Mentorship – A legjobb program fiatal vállalkozóknak?

Rakj össze 15 sikeres vállalkozót és 15 feltörekvő tehetséget. Erről szól a Mentorship. Büszke vagyok rá, hogy én lehettem az egyik tehetség. Ebben a bejegyzésben szeretném elmesélni, hogy miről szólt és mit is adott számomra Magyarország legjobb fiatal vállalkozókat segítő programja.

Mi a Mentorship?

2015. február 7.-én 2 fiatal vállalkozó átlagos beszélgetéséből született az ötlet. Elég rátermettnek érezték magukat, hogy mentoráltat fogadjanak és teljesen önzetlenül segítsék az útjukat. Ők Farkas Zsolti és Papp Gábor voltak, akik elképesztően okos, barátságos, a szakmájukban tehetséges és elismert vállalkozók.

Az ötlet elkezdett kibontakozni, elkezdtek becsatlakozni barátok. Az ismerősökből álló társaság egy mentor csapattá alakult. Több területről érkeztek, de 1 dolog közös volt bennük. Segíteni akartak a tehetséges fiataloknak.

Feláldozták az értékes idejük arra, hogy teljesen ismeretlen embereknek segítsék az útját és megváltoztassák az életét. Teljesen ingyen.

Ezért volt már a kezdetektől is egy fantasztikus kezdeményezés a Mentorship. Az önzetlen segíteni- és tenni akarástól.

mentorship-mentorok

Hogy kerültem be?

A 2016-os Startup Safary-n részt vettem, mert érdekelt egy csomó téma. A sors úgy hozta, hogy Farkas Zsolti előadását is meghallgattam.

Már a 3. percben ellőtt egy vicces beszólást az imádott Gary Vee-től és egyből megkedveltem. Utána még beszélt a közösségi média taktikákról és kiderült, hogy nagy Gary fan. Régen az „aki a virágot szereti rossz ember nem lehet” mondás ment, de ez szerintem teljesen igaz Gary Vaynerchuck-ra is.

Az előadás után hazamentem, utánanéztem ki is ez a Zsolti és megláttam a Mentorshipet. Megismertem mit csinálnak, de sajnos nem volt nyitott a regisztráció, így pár hónapig ez a téma szünetelt.

Volt egy első évad, ami kb. akkor végződött, mikor én nézelődtem utána.

Aztán szeptemberben megláttam egy Facebook bejegyzést, amiből kiderült, hogy indul a Mentorship 2.0. Teljesen felpörögtem, tudtam, hogy ez az ahova szeretnék tartozni. Szerintem én voltam az első, aki elkészítette a kis 1 perces videóját, amiben arról kell őket meggyőznöm, hogy miért is engem válasszanak a programba.

Pár hét múlva jött az üzenet, hogy behívtak szóbeli castingra.

Mivel nagyon készülős vagyok, próbáltam megismerni az összes mentort. Mindenkiről próbáltam infót szerezni, hogy mit is csinálnak.

Pár ember munkásságát már hamarabb is ismertem, felnéztem rájuk.

Nem lehetett tudni előre, hogy kik fognak castingolni, de úgy alakult, hogy Farkas Zsolti az egyik jelenlévő mentor. A másik Perényi Andris volt, akinek már korábban olvastam a blogját, valamint a Ma este Színház-os Limbacher Tivadar, akinek egy podcast interjúját hallgattam a castingra menet.

Stressz helyzet volt, nem is emlékszek sokra a beszélgetésből.

Utána a mentorok feltöltöttek egy képet, amiben épp a párokat rakosgatták össze. Mi még ilyenkor nem tudtuk, hogy mentoráltak vagyunk-e.

mentorált-matching
#mentoráltmatching

A lényeg, hogy pár nap múlva jött egy üzenet Viszneki Vivitől azzal a megszólítással, hogy „Kedves Mentorship tag”. Öröm, boldogság, kiderült, hogy én vagyok az egyik aki bekerült több, mint 130 jelentkezőből.

Miről is szólt a Mentorship?

Vivi elmesélte az üziben, hogy lesz egy találkozó, ahol mindenki megismeri a mentorát és a többi mentoráltat is.

Nagy izgalommal vártam az új emberek megismerését és hogy megtudjam, ki fogja egyengetni az utam.

Szépen körbeültünk, mindenki bemutatkozott és megkapta a mentorát.

mentorship-elso-este

Nem ért meglepetésként, hogy a WordPress guru Buza Tomit kaptam.

Eljött az első ismerkedés ideje. Szigorúan a mentorok hívták meg az első körre a mentoráltakat, ami a mi esetünkbe levendulás rose fröccs volt. Ne nevess, nagyon finom.

Mindenki elkezdte megismerni egymást és itt indult el a kis féléves kaland.

Havonta voltak közös találkozók, workshopok és közben mindenki haladt a saját mentorával. Volt lehetőség kereszt mentorálásra is.

Mivel nagyon sok területről érkeztek a mentorok, így nagyon sok oldalról beleláttak az üzleti és mentális kihívásokba, amibe belütközhetünk. Hihetetlen hasznos dolgokat lehetett tanulni, ha az ember beletette a munkát.

Más mentorok, akik munkásságát régen követtem, most akár ingyenesen leültek velem és segítettek, ha elakadtam valamiben.

Nagyon fura a mai világban, hogy van egy ilyen közösség, aminek a tagjai, ezt önszántukból csinálják.

Kik voltak a mentorok?

Mint mondtam, nagyon sok területről érkeztek és ez volt benne a fantasztikus.

Egyszerűen nem tudok sorrendet felállítani, hogy kit mennyire szeretek, mert mindegyik mentor csodálatos volt.

Annyira jó volt egy olyan közegbe kerülni, akik vidámak, intelligensek és tesznek a saját és társaik jövőéért.

Bátran kérhetsz segítséget, mert tudod, hogy nem semmibe vesznek, hanem azt akarják, hogy neked is jó legyen.

Ők azok, akik igazán jobbá teszik a világot.

A következő emberekkel találkozhattam:

Ábrahám Zsolt, aki a CaseSolvers alapítója. Esettanulmányokat szerveznek, amivel egyetemistákat állítjanak menedzsment és cégvezetés fókuszú feladatok elé. Idén bekerült a Forbes 30 év alatti sikeres magyarjai közé.

Buza Tamás, a Creative Web Ideas tulajdonosa, valamint az én mentorom. Nélküle nem ott tartanék ahol. Nagyon sokat segített abban, hogy megtaláljam, mik is az igazi problémáim és hogyan is lehetne ezeket legyőzni.

Farkas Zsolt, a 7digits ügynökség alapítója, growth hacker, PPC szakértő. Segített szilárd alapokra helyezni az online marketingem.

Fodor Ákos, vállalkozó, PPC specialista, szuper rendes fickó. A Selfmapping nevű vállalkozást vezeti, amivel segítenek a munkatársak fejlesztésében. Ezen kívül olyan Adwords fiókokat kezel, mint a Szállás.hu.

Limbacher Tivadar, a Ma este Színház alapítója, ami Magyarország egyik love brandje lett.

Mészáros Beatrix, közösségi marketing szakértő, a Mindea alapítója. Nagyon jó tanácsokat kaptam tőle, ami a stratégiámat nagyban megváltoztatta.

Nemes Orsi, Y generációs szakértő, prezentációs tréner.

Papp Gábor a The Pitch alapítója, SEO szakértő és még sok minden más. 

Perényi András, a Webshippy és több sikeres webáruház tulajdonosa. Évekkel ezelőtt bukkantam a blogjára és nagyon inspriáló volt olvasni a történetét.

Rajnai Richárd, a Kötéltechnika tulajdonosa. Még pár évvel ezelőtt olvastam egy nagyon jó cikket róla a Haszon magazinban. Olvastam jó pár Haszon magazint, de csak arra az egy cikkre emlékszek, így nagyon fura volt, hogy most akár leülhetek vele beszélgetni.

Somogyi Tibor, az easymaths alapítója, ahol egyetemistáknak tartanak online kurzusokat. Szintén a 30 év alatti sikeres magyarok közé választotta a Forbes.

Szántó Péter annyi sok mindent csinál, hogy fel se tudom sorolni (szanto.co). Korábbi Forbes sikeres fiatal vállalkozó. A personal branding workshopján belemászott az agyamba és elindított az énmárkám fejlesztésének útján.

Szesztay Péter, aki sikeres webáruházakat épít, SEO szakértő a BP Digital-ben és még sok minden más.

Vasvári Zsombor, megrögzött marketinges, jelenleg a Scitec-nél.

Zeitler Ádám, a Milestone társalapítója, ahol fiatalokat segítenek top külföldi egyetemekre bejutni.

Látszik mennyire sokszínű a mentorgárda. Sajnos nem tudtam mindenkivel beszélgetni, de így is nagyon sokat jelentenek ezek a kapcsolatok.

mentor-csapat

Kik voltak a mentorált társaim?

Nem csak a mentorok miatt, hanem a mentorált társaim miatt is izgatott voltam az elején.

Itt elvileg mindenki tenni akar, fejlődni akar, de vajon tényleg jó arcok lesznek? Megtaláljuk a közös hangot? Szerzek új barátokat? Ezek a kérdések voltak a fejemben.

Szerencsére nem csalódtam.

Mindenki egy külön kis teremtmény.

Én eddig az online marketing és online vállalkozás világban képzeltem el a résztvevőket, de itt aztán volt minden.

 • Fotós
 • Illusztrátor
 • A szüleitől építőipari céget átvenni akaró srác
 • Többszörös startupper
 • Youtuber
 • Kalapkészítő
 • Extrém esküvőszervező
 • Gyerektáborokat tartó
 • Gasztroblogger
 • Magát még kereső lányka, aki a végén az egyik legjobb előadást adta, amit valaha hallottam
 • és a lista itt még nem áll meg…

Bennünk  az volt a közös, hogy szeretnénk fejlődni. vállalkozni és jobbá tenni a világot.

Ez a fejlődés lehet magában a vállalkozásunkban vagy személyes fejlődés is.

És a személyes fejlődés az, amit nehéz kimutatni számokkal, de igazán számít.

És itt fejlődtünk a legtöbbet.

Kinyíltak kapuk, elkezdtük jobban megismerni magunkat, elkezdtek tisztulni a jövőképek a fejekben.

Persze csak a saját szemszögemből látom a helyzetet, de tudom, hogy a Mentorship nélkül ennek a 15 mentoráltnak az élete nem nyílt volna ki ennyire.

És a fura az egészben, hogy erre az utolsó találkozáskor jöttünk igazán rá.

Fiatalok vagyunk, egy elképesztő gyors világban élünk, folyamatosan változnak a gondolataink, de már tudjuk, hogy van egy olyan társaság, akihez lehet fordulni.

Nem csak a saját mentorunkhoz, hanem más mentorokhoz, mentortársainkhoz is.

mentorship-kepek5

Milyen programok voltak?

Alapvetően 6 hónapon keresztül folyt hivatalosan a Mentorship.

Mindenki a saját mentorával találkozgatott, skype-olt, telefonált, 1-2 hetente, ez teljesen mentor-mentorált kapcsolatfüggő volt.

Havonta voltak előadások, ahol vagy egy mentor vagy egy külső előadó beszélt egy témáról.

Volt szó a befektetésekről, vállalkozás indításról, social media-ról, PR-ról és még sorolhatnám.

Az előadások után beszélgettünk a többiekkel. Imádtam ezeket az alkalmakat, nagyon jó volt ilyen sikeres emberekkel és a mentorált társaimmal is beszélgetni.

Volt olyan alkalom, amin a Mentorship 1.0 mentoráltjai is jelen voltak. Ez is egy óriási plusz volt, mert ők már végigmentek azon, amin mi most.

Ezen kívül a mentorok tartottak a saját szakmájukban workshopokat. Itt lehetett tanulni közösségi médiáról, personal brandingről, ppc-ről, online marketingről, stb.

Mindegyiken részt vettem és mindenhonnan el tudtam hozni legalább egy kulcsgondolatot, ami segítette a fejlődésem.

Az egészet megkoronázva a program végén elmentünk egy tanyára, a Lósi Majorra, egy ottalvós bulira.

Igaz, hogy nem voltunk sokan, mert különböző elfoglaltság miatt nem tudtak eljönni az emberek, de így is nagyon jól éreztük magunkat.

Csapatépítő programok voltak, gyilkosoztunk, beszélgettünk, énekeltünk a tűznél, nagyon jókat ettünk és „kicsit” buliztunk is.

mentorship-kepek2

Az utolsó összeülés alkalmával lezártuk a programot. 4-en előadták mire jutottak a fél év alatt és mindenki tök jól haladt a saját személyes fejlődésével és a projektjével is.

A végén 6-an ottmaradtunk és leírtuk az 1 éves céljaink. Bízom benne, hogy 2018-ban ilyenkor összeülünk és mindenki ki tudja pipálni a célokat.

1 éves célok
Az utolsó alkalommal leírtuk az 1 éves céljaink

Mit adott nekem a Mentorship?

Egy „keresés” szakaszban érkeztem a programra. Nem tudtam mi a célom a projektemmel (WPKurzus), mit akarok az életemtől, mi az ahova el szeretnék jutni.

Ebben volt óriási segítségemre a mentorom, Tomi.

Próbáltuk kitalálni, hogy mi az, amire szükségem van. Ő is próbálta kitalálni, hogy miben tudna a legtöbbet segíteni a számomra. Mivel tudja a legtöbbet kihozni belőlem.

Rájöttünk, hogy az alapoktól kell felépíteni, meg kell tanulnom rendszerezetten és fókuszáltan dolgozni.

Írnom kellett egy doksiba, hogy mikor kelek fel, mikor reggelizek, mikor kezdek dolgozni, mikor eszek, sorozatozok. Ez volt az, ami rádöbbentett, hogy mennyi hülyeségre is megy el az időm.

Szép lassan kezdtem megérteni, hogy mit szeretnék és hogy tudom ezt elérni.

Ezen kívül személyesen segített több mentor is. Próbáltam minden találkozóból és workshopból felszedni a kis morzsákat, amik később engem és a projektem is fejlesztik.

Minden egyes találkozóról úgy mehettem el, hogy ez megérte, mert vagy magamról tanultam valami fontosat vagy a vállalkozásról.

Sok „első” élményem volt a fél év alatt:

 • Az első komolyabb vendégblogolásom (The Pitch Education-re egy esettanulmány)
 • Az első interjúmat adtam egy online magazinnak
 • Az első profi fotók elkészítése rólam
 • Az első élő közönség előtti előadásom
 • Az első 1 millió Ft profitos hét
 • Az első felkérésem, hogy nyomtatott újságba írjak

Ezek mind céljaim voltak, de nem gondoltam, hogy már most elérem őket.

Ezen felül pedig kezdtem egyre jobban megismerni a többi mentoráltat. Ugye mi csak a havi közös találkozókon, workshopokon futottunk össze. Próbáltuk keresni egymás társaságát, de ha visszamehetnék az időben, akkor még többet találkoztam volna a többiekkel.

Voltak belső, mentoráltak közötti segítségek is. A fotós srác készített rólam profi képeket, én tudtam segíteni weboldal készítésben a többieknek és a találkozásainkkor mindig valami érdekeset tudtunk meg a másikról.

Az utolsó találkozón jöttünk rá, hogy nem szabad ezt a társaságot szétesni hagyni, hanem tennünk kell azért, hogy tovább fejlődjünk.

Ilyen inspiráló emberekkel olyan ritkán lehet találkozni, hogy a legnagyobb hiba lenne ezt elveszíteni.

Hogyan tovább?

Kérdés, hogy mi lesz a következő lépés a Mentorship életében.

Az összes mentor elfoglalt, de közben mégis szereti ezt a társaságot, így gondolom nehéz döntés, hogy szeretnék-e tovább csinálni.

Kedves mentor, ha olvasod ezt a bejegyzést. Egy olyan kezdeményezést hoztatok létre, ami emberek életét változtatja meg. Új barátokat, kapcsolatokat, vállalkozásokat segítetek.

Nélkületek egyikőnk se tartana ott ahol, így én bátorítanálak, hogy ne hagyd abba, mert ezzel olyan értéket adtál nekem és a társaimnak, ami egyedülálló.

Én továbbra is azon leszek, hogy tovább fejlődjek és egyszer én is olyan szinten legyek, hogy mások életét segíthessem.

Nagyon szépen köszönöm minden mentornak és mentoráltnak, aki akár 1 percet is áldozott az életéből. Én ezt a társaságot sose fogom elfelejteni és tudom, hogy a mentorált társaim se.

FRISSÍTÉS: INDUL A 3. PROGRAM! ITT LEHET JELENTKEZNI!

Mentorship-timot2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Weboldal előkészítő kihívás elindult!

nap
óra
perc
mp