Pénzt keresni miközben alszol? Pénzt keresni, miközben Thaiföldön a tengerparton koktélt szürcsölve sütteted a hasad? Ezek szoktak a leggyakoribb képek lenni az emberek fejében mikor a passzív jövedelemről beszélünk. A 4 órás munkahét, a Gyorsítósáv a milliókhoz, a Gazdag papa, szegény papa és a hasonló közkedvelt könyvek, megmutattak milyen csábító is a passzív jövedelem gondolata. Ez tényleg valósággá tud válni? Ez a cikk az online passzív jövedelem szerzési lehetőségekről fog szólni, nem megyünk bele MLM-be és hasonló szörnyűségekbe. Gyakori hiedelmeket oszlatok el, de mutatok ténylegesen, bizonyítottan működő ötleteket is, amivel akár Te is elkezdhetsz (online) passzív jövedelmet keresni.

Mi a passzív jövedelem?

A passzív jövedelem egy olyan bevétel, amit alvás, sportolás, olvasás, evés vagy olyan cselekedet közben keresel, ami nem a munkád. Épp nem dolgozol, mégis pénzt keresel. Ebben az esetben NEM az idődet cseréled pénzre.

Az átlagos munkákból lévő kereseted, általában órabérben vagy valamilyen időre meghatározott bérben szoktuk meghatározni. 2.000 Ft-t keresek óránként vagy 200.000 Ft-ot havonta. Ezek tekinthetőek aktív jövedelemnek. Ilyenkor az idődnek van egy ára.

Az idő és a pénz egyenes arányosságának kapcsolatát töri össze a passzív jövedelem. Ilyenkor nem konkrétan akkor keresed a pénzt, amikor dolgozol.

Igen, ilyenkor is kell dolgozni, a passzív jövedelem se ingyen pénz. Ebben az esetben előre fektetsz be időt vagy pénzt, hogy később hátradőlhess és learathasd a babérokat. 

Két lehetőséged van passzív jövedelem szerzésére:

 1. Pénzt fektetsz be előre, vagy
 2. Időt és munkát fektetsz be előre

Lehet mind a kettőt és szükséged is lesz rá, de eldöntheted, hogy milyen arányban.

Megjegyzés: Ebben a bejegyzésben főleg azzal foglalkozunk, hogy jóval több időt fektetünk bele, mint pénzt. Lehet venni házat és bérbe adni, de itt inkább az online passzív jövedelem szerzési lehetőségekről lesz szó.

A teljesség kedvéért íme pár olyan passzív jövedelem forrás, amibe több pénzt kell előre belefektetni vagy nem online passzív jövedelem:

 • Lakás bérbeadása
 • Saját autó lízingeltetése
 • Zeneszámok, filmek után járó jogdíjak
 • Saját fényképek után járó jogdíjak
 • Szabadalomért járó jogdíjak
 • Saját offline vállalkozás, amit az alkalmazottak működtetnek
 • Tőzsde
 • Cégekbe való befektetések után járó osztalékok
 • Szoftverek/applikációk készítése és eladása
 • MLM

Ha jól csinálod, akkor a befektetéseidből származó bevételeid, arányaiban sokkal jobban meg fognak térülni, mint az aktív jövedelem esetében.

Passzív jövedelem grafikusan

A grafikonon látod, hogy egy darabig csak időt fektetsz bele. Ekkor végzed a munka kemény részét, de pénzbeli eredménye, még nem nagyon lesz a munkádnak. Nem olyan, mint a fizetés, hogy egyből elkezdesz pénzt is keresni. Aztán jön az első szaggatott vonalas rész, ahol elkezdesz már pénzt is keresni. A második szaggatott vonalnál pedig már szinte leállhatsz a munkával és csak a pénzt kell bezsebelned.

Itt álljunk meg egy szóra, mert ez túl szépnek hangzik, hogy igaz legyen.

Létezik 100%-os passzív jövedelem?

Sajnos nem, de nagyon meg lehet közelíteni.

Van néhány hiedelem, elképzelés, amit muszáj helyre tenni.

A passzív jövedelem nagyon sok lusta embert vonz. Úgy gondolják, hogy milyen jó lenne utazgatni, egész nap henyélni, bulizni, miközben passzívan dől a lé. Legalábbis az elején ez van sok ember fejében, de ők is sokszor egy jobb, értékesebb gondolkodásmódot vesznek fel.

Pat Flynn, akié az egyik legjobb passzív jövedelemmel foglalkozó weboldal, a következőket tisztáz le a legelején mindenkivel (szabad fordítás):

 1. Passzív jövedelmet szerezni NEM könnyű és sok munkába kerül – Az életben semmi nem jön könnyen. Nem különbözik ettől az online pénzkeresés sem. Nagyon sok online marketinges próbál rávenni az ellenkezőjére. Miért? Hogy megvedd a tanfolyamát, megvedd a könyvét, pénzt adj neki. Az online vállalkozás nehéz, de ma már olyan eszközök vannak az interneten, amik ezt meg tudják könnyíteni.
 2. A passzív jövedelem generálása NEM egyik napról a másikra jön – Nem hiszek a gyors meggazdagodásban. Az első online vállalkozásom 1 év kemény munkába került, hogy elég jövedelmet biztosítson ahhoz, hogy támogatni tudjam a családom. Egyáltalán nem volt könnyű beindítani az üzletet. Relatívan nézve viszont “gyors” volt, mert eldöntöttem, hogy NEM szeretnék többet a 9-5-ig lévő modellben dolgozni és a saját szerencsém kovácsa akarok lenni. Te is meg tudod csinálni!
 3. NEM lehetetlen passzív jövedelmet keresni – 2008-ban még csak álom volt a passzív jövedelem. Ekkor küldtek el a munkámból a rossz gazdasági helyzet miatt. Mivel nem volt más lehetőségem, magamra fogadtam, hogy valósággá tudom tenni az álmaim. És tudod mit? Az álom valóra vált és ez elképesztő! Otthon maradhatok a családommal és akkor dolgozhatok, amikor akarok. Én hozom meg a saját döntéseim. Ez az életforma lehetséges és azt akarom, hogy Te is megtapasztald.

Én is teljesen egyetértek vele. Tényleg nem könnyű, nem ingyen pénz, de hogyha végigmész a szükséges folyamatokon, akkor Neked is sikerülhet!

Szükséges előre belefektetni az időt, a munkát és valószínűleg egy kis pénzt is (tényleg kicsit).

Akkor ez miért is sokkal jobb, mint egy “átlagos” munka?

Motivációk a passzív jövedelem keresése mögött

Elsőnek is le kell tisztáznod magadban, hogy miért is akarod ezt csinálni. Az idő múlásával ez változni fog, de az elején Neked is lesz egy motivációd, valami ami miatt meg akarod változtatni az életed.

Unod a mostani munkád? Plusz pénzt szeretnél keresni, hogy segíts a családodnak? Többet szeretnél utazni? Nem helyhez kötötten szeretnél élni? Valóra akarod váltani az álmaid? Igazi értéket akarsz teremteni?

Ne csak a pénzért csináld!

Lehet, hogy az elején a plusz pénz lesz a “miért”-ed, de nem ez lesz örökre.

A passzív jövedelem keresése legtöbbször egy saját mikrovállalkozás elindítását jelenti.

A legcsodásabb a saját vállalkozásban az, hogy teljesen más motivációk fognak hajtani. Egy alkalmazotti állásnál annyira nem szólhatsz bele a vállalkozás fejlődésébe. Nem csak rajtad múlik, hogy mennyi pénzt keresel.

Ha a magad ura vagy sokkal inkább teremthetsz igazi értéket, amivel jobbá teheted a világot. Problémákat oldhatsz meg, amivel segíted az embertársaid és ha jól csinálod, akkor anyagilag is meg fog térülni.

Mivel az elején valószínűleg nem lesz sok pénzed befektetni, szinte mindent egyedül kell csinálnod. Ez fejleszteni fogja a probléma megoldó képességed, több felelősséget fogsz vállalni, de mivel a Te vállalkozásodra van szó, sokkal szívesebben fogod csinálni.

Nem úgy fogsz rátekinteni, hogy “ó már megint valami hülyeséget kell megcsinálnom a főnöknek”, hanem azért csinálod, hogy fejlődjél és több pénzt keress később.

Meg fogod szeretni az egészet és büszke leszel arra, hogy mit sikerült felépítened.

Rendszerközpontú és automatizáció fókuszú gondolkodás

Azt már tudjuk, hogy a passzív jövedelem azért jöhet létre, mert előre dolgozunk.

De mi is az, amit előre megcsinálunk?

Azért leszünk képesek később kevesebb munkát elvégezni, mert rendszereket építünk ki. Mivel online készítjük ezeket, ezért sokkal könnyebb automatizálni a folyamatokat.

ötletből pénz

Nagyon sok eszköz készült ezeknek a megkönnyítésére, amihez már nem is szükséges programozói tudás.

És ez az idő múlásával egyre könnyebb lesz.

Itt van maga a WordPress, ami nagyon könnyűvé teszi a weboldalkészítést. Ehhez vannak különböző sablonok, mint a Divi, ami a design-t is segít megoldani. Ehhez könnyű hozzákapcsolni email marketing szoftvert, mint az Active Campaign vagy a Mailchimp. Létrehozhatsz online fizetést PayPal-lal, Barion-nal, Braintree-vel, amikhez automatikusan hozzákapcsolhatod a Számlázz.hu-s fiókodat. A közösségi média fiókjaidhoz szép képeket készíthetsz a Canva-val, így könnyebben fel tudod építeni a követőbázisod.

Ráadásul nagyon sok segítséget, blogot találsz az interneten, amik még egyszerűbbé tudják tenni a munkát.

Ne érts félre. Kell érte dolgozni. Ki kell szűrnöd, mi az amire szükséged van, mi az ami működik. Fel kell állítani egy stratégiát, ki kell találnod, hogy is lesz az egészből pénz, de ha ezek megvannak, akkor a rendszereid miatt, később sokkal kevesebb munkával kereshetsz sokkal több pénzt.

Ez lesz a passzív jövedelmed.

work the system sam carpenter

Nagyon jó könyv a rendszer központú gondolkodáshoz. Sajnos csak angolul.

A téma/niche kiválasztása

Nagyon fontos, hogy nem adhatsz el mindenkinek.

Találnod kell egy témát, egy (vagy több) célcsoportot, ami köré felépíted az online vállalkozásod. Ez elengedhetetlen.

Lehet valamilyen érdeklődési köröd, hobbid, skilled, mesterséged, szakmád köré építeni, ami már meg van vagy akár olyan is, ami még nincs meg, de szívesen belemélyednél.

Ezt niche-nek is szoktuk hívni. Ez egy kis rést jelent, ami ebben az esetben egy nagyobb témának vagy piacnak is lehet egy kisebb része.

Például ha a jól ismert fitnesz témára gondolunk, akkor ezt több részre is lehet bontani:

 • Tömegnövelés fiatal férfiaknak
 • Fogyás nőknek
 • Általános jólét 40 éven felülieknek
 • Gyerekszülés utáni fogyás
 • Egészséges ételek
 • Funkcionális edzést kedvelők
 • Edzések számítógépes kockáknak – nem viccelek, ilyen is van

És a listára még vagy 100 különbözőt lehetne felírni.

Ha a magyar piacon szeretnél érvényesülni, akkor vigyáznod kell, hogy nehogy a kezdetben túlságosan lekorlátozd magad. Szóval ha weboldalban gondolkozol, akkor ne az legyen a címe, hogy HarmasIkrekUtaniFogyas.hu. Add meg a lehetőséget a weboldaladnak, hogy tudjon tágulni. Ez persze a külföldi piacon is igaz, de Magyarországon sokkal kisebbek a lehetőségek.

Szokott még 2 nagyon gyakori félelem lenni.

Az egyik, hogy félsz attól, hogy már vannak a piacodon.

Ennek inkább örülnöd kellene. Ez bizonyítja, hogy már keresnek vele pénzt, van fizetőképes közönség. Persze vigyázz, nehogy túl zsúfolt piacra lépj be. Ilyenkor az is nagy segítség, hogy meg tudod nézni mi működik a versenytársaidnak. Vissza kell modellezned a rendszereiket. Meg kell nézned, hogy építik fel a stratégiájukat, weboldalukat, közösségi média aktivitásukat. Megint a rendszerben való gondolkozás!

A másik, hogy félsz hogy túl pici piacra lépsz.

Van egy nagyon közkedvelt írása Kevin Kelly-nek. Ennek a címe: 1000 True Fans. Összefoglalva arról szól, hogy ha találsz 1.000 igazi rajongót, aki évente fizetne neked 100 dollárt, akkor $100.000-t keresnél, ami ugye 30 millió Ft. Ha a magyar viszonyokat figyelembe vesszük, akkor beszélhetünk 10.000 Ft-ról és így is 10 millió Ft-ot keresnél évente. Vagy ha minden hónapban 1.000 Ft-ot keresnél 1.000 igazi rajongódtól, akkor évente keresnél 12 millió Ft-ot. Remélem érzed, hogy 1.000 embert, annyira nem nehéz találni. És ha már megvan az 1.000 ember, a következő ezret még könnyebb lesz megszerezni, mert már fel vannak állítva bizonyos rendszereid.

Ehhez természetesen megfelelő értéket kell létrehoznod, de már látod, hogy nem szükséges nagy tömeget megmozgatnod ahhoz, hogy kényelmesen tudj élni. Ha pedig megfelelő rendszereket, automatizálásokat alakítasz ki, akkor ez a jövedelem lehet passzív is.

Ezért fontos, hogy megtaláld azt a niche-t, azt a témát, ahol fókuszálva tudsz segíteni az embereknek, meg tudod oldani a problémájukat.

Ez tényleg lehet szinte bármi. Fitnesz, könyvelés, kutyák, macskák, marketing, kézművesség, sütemények, paintball, lakberendezés, társasjátékok, stb. Szinte minden egyes dologból lehet valamilyen úton pénzt keresni.

Ki is hívlak egy játékra. A bejegyzés vége utáni hozzászólások részhez írd le, hogy mi az amihez értesz, ami érdekel, amiből úgy gondolod, hogy jó niche lenne. Megpróbálok ötleteket adni hozzá, hogy mivel is lehetne ezt pénzzé tenni.

Passzív jövedelem források – Online

Ezt a bejegyzést nem olyannak terveztem, hogy több tucat olyan lehetőséget ajánljak, aminek az elkezdéséhez egy csomó pénz szükséges vagy szinte lehetetlen kivitelezni. Ha téged ezek érdekelnek, a Google tuti segít.

Olyan lehetőségeket mutatok be, amik bizonyítottan működnek. Nem humbug, “Holnaptól 1 millió Ft-ot fogsz keresni havonra örökre” csoda taktikák, hanem olyan módszerek, amelyeket több ezren sikeresen működtetnek. Itt nem zsenikről beszélünk, hanem teljesen átlagos emberekről. Nem kellenek hozzá programozói ismeretek vagy valamilyen különleges tudás, csak egy motivált, kitartó személy (Te) és egy téma, amivel elkezdesz dolgozni.

Szakértői weboldal

Angolul authority site-nak szokták ezt hívni, ami kicsi jobban leírja, hogy miről is van szó.

Ez azt jelenti, hogy Te leszel a szakértője a választott témádnak. Az elején nem kell kimondanod, hogy szakértő vagy, hanem csak tartalmat kell készítened a témád köré. Néhány esetben szükséged van erről papírra, mint például orvosos weboldalnál vagy villanyszerelőként, de a legtöbbször nem szükséges hivatalos szakértői papír arról, hogy neked ez a mesterséged.

Például én se vagyok hivatásos programozó, ezen a weboldalon mégis a WordPress-ről tanítok.

Kb így működik:

 1. Sok-sok kutatómunka a témádhoz és a különböző bejegyzésekhez – megéri-e egyáltalán csinálni?
 2. Ha kitaláltad miről fog szólni, készítesz egy egyszerű weboldalt/blogot WordPress-szel.
 3. Írsz egy csomó hasznos bejegyzést különböző problémákra a témádban (amikre keresnek az interneten).
 4. Közben egyre jobban belemélyedsz a keresőoptimalizálásba.
 5. Pénzt keresel általában a következő lehetőségek kombinációjával: ebook írása, tanfolyam készítése, affiliate marketing, reklámok, saját termékek eladása, szolgáltatás nyújtása (nem passzív).

Amire szükséged van az jó sok tartalom. Lehet ez blogbejegyzés vagy akár videó is.

Ezeket a tartalmakat különböző problémákra, kulcsszavakra készíted el, amikre az emberek keresni szoktak a Google-ben vagy Youtube-on. Érdemes tehát kicsit belemélyedni a keresőoptimalizálásba is. Ha értékes, tényleg jó bejegyzéseket hozol létre (amire keresnek is), akkor idővel ki fog alakulni rólad egy szakértői, tekintélyi kép, így ha valamit ajánlasz, akkor hinni fognak neked.

Sokan próbálkoznak úgy ezzel a modellel, hogy csak a pénzre mennek. Ez sose működik jól. Tényleg minőségi tartalmat kell gyártanod és mindig a probléma megoldásának kell lennie a középpontban.

Ezt a szakértői státuszt több módon tudod monetizálni. Ezekről nemsoká szó lesz.

Szerintem elképesztő jó és tartós modellről beszélünk. Folyamatosan növeled a különböző bejegyzéseid, ami hatására egyre több látogatója lesz a weboldaladnak, egyre többen ismernek meg. Több módszerrel lehet belőle pénzt keresni, így nem leszel beszorítva egy “muszáj” dologba. A bevételeid valószínűleg lassan kezdenek el növekedni, de folyamatosan, tartósan emelkednek.

Akár nagyon naggyá is tud válni, ez csak rajtaad múlik, hogy milyen ambícióid vannak, mit enged meg a téma, amit választottál. Nagyon sok egyszerű, személyes blog alakult már át, sokkal nagyobb vállalkozássá.

Találnod kell egy megfelelő témát/niche-t, amiről szeretnéd a tartalmakat készíteni. Minden témából lehet több 100 különböző kis pici bejegyzést írni. Arra vigyázz, hogy a brandingeddel ne szorítsd le magad az elején túlságosan. Legyen egy kis tered bővülni.

A szakértői weboldal az alapja a stabilan növekvő passzív bevételeknek. Nem muszáj személy szerint képpel vállalnod, hogy Te lennél ez a szakértő, de ez általában segíteni szokott.

Honnan tanulhatsz róla?Authority Hacker – 2 srác csinálja angol nyelven. Érdekesség velük kapcsolatban, hogy Budapesten élnek. Nagyon sok, magas színvonalú, de könnyen megérthető bejegyzésük van a témával kapcsolatban. Fizetős kurzusuk is van, amire érdemes lehet jelentkezni, ha komolyan gondolod. Van egy podcastjuk is, ami az egyik kedvencem.

Ezen kívül különböző marketinges blogokból lehet a legtöbbet tanulni. Az online marketingnek nagyon sok része van. Nem kell mindennek a szakértőjének lenned, de el kell kezdened megérteni az összefüggéseket.

Példák: WPKurzus, LifeTiltThe WireCutter, Health Ambition

Ebook

Ha már úgyis sokat blogolsz, akkor a tudást amit eddig megszereztél a különböző kutatások közben, érdemes lehet egy kerek egész könyvbe vagy ebook formába alakítani.

Ne félj régebbi, már felhasznált cikkeid is belerakni az ebook-ba. Így sokkal gyorsabban kész lehetsz az egésszel. A lényeg, hogy egy keretet adj a sok-sok tudásnak, amivel segíteni szeretnél a célcsoportodnak.

Egy saját ebook (vagy esetleg fizikai könyv) egy magasabb szakértői státuszt is jelent.

Ha kicsit előre gondolkodsz, akkor beépítheted az értékesítési tölcséredbe, ahol egy belépő termékként tökéletesen szolgál. Így könnyebben fogsz tudni eladni később egy drágább videós kurzust vagy bármilyen terméket.

Elég egyszer megírni az ebook-ot, felépíteni egy értékesítési folyamatot és automatikusan passzív jövedelmet keresni vele.

Online videós tanfolyam

A videós tanfolyamoknak nagyobb értéket társítunk, ezért jóval drágábban is el lehet adni, mint egy ebook-t. Ez azért van, mert úgy érezzük, hogy több munka volt magát a videókat elkészíteni és sokkal gyorsabban és könnyebben is feldolgozható az agynak, mint egy hosszabb szöveg.

Nem muszáj az arcoddal is szerepelni, ha nem szeretnél. A mi kurzusunkban én például csak képernyőfelvételeket mutatok és csak a hangom hallatszik. Azért érdemes megjegyezni, hogy ha szerepelsz a videóidban, akkor egy plusz bizalmat adsz a tanulni vágyóknak.

2 főbb módszerrel lehet a tanfolyamot technikailag létrehozni.

 • Tanfolyam gyűjtő oldalra töltöd fel a videókat, mint például a Udemy, Lynda vagy Magyarországon a Webuni
  • Ennek az előnye, hogy csak a videókat kell megcsinálnod és feltölteni a kész rendszerbe. Nem kell weboldalt készítened, összerakni a fizetési rendszert. Ha kevés időd van, csak egy tanfolyamot szeretnél csinálni, akkor lehet ez a jobb megoldás.
  • A hátránya, hogy nem tiéd a platform, ki vagy szolgáltatva például a Udemy-nek. Nem a tiéd lesz az összes bevétel, hanem jutalékot kell fizetned. A marketinged se tudod úgy felépíteni, mint egy saját weboldalon.
 • Saját weboldalt készítesz
  • Az előnye, hogy minden a te kezedben van, szinte minden bevétel a tiéd. Nem muszáj csak videós tanfolyamot csinálnod, hanem külön bejegyzéseket írhatsz, ebook-t is eladhatsz. Felépítheted a saját marketinged, a kontroll a te kezedben van. Szerintem ez izgalmasabb és sokkal szabadabb megoldás.
  • A hátránya, hogy technikailag utána kell járnod kicsit a dolgoknak. Saját weboldalt kell készítened, fizetési rendszert, számlázási rendszert kell kialakítanod, valamint a merketinged igaz, hogy a te kezedben van, de ezt neked kell felépíteni.

Figyelembe kell venned a saját lehetőségeid, céljaid és úgy dönteni, hogy mit szeretnél.

Tanfolyam esetén a vásárlód azért fizet, hogy előre k kitapasztalod a buktatókat, megtalálod a legjobb megoldásokat. Én is azért tudom jól tanítani a WordPress-t, mert minden lehetőséget, megoldást kipróbálok, így a tanulóknak már ezekkel nem kell szenvedniük. Megkapják a legjobb eszközöket, megoldásokat. Ha már van egy ilyen tudás a fejedben vagy hajlandó vagy tovább kutatni a témát, hogy megoldj egy problémát, akkor nagyon jó bevételi forrás lehet.

Ugye elég csak 1× megcsinálni a videókat, kialakítani a rendszert, elkészíteni egy automatikus marketingstratégiát és ha ezt megcsináltad, akkor folyamatos passzív bevételre tehetsz szert. Természetesen lehetséges, hogy fejleszteni kell a tanfolyamod, újabb leckéket csinálni, frissíteni az eddigieket, kampányokat létrehozni, optimalizálni a marketing rendszered, de ha jól csinálod, akkor nagyon bőségesen meg fog térülni.

Affiliate marketing

Ez más cég termékének ajánlását jelenti, jutalékért cserébe. Ezek lehetnek tanfolyamok, ebook-ok, fizikai termékek, szoftverek, bármi.

Magyarországon annyira nem terjedt még el az affiliate marketing. Szerintem főleg azért, mert a bankkártyás fizetés annyira nincs elterjedve, így bonyolultabb nyomon követni a tranzakciókat.

Külföldön ez fantasztikusan működik. Óriási pénzek vannak benne. Az Amazonnak a legfejlettebb a rendszere. Viszonylag jól adják a jutalékot is. Ezért is lett belőlük az egyik legnagyobb cég a világon.

Óriási előnye az affiliate marketingnek, hogy nagyon könnyű vele elindulni. Elég egy speciális linket kiraknod a weboldaladra, az egyik cikkedbe. Például én ajánlok egy WordPress sablont és kiteszem a speciális linkemet. Ha Te rákattintasz és megveszed a sablont, akkor abból én jutalékot kapok.

Mivel ilyen könnyű elkezdeni, nagyon sokan belevágnak, de csak kevesen lesznek benne igazán sikeresek. Itt is az a motiváció szokott a baj lenni, hogy csak a pénzre mennek és össze-vissza ajánlanak az emberek termékeket, még akkor is ha az egy silány termék vagy szolgáltatás.

Mi például csak olyan terméket ajánlunk, amit használunk és nagyon meg vagyunk vele elégedve. Csak így lehetek biztos abban, hogy akár Neked is hasznodra fog válni.

Biztos láttál már összehasonlító vagy bemutató bejegyzéseket. Például a legjobb vezeték nélküli egerek. Lehet Te is beírtad már a Google-be, hogy “best wireless mouse”. Na itt ami legelsőnek feljön az egy nagyon sok pénzt kereső bejegyzés az elkészítőjének a számára. Ha a cikkben rákattintasz egy linkre és megveszed, akkor abból jutalékot kapnak. Ráadásul az Amazonnál nem is muszáj pont azt a terméket megvenni, ahonnan az Amazonra kerültél, hanem minden megvásárolt termékért adnak jutalékot, amit a következő 24 órában vásárol az illető.

Ezért is nehezebb Magyarországon, mert Amazonról annyira nem vásárolunk.

Mindenképp érdemes számításba venni ezt a lehetőséget is, de vigyázz, hogy csak kipróbált, minőségi termékeket ajánlj!

A legnagyobb hátránya az affiliate marketingnek, hogy nem a tiéd a kontroll. Az eladó bármikor lecsökkentheti a jutalékod 50%-ról 25%-ra vagy akár be is fejezheti a termék eladásait. Ezeket is vedd figyelembe és próbálj olyan jövedelemforrást is kialakítani, ami nem másokon múlik.

affiliate-marketing-pat-flynn

Ha szeretnél róla tanulni, ajánlom Pat Flynn ingyenes anyagát

Reklámok

A Google AdSense segítségével percek alatt kirakhatsz reklámokat a weboldaladra.

Sajnos ezek a reklámok nagyon gyatrán fizetnek. Nagyon nagy volument kell elérnie az oldalaidnak ahhoz, hogy megélj pusztán hirdetésekből.

Mennyit lehet vele keresni?

Ez változó, de például ha havonta 30.000 látogatója van az oldalaidnak (mindenhol kint van 1 hirdetés), akkor abból kb. 10.000 Ft-ot kereshetsz havonta. (Ez egy megközelítő szám, csak hogy lásd a nagyságrendeket)

Ez elég kevés pénz, napi 1.000 látogatót elérni pedig nem könnyű.

Ráadásul ha saját termékeid vannak, akkor a konkurenseid termékeit fogod hirdetni, ami nem jó ötlet.

Egyedi reklámokat is kitehetsz, de ezt személyesen kell kialkudnod a hirdetőkkel.

Nagy volumennél, lehet vele jól keresni, de én mégis inkább a saját tanfolyamokat, ebook-ot, termékeket vagy az affiliate marketinget ajánlanám.

Webáruház

A webáruházak üzemeltetése egyre könnyebb manapság. Nem feltétlen szükséges törődni a raktározással, szállítással, számlázzással, akár egy fulfillment szolgáltatást is igénybe lehet venni, mint a Webshippy.

Használhatsz dropshippinget is, ami azt jelenti, hogy te csak egy kapocs vagy a gyártó/nagykereskedő és a vásárló között. Itt a kapocs nem a fizikai boltod, hanem a webáruházad. Neked nem is kell látnod a terméket, hanem a gyártó egyből a vásárlónak szállítja ki a terméket.

Készíthetsz egyedi webáruházat, de bérelhetsz is, magadnak el is készítheted WordPress-szel (itt azért kicsit jobban bele kell mélyedni) vagy akár Shopify-t is használhatsz.

Itt a te hozzáadott értéked a marketing, tartalommarketing és a keresőoptimalizálási eredményeid lesznek. Valahogy (Google, ajánlások, Facebook hirdetés) rád talál a vásárló és megveszi a terméket, még ha azt nem is a Te szállítod le.

Úgy lesz a jövedelem passzív, hogy előre felállítod a rendszert, írsz bejegyzéseket, termékeket gyűjtesz össze, kialakítod a szállítást.

Ezután az emberek a keresőből vagy általában hirdetésből rábukkannak a boltodra és megveszik a terméket, akár akkor is, miközben alszol.

Egy egyszerű blogot is tovább tudsz fejleszteni webáruházzá, a témádhoz kapcsolódó fizikai termékeket is árulhatsz, saját termékeket is készíthetsz.

Összefoglalás

A passzív jövedelem egy nagyon csábító pénzforrás, számos könyv készült már róla, aminek a középpontjában volt.

Nem ingyen pénzről van szó, hanem előre dolgozunk sokat, egy későbbi automatikus jövedelem reményében.

A rendszer központú gondolkodás elképesztően fontos. A rendszereket az olcsó, de elképesztően hatékony és viszonylag könnyen használható online eszközök segítségével hozzuk létre, kapcsoljuk össze.

Sokféle passzív jövedelem keresési lehetőség van, de szerintem a legtartósabb, legbiztosabb egy “szakértői” weboldal létrehozása valamilyen téma köré. Ebből később több módszerrel lehet bevételeket szerezni.

Motiváció szempontjából a saját vállalkozás nagyon felüdítő tud lenni egy átlagos munka után. A saját magad ura lehetsz, de ezt meg kell tanulnod menedzselni. Nem lesz egyszerű, de a folyamatos fejlődés, a haladás érzése, az igazi értékek nyújtása és a későbbi magasabb jövedelemszint miatt szerintem megéri beletenni a munkát.

Remélem tudtam pár ötletet adni és hasznos volt számodra a bejegyzés. Ha kérdésed, észrevételed van, kérlek írj egy kommentet 🙂

Egyéb források: Afford AnythingThe Smarter Dollar, Real Passive Income, Good Financial Cents