2. Melyik WordPress sablont és oldalépítőt válaszd?

Örülök, hogy itt vagy Mini kurzusunk 2. részében is. Bízom benne, hogy ma is hasznos infókkal fogsz gazdagodni.

Tegnap beszéltünk arról, hogy mi is igazából a WordPress, és arról is, hogy mik kellenek mindenképp egy saját weboldalhoz. Ha nem láttad volna katt ide és mindenképp nézd meg, mert nem lesz ismétlés, úgy veszem, hogy az ott elhangzottakat már tudod.

A mai témánk a sablonok és oldalépítők kiválasztásáról szól. 🙂

Mi a sablon és az oldalépítő?

A WordPress valójában az oldalad keretrendszerét biztosítja, aminek az igazi erejét a sablonok és oldalépítők adják meg. Vannak különböző fejlesztőcsapatok, akik legyártják ezeket, hogy felturbózzák a WordPress alapfunkcióit.

Általában a sablon (theme) felel egy csomó globális, weboldal szintű beállításért, vagyis olyan részeiért a honlapodnak, amik nem a konkrét oldalak.

Ebből egyenesen következik, hogy az oldalépítő (page builderfelel azért, hogy az oldalak felépüljenek. Kulcsfontosságú, hogy ez a folyamat minél egyszerűbb, felhasználóbarátabb és gyorsabb legyen.

Egy fejlesztőcsapat készíthet csak sablont, csak oldalépítőt vagy mindkettőt.

Miért válaszd a prémium opciót?

Vannak ingyenes és prémium, azaz fizetős sablonok és oldalépítők is.

Tudom, hogy sokan szívesen használnának ingyenest, de én ezt nem ajánlom! Az ingyenesekkel több probléma is van, az ingyenességért óriási árat kell fizetned!

Általában kevés funkciójuk van, korlátoltak, nem lehet bennük igazán testre szabni a dolgokat.Nincs ügyfélszolgálat, ezért nem fogod tudni kijavítani a hibákat. Szinte mindig kell tudni programozni hozzá, mert nem egyszerűsítik le a folyamatokat szimpla kattintgatásokra.

Ezzel szemben a fizetős sablonok és oldalépítők egy olyan felturbózott rendszert csinálnak egy egyszerűbb WordPress felületből, amivel szinte bármit el fogsz tudni készíteni. Folyamatosan frissítik őket, ha pedig elakadtál, felteheted a kérdéseidet az ügyfélszolgálatnak.

Az áruk kb. 20.000 Ft környékén szokott mozogni, attól függően, hogy melyiket választod.
A jó hír az, hogy szinte mindenhol van pénzvisszafizetési garancia, szóval ha mégse tetszik a dolog, akkor csak kipróbáltad a terméküket. 

A WordPress egy bivalyerős rendszer lesz, ha a megfelelő eszközökkel együtt használod. Elképesztően olcsó is, mivel a tárhely+domain+sablon+oldalépítő kombót havonta 3-4.000 Ft-ból fent lehet tartani, amivel egy tökéletesen működő weboldalt fogsz tudni létrehozni.

Milyen prémium sablont és oldalépítőt érdemes választanod?

Programozó csapatok külön készíthetnek oldalépítőt vagy sablont, de én azt ajánlom, hogy mindkettőt ugyanattól a csapattól válaszd. Így lesz az életed a legegyszerűbb.

Emellett figyelj arra, hogy úgynevezett multipurpose, többfunkciós sablonok közül válogass, mert később ezzel több célt is el tudsz érni. A WordPress-ben azt szeretem a legjobban, hogy rugalmas. Ha a jövőben fejlődni szeretnél, akkor a plusz dolgokat be tudod szerezni úgy is, hogy nem kell újrakezdeni az egészet, bármilyen irányú módosítást, bővítést vagy változtatást korlátozás nélkül megtehetsz..

Igaz, hogy jól hangzik, hogy egy sablont direkt egy niche-re, például gasztrobloggerekre terveztek, de ez általában csak a designban jelenik meg, a fő problémákat pedig pont ez a fajta korlátozottság okozza. Ezeknek általában az oldalépítőjük is gyenge.

Honnan szerezd be a sablonodat és oldalépítődet?

Sablonpiac – Themeforest

Vannak marketplace-ek, sablonpiacok, ahol akár több mint 10.000 féle közül választhatod ki a neked tetszőt. A ThemeForest a legismertebb.
Ezen belül a WordPress sablonokra keress és rendezd őket eladás szerint. Itt általában működik az, hogy a legtöbbet eladott sablonok egyben a legjobbak is. Láthatod, hogy a sablonokat hányan vették meg, milyen osztályozást kaptak, mennyibe kerülnek és egy élő előnézetet is megtekinthetsz.

Természetes, hogy itt nagyon rámennek a marketingre és agyon dicsérik a terméküket. Ettől függetlenül amiket itt látsz a lista elején azok általában jók, de nem a legjobbak, így nincs értelme ezeket választani.

A Themeforest árazásáról érdemes tudni, hogy egy sablont minden weboldalra külön meg kell vásárolni. Igaz, hogy örökös frissítéseket fogsz hozzájuk kapni, de az ügyfélszolgálatért külön kell fizetned. 

Ha egyetlen weboldalt tervezel, akkor ez nem rossz, de manapság ki tudja biztosra, mi lesz a jövőben.

Miért az Elementor?

Több jó fejlesztő csapat is van, akik szuper termékeket készítenek és a saját weboldalukon árulják a portékáikat. Jelenleg 2 magasan vezeti a piacot. Ők a Divi és az Elementor.

Mi 4 éven keresztül a Divit használtuk saját magunk, Bence testvérem a web desing ügynökségével több, mint 100 projektnél használta és ezt is tanítottuk és igazából még tanítjuk most is a kurzusainkban.

Tényleg mindkettő szuper, viszont az Elementort annyira ügyesen fejlesztik és annyira jó irányba halad, hogy elrobogott a Divi mellett.

Készítettünk egy giga összehasonlító videót és bejegyzést a témában, érdemes megnézni/elolvasni, ha érdekel a honlapkészítés világa.

Az Elementor csapata kiváló, rettentő sebességgel fejlesztenek. Természetesen van ügyfélszolgálat is, és egy nagyon jó közösség áll a termék mögött.

Letisztult, modern dizájnja van az oldalaknak, amiket te magad is könnyen összehozhatsz.
Gyorsan el lehet vele indulni, egy egyszerűbb weboldalt mi már 1-2 óra alatt el tudunk vele készíteni.

Elementor template-ek

A csapat folyamatosan készít előregyártott dizájn elrendezéseket, komplett demó oldalakat, különböző témákra. Az Elementornál ezt template-nek hívják, máshol általában layoutnak.

Zavaró lehet, hogy a template szót szintén sablonnak fordítanánk, de én inkább az elrendezés kifejezést preferálom, és ilyenkor a különböző témákra elkészített oldalakra gondolok.

Kis összegzés a tisztázás érdekében:

  • theme = sablon
    a weboldal pár globális szintű beállításáért felel
  • page builder = oldalépítő
    egyszerűen, legoszerűen építheted az oldalaidat
  • templatek/layoutok = elrendezések
    egyedi dizájn elrendezések, amiket az oldalépítőddel készít maga a készítő csapat és független web designerek is

Ezek azért jók, mert sokkal könnyebb belőlük elindulni.
Ha mindent a 0-ról kezdesz egyedül, akkor egyesével kell felépítened az oldalaidat, minden elemet neked kell létrehozni és kialakítani úgy, hogy nem csak szép, hanem működő elrendezéseket kapj. Ez kezdőként nagyon nehéz, így jobban megéri egy kész elrendezésből indulni.

Az egyediség miatt ne aggódj, mivel a saját képeidet, szövegeidet és színeidet fogod használni, így a weboldalad teljesen el fog különülni a többiekétől. A látogatóknak az a lényeg, hogy jól nézzen ki az oldalad, könnyű legyen a tartalmat fogyasztani rajta, gyorsan töltődjön be és jó legyen a felépítése.

Az előre elkészített elrendezésekben még az a király, hogy ezeket másnak is oda lehet adni. Amit mi elkészítünk, azt te egy az egyben használhatod. Ezek természetesen reszponzív, mobilbarát elemek és oldalak, azaz telefonon és tableten is jól jelennek meg. Tesztelve vannak, szeretik a látogatók és jól konvertálnak, ha például egy feliratkoztatás az oldal célja.

Ha a tegnapi leckéből elindítottad az ingyenes, gyakorló felületed, akkor már lehet, hogy elkezdtél kattintgatni az Elementorban is.Erre buzdítalak egyébként, hogy ismerkedj vele, nézd meg, hogy milyen használni. Próbáld ki te is ingyenesen, hogy ráérezz a működésére.

Ha még nem tetted volna meg, ezen a linken megteheted.

Figyelem, spoiler!
Az egyik következő részben ajándékként teljesen ingyenesen odaadok egy elrendezést, valamint bemutatom, hogy milyen egyszerű ebből kiindulva elkészíteni egy új, teljesen egyedi oldalt, pár perc alatt!

Elementor Pro, mint az Elementor sablonja

Fontos, hogy az Elementornak van egy ingyenes oldalépítője is, ami magasan a legjobb az ingyenesek közül, ehhez viszont kell egy profi sablon, hogy működni tudjon.

Az Elementor prémium verziója – az Elementor Pro – igazából egy bővítmény, de felszerelték olyan funkciókkal, amik a sablon feladatait is ellátják.

A WordPress sajátossága, hogy mindenképp kell hozzá sablon, hogy dolgozni lehessen rajta, így az Elementor elkészített egy teljesen üres, pucér sablont, a “Hello Elementor”-t, amivel tökéletesen működik együtt.

A lényeg, hogy a legjobb kombináció, amit én is ajánlok, az a fizetős Elementor Pro és hozzá az üres és ingyenes “Hello Elementor” sablon.

Ehhez jár az összes funkció, rengeteg dizájn elrendezés és szinte minden, amire szükséged van egy tökéletes weboldalhoz. Ma már így építjük mi is a saját és ügyfeleink honlapjait.

Hogyan tudod megszerezni az Elementor Pro-t?

Az Elementor Prot 3 különböző csomagban lehet megvásárolni, amelyekben minden funkció ugyanaz csak 1 különbség van köztük, mégpedig az, hogy hány weboldalra telepítheted.

legkisebb csomag $49 évente és 1 weboldalon használhatod.
középső $99 évente és 3 honlapon használhatod
legnagyobb $199 évente és akár 1000 domain-hez használhatod.

Personal

$49/év

1 weboldalra

Plus

$99/év

3 weboldalra

Expert

$199/év

25 weboldalra

Mint említettem van ingyenes verziója is, ami szintén szuper, de nem lehet vele összerakni teljesen komplett weboldalakat. Szükség van hozzá egy minőségi sablonra is. Ha mindenképp ki szeretnéd próbálni, akkor az Astrát ajánlom hozzá.

Ha be szeretnéd szerezni a fizetős Elementort, akkor használd ezt a linket.

Így mi kapunk a vásárlásból jutalékot, de neked ez nem kerül többe, viszont nekünk segít jobbnál jobb anyagokat készíteni.

Ha 1 év után lemondod az előfizetést, akkor nem kapsz tovább frissítéseket, így egy idő után tele lesz bugokkal, hibákkal, szóval ezt egyáltalán nem ajánlom.

Titkon megsúgom, hogy van olyan csomagunk, amiben az Elementor Pro-hoz adunk hozzáférést, de előbb szeretném, hogy jobban megismerd a WordPresst, hogy rájöjj tényleg neked való-e.

Összegzés

Vannak más sablonok és oldalépítők is, amik jól működnek, de egy kezdőnek, aki a lehető legegyszerűbben és gyorsabban szeretné felépíteni a saját honlapját, én most mindenképp az Elementor Pro-t ajánlanám.

Mi is ezt használjuk és tanítjuk, Bence testvérem a webes ügynökségében is ezzel épít honlapokat. Mivel egy nagyon sokoldalú multifunkciós oldalépítőről van szó, jó választás a kezdők, a haladók és a profik számára is.

A sablonokkal és oldalépítőkkel tényleg kinyílik előtted a világ, és egyszerűen bármit képes leszel kihozni a saját weboldaladból.

Próbáld ki INGYENESEN a WordPress-t!

A mini kurzus részei

2015-2022 © Minden jog fenntartva! | ÁSZFAdatvédelmi nyilatkozat