondolni, hogy mennyire összetett kép él rólad az emberekben. Az énmárka nem olyan, mint egy önéletrajz, hogy egyszer megírod jól-rosszul, aztán annyi. Ezt egész életedben ápolnod kell, mert a rossz hír az, hogy ha nem foglalkozol vele, akkor is ez alapján beszélnek majd rólad az emberek.

De van azért jó hír is: befolyásolhatod, hogy mit gondoljanak rólad. Például azzal, ha blogot vezetsz, amiből kitűnik, milyen elveket vallasz, és hogy osztod meg ezeket a nagyvilággal.

Sokan ferde tükröt tartanak maguk elé, és egy tökéletes ember képét igyekeznek mutatni. Ezt én nem annyira szeretem, sokkal hitelesebb, ha az igazi, őszinte énedet mutatod meg a világnak. Ez hosszútávon sokkal nagyobb nyomot fog hagyni az emberekben.

#26 Dokumentálhatod vele az életedet

A blogod olyan, mint egy nyilvános napló. Nagyon sajnálom, hogy nem írok naplót már kiskorom óta. Érdekes lenne visszaolvasni a korábbi gondolataimat, és látni a folyamatos változásom, fejlődésem. A blogírással valójában világgá fogod kürtölni a naplódat, de ez nem változtat azon, hogy ugyanúgy élmény lesz visszaolvasnod évek múlva.

Marketinges körökben gyakori mondás, hogy hiába várod, hogy a sztoridat valaki más elmesélje helyetted. Ezt neked kell megtenned, ami persze nem könnyű feladat, viszont sokkal hitelesebb lesz így a végeredmény.

dokumentáld az életed

#27 Gazdagíthatja az önéletrajzodat

Ha nem a blogolásból szeretnél megélni, attól még be tudod írni az önéletrajzodba, hogy ilyet is csinálsz. Persze, csak ha vállalhatónak érzed, amit a blogodon fognak találni. 🙂 De miért ne lenne az? Egyébként is jobb, ha tudod, hogy a jelöltek „digitális lábnyomának” feltérképezése ma már alap HR-es feladat. Még az álnéven írt blogodat is megtalálhatják.

Egy ügyes HR-es viszont az is tudja, hogy ezáltal felépítettél egy kisebb közösséget, értesz egy blogmotorhoz, legalább alapszinten az online marketinghez és a közösségi médiához is, valamint tudsz egy kicsit dizájnolni és fegyelmezettebb vagy, mint az átlag.

Ezek a „skillek” egyre fontosabbak lesznek a jövőben, így nem rossz dolog a piac előtt járni.

#28 Kiemelkedővé tehet

Ma már szinte mindenki online éli az élete egy részét. Facebook, Instagram, Snapchat, Youtube, blogok – és még sorolhatnám. A közösségépítés és önmagad színpadra állítása könnyebb, mint valaha.

Nagyon kevesen vannak viszont azok, akik kitűnnek a „tartalomgyárosok” tömegéből, és képesek igazán érdekes tartalmakat készíteni. Legyél te a kivétel! Ne csak a közösségi médiába szórd szerteszét a posztjaidat, hanem készíts egy saját blogot is, ami életművé formálja a bejegyzésgyűjteményed.

#29 Pénzt kereshetsz vele

Már a kezdésnél is tervezhetsz úgy, hogy te bizony pénzt is szeretnél keresni a blogoddal. Egyáltalán nem baj az sem, ha nincs így, a blogolás ugyanis hobbinak is nagyon jó időtöltés. (A „mellékprojektek” a fő munkatevékenységedre is jó hatással vannak.)

Sokan kezdenek hobbiként, pusztán a kikapcsolódásért blogolni, aztán idővel átalakul egy mellék vagy akár fő pénzkereseti forrássá a blogjuk. A lehetőség mindenesetre adott.

Bloggerként különféle lehetőségeid vannak a pénzkeresésre. Ilyen például, ha:

 • saját fizikai termékeket adsz el,
 • saját digitális terméket adsz el,
 • valamilyen szolgáltatást nyújtasz, általában mint a témád szakértője, kivitelezője vagy oktatója,
 • reklámozod mások termékeit, jutalékért vagy szponzorációs díjért cserébe,
 • hirdetéseket futtatsz.

A blogokból igenis lehet pénzt keresni (akár passzív jövedelmet is), de ezt általában össze kell kötnöd valamilyen más tevékenységgel azok közül, amiket az előbb felsoroltam. Természetesen kitartás, kreativitás és ügyesség kell hozzá. De mi lehet annál jobb, mint a saját hobbidból megélni? 🙂

#30 Felemelheti az offline vállalkozásodat

Tegyük fel, hogy fodrász vagy egy kis városban. Van egy csomó tapasztalatod arról, hogy mi kell az embereknek, mert vannak vendégeid, akikkel sokat beszélgetsz. Ismered a problémáikat, és mivel okos vagy, blogbejegyzések formájában kínálsz nekik megoldást ezekre.

A bejegyzésedet megoszthatod a követőiddel, de akár hirdetheted is őket a Facebookon, célzottan a te városod lakóinak. Egyre több hasznos, érdekes cikket írsz, ami miatt megismernek a környékbeliek. Sokan vannak, akik nem elégedettek a fodrászukkal, és szerinted ki fog eszükbe jutni, amikor újat keresnek?

Elég valószínű, hogy te, mivel olvastak tőled, ezért tudják, hogy ismered a problémáikat, és mivel az Instagramra raktál ki előtte-utána képeket a vendégeid frizurájáról, azt is tudják, milyen ügyes vagy a hajvágásban.  Lehet, hogy éppen a fotóalanyaid ajánlására találnak majd rád.

Ezt a történetet szinte bármilyen offline vállalkozásba bele lehet szőni. A legjobb az egészben, hogy bármilyen kézenfekvő is, még mindig igen kevesen csinálják, így úttörő lehetsz a te területeden. Hidd el, hogy nagyot fog dobni a vállalkozásodon, ha megtámogatod a saját blogoddal.

offline vállalkozás fodrász

#31 Egy új vállalkozásod alapja lehet

Lehet, hogy ismered a LifeTILTet, ami egy táplálékkiegészítős és kaját házhoz szállítós vállalkozás. A tulajdonosa, Balogh Tamás az elején blogolni kezdett, a blogjában pedig a saját edzéseit, fejlődését mutatta be, valamint elkezdett személyi edzéseket tartani. A cikkeit azóta is egy meglehetősen különleges, megosztó stílusban írja, amit csak szeretni vagy utálni lehet.

Amiben viszont mindenki egyetért, az az, hogy a srác nagyon ügyes: megtalálta, mi kell a piacának, és hihetetlen gyorsan meg is valósította ezeket. Mára egy 300+ millió Ft-os éves árbevételű vállalkozássá nőtte ki magát a cége.

És mindez csak egy egyszerű bloggal kezdődött. Nagyon sok hasonló sikertörténetről lehet hallani, a LifeTILT példája csak egy ezek közül. Az elején sokszor nem is gondoltak rá a bloggerek, hogy mi sülhet ki az írásból, de élelmesek voltak, így hamarosan egy sikeres vállalkozást építettek fel a blogjukra.

#32 „Irányíthatóvá” teheted a rajongói táborodat

Egyre többen szeretnének influencerek (véleményvezérek), youtuberek (vloggerek), a szó pozitív értelmében vett közösségi média “celebek” lenni. Könnyen lehet, hogy máshol már sikerült felépítened egy kisebb (vagy nagyobb) követői tábort, de nem tudod, hogy kellene monetizálni, pénzre váltani a népszerűségedet.

Az Instagrammal, Youtube-bal, Snapchattel, Facebookkal és társaikkal az a baj, hogy erősen korlátozzák a tevékenységedet. Mindig az ő szabályaik szerint kell játszanod, míg a saját blogodon vagy weboldaladon te leszel a főnök.

Ha van egy saját blogod, a közösségi média platformokon kiépített követői táborodat könnyedén át tudod csatornázni ennek a felületére. Itt pedig – az online marketing teljes eszköztárát hadba vonultatva – azt és úgy kommunikálhatsz feléjük, amit és ahogyan csak szeretnél.

#33 Teljesen szabaddá válhatsz

Ha van egy laptopod, akkor bármelyik pontján legyél is a világnak, kényelmesen fogsz tudni írni a blogodra.

A határokat teljesen le tudod dönteni, mivel csak rajtad áll, hogy honnan szeretnéd működtetni a blogodat. Írhatsz otthon a jól megszokott kis íróasztalod mellett, vagy egy párizsi kávézó teraszán, de akár a thaiföldi tengerparton is.

Ahhoz, hogy ezt elérd, természetesen pénzt is kell keresned a blogoddal, de a lehetőség, hogy ezt elérhesd, számodra is adott. Ne gondold túl a dolgot. Csak kezdd el, aztán csináld, és meglátod, milyen messzire jutsz vele. Nem baj, ha a blogolással végül mégsem jutsz el a világ körüli utazásig. Az viszont igen, ha az esélyétől is megfosztod magad azáltal, hogy sohasem vágsz bele. 😉

Látod, mennyi pozitív hatással lehet az életedre a blogolás? Bízom benne, hogy igen, és idáig eljutva most már csak azon töröd a fejed, hogyan kezdj neki mielőbb a dolognak.

Ne aggódj, nem hagylak sokáig őrlődni! Hamarosan egy új cikkel jelentkezek a blogolással kapcsolatban. A kérdéseidet persze nem muszáj addig magadban tartanod. Nyugodtan tedd fel őket itt egy hozzászólásban, amiben azt is megírod, Te személy szerint miért kacérkodsz a blogolás gondolatával. Kíváncsi vagyok a történetedre! 🙂

Forrás: How to Start a Blog OnlineLifewireFizzleBecoming Minimalist

9 válasz

 1. Teljesen egyetértek. Január óta írom a blogom és szinte mindegyik hatást tapasztalom, kivéve a javuló helyesírást, mert az eleve jó volt 🙂

  Még egy pontot hozzáteszek: jó szórakozás! Már megszerettem az írást és élvezem is!

 2. Szuper lista, én is egészen hasonló okokból kezdtem bele bő egy évvel ezelőtt. Rengeted ajtót nyitott meg, főleg azzal kapcsolatban, mi mindent akarok még tanulni. 🙂

 3. Én kb. 1 hónapja kezdtem el személyes blogot írni. Egyelőre még nagyon kevés hatást érzek, de nem adom fel. 🙂
  Esetleg elküldhetem a blogom linkjét privátban? 🙂

 4. Szia. Én azon gondolkodtam, hogy én a sportról szeretnék írni.
  Van esetleg valamilyen ötleted, hogy hogy fogjak ehhez a témához?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Weboldal előkészítő kihívás elindult!

nap
óra
perc
mp