1. A WordPress rendszer alapjai

Szia!

Nagy Attila vagyok, a WPKurzus társalapítója.

Üdvözöllek Mini kurzusunkon, amelyben 7 részen keresztül mutatom be a WordPress alapjait, a sablonokat és a trükköket. Ezek megkönnyítik az indulást és lehetővé teszik, hogy gyorsan és egyszerűen biztonságos honlapot építhess.

Ajándékkal is készültem neked, de erről csak egy későbbi részben rántom le a leplet. Annyit mondhatok, hogy megéri kitartónak lenned, és naponta követned a videós leckéket. 😉

Mától kezdve egy héten keresztül minden nap kapsz tőlem egy e-mailt, amiből át tudsz kattintani erre a felületre. Ahogy haladunk előre, egyre mélyebben megyünk majd bele a részletekbe. Ha valamelyik nap egy részt kihagynál, később egyszerűen újranézheted.

Kövesd figyelmesen a leckéket, mert így a hét végére minden alapvető infónak a birtokában leszel, ami egy WordPress weboldal indításához kelleni fog.

A Mini kurzus videós leckéi mellett ajánlom még Facebook oldalunkat is. Sok érdekesség van a témában, amit csak ott osztunk meg.

Miről lesz szó a WPKurzus Mini első részében?

Mai első részünkben a technikai alapokat tesszük rendbe. Ezekkel mindenképp tisztában kell lenned ahhoz, hogy egy weboldal működését és felépítését átlagemberként is megértsd és elképzelhesd.

Elmesélem, hogyan alakult ki maga a WordPress, és hogy miért nevezik tartalomkezelő rendszernek. Azt is megmutatom, hogy hogyan alakította át a WordPress vizuális szerkesztőfelülete a hagyományos kódoláson alapuló webfejlesztési lehetőségeket.

Ha eddig voltak is kétségeid, a hét végére te is meg fogod látni, hogy profi saját weboldalad összerakásához egyáltalán nem kell programozónak lenned. Kíváncsisággal és elszántsággal akár már a hét második felében a saját oldaladat szerkesztheted.

Mindegy, hogy mennyire kicsiben kezded, és mikorra növöd ki a kezdeti kereteidet. Ha megfelelő eszközöket használsz, a WordPress-t mindig az aktuális igényeidnek megfelelően fogod tudni bővíteni. Ha belevágsz, hamarosan te is megtapasztalod, hogy a határokat abszolút te húzod meg.

Cikkek, bemutatkozó oldalak, értékesítési felületek, webshopok – mindent meg fogsz tudni csinálni, amire csak szükséged lesz.

Az internet weboldalainak 30%-a fut jelenleg WordPress rendszeren. Ez darabszámban több mint 70 millió honlapot jelent. Az egyszerű vállalkozói weboldalak mellett olyan nagy nevek is letették voksukat a WordPress használata mellett, mint a Sony Music és a Yelp. Még a Facebook is WordPress-en viszi a blogmagazinját.

Nem baj, ha te most még csak “kicsiben” gondolkodsz. A legszuperebb az egészben az, hogy egy weboldal összerakásának ma már egyedül is félelem nélkül nekikezdhetsz. Ha gyerekként szerettél legózni, akkor a weboldalad összerakása is egy nagyon jó játék lesz. 🙂

Szerezz be egy domaint és egy tárhelyet!

Mivel a WordPress alapból ingyenes, ezért a rendszerért magáért nem kell fizetned. A saját (és adataid) védelmének érdekében viszont egy minimális összeget be kell fektetned a projektedbe azért, hogy egyedi domain neved és saját tárhelyed legyen.

Sokan, akik most ismerkednek a rendszerrel meglepődnek, amikor a WordPress-re keresve a tartalomkezelő helyett a .com végződésű blogmotorral találják magukat szembe. Ha számodra is talány még, hogy hogyan lehet WordPress-ből egyszerre kettő is, ebből a cikkünkből mindent megtudhatsz arról, hogy mi a különbség a WordPress.COM és a WordPress.ORG között.

Mivel a WordPress tartalomkezelőt a tárhelyedre kell feltelepítened, elsőként magát a tárhelyet és a domain nevedet kell beszerezned. A videóban említetteken túl a tárhelyválasztás kapcsán ebben a cikkünkben találsz még megfontolásra érdemes szempontokat:

Ha nem akarsz hosszasan keresgélni a számtalan egyformának tűnő ajánlat között, és az apró betűs részletek bogarászásához sincs türelmed, akkor jó szívvel ajánlom neked is a mi tárhelyszolgáltatónkat, akinél a WPKurzus oldalai is laknak.

Ha szeretnél minél előbb egy megbízható tárhelyszolgáltatóval elindulni, akkor a NetMasters csapatát ajánlom figyelmedbe. Első, 5 GB méretű tárhelyet biztosító csomagjuk 1 .hu domain regisztrációját és éves díját is tartalmazza, így ezért már nem kell külön fizetned. Nekünk köszönhetően pedig a linkre kattintva 10%-os árkedvezményben lesz részed.

A WordPress-t egyedül is könnyen feltelepítheted

Sok tárhelyszolgáltató felajánlja a lehetőséget, hogy a WordPress-t előre telepítik neked (a NetMasters pl. igen, de ha máshol vagy, akkor is érdemes erre rákérdezned). Akkor se ess kétségbe, ha neked kell megcsinálnod. A telepítés elsőre ijesztőnek tűnhet, de van azért benne jó is: ha te mész végig rajta, akkor már az elején szert teszel egy adag technikai jártasságra, ami később azért még jól jöhet.

Hogy a kezdés még a telepítéssel együtt is simán menjen, írtunk egy szuper, lépésről lépésre vezető, képernyőképekkel ellátott útmutatót, amivel több mint ezren tették már fel a WordPress-t a saját tárhelyükre.

Ha rám hallgatsz, a névfoglalást és a tárhely bérlést nem halasztod sokáig. Jó ha tudod, hogy a megrendelés után adminisztratív okokból 2-3 napot várnod kell majd, mire igazán birtokba veheted őket. Érdemes már most, a Mini kurzus első 1.-2. napjában leadod a rendelésedet, mert így a hét második felében már a saját honlapodat szerkesztheted.

Az alapokon túljutva a holnapi leckében azt mutatom meg neked, hogy mi lesz az a dolog, aminek a segítségével a WordPress-t egy egyszerű blogmotorból igazi csúcstechnológiás gépezetté fejlesztheted.

Ha ezt olvasva neked is rögtön a profi sablonok ugrottak be, akkor már előrébb jársz, mint gondoltad volna. Tényleg a sablonod lesz a titkos fegyvered. Nagyon profik, nagyon sokat tudnak, és már alig várom, hogy neked is bemutassam őket, mert egyszerűen lenyűgözőek. 🙂

Most viszont domain- és tárhely választásra fel!

Holnap pedig feltétlen keresd az e-mailemet, mert jövök a következő leckével!

További szép napot és jó WordPress-ezést kívánok!

Próbáld ki INGYENESEN a WordPress-t!

A mini kurzus részei

2015-2022 © Minden jog fenntartva! | ÁSZFAdatvédelmi nyilatkozat