Passzív jövedelem források – Online (példákkal)

Pénzt keresni miközben alszol, miközben Thaiföldön a tengerparton koktélt szürcsölve sütteted a hasad? Ezek szoktak a leggyakoribb képek lenni az emberek fejében mikor a passzív jövedelemről beszélünk. A 4 órás munkahét, a Gyorsítósáv a milliókhoz, a Gazdag papa, szegény papa és a hasonló közkedvelt könyvek megmutatták, milyen csábító is a passzív jövedelem gondolata.

Ez tényleg valósággá tud válni?

Az biztos, hogy nekem és még sok hozzám hasonló, teljesen átlagos embernek sikerült.

Viszont rengeteg tévhit, félreértés és átverés van ezzel kapcsolatban, mivel ugye egy nagyon vonzó témáról beszélünk.

Bemutatok a passzív jövedelem ötleteket és a tényleges működésüket. Nem megyünk bele MLM-be és hasonló szörnyűségekbe. Gyakori hiedelmeket oszlatok el, de mutatok ténylegesen, bizonyítottan működő ötleteket is, amivel akár Te is elkezdhetsz passzív jövedelmet keresni.

Mi a passzív jövedelem?

A passzív jövedelem egy olyan bevétel, amit alvás, sportolás, olvasás, evés vagy olyan cselekedet közben keresel, ami nem a munkád. Épp nem dolgozol, mégis pénzt keresel. Ebben az esetben NEM az idődet cseréled pénzre.

Kitalálhattad, vannak aktív pénzkereseti módszerek is…

Az átlagos munkákból lévő kereseted, általában órabérben vagy valamilyen időre meghatározott bérben szokad kapni. 2.000 Ft-t keresel óránként vagy 200.000 Ft-ot havonta. Ezek tekinthetőek aktív jövedelemnek. Ilyenkor az idődnek van egy ára.

Aktív jövedelem grafikusan

Igen, ilyenkor is kell dolgozni, a passzív jövedelem se ingyen pénz. Ebben az esetben előre fektetsz be időt vagy pénzt, hogy később hátradőlhess és learathasd a babérokat. 

2 forrásod, lehetőséged van passzív jövedelem szerzésére:

 1. Pénzt fektetsz be előre
 2. Időt és munkát fektetsz be előre

Minden esetben kell befektetned mind a két forrásodból, de eldöntheted, hogy milyen arányban is teszed ezt meg.

Ha jól csinálod, akkor a befektetéseidből származó bevételeid, arányaiban sokkal jobban meg fognak térülni, mint az aktív jövedelem esetében.

Passzív jövedelem grafikusan
Passzív jövedelem grafikusan

A grafikonon látod, hogy egy darabig csak időt fektetsz bele. Ekkor végzed a munka kemény részét, de pénzbeli eredménye, még nem nagyon lesz a munkádnak. Nem olyan, mint a fizetés, hogy egyből elkezdesz pénzt is keresni. Sőt, ilyenkor valószínűleg negatívba is mehet a grafikon.

De jön az első szaggatott vonalas rész, ahol elkezdesz már pénzt is keresni. A második szaggatott vonalnál pedig már szinte leállhatsz a munkával és csak a pénzt kell bezsebelned.

Itt álljunk meg egy szóra, mert ez túl szépnek hangzik, hogy igaz legyen.

Létezik 100%-os passzív jövedelem?

Sajnos nem létezik teljesen passzív jövedelem, de nagyon meg lehet közelíteni.

Van néhány hiedelem, elképzelés, amit muszáj helyre tenni.

A passzív jövedelem nagyon sok lusta embert vonz. Úgy gondolják, hogy milyen jó lenne utazgatni, egész nap henyélni, bulizni, miközben passzívan dől a lé. Legalábbis az elején ez van sok ember fejében, mint ahogy az enyémben is volt.

De közülük is sokan, mint ahogy én és egy sokkal jobb, előrehaladóbb, értékesebb gondolkodásmódot vesznek fel.

Pat Flynn, akié az egyik legjobb passzív jövedelemmel foglalkozó weboldal, a következőket tisztáz le a legelején mindenkivel:

 1. Passzív jövedelmet szerezni NEM könnyű és sok munkába kerül – Az életben semmi nem jön könnyen. Nem különbözik ettől az online pénzkeresés sem. Nagyon sok online marketinges próbál rávenni az ellenkezőjére. Miért? Hogy megvedd a tanfolyamát, megvedd a könyvét, pénzt adj neki. Az online vállalkozás nehéz, de ma már olyan eszközök vannak az interneten, amik ezt meg tudják könnyíteni.
 2. A passzív jövedelem generálása NEM egyik napról a másikra jön – Nem hiszek a gyors meggazdagodásban. Az első online vállalkozásom 1 év kemény munkába került, hogy elég jövedelmet biztosítson ahhoz, hogy támogatni tudjam a családom. Egyáltalán nem volt könnyű beindítani az üzletet. Relatívan nézve viszont „gyors” volt, mert eldöntöttem, hogy NEM szeretnék többet a 9-5-ig lévő modellben dolgozni és a saját szerencsém kovácsa akarok lenni. Te is meg tudod csinálni!
 3. NEM lehetetlen passzív jövedelmet keresni – 2008-ban még csak álom volt a passzív jövedelem. Ekkor küldtek el a munkámból a rossz gazdasági helyzet miatt. Mivel nem volt más lehetőségem, magamra fogadtam, hogy valósággá tudom tenni az álmaim. És tudod mit? Az álom valóra vált és ez elképesztő! Otthon maradhatok a családommal és akkor dolgozhatok, amikor akarok. Én hozom meg a saját döntéseim. Ez az életforma lehetséges és azt akarom, hogy Te is megtapasztald.
Pat Flynn

Én is teljesen egyetértek vele. Tényleg nem könnyű, nem ingyen pénz, de ha végigmész a szükséges folyamatokon, akkor Neked is sikerülhet!

Szükséges előre belefektetni az időt, a munkát és valószínűleg egy kis pénzt is (tényleg kicsit).

Akkor ez miért is sokkal jobb, mint egy „átlagos” munka?

Motivációk a passzív jövedelem keresése mögött

Elsőnek is le kell tisztáznod magadban, hogy miért is akarod ezt csinálni. Az idő múlásával ez változni fog, de az elején Neked is lesz egy motivációd, valami ami miatt meg akarod változtatni az életed.

 • Unod a mostani munkád?
 • Plusz pénzt szeretnél keresni, hogy segíts a családodnak?
 • Többet szeretnél utazni?
 • Nem helyhez kötötten szeretnél élni?
 • Valóra akarod váltani az álmaid?
 • Igazi értéket akarsz teremteni?
 • Neked mi a motivációd? Írd meg kommentben!

Az összes motiváció mögött van egy olyan, ami viszont mindenkire igaz. Amit igazán keresel, az a szabadság, a választás lehetősége.

Szabadság

A Machu Picchuhoz vezető úton eléggé szabadnak éreztem magam én is

Lehet, hogy az elején a plusz pénz lesz a „miért”-ed, de emögött mindig van valami mélyebb kérdés.

Na de térjünk vissza arra, hogy milyen módszerrel is lehet ezt megszerezni.

A passzív jövedelem keresése legtöbbször egy saját mikrovállalkozás elindítását jelenti.

Vállalkozni félelmetesnek tűnhet, de kisebb a kockázata, mint gondolnád.

A legcsodásabb a saját vállalkozásban az, hogy teljesen más motivációk fognak hajtani. Egy alkalmazotti állásnál nem igazán szólhatsz bele a vállalkozás fejlődésébe és nem csak rajtad múlik, hogy mennyi pénzt keresel.

Ha a magad ura vagy sokkal inkább teremthetsz igazi értéket, amivel jobbá teheted a világot. Problémákat oldhatsz meg, amivel segíted az embertársaidat, és ha jól csinálod, akkor anyagilag is BŐVEN meg fog térülni.

Mivel az elején valószínűleg nem lesz sok pénzed befektetni, szinte mindent egyedül kell csinálnod. Ez fejleszteni fogja a problémamegoldó képességed, több felelősséget fogsz vállalni, de mivel a Te vállalkozásodról van szó, sokkal szívesebben fogod csinálni.

Nem úgy fogsz rátekinteni, hogy „ó már megint valami hülyeséget kell megcsinálnom a főnöknek”, hanem azért csinálod, hogy fejlődjél és több pénzt keress később.

Meg fogod szeretni az egészet és büszke leszel arra, hogy mit sikerült felépítened.

Hogyan válhat a jövedelem passzívvá?

Azt már tudjuk, hogy a passzív jövedelem azért jöhet létre, mert előre dolgozunk mi vagy a pénzünk.

De mi is az, amit előre megcsinálunk?

Azért leszünk képesek kevesebb vagy 0 munkával pénzt keresni, mert rendszereket építünk ki és automatizálunk, amik később helyettünk végzik el a munkát.

Ez manapság sokkal egyszerűbb, mivel az internetes világban rengeteg remek, de olcsó szoftver és eszköz van, ami ezt könnyebbé teszi számunkra.

Milyen eszközökre gondolok?

Itt van maga a WordPress, ami nagyon könnyűvé teszi a weboldal készítést. Ehhez vannak különböző oldal építők, mint az Elementor, ami a designt is segít megoldani. Ehhez könnyű hozzákapcsolni email marketing szoftvert, mint az Active Campaign vagy a Mailchimp. Létrehozhatsz online fizetést PayPal-lal, Barion-nal, Simple-lel, amikhez automatikusan hozzákapcsolhatod a Számlázz.hu-s fiókodat. A közösségi média fiókjaidhoz szép képeket készíthetsz a Canva-val, így könnyebben fel tudod építeni a követőbázisod.

Ráadásul nagyon sok segítséget, blogot találsz az interneten, amik még egyszerűbbé tudják tenni a munkát.

Ne érts félre. Kell érte dolgozni. Ki kell szűrnöd, hogy mi az, amire szükséged van, és mi az, ami működik. Fel kell állítani egy stratégiát, ki kell találnod, hogy is lesz az egészből pénz, de ha ezek megvannak, akkor a rendszereid miatt később sokkal kevesebb munkával kereshetsz sokkal több pénzt az online térben.

Ez lesz a passzív jövedelmed…

Hagyományos passzív jövedelem ötletek

Ha nem online vállalkozást akarsz, hanem több pénzed van és a tőkédből szereznél passzív jövedelmet, akkor erre is vannak lehetőségeid.

Az viszont fontos, hogy ehhez előbb tőkét kell szerezned, amire általában aktív munkával fogsz hozzájutni.

Ezek a lehetőségek a következők.

1. Ingatlanbefektetés

A mindenki által ismert módszer, ami nem véletlen ennyire elterjedt a tőkével rendelkezők körében.

Az módszer alapjai mindenki számára ismertek. Veszel egy ingatlant, amit bérbeadsz és így folyamatos havi bevételed származik belőle. Az airbnb pedig egy továbbfejlesztett változata ennek.

Ráadásul az ingatlan árak folyamatosan emelkednek, így magának az háznak vagy lakásnak is megy fel az értéke. Hacsak nincs nagy gazdasági válság vagy katasztrófa, akkor nehéz melléfogni.

Persze vannak hátrányai is, mert a bérlőkkel foglalkozni kell, fent kell tartani a lakás állapotát, költeni kell rá időt is és pénzt is.

Ezen felül egy lakás vagy ház megvásárlása nagy tőkét igényel, így egyből nem lehet belevágni.

2. Ingóságok bérbeadása

Nem csak ingatlant adhatsz bérbe, hanem más ingóságaidat is, mint:

Ezek jóval kisebb értékű ingóságok, amiket kevesebb pénzből is meg lehet vásárolni, így hamarabb pénzt lehet belőle keresni. Egy autónak viszont folyamatosan esik az értéke, ami miatt ha nem jön ki a matek, akkor minuszos is tud lenni az elgondolás.

3. Föld bérbeadás

Tudtad, hogy Magyarország meglepően jó helyzetben van föld vételi lehetőségek szempontjából?

Sok európai országban egyáltalán nem lehet földet vásárolni, itthon viszont rengeteg támogatás is segíti a földbirtokosokat.

Ha 1 hektárnál nagyobb földszeletet szeretnél, akkor aranykalászos gazdává kell válnod, de ezután több lehetőséged van direktben és árveréseken is földhöz jutni.

Abból a szempontból nehezebb bevételi forrás, hogy nehéz információhoz jutni abból a szempontból, hogy miként működik ez a világ.

4. Pénzügyi befektetés

A tőzsde mindenki által ismert, de mélyen csak elég kevesen értenek hozzá. Nagy tudásra kell szert tenni, hogy átlásd a működését, viszont különböző módszerekkel is lehet „tőzsdézni”:

 • Befektetési alapok
 • Kockázati tőkebefektetési
 • Növekedési részvények
 • Osztalékfizető részvények
 • Érték alapú befektetés
 • Vállalati kötvények
 • Állampapírok

Lehet rövid és hosszútávon is „játszani”, viszont itt nem Monopoly pénzt a játékszer.

Megfelelő ismeretek nélkül kérlek ne vágj bele. Több szuper magyar és angol nyelvű könyvet, Youtube csatornát találhatsz a témában, aminek előbb nézz utána, tájékozódj és csak azt követően vágj bele, ha tudod, hogy mit csinálsz.

5. Kriptovaluták

A tőzsdéhez hasonlóan a kripto is nagyon fokú hozzáértést igényel, ráadásul itt hirtelen sokkal nagyobbat lehet bukni, mint a tőzsdén.

Rettentően ingadozó a piac, számomra is nehezen megérthető, hogy mi is az érték a pénz mögött, viszont sokan esküsznek rá.

Azt ajánlom, hogy csak olyan összeggel szállj be, ami nem fáj, ha elveszíted az egészet. Ha viszont érdekel a téma és utánajársz, akkor nagy lehetőségek lehetnek benne.

6. Zeneszámok, filmek, saját fényképek, szabadalom után járó jogdíjak

Ha alkotó vagy, akkor a produktumodért jogdíjakat kaphatsz. Ehhez viszont igazán ügyesnek kell lenned és nagy tömegeket kell megmozgatnod.

Fel is találhatsz valamit, de ehhez pedig kvázi tudósnak kell lenned, így nem biztos, hogy rövid távon ez számodra a legjobb passzív jövedelem lehetőség.

7. Kölcsön

Érdekes, de ha neked vannak tartozásaid és azokat kifizeted, akkor a kamatok, amik téged terhelnek eltűnnek így végülis ezzel pénzt keresel.

De persze, amire a legtöbben gondolnak az, hogy te adsz másoknak kölcsönt. Ezt a módszert jogilag tisztán kell látni, ne válj uzsorássá, mert az illegális.

Nem javaslom, hogy hosszú távon ezt a lehetőséget válaszd, mint passzív jövedelem.

8. Szoftverek/applikációk készítése és eladása

A SaaS (software as a service) bizniszek, technológiai startupok nagyon csábítók, mivel óriási növekedési potenciál van bennük.

Az üzleti modellben általában nagy tömegekre való ráhatás jelenik meg, ami jól hangzik, de rengeteg munka, kiváló munkatársak és magas szaktudás kell ahoz, hogy egy ilyen vállalkozást fel tudjon építeni valaki.

Jelenleg én se tartom magamat erre készen, viszont tervben van az életem során, hogy elindítsak egy ilyen vállalkozást.

Remélem neked is sikerül.

9. Saját offline vállalkozás, amit az alkalmazottak működtetnek

Nem csak technológiai cégek vannak, hanem hagyományos, fizikai vállalkozások is üzlethelységgel, eladókkal, alkalmazottakkal.

Ez tök izgalmas tud lenni, viszont a növekedési potenciál sokkal lasabb, mivel fizikailag korlátozva van a fejlődés.

Egy fagyizó például nem tud kvázi a végtelenségig nőni, de persze lehet franchise hálózatot nyitni, tehát itt is megvannak a lehetőségek.

Általában nagyobb tőkébe kerül beindítani és üzemeltetni, mint egy online vállalkozást, habár ha szépen felépíted és ügyesen építesz csapatot, akkor egy idő után nélküled is tudják működtetni a vállalkozást.

Ezeket a klasszikus passzív jövedelem lehetőségeket hoztam a számodra, na de most térjünk vissza az online világra, ami hozzám sokkal közelebb áll a sok-sok előnye miatt.

Kinek lehet eladni, hogy passzívan jöjjön a jövedelem?

Ha nincs pénzed a hagyományos tőke alapú passzív jövedelemre, akkor valamilyen vállalkozást érdemes építeni, ahol valamilyen terméket vagy szolgáltatást szeretnél automatikus rendszerekkel értékesíteni.

Na de ki fog vásárolni tőled? (nyugi, az a rész, hogy mit lehet eladni is jön mindjárt)

Nagyon fontos, hogy nem adhatsz el mindenkinek.

Találnod kell egy témát, egy (vagy több) célcsoportot, ami köré felépíted az online vállalkozásod. Ez elengedhetetlen.

Lehet valamilyen érdeklődési köröd, hobbid, skilled, mesterséged, szakmád köré építeni, ami már meg van vagy akár olyan is, ami még nincs meg, de szívesen belemélyednél.

Ezt niche-nek is szoktuk hívni. Ez egy kis rést jelent, ami ebben az esetben egy nagyobb témának vagy piacnak is lehet egy kisebb része.

Például ha a jól ismert fitnesz témára gondolunk, akkor ezt több részre is lehet bontani:

 • Tömegnövelés fiatal férfiaknak
 • Fogyás nőknek
 • Általános jólét 40 éven felülieknek
 • Gyerekszülés utáni fogyás
 • Egészséges ételek
 • Funkcionális edzést kedvelők
 • Edzések számítógépes kockáknak – nem viccelek, ilyen is van!

És a listára még vagy 100 különböző tételt lehetne felírni.

Ha a magyar piacon szeretnél érvényesülni, akkor vigyáznod kell, hogy nehogy a kezdetben túlságosan lekorlátozd magad. Szóval ha weboldalban gondolkozol, akkor ne az legyen a címe, hogy HarmasIkrekUtaniFogyas.hu. Add meg a lehetőséget a weboldaladnak, hogy tudjon tágulni. Ez persze a külföldi piacon is igaz, de Magyarországon sokkal kisebbek a lehetőségek.

Szokott még 2 nagyon gyakori félelem lenni.

Az egyik, hogy félsz attól, hogy már vannak a piacodon.

Ennek inkább örülnöd kellene. Ez bizonyítja, hogy már keresnek vele pénzt, van fizetőképes közönség. Persze vigyázz, nehogy túl zsúfolt piacra lépj be. Ilyenkor az is nagy segítség, hogy meg tudod nézni, mi működik a versenytársaidnál. Vissza kell modellezned a rendszereiket. Meg kell nézned, hogy építik fel a stratégiájukat, weboldalukat, közösségi média aktivitásukat. Megint a rendszerben való gondolkozás!

A másik, hogy félsz, hogy túl pici piacra lépsz.

Kevin Kelly-nek van egy nagyon közkedvelt írása, a címe: 1000 True Fans. Összefoglalva arról szól, hogy ha találsz 1.000 igazi rajongót, aki évente fizetne neked 100 dollárt, akkor $100.000-t keresnél, ami ugye 30 millió Ft. Ha a magyar viszonyokat figyelembe vesszük, akkor beszélhetünk 10.000 Ft-ról és így is 10 millió Ft-ot keresnél évente. Vagy ha minden hónapban 1.000 Ft-ot keresnél 1.000 igazi rajongódtól, akkor évente keresnél 12 millió Ft-ot. Remélem érzed, hogy 1.000 embert annyira nem nehéz találni. És ha már megvan az 1.000 ember, a következő ezret még könnyebb lesz megszerezni, mert már fel vannak állítva bizonyos rendszereid.

Ehhez természetesen megfelelő értéket kell létrehoznod, de már látod, hogy nem szükséges nagy tömeget megmozgatnod ahhoz, hogy kényelmesen tudj élni. Ha pedig megfelelő rendszereket, automatizálásokat alakítasz ki, akkor ez a jövedelem lehet passzív is.

Ezért fontos, hogy megtaláld azt a niche-t, azt a témát, ahol fókuszálva tudsz segíteni az embereknek, meg tudod oldani a problémájukat.

Ez tényleg lehet szinte bármi. Fitnesz, könyvelés, kutyák, macskák, marketing, kézművesség, sütemények, paintball, lakberendezés, társasjátékok, stb. Szinte minden egyes dologból lehet valamilyen úton pénzt keresni.

Ki is hívlak egy játékra. A bejegyzés vége utáni hozzászólások részhez írd le, hogy mi az, amihez értesz, ami érdekel, amiből úgy gondolod, hogy jó niche lenne. Megpróbálok ötleteket adni hozzá, hogy mivel is lehetne ezt pénzzé tenni.

Passzív jövedelem források – Online

Ezt a bejegyzést nem olyannak terveztem, hogy több tucat olyan lehetőséget ajánljak, aminek az elkezdéséhez egy csomó pénz szükséges vagy szinte lehetetlen kivitelezni. Ha téged ezek érdekelnek, a Google tuti segít.

Olyan lehetőségeket mutatok be, amik bizonyítottan működnek. Nem humbug, „Holnaptól 1 millió Ft-ot fogsz keresni havonra örökre” csoda taktikák, hanem olyan módszerek, amelyeket több ezren sikeresen működtetnek. Itt nem zsenikről beszélünk, hanem teljesen átlagos emberekről. Nem kellenek hozzá programozói ismeretek vagy valamilyen különleges tudás, csak egy motivált, kitartó személy (Te) és egy téma, amivel elkezdesz dolgozni.

10. Szakértői weboldal

Angolul authority site-nak szokták ezt hívni, ami kicsi jobban leírja, hogy miről is van szó.

Ez azt jelenti, hogy Te leszel a szakértője a választott témádnak. Az elején nem kell kimondanod, hogy szakértő vagy, hanem csak tartalmat kell készítened a témád köré. Néhány esetben szükséged van erről papírra, mint például orvosos weboldalnál vagy villanyszerelőként, de a legtöbbször nem szükséges hivatalos szakértői papír arról, hogy neked ez a mesterséged.

Például én se vagyok hivatásos programozó, ezen a weboldalon mégis a WordPress-ről tanítok.

Kb így működik:

 1. Sok-sok kutatómunka a témádhoz és a különböző bejegyzésekhez – megéri-e egyáltalán csinálni?
 2. Ha kitaláltad miről fog szólni, készítesz egy egyszerű weboldalt/blogot WordPress-szel.
 3. Írsz egy csomó hasznos bejegyzést különböző problémákra a témádban (amikre keresnek az interneten).
 4. Közben egyre jobban belemélyedsz a keresőoptimalizálásba.
 5. Pénzt keresel általában a következő lehetőségek kombinációjával: ebook írása, tanfolyam készítése, affiliate marketing, reklámok, saját termékek eladása, szolgáltatás nyújtása (nem passzív).

Amire szükséged lesz, az jó sok tartalom. Lehet ez blogbejegyzés vagy akár videó is.

Ezeket a tartalmakat különböző problémákra, kulcsszavakra készíted el, amikre az emberek keresni szoktak a Google-ben vagy Youtube-on. Érdemes tehát kicsit belemélyedni a keresőoptimalizálásba is. Ha értékes, tényleg jó bejegyzéseket hozol létre (amire keresnek is), akkor idővel ki fog alakulni rólad egy szakértői, tekintélyi kép, így ha valamit ajánlasz, akkor hinni fognak neked.

Sokan próbálkoznak úgy ezzel a modellel, hogy csak a pénzre mennek. Ez sose működik jól. Tényleg minőségi tartalmat kell gyártanod és mindig a probléma megoldásának kell lennie a középpontban.

Ezt a szakértői státuszt több módon tudod monetizálni. Ezekről nemsoká szó lesz.

Szerintem elképesztő jó és tartós modellről beszélünk. Folyamatosan növeled a különböző bejegyzéseid számát, aminek hatására egyre több látogatója lesz a weboldaladnak, egyre többen ismernek meg. Több módszerrel lehet belőle pénzt keresni, így nem leszel beszorítva egy „muszáj” dologba. A bevételeid valószínűleg lassan kezdenek el növekedni, de folyamatosan, tartósan emelkednek majd.

Akár nagyon naggyá is tud válni, ez csak rajtaad múlik, hogy milyen ambícióid vannak, mit enged meg a téma, amit választottál. Nagyon sok egyszerű, személyes blog alakult már át sokkal nagyobb vállalkozássá.

Találnod kell egy megfelelő témát/niche-t, amiről szeretnéd a tartalmakat készíteni. Minden témából lehet több 100 különböző kis pici bejegyzést írni. Arra vigyázz, hogy a brandingeddel ne szorítsd le magad az elején túlságosan. Legyen egy kis tered bővülni.

A szakértői weboldal az alapja a stabilan növekvő passzív bevételeknek. Nem muszáj személy szerint képpel vállalnod, hogy Te lennél ez a szakértő, de ez általában segíteni szokott.

Honnan tanulhatsz róla?Authority Hacker – 2 srác csinálja angol nyelven. Érdekesség velük kapcsolatban, hogy Budapesten élnek. Nagyon sok, magas színvonalú, de könnyen megérthető bejegyzésük van a témával kapcsolatban. Fizetős kurzusuk is van, amire érdemes lehet jelentkezni, ha komolyan gondolod. Van egy podcastjuk is, ami az egyik kedvencem.

Ezen kívül különböző marketinges blogokból lehet a legtöbbet tanulni. Az online marketingnek nagyon sok része van. Nem kell mindennek a szakértőjének lenned, de el kell kezdened megérteni az összefüggéseket.

Példák: WPKurzus, LifeTiltThe WireCutter, Health Ambition

11. Ebook

Ha már úgyis sokat blogolsz, akkor a tudást, amit eddig megszereztél a különböző kutatások közben, érdemes lehet egy kerek egész könyvbe vagy e-book formába önteni.

Ne félj régebbi, már felhasznált cikkeidet is belerakni az e-book-ba. Így sokkal gyorsabban kész lehetsz az egésszel. A lényeg, hogy egy keretet adj a sok-sok tudásnak, amivel segíteni szeretnél a célcsoportodnak.

Egy saját e-book (vagy esetleg fizikai könyv) egy magasabb szakértői státuszt is jelent.

Ha kicsit előre gondolkodsz, akkor beépítheted az értékesítési tölcséredbe, ahol egy belépő termékként tökéletesen szolgál. Így könnyebben fogsz tudni eladni később egy drágább videós kurzust vagy bármilyen terméket.

Elég egyszer megírni az ebook-ot, felépíteni egy értékesítési folyamatot és automatikusan passzív jövedelmet keresni vele.

12. Online videós tanfolyam

A videós tanfolyamoknak nagyobb értéket társítunk, ezért jóval drágábban is el lehet adni, mint egy e-book-ot. Ez azért van, mert úgy érezzük, hogy több munka volt magát a videókat elkészíteni és sokkal gyorsabban és könnyebben is feldolgozható az agynak, mint egy hosszabb szöveg.

Nem muszáj az arcoddal is szerepelni, ha nem szeretnél, de azért érdemes megjegyezni, hogy ha szerepelsz a videóidban, akkor egy plusz bizalmat adsz a tanulni vágyóknak.

2 főbb módszerrel lehet a tanfolyamot technikailag létrehozni.

 • Tanfolyam gyűjtő oldalra töltöd fel a videókat, mint például a Udemy, Lynda vagy Magyarországon a Webuni
 • Ennek az előnye, hogy csak a videókat kell megcsinálnod és feltölteni a kész rendszerbe. Nem kell weboldalt készítened, összerakni a fizetési rendszert. Ha kevés időd van, csak egy tanfolyamot szeretnél csinálni, akkor lehet, hogy számodra ez a jobb megoldás.
 • A hátránya, hogy nem tiéd a platform, ki vagy szolgáltatva például a Udemy-nek. Nem a tiéd lesz az összes bevétel, hanem jutalékot kell fizetned. A marketingedet se tudod úgy felépíteni, mint egy saját weboldalon.
 • Saját weboldalt készítesz
 • Az előnye, hogy minden a te kezedben van, szinte minden bevétel a tiéd. Nem muszáj csak videós tanfolyamot csinálnod, hanem külön bejegyzéseket írhatsz, e-book-ot is eladhatsz. Felépítheted a saját marketingedet, a kontroll a te kezedben van. Szerintem ez izgalmasabb és sokkal szabadabb megoldás.
 • A hátránya, hogy technikailag utána kell járnod kicsit a dolgoknak. Saját weboldalt kell készítened, fizetési rendszert, számlázási rendszert kell kialakítanod, valamint a marketing igaz, hogy a te kezedben van, de ezt neked kell felépíteni.

Figyelembe kell venned a saját lehetőségeidet, céljaidat és ezek alapján dönteni, hogy mit szeretnél.

Tanfolyam esetén a vásárlód azért fizet, hogy előre kitapasztalod a buktatókat, megtalálod a legjobb megoldásokat. Én is azért tudom jól tanítani a WordPress-t, mert minden lehetőséget, megoldást kipróbálok, így a tanulóknak már ezekkel nem kell szenvedniük. Megkapják a legjobb eszközöket, megoldásokat. Ha már van egy ilyen tudás a fejedben, vagy hajlandó vagy tovább kutatni a témát, hogy megoldj egy problémát, akkor nagyon jó bevételi forrás lehet.

Ugye elég csak 1× megcsinálni a videókat, kialakítani a rendszert, elkészíteni egy automatikus marketingstratégiát és ha ezt megcsináltad, akkor folyamatos passzív bevételre tehetsz szert. Természetesen lehetséges, hogy fejleszteni kell a tanfolyamod, újabb leckéket csinálni, frissíteni az eddigieket, kampányokat létrehozni, optimalizálni a marketing rendszered, de ha jól csinálod, akkor nagyon bőségesen meg fog térülni.

13. Affiliate marketing

Ez más cég termékének ajánlását jelenti, jutalékért cserébe. Ezek lehetnek tanfolyamok, ebook-ok, fizikai termékek, szoftverek, bármi.

Magyarországon annyira nem terjedt még el az affiliate marketing. Szerintem főleg azért, mert a bankkártyás fizetés annyira nincs elterjedve, így bonyolultabb nyomon követni a tranzakciókat.

Külföldön ez fantasztikusan működik. Óriási pénzek vannak benne. Az Amazonnak a legfejlettebb a rendszere. Viszonylag jól adják a jutalékot is. Ezért is lett belőlük az egyik legnagyobb cég a világon.

Óriási előnye az affiliate marketingnek, hogy nagyon könnyű vele elindulni. Elég egy speciális linket kiraknod a weboldaladra, az egyik cikkedbe. Például én ajánlok egy WordPress sablont és kiteszem a speciális linkemet. Ha Te rákattintasz és megveszed a sablont, akkor abból én jutalékot kapok.

Mivel ilyen könnyű elkezdeni, nagyon sokan belevágnak, de csak kevesen lesznek benne igazán sikeresek. Itt is az a motiváció szokott a baj lenni, hogy csak a pénzre mennek és össze-vissza ajánlanak az emberek termékeket, még akkor is ha az egy silány termék vagy szolgáltatás.

Mi például csak olyan terméket ajánlunk, amit használunk és nagyon meg vagyunk vele elégedve. Csak így lehetek biztos abban, hogy Neked is hasznodra fog válni.

Biztos láttál már összehasonlító vagy bemutató bejegyzéseket. Például a legjobb vezeték nélküli egerek. Lehet Te is beírtad már a Google-be, hogy „best wireless mouse”. Na itt ami legelsőnek feljön az egy nagyon sok pénzt kereső bejegyzés az elkészítőjének a számára. Ha a cikkben rákattintasz egy linkre és megveszed, akkor abból jutalékot kapnak. Ráadásul az Amazonnál nem is muszáj pont azt a terméket megvenni, ahonnan az Amazonra kerültél, hanem minden megvásárolt termékért adnak jutalékot, amit a következő 24 órában vásárol az illető.

Ezért is nehezebb Magyarországon, mert Amazonról annyira nem vásárolunk.

Mindenképp érdemes számításba venni ezt a lehetőséget is, de vigyázz, hogy csak kipróbált, minőségi termékeket ajánlj!

A legnagyobb hátránya az affiliate marketingnek, hogy nem a tiéd a kontroll. Az eladó bármikor lecsökkentheti a jutalékod 50%-ról 25%-ra vagy akár be is fejezheti a termék eladásait. Ezeket is vedd figyelembe és próbálj olyan jövedelemforrást is kialakítani, ami nem másokon múlik.

affiliate-marketing-pat-flynn

Ha szeretnél róla tanulni, ajánlom Pat Flynn ingyenes anyagát

14. Reklámok / Influencerkedés

A Google AdSense segítségével percek alatt kirakhatsz reklámokat a weboldaladra.

Sajnos ezek a reklámok nagyon gyatrán fizetnek. Nagyon nagy volument kell elérnie az oldalaidnak ahhoz, hogy megélj pusztán hirdetésekből.

Mennyit lehet vele keresni?

Ez változó, de például ha havonta 30.000 látogatója van az oldalaidnak (mindenhol kint van 1 hirdetés), akkor abból kb. 10.000 Ft-ot kereshetsz havonta. (Ez egy megközelítő szám, csak hogy lásd a nagyságrendeket)

Ez elég kevés pénz, napi 1.000 látogatót elérni pedig nem könnyű.

Ráadásul ha saját termékeid vannak, akkor a konkurenseid termékeit fogod hirdetni, ami nem jó ötlet.

Egyedi reklámokat is kitehetsz, így fejlődött fel az influencer marketing.

Mikroinfluencerek jöttek létre, akik pár 10.000-es követőszámmal is jó eredményeket érnek el.

Ebben az esetben azért a posztolás egy aktív munka, de ugyanúgy előre kell felépítened a követőbázisod.

15. Webáruház

A webáruházak üzemeltetése egyre könnyebb manapság. Nem feltétlen szükséges törődni a raktározással, szállítással, számlázzással, akár egy fulfillment szolgáltatást is igénybe lehet venni, mint a Webshippy.

Használhatsz dropshippinget is, ami azt jelenti, hogy te csak egy kapocs vagy a gyártó/nagykereskedő és a vásárló között. Itt a kapocs nem a fizikai boltod, hanem a webáruházad. Neked nem is kell látnod a terméket, hanem a gyártó egyből a vásárlónak szállítja ki a terméket.

Készíthetsz egyedi webáruházat, de bérelhetsz is, magadnak el is készítheted WordPress-szel (itt azért kicsit jobban bele kell mélyedni) vagy akár Shopify-t is használhatsz.

Itt a te hozzáadott értéked a marketing, tartalommarketing és a keresőoptimalizálási eredményeid lesznek. Valahogy (Google, ajánlások, Facebook hirdetés) rád talál a vásárló és megveszi a terméket, még ha azt nem is a Te szállítod le.

Úgy lesz a jövedelem passzív, hogy előre felállítod a rendszert, írsz bejegyzéseket, termékeket gyűjtesz össze, kialakítod a szállítást.

Ezután az emberek a keresőből vagy általában hirdetésből rábukkannak a boltodra és megveszik a terméket, akár akkor is, miközben alszol.

Egy egyszerű blogot is tovább tudsz fejleszteni webáruházzá, a témádhoz kapcsolódó fizikai termékeket is árulhatsz, saját termékeket is készíthetsz.

Összefoglalás – Passzív jövedelem források

A passzív jövedelem egy nagyon csábító pénzkereseti lehetőség. Számos könyv, tanfolyam készült már róla, aminek a középpontjában ez állt.

Nem ingyen pénzről van szó, hanem előre dolgozunk sokat, egy későbbi automatikus jövedelem reményében. Ha pedig nem mi dolgozunk teljes egészében, akkor a pénzünket dolgoztatjuk.

A rendszerközpontú gondolkodás elképesztően fontos. A rendszereket az olcsó, de hatékony és viszonylag könnyen használható online eszközök segítségével hozzuk létre, kapcsoljuk össze.

Sokféle passzív jövedelemszerzési lehetőség van, de szerintem a legtartósabb, legbiztosabb egy „szakértői” weboldal létrehozása valamilyen téma köré. Ebből később több módszerrel lehet bevételeket szerezni.

Motiváció szempontjából a saját vállalkozás nagyon felüdítő tud lenni egy átlagos munkához viszonyítva. A saját magad ura lehetsz, de ezt meg kell tanulnod menedzselni. Nem lesz egyszerű, de a folyamatos fejlődés, a haladás érzése, az igazi értékek nyújtása és a későbbi magasabb jövedelemszint miatt szerintem megéri beletenni a munkát.

Remélem tudtam pár ötletet adni és hasznos volt számodra a bejegyzés. Ha kérdésed, észrevételed van, kérlek írj egy kommentet 🙂

Egyéb források: Afford Anything, Real Passive Income, Good Financial Cents

61 válasz

 1. Szia, Zsolt vagyok én már több mint 7 éve foglalkozok affiliate programokkal. Sose felejtem el, hogy az elején mennyire kételkedtem a sikerben, de úgy voltam vele, ha nem próbálom ki és nem szánok rá időd, sosem derül ki, hogy valóban lehet-e így pénzt keresni. Persze, mint ahogy a cikkben is leírod Attila ezeknek a programoknak is megvan a hátránya. Van amelyik már alapból nem jó, a másik meg később változik. Tény, ezt nem tudom befolyásolni, de sajnos vannak olyan dolgok az életben, amin nem tudunk változtatni. Azonban olvastam a cikkedben ezt a ” dropshipping ” értékesítést, ami engem is érdekelne! Webshopom még sosem volt. Érdekes megoldásnak találom. A cikk pedig tökéletes! 🙂

  1. Köszi a dicséretet 🙂 Engem is érdekel a dropshipping, de most sajnos még nincs időm felhúzni egy másik vállalkozást. Lehet nagyon profin csinálni és nagyon sokat keresni vele, de mindenképp kell szerintem rá valami jó tanfolyam, hogy elsajátítsd a megfelelő rendszereket. Sok sikert az affiliate vállalkozásodhoz!

 2. Nagyon jó a cikk, köszi szépen!
  Tudnátok abban segíteni, hogy hogyan oldhatnám meg az alábbi feladványt?
  Van egy olyan szolgáltatásunk, hogy egy http://www.visszateritok.hu oldalon gyűjtve az ügyfeleket Ausztriában és németországban dolgozó Magyar embereknek csináljuk az adóvisszatérítését, családi pótlék igénylését, egyéb családi járandóságokkal kapcsolatos ügyeiket, és szeretnénk jutalékot fizetni olyanoknak (akár ismeretleneknek is), akik megosztanak minket. Szeretnénk a rajtuk keresztül érkező forgalom vagy megrendelés után transzparensen és korrekt rendszerrel jutalékot adni.
  Ismertek erre működő, egyszerű rendszert amit instant lehetne használni vagy valami többváltozós megoldás is érdekes lehet persze…
  Nálunk nagyon fontos az ajánlás az értékesítési rendszerben, mert ahogy megfigyeltük az elégedett ügyfeleink imádnak ajánlani minket (ritka a jó szolgáltató ezen a piacon szerencsére) és az a hipotézisünk, hogy ha jutalmaznánk őket, vagy bloggereket vagy… akkor még inkább felpörögne a forgalom.

  Köszi szépen a választ előre is!
  Üdv.
  Tamás

  1. Köszi szépen 🙂 Még emlékszek rád, asszem 2 évvel ezelőtti Menedzsment Akadémiáról 🙂
   Affiliate pluginra van szükséged, viszont az hogy melyik kell, attól függ, hogy van felépítve a mostani fizetési rendszeretek. Mi még nem hoztunk ilyet létre, de megkérdeztem Buza Tamást a http://creativewebideas.co/ -tól, hogy mit ajánlana. Látatlanban ő se tudja, de nyugodtan keresheted ha ezzel kapcsolatban további kérdéseid vannak. Már használtak többet és tudják melyik hol működik megfelelően.

 3. Szia! Köszi a cikket!
  Én jelenleg egyéni vállalkozásban foglalkozom nyelvoktatással (francia, olasz) és fordítással (angol, francia, olasz). Az a vágyam, hogy ne kelljen egy helyben élni, hanem igazi nomád lehessek, a világot járhassam. Az utazó blogolást sem tartom kizártnak.
  Bölcsész végzettségem van, és teljesen hülye vagyok a marketinghez és az informatikához egyaránt.
  Szívesen veszem, ha mondasz valami bölcset 🙂

  1. Szia! Az nagyon jó, hogy van egy olyan szakmád, amit lehet távmunkában is végezni. A Skype oktatást és online fordítást nagyon sok digitális nomád csinálja. Szerintem a legjobb, ha elindítasz magadnak egy online jelenlétet egy egyszerű bloggal, ahol fel tudod tenni a szolgáltatásaid is. El lehet kezdeni posztolni a cikkeket közösségi oldalakon, így egyre többen ismernek meg, egyre többen tudják meg, hogy mivel is foglalkozol. Ezen felül még az ajánlásokat tudod még nagyon jól kihasználni az eddigi tanítványaidtól, ügyfeleidtől. Kérdezd meg őket, hogy nincs-e olyan ismerősük akit érdekelhet a szolgáltatásod. Ha jó vagy akkor maguktól is ajánlani fognak, de ezzel elő tudod segíteni a folyamatot.
   Én ezekkel kezdeném, de a lényeg, hogy el kell kezdeni még akkor is, ha nem nagyon tudod mit csinálsz. Nagyon sok blog és tudásanyag van, amiket egyszerű Google kereséssel el lehet érni 🙂
   Remélem pár hónap vagy év múlva már Thaiföldről jelentkezel be, hogy sikerült a digitális nomáddá válás 🙂

 4. Szia! Bujtás Sándor vagyok, már ismerjük egymást. WP témában segítettél, illetve segít alkalmanként fivéred, Bence. Az írás remek, elismerésem!
  3 éve aktívan foglalkozom online marketinggel. WP oldalt is építettem már. Folyamatosan képzem magam.
  Mániám a veterán oldalkocsis motorozás. Ezzel kapcsolatban próbálok egy koncepciót és egy értékesítési rendszer kidolgozni, hogyan is tudnám megvásárolni, felújítani, majd értékesíteni ezen kihalófélben lévő „fogatokat”. Úgy gondolom, hogy ez a mai közlekedési kultúránkban egy igazi niche lehetne, újraébresztve a benzingőzös romantikát:-)

  1. Elég jól hangzik az ötleted 🙂 Az ilyen retro dolgokat, ha jól megcsinálják, tuti lesz rá kereslet. Sok sikert hozzá!

 5. Remek cikk!
  Gondolom sima WP editorral csináltad. A felsorolásos részt hogyan állítottad be más színűre? Divi builderrel csináltem post bejegyzést, s elég sok időt vett igénybe a formázása…
  Üdv.
  Bálint

 6. Szia Attila!

  Nagyon tetszett amit írtál, sok olyan dolgot megértettem, amit más cikkekből nem.

  Azt írtad, hogy írjak ötletet, és segítesz a megvalósításban.
  A motivációm sajnos egy speciális élethelyzetből adódik: egyedülálló anyukája vagyok egy autista kisfiúnak. Segítségem csak az egyre öregedő anyukám. Egyre nehezebben tudom megoldani a munkába járást, és az iskolai élet egyéb aspektusait, mint egy-egy értekezlet, vagy farsangi bál, ami késő estig tart. Ekkor ugyanis nem tudom kire bízni a fiamat, aki soha nem lesz magára hagyható.

  Ezért gondolkodom már egy ideje azon, hogy valahogy máshogy kell jövedelemhez jutnom. Végzettségemet tekintve középiskolai kémia tanár és fejlesztőpedagógus vagyok. 17 éve a pályán. Ezekre építhetek.
  Tudsz nekem segíteni?

  Minden jót: Nyitrai Emese

  Sajnos az általad felsorolt szoftvereket nem ismerem, de meg tudom tanulni.

  1. Szia Emese!
   Vannak esetleg konkrétabb ötleteid a szakmáddal kapcsolatban, amit online is lehetne tanítani? Esetleg skype-on keresztül vagy létre lehet-e hozni valami központosított vizsgára tananyagot, amiből többen is tudnának tanulni?
   Ha nincs meg az ötlet, akkor elsőnek mindig arra kell gondolni, hogy mi az, amit most tudsz és lehet, hogy át lehet alakítani. Az egyik ismerősöm például soft skilleket tanított nyaranta kis csoportoknak. Csak később jött rá, hogy ez a tudás átalakítható egy tanfolyammá és azóta jogászoknak tart képzéseket ugyanabban a témában. Neked az ilyesmi esetleg megoldható?

 7. Szia Attila!

  Gondoltam már online tanításra akár skype-on keresztül is. Fejlesztettem tananyagot is korábban. Szívesen alakítanám a kémia oktatást gyakorlatiasabbá és, ami még fontosabb hétköznapi nyelven is érthetővé. Emellett természetesen a most aktuális követelményrendszernek megfelelő, érettségi felkészítést is el tudom így képzelni.
  Két dolgot azonban nem látok:
  – Az egyik, hogyan találnak rám a tanítványok. Léteznek magántanár adatbázisok, de akkor nincs szükségem saját honlapra. Hacsak nem tartalmaz egyéb szolgáltatást is az egyszerű korrepetáláson kívül. Itt gondoltam már olyanra, hogy egyéb, pedagógiával kapcsolatos ismereteimet is tudnám hasznosítani, például gyermekneveléssel kapcsolatos kérdések, de még akár az autista gyermeket nevelő családoknak is tudnék segítséget nyújtani. A gondom ez utóbbival az, hogy nincs „pofám” pénzt kérni tőlük, mert ismerem ennek a dolognak az anyagi oldalát.
  Ezen kívül olyan ötleteim is vannak, amelyek nem feltétlenül kapcsolódnak szakmához. Például bevásárolok időseknek (ápolás, gondozás nem), befizetem a csekkjeiket a postán.
  – A másik, hogyan lesz ebből jövedelem? Hogyan jutok hozzá a fizetésemhez? Illetve ki tudok-e termelni annyit, amennyi fedezi minden kiadásunkat?

  Még töröm a fejem, mivel lehetne bővíteni.
  Üdv: Emese

 8. Köszönjük ezt az írást.
  Most kezdek ilyen irányban gondolkodni, sokat segített. Nagyon érthető módon magyarázod el a dolgokat. Talán így már én is kevesebb szorongással és több erővel fogok majd neki álmom megvalósításának. Úgy érzem 4X és 4 gyermek után, rengeteg gondolattal a fejemben én sem fogok a babérjaimon ülni, hanem okosodom, tanulok, hogy elindíthassam saját vállalkozásomat, amivel később passzív jövedelemhez juthatok…
  Minden jót!
  Üdv Heni

 9. Szia,

  Nagyon örülök, hogy olvashattam a cikked. Rendkívül hasznos lehet egy alacsony webes tudással rendelkező ember számára is. Tökéletes kiinduló pont, nagyon inspiráló. Sokat meríthetek belőle.

  Help me!
  Hogyan próbálnál meg egy kisebb falu fogorvosi rendelőjébe minél több embert bevonzani a környékről, környező településekről? A probléma forrása egy konkurens rendelő kiépüléséből fakad, ami szebb külső megjelenéssel, de gyengébb szakmai tudással rendelkezik. A modernebb megjelenés a legtöbb ember számára vonzóbb lehet, amiben sajnos a számomra fontos rendelő nem tud felzárkózni. Ezért szeretnék segíteni. Egy nagyon jó orvos veszítheti el a betegeit.

  Előre is köszönöm az ötleteket!

  1. Örülök, hogy tetszett a cikk 🙂
   Fontos, hogy az embereket kell behozni valamilyen akcióval, ajándékkal vagy trükkös megoldással. Egy páciens lifetime value-ja óriási és ha tényleg jó a szolgáltatás, akkor maradni fognak.

 10. Üdv
  Sajàt kezűleg szeretnék dîsz és ajàndék tàrgyakat késziteni de nem tudom hogy tudnék piacot talàlni neki ..tudnàl ebben segiteni?
  Gondoltam egy webàruhàzra de nem tudom hogy működik.?
  Vàlaszod előre is köszönöm.

  1. Szia!
   Ez azért egy bonyolultabb folyamat, sokat kell a témáról okosodni. Azt ajánlom, hogy olvass blogbejegyzéseket a webáruházakról, online kereskedelemről és egyre jobban körvonalazódni fog benned, hogy mit is szeretnél pontosan.

 11. Szia.
  Én digitális festésben illusztrációkban szeretnék jeleskedni , ezzel kapcsolatosan esetleg lenne
  ötleted , hogyan tudnék passzív jövedelem forrást kialakítani ?

  1. Szia! Nem egyszerű a téma, de elsőnek az jutott eszembe, hogy Graphicriver-en már vettem logó packot. Ha elég ügyes vagy és ki tudsz találni hasonló csomagokat, akkor azzal simán lehet passzívan is keresni.

 12. Szia!
  Nagyon tetszett a cikked!
  Régóta foglalkoztat az írás gondolata és több ötlet is kiakakulóban van a webshopra.
  Kérted hogy írjunk témát amivel szívesen foglalkoznánk.
  Tizen évet töltöttem el müanyag csomagoló eszközök gyártásával, ezzel kapcsolatban mindig is érdekelt, hogy a környezetünkre káros müanyaggal szemben milyen természetbarát lehetőségek léteznek.
  Érdekel hogy vajon a természet barát csomagoló eszköz pl. Papír előállítása során keletkezett anyagok vajon nem e tesznek nagyobb kárt környezetünkben, mint egy eldobott vagy feldolgozott zacskó. Erről írnék és ezzel kapcsolatban árulnék később termékeket is.
  Mi a véleményed?

  1. Túl szűk nichenek érzem ezt egy ilyen kis piacon, mint Magyarország. Lehetne kicsit bővíten a környezettudatosság felé. Különböző eszközök, praktikák, amikkel jobban lehetne vigyázni a bolygónkra. Ez több embert érdekelhet és más irányba is el tudsz indulni később.

 13. Szia Attila! Lelki tanácsadás gyereknevelés,kutya nevelési gondok megoldási lehetőségei tanácsok praktikák . Ezek a területek amik igazán érdemelnének mint passzív jövedelem alapjai.

 14. Szia!
  Nekem is nagyon tetszett a cikk, pont a nagy változás idejében találtam rá. Lakberendezés, design irányban mit javasolnál, milyen irányba érdemes vinni egy blogot? Most kezdeném el teljesen, de nem tudom az általan felsorolt opciók közül mi valósítható meg ebben a témakörben? Köszönöm!:) Maya

  1. Ezt így sajnos nem tudom megmondani, de megnézném az összes hasonló magyar blogot és több tucat külföldit, amikből megpróbálnám visszamodellezni, hogy mi működik nekik, hogy keresnek pénzt. Ez a gondolkodásmód mindig ad új ötleteket 😉

 15. Szia Attila,

  szuper a cikk, köszi 🙂

  Kb alapjaiban azt írtad le ami régóta fogalmazódik meg bennem, hogy hogyan tudnám a „köz javát” szolgálni a tapasztalataimmal. Nemrég vettem egy régi vályog házat vidéken, és a felújítási munkákat én csinálom, egyedül. Úgy véltem, hogy ha valamit 2 kézzel meg tudok csinálni, akkor inkább a szerszámot veszem meg, és elsajátítom a technológiát, mintsem a szakembert fizessem ki – félreértés ne essék, tiszttelek minden szakembert a tudása miatt, csak a hosszútávú költséghatékonyság az egyik alapelvem 🙂 . Mivel rengeteget tanulok – és ahogy te is írtad – ehhez rengeteg kutatómunka is párosul, több témában is elmerültem.

  A kérdésem az lenne, hogy szerinted ha több „niche” is érdekel / lenne témája a jövőbeni passzív jövedelemszerzéseimnek, akkor azokat külön érdemes kezelni, vagy egyben?

  Ugyanis a témák elég eltérőek:
  Vályogház felújítás
  Öko-tudatos élet
  Asztalosság DIY (egyelőre hobbi)
  Főzés – elvégeztem, egy OKJ-s képzést, de saját receptjeim, ötleteim vannak
  Írás – versek, blogok-már van 2-3,

  Előre is köszönve megtisztelő válaszodat,

  Üdv :G.L.

  1. Szia! Erre elég nehéz válaszolni. Meg kellene nézned külföldi oldalakat, hogy van-e olyan, amihez hasonlítani tudnál. Jó lenne előre kitalálni, hogy miből keresnél pénzt és utána kitalálni, hogy melyik témában van a legnagyobb lehetőséged.

 16. Szia Attila,
  En szajapolassal kapcsolatos sajat markas termekeket szeretnek webshopban arulni.Egy bloggal akarok kezdeni es ezzel parhuzamosan a töletek megvett tanfolyam segitsegevel a webshopot letrehozni es amennyire lehet automatizalni.
  Es hogy ne csak egyszerüen a termekeket aruljam gondoltam lehetne egy elöfizetesi box-ot is kinalni(ha mar fogyoeszközökröl van szo, 🙂 ).
  Volna valami jo ötleted ezzel kapcsolatban ?
  Köszi

  1. Szia Tibor!

   A bloggal kapcsolatosan elég professzionális anyagaink vannak azt mondhatom.

   A webáruházról még egyelőre említést teszünk, de folyamatban vannak a videók elkészítése. Igazából ez ne gátoljon, mert ha most megveszed is meg fogod ezeket az anyagokat kapni. 🙂

 17. Szia Attila!

  Gyerek mese témában kezdtem el gondolkodni. Amikor esténként mesét kerestem a kisfiamnak, hogy felolvashassam, és épp nem volt kéznél könyv, alig találtam megfelelő weboldalt, ahol mese gyűjteményt talalhattam volna. Szeretnék egy ilyen mese gyűjtő oldalt, ahova blogbejegyzeskent felvinném azokat a meséket, amiket én is szívesen olvastam vagy olvasnék kisfiamnak. Ehhez kapcsolodhatnának gyerekneveles témájú menü pontok, jotekonykodasi menü pontok, reklamozhatna az oldal szélén gyerekjáték-, gyerek ruha üzlet. Egyelőre itt tart a dolog. 🙂

 18. Kedves Attila!

  Nagyon tetszett az írásod. Olyan kérdéssel fordulnék hozzád, hogy a témával kapcsolatban (passzív jövedelem létrehozásával kapcsolatos ötletek, mások hogyan csinálták kezdték, stb) tudsz e valamilyen könyvet ajánlani.

  Üdv: Péter

 19. Kedves Attila!

  Kérdésem, hogy mondjuk, hogyha elindítok egy ilyen magyarországi ‘felsőoktatási kisokos’-szerű weboldalt, szerinted ezzel lehet keresni majd egy ponton? Valószínűleg ez a szakértés-témába vágna (gondolom én legalábbis), azt mondjuk még nem látom át, hogy milyen szolgáltatást nyújtanék… 🙂 Nyilván a kezdeti indulás, posztok, nézettség után gondolom ezt meg úgyis.
  Nagyon köszönöm a válaszodat! 🙂

  üdv,
  Rozi

  1. Természetesen a legjobb, ha előre van üzleti modell az egész mögött, tudj valamit eladni vagy találd ki, milyen úton-módon lesz belőle bevétel. Ettől függetlenül sokan kezdenek úgy, hogy nem tudják és majd az út közben jönnek rá. Ez is működhet, de persze rizikósabb.

   1. Szia Attila!

    Én szellemi terméket árulnék.
    Tudom, hogy nagy kereslet lenne rá, sokat utánajártam, kutattam.

    Nem főleg a pénz miatt csinálnám, jobban motivál az emberek segítése.
    Nem tudom az elindulást. Olyan weboldalra gondoltam, ami tényleg komoly és sokan keresnek rá. Szerinted mi a legoptimálisabb megoldàs?

    Köszönettel: Demeter Ferenc

    1. Szia Ferenc! Ebben sajnos így nem tudok segíteni. Neked kell kitalálnod, hogy mikhez értesz vagy mit tudsz megtanulni annyira, hogy később taníthasd. Nagyon jó üzleti modell, én is ajánlom, de muszáj egy témában olyan szintre jutnod, amit utána tanítani fogsz tudni.

 20. Szia Bence. Köszönöm a cikked nagyon hasznosnak találom. Én több éve gondolkodom már hasonlón de nem találtam meg a hozzám illőt. Írtam két könyvet ebből az egyik párkapcsoltokról szolt nem jókról. A könyv kapcsán nagyon sok nővel beszélgettem és számtalan szomorú történetet hallottam. Tudom, hogy mennyit számít ha ki lehet mondani ha van akinek el lehet mondani és lehet tanácsot segítséget kérni. Ilyesmivel szeretnék foglalkozni de fogalmam sincsen, hogy ezt milyen formába lehetne piacképessé tenni. Ha ebben tudnál segíteni nagyon meg köszönném.

  1. Szia! Ebben sajnos így nem tudok teljesen segíteni. Nézz meg más párkapcsolati tanácsadókat vagy a témában mozgókat, hogy ők hogyan keresnek pénzt, milyen termékeik vagy szolgáltatásaik vannak. Ha ezeket összeszeded akkor lesznek új ötleteid, amikből ha ügyes vagy, létre tudsz hozni igazi értéket.

 21. Sziasztok!
  Affiliate pluginnal hírlevéllel kapcsolatban lenne egy kérdésem.
  Nem jutalékot szeretnék adni a partnereknek, hanem azt szeretném elérni, hogy ha a parner hirdetéséről jön valaki, aki feliratkozik nálam egy landing oldalon, akkor a hírlevélbe amit megkap a feliratkozó, az affiliate partner elérhetősége kerüljön bele, hogy felvehessék egymással a kapcsolatot. Illetve az affiliate partner is kapjon egy levelet ha az ő ajánlására érkezett egy feliratkozó.
  Van erre ötletetek, hogy hol kellene kutatnom, milyen programokkal tudnám ezt megoldani? Olcsóbb megoldások előnyben, egyelőre nincs listám és várhatóan feliratkozókból sem lesz nagyon sok.
  Köszönöm előre is.

  1. Szia Balázs!

   Elsőre a hírlevél jut eszembe, de ez kicsit komplikáltabb. Érdemes egy programozóval beszélni ezekről, vagy marketing cégekkel, mert ez inkább az ő területük. 🙂

 22. Sziasztok,

  Én a fizikai és szellemi egészségrol szeretnék blogot/tanfolyamot.
  Peldanak tudnám mondani: boldogsagfrekvencia.
  Nem igazan tudom hogy kezdjek neki es milyen nyelven. Jelenleg Angliaban élek, itt nagyobb a piac de nagy a competition.
  Csak egy weboldalt kell kialakitanom? Vagy webshoppot? A Wix-et ajanlottak nekem. Arrol esetleg velemenyt tudtok adni?

  Elore is koszonom a valaszokat

  1. Szia! Ez nem egyszerű kérdés, elsőnek egy stratégiát kell összeraknod. Nézd meg a versenytársakat és próbáld meg visszamodellezni, hogy miként keresnek pénzt, hogyan hirdetik magukat, milyen tartalmakat készítenek. Ha megnézel 20-30 ilyen weboldalt akkor lesz egy képed arról, hogy mi működik és hogyan érdemes csinálnod neked is.

 23. Szia Attila! Nagyon tetszett az írásod. Főleg, hogy még az ilyen tudatlanoknak is érthetően volt megfogalmazva. Régóta gondolkodom, hogy valami hasonlóba kellene kezdenem. Amihez leginkább értek, az az írás. Tehát ebből adódik, hogy számomra a blogolás lenne a megfelelő elindulás. A témakör is adott részemről: gyereknevelési tippek, tanácsok. No nem csak azért, mert 5 gyerekem, 8 unokám van, de még papírom is van arról, hogy alkalmas vagyok szülőnek – több mint 10 éve speciális nevelőszülő vagyok.
  Viszont nem igen áll össze a fejemben a kép, hogy lehet ebből passzív jövedelemre szert tenni. Lehet, átsiklottam valamin a cikkben. Kérlek adj tanácsot, hogy induljak el.
  Illetve ami még foglalkoztat, hogy ezt a fajta jövedelmet miként kell az adóbevallásban feltüntetni, kell-e hozzá valamilyen vállalkozás?

  1. Szia! Kell találni valamilyen terméket, amit értékesíteni tudsz. Sajnos közelebbit nem nagyon tudok ajánlani, mivel ez mindenkinél egyede. Ez a már neked, a vállalkozónak a feladata, hogy kitaláld miben tudnál az embereknek segíteni. Sok sikert!

 24. Szia, nagyon hasznosnak tartom a tanácsaid. Jelenleg egy online coaching programon veszek reszt. Megpróbalok passzív jövedelem forrást találni, de nem igazán latok olyat ami velem rezonál.
  Olvastam hogy megpróbálsz segíteni ha megadom miben vagyok jó.
  Tehát mobil kutya kozmetikusként dolgozom Angliéban, saját vállalkozasban. Egészen jóo is vagyok benne, elég sok ügyfelem van. De ez viszont felemeészti az egész életem.
  Dolgozom reggeltől estig.
  Valami megoldást keresek, már nem vagyok fiatal, jó lenne kicsit élni is.
  Előre is köszönöm válaszod!
  Kati

  1. Nem tudsz esetleg betanítani embereket és felvenni magad mellé? Online hirdetni a szolgáltatásaid és jutalékot kapni, a betanított emberek munkájából? Esetleg online tanfolyam olyanoknak, akik otthon szépítenék a kutyusukat? Ezek jutottak hirtelen az eszembe.

 25. Kedves Attila!
  Engem az adózás és a pénzügyi dolgok érdekkelne és azt érzem hogy ez az a téma amiben a tudásomat tovább tudnám adni. Mit tanácsolsz ezt milyen formában érdemes elkezdeni, mint online kurzus készités vagy szaktanácsadás valami ilyesmire gondoltam.

  1. Tág a téma, de sok különböző tanfolyamot lehet rá készíteni. Én láttam a Kiszámoló akadémiát és simán el tudom képzelni azt egy nagyon király kurzusban.

 26. Szia! Én szeretnék ötleteket a jövőbeni vállalkozáshoz. Természetgyógyászat, ezoterikus tanítások, gyógyítások, masszázs. Testi, lelki tanácsadás.

  1. Szia! Az én masszőröm tanít egy spéci masszázs formát és arra készített online kurzus változatot is. Ha nem információs terméket szeretnél, akkor pedig fizikai termékekkel lehetne felépíteni egy webáruházat.

 27. Szia Attila, nagyon szimptikus nekem a hozzáállásod. Már ezzel a honlappal is temérdek ingyenes információt és segítséget nyújtasz. Nagylelkű gesztus, Köszönöm. Engem a nyugodt, slow, hulladékmentes, minimalista életmód érdekel. Békét szeretnék magam körül is teremteni, azért dolgozni, mert Szeretem. Ne görcsöljek a külső körülményeken. Az off-grid életmód is érdekel. A vállalkozás amiben gondolkodom gyerekneveléssel, relaxációval, játék vezetéssel kapcsolatos. Mindemellett ki szeretnék lépni az online térből. Hálásan Köszönöm, ha megosztod velem az értékes gondolataid! 🙂 Szeretettel, Panni

  1. Szia! Ez egy tök izgalmas téma manapság, de sajnos én nem vagyok benne mélyen. Mindenképp le kellene kutatnod a külföldi Youtubereket, blogokat, vállalkozásokat, akik ezzel a témával foglalkoznak, hogy legyen egy halom ötleted, amiből ki tudsz olyat választani, amire érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. Ezt a research részt senki nem tudja megcsinálni helyetted, szóval nagyon fontos, órákat, napokat tölteni vele.
   Remélem eléred a célod 🙂

 28. Szervusz!
  Ahogy kérted le írom miben/mikben vagyok jó.
  15 éve gitározom tehát saját dalokat is készítek de ezek inkább számomra okoznak örömet és eléggé réteg stílus. Ezen felül mind elektronikus mind elő hangszeres dallamokat tudok ki találni amiket már kezdő zenészek, és egy DJ is felhasznált zenéiben.
  Hobbi szinten fényképezni is szeretek valamint egész jól rajzolok/ tervezek logókat.
  A problémám annyi, hogy oké hogy jó fotókat, rajzokat, logókat, dallamokat készítek, de mégis hogy kezdjek ezekkel bármit is?
  Hogy szerezzem meg a saját fényképeim, rajzaim, dallamaim jogait amit később értékesíthetek?

  Egy könyv írását már el kezdtem és ebben az a jó hogy nem is találtam olyan könyvet ami erről szólna ugyanis ez a téma (ami kb egy szakma) is egy elég réteg téma.

  Ui.: jól össze szedett írás és biztos vagyok benne hogy akibe akár csak egy kis értelem is szorult annak nagyon sokat segítesz ezzel.
  Mind az ő mind a saját nevemben köszönöm 🙂

  1. Szia László! Tök jó helyzetben vagy, mert kreálsz dolgokat. Több irányba is elindulhatsz. Igaz, hogy aktív pénzkereseti lehetőség, de ügyfeleket lehet szerezni, akiknek készíthetsz logót, egyedi grafikákat, fotókat is akár.
   Passzívabb irányba a tanítás mindig egy lehetőség, készíthetsz kurzusokat rá. Vannak stock fotó oldalak, ahova szintén készíthetsz képeket és ha megveszik, akkor kapsz belőle jutalékot. Tiéd a szerzői jog, azt nem kell megszerezni 🙂
   Sok sikert!

 29. Szia!

  Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy hogyan találhatnám meg azt amiben igazán jó vagyok és piac képes is. Jelenleg vendéglátásban dolgozom,napi 12-13 órában heti 5 napban. Nem szeretnék örökké így élni,így meg próbálnék kitörni ebből az ördögi körből. Értem a módszert, szeretném fejleszteni magam de nem tudom miben vagyok jó. Fodrász végzettségem van,de gyakorlatom kevés és a szalon munkát nem is nagyon szerettem,de a fotózásokra járni hajat babrálni igen. Ám erre léteznek a TFCD fotózások ahol ugye mindenki ingyen illetve az elkészült fotókért dolgozik, hogy legyen portfóliója. Gondolkoztam ezen a vonalon,de ugye ami ingyen van az mindig kelendőbb mint ami pénzért,így hát pénz ebből sincs nagyon. Máshoz különösebben nem értek. Vállalkozó családban nőttem föl,savanyúságtól a használt ruhán át a lovakig van/volt minden a családban. De ezek nem „online képes” dolgok. A véna meg van,de hogy mit vigyek online piacra az nincs. Tudnál segíteni hogy hogy találjam meg a nekem valót?

  1. Sajnos abban nem nagyon tudok segíteni, hogy kitaláld a megfelelő témát. Ajánlom az Ikigai-t (nézz utána neten), hátha segít. Ami biztos, hogy működik, az a marketingről való tanulás, mert onnan rengeteg irányba el lehet indulni.

 30. Szia Attila!
  Köszi a cikket. Bár nem mai, de nálam most aktuális , így akadtam rá.
  Ha tudnál esetleg segíteni ötletet adni, hogy szemészettel, optikai cikkekkel (szemüvegkeret, szemüveglencse, kontaktlencse) kapcsolatban milyen passzív bevételi lehetőség, pl tanfolyam/kurzus , tanácsadás, stb jutna eszedbe, szívesen venném a meglátásod.

  1. Szia Heni,

   Nekem elsőre az jutott az eszembe, hogy a kontaktlencse egy olyan termék, ami ismétlődő. Újra- és újra meg kell venni. Nem tudom, hogy erre lehet e valami okosságot kitalálni, mindenesetre egy olyan terméknek tűnik, ami jól teljesíthet. 🙂

   Remélem tudtam segíteni.

   Legyen szép napod!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek