WordPress vagy Blogger? Előnyök, hátrányok, különbségek

Egyre több ember akar blogolni, de nem biztos, hogy egyszerű kitalálni, hogy ezt milyen blogmotoron tegyük meg. 2 főbb platform van, amelyet figyelembe lehet venni, a WordPress és a Blogger. Ebben a bejegyzésben megmutatom, hogy mik az előnyei, hátrányai a két blogoló óriásnak és elmondom, hogy a különböző igényeidhez melyiket válaszd.

Mind a két platform ingyenes, de a WordPressnél ez kicsit bonyolultabb, erről később többet mondok.

Blogger

A Bloggert 1999-ben alapították, de a Google 2003-ban már meg is vette, így a Google a tulajdonosa jelenleg. Ez fontos, mert nagyon sok mindenre kihat a működésében.

blogger

Előnyök

 • Nagyon jó, hogy ingyenes elindítanod a blogodat és soha nem kell fizetned a tárhelyért.
 • Ha van Google fiókod, ami manapság mindenkinek van, akkor igazából Blogger fiókod is van.
 • Nagyon könnyű elkezdeni a blogod írását. Csak menj a Blogger weboldalára és kapcsold össze a fiókoddal. Mindössze 3 dolgot kell megadnod.
  • A blogod nevét
  • Az blogod URL/domain nevét, ami .blogspot.com végződésű lesz (igen fura, hogy blogspot, de a Blogger és Blogspot egy és ugyanaz)
  • Választani egy sablont
blogger új blog
 • Ezek után el is kezdheted az írást, szóval tényleg nagyon egyszerű elkezdeni.
 • Az írás folyamata egyszerű, olyan mintha egy Word dokumentumot szerkesztenél.
blogger új bejegyzés
 • Ugye mondtam, hogy fontos, hogy a Google birtokában van. Ez ugyanúgy előny mint hátrány. Azért előny, mert könnyű hozzákapcsolni a Google reklámjait az AdSense-t, amivel reklámbevételeket szerezhetsz, de Magyarországon nagyon nehéz ebből tényleges pénzt szerezni.
 • Az AdWords-öt és Analyticsot is könnyű hozzákapcsolni, mivel Google termékek.
 • Tudod alakítani az oldalad megjelenését úgynevezett Gadgetekkel (mint a WordPressnél a widgetek) amiket egyszerűen fogd és vidd módszerrel tudod kezelni.
 • Könnyű fent tartani az oldalad, mert nem kell frissítésekkel és biztonsági résekkel bajlódnod. A Google rendszere nagyon biztonságos, így ezzel nem lesz problémád.

Hátrányok

 • Mivel a sablonok mindenkinek ugyanazok és nem lehet újakat berakni, így nem tudsz nagyon egyedi oldalt létrehozni. CSS kóddal esetleg tudsz változtatni, de ehhez programozói tudás szükséges.
 • Ha elkezdenek hozzászólni a bejegyzéseidhez, ezeket nem tudod moderálni.
 • Igaz, hogy vannak gadgetek, de ezek korlátozottak és nem elégítenek ki különlegesebb igényeket.
 • Ha nő a weboldalad és sok képet raksz fel az 1 GB-os képtár lehet kicsi lesz egy idő után.
 • A különböző oldalaid mérete maximum 1 MB lehet, ami egy sok képes bejegyzésnél lehet kevésnek bizonyul.
 • Nincs support, ügyfélszolgálat, így ha valahol elakadsz nem tudnak segíteni.
 • A domain neved nem valami profi, így hogy benne van a blogspot tag, de vásárolhatsz sima .com-os domaint $10/év áron.
 • A legnagyobb probléma, hogy a Google rendszerén van az oldalad, így ha úgy döntenek, hogy megszüntetik a Bloggert, akkor eltűnik az oldalad. Valószínűleg ilyen nem lesz, de ezen kívül is ha valami más tervük van akkor nagy bajban lehetsz.
 • Minden olyan szolgáltatás, ahol nem a Te kezedben van az irányítás, nehéz helyzetbe tud sodorni. Ezért ajánlom mindig, hogy legyen saját weboldalad, mert ha a Blogger, Facebook, Instagram, Tumblr valamit alakít a modelljén nem tudsz vele mit csinálni.
 • Nem nagyon fejlesztik, így a jövője nem nagyon pozitív a Bloggernek

Összefoglalás – Blogger

A Blogger jó lehet, ha egy nagyon egyszerű blogot szeretnél készíteni saját magad számára, úgy hogy nincs technikai tudásod és nem is akarsz valamilyen másik rendszert megtanulni.

Nagy probléma, hogy ha kinövöd a platformot nem egyszerű átvinni mindent egy weboldalra (nem lehetetlen), ami valószínűleg egy saját tárhelyen lévő WordPress oldal lesz. Ezután ugyanúgy meg kell majd tanulnod a WordPress rendszert is.

Nem tudod egyszerűen monetizálni sem, szóval pénzt keresni az előbb leírt korlátok miatt.

WordPress

wordpress

A WordPress-nek két része van, amit ebben a bejegyzésben elmagyarázok részletesen. Mindenképp olvasd el, ha nem tudod a különbséget, mielőtt tovább mész!

A lényege, hogy van a WordPress.com, ami hasonló a Bloggerhez. Egyszerűen, ingyenesen el tudod kezdeni a blogolást. Ha csak egy eszközt szeretnél, amivel csak blogolni akarsz akkor a WordPress.com a te választásod.

 • Ugyanúgy a blogod nevének választásával, egy választható sablonnal és egy hasonló blognev.wordpress.com domain nevű oldallal egyszerűen elkezdheted a saját blogod.
 • Ugyanúgy nem kell törődnöd a tárhellyel, biztonsági beállításokkal
 • Nagyon könnyű megírni a bejegyzéseid csak úgy, mint a Bloggerben
 • Itt sincs szabad kezed és nagyon sok plusz funkcióért fizetned kell

Szóval nagyon hasonlít a Bloggerre, csak ezt nem a Google birtokolja.

A továbbiakban a saját tárhelyen lévő WordPressről fogok neked mesélni.

WordPress.org – az igazi WordPress

Ha WordPress-ről beszélünk általában erre gondolunk. Ebben a bejegyzésben sokkal részletesebben elmagyarázom a funkcióit és előnyeit.

wordpress bejegyzés
Itt látod, hogy írom épp ezt a bejegyzést 🙂

Előnyök

 • Tiéd a weboldalad – Ez a legnagyobb előny a Bloggerrel szemben. A Bloggeren, olyan mintha a Facebookon írogatnál, csak weboldal formába van átrakva. Itt, nem áll feletted senki, Te felelsz a tartalmad iránt, minden előnyével és hátrányával együtt
 • Könnyebb magasabb szintre lépni – Míg a Bloggerről előre lépni nagyon nehéz, egy egyszerűbb WordPress oldalból sokkal könnyebb egy sokkal jobbat csinálni. Fontos, hogy a WordPress.com-ról is sokkal könnyebb átváltani a .org-ra, mint Bloggerből. Sokan azt ajánlják bloggereknek, hogy kezdd el WordPress.com-on és 1 hónap próba után, ha már kezded érteni a rendszert, állj át a saját tárhelyes WordPress.org-ra.
 • Bármilyen sablont, bővítményt, widgetet használhatsz – Nagyon sokan fejlesztik a WordPress-t és így nagy számú ingyenes és fizetős eszköz található hozzá.
 • Sokkal szebb megjelenés – saját designt készíthetsz, ami sokkal szebb általában.
 • Vannak fórumok és a bővítményeknek, sablonoknak ügyfélszolgálatuk, amelyeken segítenek ha elakadsz.

Hátrányok

 • Időbe telik megtanulni – Mivel egy komolyabb rendszerről beszélünk kell egy kis idő míg érted a funkciókat.
 • Fent kell tartani – Frissítened kell a rendszered, bővítményeid, biztonsági mentéseket kell elvégezned, amelyek időbe vagy pénzbe kerülnek.
 • A Bloggerben nagyon kevés biztonsági rés lehet. A WordPress is nagyon biztonságos, de megesik, hogy ha nem tartod fenn megfelelően a weboldalad, problémáid lesznek. Még egyszer kihangsúlyozom, hogyha a belépő adataid megfelelően választod meg és rendszeresen frissítesz, megfelelő bővítményeket és sablont választasz, nem lesz problémád.
 • Pénzbe kerül – Mindenképp szükséged van egy domain névre (kb. 2 000 Ft/év) és tárhelyre (1.000 Ft+/hó). Ezen kívül ajánlott egy fizetős sablon, de még ezen felül is lehetnek költségek, attól függ mit szeretnél.

Na de most akkor melyik blogmotort válasszam?

Mint nagyon sok dolog ez is a céljaidtól függ.

A Blogger és a WordPress.com is megfelelő választás, ha csak el akarod kezdeni a blogolást. Mind a két rendszeren ingyenesen elkezdheted az írást. Sok korlátjuk van, de ha csak magadnak akarsz írni, jó opció mind a kettő.

Az igazi kérdés, hogy mit szeretnél a jövőben? Ha nagyobb látogatottságot és akár pénzt is szeretnél keresni, mindenképp jobb a WordPress.com-mal elindulni, mert könnyebb lesz hozzászoknod az igazi WordPress.org-hoz.

Azt ajánlom mindenképp, hogy idővel fektess be egy saját tárhelyre, vásárolj egy domain nevet és fizetős sablont, mert csak így tudod elérni az igazi céljaid.

Ha csak simán blogolni szeretnél, szerintem ne a Bloggert válaszd, hanem a WordPress.com-ot, mert nem tudhatod mit hoz a jövő.

Ha esetleg neked más véleményed van, nyugodtan írj kommentet, tényleg kíváncsi vagyok rá.

3 válasz

 1. Nagyon hasznos összefoglaló, viszont érdemes lenne a bloggeres részt frissíteni, mivel lehetséges saját igényes témát feltenni, és már nagyon jó új témák vannak fenn.

 2. helló N.A kérem a tanácsod a következőkben:
  Én egy nyugdíjas mg.mérnök, szak mérnők vagyok 1959-1990 az Állami Gazdaságok szervezetében működő – mezőgazdasági és élelmiszeripari termelő tevékenységeket mintázó, vizsgáló, értékelő – széleskörű partnerhálózatra kiterjedő szakszolgálati kapcsolattal. 1990 a privatizációt követően egyszemélyes Kft. keretében az előbbi tevékenységet szűkebb partnerkörben 2016 évig folytattam. Rendszeres publikációs kapcsolat nehézkes elérhetősége miatt, szeretném a korábbi érdeklődési körömmel a szakmai kapcsolatot fenntartani, megújítani egy-egy szakkérdésre kiterjedő rendszeres kritikai jegyzetteken keresztül fenntartani.

  1. Szia József!

   Igazából erre egy WordPress blog teljesen alkalmas lehet. Itt inkább a nagyobb feladat, hogy ezeket a cikkeket elolvassák az emberek.
   Ezt inkább te tudnád jobban megmondani, hogy milyen kereset lenne egy ilyenre.

   Én azt gondolom, hogy ha bizonyára erre is van egy célközönség, aki szívesen tanulna ezekből a szakcikkekből. Itt inkább azt kell eldönteni, hogy milyen célból szeretnéd ezt csinálni, tehát pénzt szeretnél keresni vele, hobbiból megosztani a tudásodat, tapasztalatodat, vagy esetleg valami más motivál…

   Nekünk is a blog egy fontos szerepet tölt be a működésünkben, mert nagyon sokan olvassák és tanulnak belőle és ezzel valódi értéket tudunk adni.

   Remélem tudtam segíteni, további jó munkát! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Weboldal előkészítő kihívás elindult!

nap
óra
perc
mp