Miért dolgozz online?

Az online dolgozó emberek száma már a pandémia időszaka előtt is folyamatosan növekedett, a járvány pedig egyes becslések szerint kb. 5 évvel meggyorsította a növekedési ütemet.

Ezelőtt főleg azok dolgoztak az online térben, akik valami miatt így akartak, most viszont sokan belekényszerültek abba, hogy kipróbálják, milyen szorosabb kapcsolatba lépni a laptopjukkal.

Nem csak a munkavállalók jöttek rá, hogy ez működhet, hanem a vállalkozások vezetői is megtapasztalták, hogy nem is olyan ördögtől való dolog, ha valaki nem jár be az irodába.

Bemutatom az interneten keresztül végzett munka előnyeit és hátrányait, hogy jobban lásd, miért is éri meg neked is elgondolkodni azon, hogy olyan munkát válassz, amit online is tudsz végezni.

Én is online dolgozok kb. 2013 óta. Itthonról, kávézóból, coworking irodából és külföldön is dolgoztam már rengeteget, szóval kipróbáltam már mindent.

Távmunka, digitális nomádság, szabadúszás, home office

Van pár fogalom, amelyek kapcsolódnak egymáshoz, de mégis van közöttük különbség.

Egyszerűbb, ha ezeket előre tisztázzuk.

Távmunkát végez az, aki egy cég alkalmazottja, de nem megy be egy közös irodába, hanem másik helyszínen végzi el a munkáját, jellemzően otthon.

A home office-nak különböző jelentései vannak, de hétköznapi értelemben otthonról történő munkát jelent, mint ahogyan az angol szó szerinti fordítás is mutatja. Manapság kicsit tágabb értelemben használjuk, és inkább azt értjük alatta, hogy távmunkában dolgozik valaki.

Ez azért különbség, mert aki távmunkát végez, az nem csak otthonról dolgozhat, hanem kávézóból vagy…

Coworking irodából is. A coworking-et magyarul közösségi irodaként is használjuk. Azért jöttek létre, hogy a távmunkában, egyéni vállalkozóként vagy kis csapatban dolgozóknak munkaállomásokat biztosítsanak, ha nem akarnak otthonról vagy kávézóból dolgozni. Jellemzően jó a wifi és a kávé, valamint a közösségi életet is próbálják elősegíteni az ott dolgozók között.

Szabadúszó vagy freelancer az, aki a szakértelmét, tudását és munkáját nem 1 konkrét cégnél végzi, hanem több személynek vagy vállalkozásnak segít általában projekt alapon. Nem alkalmazottként dolgoznak, hanem egyéni vállalkozóként, Magyarországon rendszerint KATA adózással.

Az internetes térben létrejött egy csomó online vállalkozás is. Ezek lehetnek egyszemélyes bizniszek is, de többen is dolgozhatnak ezeken belül. Részben ide szoktuk érteni a szabadúszókat is, de ezek az internetes vállalkozások általában automatizmusokkal, rendszerekkel félig passzívan működnek, amikkel passzív jövedelmet lehet keresni. Jellemzően online vállalkozások a webshopok, online kurzusok, szoftverek.

A digitális nomádok bárhonnan végezhetik a munkájukat egy laptopon keresztül. Mivel nincsenek helyhez kötve, így világszerte bárhol élhetnek. Így ha pl. amerikai cégtől kapják a fizetésüket, ami jellemzően magasabb, egy olcsóbb helyen, mint például Magyarországon, Balin vagy Thaiföldön sokkal jobb életszínvonalon tengethetik a napjaikat. Digitális nomád viszont lehet távmunkát végző alkalmazott, szabadúszó és online vállalkozást üzemeltető személy is.

Így már remélem jobban látod az összefüggéseket és különbségeket. A kapocs, ami összeköti az összes fogalmat, az az online végezhető munka.

Mindegy, hogy alkalmazottként dolgozol otthonról, szabadúszóként egy coworking irodában vagy online vállalkozás tulajdonosaként Baliról egy kávézóból, ezeknek a közös jellemzői lesznek a továbbiakban a középpontban.

Nézzük is a különböző pontjainkat.

Szabadabb munkarend

A hagyományos 9-5-ig tartó munka teljesen átértelmeződik, ha az ember online dolgozik.

Persze vannak egy alkalmazott életében rendszeres meetingek és helyzetek, amiknek be van vésve az ideje, de sokkal rugalmasabb az élet, ha nem kell minden hétköznap ugyanabban az időben dolgozni.

Ez a szabadság kihívás is az elején, mert ha nagyjából bármikor dolgozhatsz, akkor könnyen lustulod el a munkát vagy a másik oldalról meg túl sokat dolgozol.

Egy arany középutat kell megtalálni, ami függ attól, hogy milyen munkát is végzel és mennyit szeretnél vagy kell dolgoznod.

Egy örökös harc ezt egyensúlyban tartani, de még mindig fényévekkel jobban jársz, mintha kötelezően meg lenne mondva, hogy mikor dolgozz.

Nekem például vannak időszakaim, amikor egy héten 60 órát is dolgozok, de van olyan is, amikor 10-et vagy egyet se.

Időt spórolsz

Minden nap bejárni a fizikai munkahelyre sok időt elvesz. Ez persze függ attól, hogy milyen településen élsz és hol dolgozol, de mondhatjuk, hogy egy átlag munkába járónak naponta 30-120 percet elvesz az életéből az ingázás.

Ezzel szemben, ha otthon dolgozol, akkor kb. 20 másodperc alatt bent is vagy a kis “irodádban”.

Ha kávézóban vagy közösségi irodában dolgozol, akkor valószínűleg egy közelebbit választasz, így 10-40 percnél többet valószínűleg nem vesz el a napodból az ingázás.

Ha ingázol, akkor érdemes azt az időt is hasznosan tölteni, lehet podcasteket hallgatni, tanulni, olvasni és közben akár dolgozni is.

Ha felszabadult az időd, mert nem kell bejárnod, akkor viszont ezt nem kell feltétlen úgy venned, hogy ezt az időt henyéléssel töltheted, ugyanakkor nem is lehet egész nap produktívnak és hatékonynak lenni. A tanulság, hogy ingázva és otthon dolgozva is lehet jól és rosszul is működni.

A szabadságod viszont nagyobb, ha te döntesz arról, hogy mit csinálsz a felszabadult plusz 1 óráddal. Lehet, hogy ez az egyik nap egy plusz sorozat rész megnézése lesz, de lehet, hogy a szerelmeddel egy plusz randi, a családtagjaiddal vagy barátaiddal való időtöltés vagy akár munka.

A lényeg ismét, hogy tiéd a választás lehetősége.

Helyfüggetlen

Ezt a témát már érintettük, elég egyértelmű előny, hogy onnan dolgozol, ahonnan szeretnél.

Nem csak abban dönthetsz, hogy a konyhaasztalhoz ülsz le vagy az ágyon heversz öledben a laptoppal, hanem abban is, hogy az az ágy akár Balin is lehet egy tengerparton. Egyébként tengerparton senki se dolgozik, de az már mellékes.

A lényeg, hogy ki kell tapasztalni, hogy neked mi működik. Ha szeretsz utazni, akkor kipróbálhatod, hogy elmész 1 hónapra Lisszabonba például és ugyanúgy dolgozhatsz ott is tovább.

Én például próbáltam már mindent, de tényleg szinte mindent:

 • Balin coworkingből, kávézóból, szállásról
 • Chilében, Peruban, Kolumbiában, Dél-Afrikában ugyanúgy coworkingből és mindenhonnan, ahonnan lehet dolgozni
 • Magyarországon a saját lakásomban, számtalan kávézóból és coworkingből is
 • És itthon dolgoztam barátokkal, munkatársakkal is, nem csak magányosan

Ha egyedül dolgozol, akkor egy idő után megunod az otthoni munkát, viszont ma már sok más lehetőség van. 

Lehet, hogy egyszer, ha olyan méretű lesz a vállalkozásom, hogy megéri irodát bérelni, akkor azt is kipróbálom, ebből a szempontból is az a lényeg, hogy én döntöm el.

Piacképes tudás

A digitalizáció már most is jelentősen átformálta a munka világát és kár harcolni ellene.

Mivel egyre több feladatot lehet megoldani humán erőforrás nélkül, így egy csomó munka el fog tűnni, vagy legalábbis átalakul.

Egyszerűen muszáj egyre jobban érteni a technikához. Ez persze nekem tök jó, mert én szeretem ezt a világot, de vannak olyanok, akik foggal-körömmel küzdenek ellene. Ha te is ilyen vagy, akkor azt javaslom, hogy ne tedd, mert lemaradsz.

Az a szerencse, hogy az új eszközök egyre inkább “bolondbiztosak”. A készítők külön figyelmet fordítanak a jó felhasználói élményre, így a technikailag kevésbé jártas embereknek is könnyebb használni őket.

Ha elfogadod, hogy az online világ a jövő és ezt a saját előnyödre tudod fordítani, akkor versenyképes tudásra tehetsz szert.

Persze vannak olyanok, akik korábban elkezdtek “kütyüzni” vagy az életkorukból adódóan így nőttek fel, de ha te nem tartozol közéjük, akkor sem vagy még teljesen lemaradva.

Már azzal is sokat nyersz, ha megtanulod hatékonyan használni a Google eszközeit, a netes kommunikációs szoftvereket és a különböző közösségi média platformokat.

Ezen felül pedig online-ra specializált munkát is választhatsz, ami miatt…

Több pénzt kereshetsz

A piacképes tudásból következik, hogy több pénzt tehetsz zsebre. 

Ha olyan munkát választasz, ami tipikusan az online világban jött létre, akkor bőven az átlag felett kereshetsz alkalmazottként és vállalkozóként is.

Ez természetesen nem igaz mindenkire, mert lehet, hogy olyan munkád vagy vállalkozásod van, ami inkább fizikai, de mégis nagy pénzt szakítasz vele.

Általánosságban véve viszont a szellemi és ezen belül online munkák a legtöbbször pénzügyi értelemben értékesebbek. Az, hogy társadalmilag mi értékesebb, az egy másik kérdés.

Ilyen munka a webdesign, grafika, programozás, online marketing, szövegírás, hirdetések kezelése, influencerkedés, online kurzusok készítése és a webáruház készítés is, de ezeken kívül is összeszedtem egy csomót az egyik cikkemben. Mindenképp nézd meg őket közelebbről is.

Ide tartozik az is, hogy nem szorulsz be a magyar határok közé. Ha tudsz idegen nyelven, akkor külföldi piacokra is betörhetsz, amivel akár instant megduplázhatod a fizetésed.

Tanulás online

Az oktatási rendszer képtelen volt tartani a lépést a gyors technikai fejlődéssel. Egyszerűen ma már nem az kell a boldoguláshoz, mint 1970-ben, de a rendszer, a tananyag nem igazán változott azóta.

Igaz, hogy az online végezhető munkák egy része nem feltétlen olyan tudásból áll, amit főleg online lehet megtanulni, de nagy részük igen.

Ráadásul ma már tényleg szinte minden információ megtalálható a neten ingyenesen is, sőt…

A baj ma már pont az, hogy információ túltengés van és nehéz azt a tanfolyamot, képzést, tartalmat megtalálni, ami tényleg a leghatékonyabban tanít meg a különböző ismeretekre.

Ez a nehézség viszont teljesen eltörpül amellett, hogy régen csak drága és hosszú képzésekből vagy vastag könyvek olvasása által lehetett tanulni.

Feltárult előttünk a tudás kapuja és az a feladatunk, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő tanulási formákat.

Ha te is online munkát szeretnél vállalni, akkor szinte biztos, hogy blogbejegyzések, videók és online kurzusok tucatjai közül választhatsz. 

Működik-e önmagában az online munka?

Mivel én eléggé magamnakvaló és kocka ember voltam, így először felüdülés volt, hogy egyedül, otthonról dolgozhatok a számítógépem előtt ülve.

Az időm nagy részében ma is otthonról dolgozok, de azért az már számomra is kiderült, hogy hosszú távon ez nem működik.

A cégek egyébként ha jó rendszert építettek ki, akkor spórolnak egy csomót az irodabérlésen és egyéb költségeken, tehát nekik olcsóbb lenne, ha mindenki távmunkában dolgozna, de csak kevés ilyen vállalkozás van, ahol ez jól működik.

Egyéni vállalkozóként bármennyire is introvertált az ember, közösségre szüksége van, ezért is szeretek én is néha kávézókból, coworking irodából dolgozni.

Igaz, hogy sok munkafolyamat hatékonyan megy online is, de azért még mindig jó tud lenni, ha munkatársakkal vagyunk körbevéve – szakmai és mentális szempontból is.

Ezért gondolom azt, hogy igaz, hogy a vállalkozások egy részében marad a 100%-os fizikális jelenlét és lesznek olyanok is, akik teljes távmunkában működnek majd a világ különböző helyeiről, de a jövőben a hibrid munkavégzés fog a legjobban működni.

Személy függő, hogy ki mennyit akar online vagy otthonról dolgozni, de valamilyen fizikális munkakapcsolatra szükség van.

A cégeknek se kell így akkora irodát bérelni vagy vásárolni, mert a kollégák rotálni tudják egymást és a dolgozóknak is meg lesz az a szabadságuk, hogy hétköznap napközben elmenjenek egyet csak úgy kávézni, sétálni vagy edzeni.

Mindenki nyer, hatékonyabban működnek a vállalkozások és a munkavállalók is szabadabbak, boldogabbak lesznek.

Ezek az online munka legfontosabb jellemzői. Lehet alkalmazottként is végezni, főleg a kényszerhelyzet miatt, de freelancerként vagy online vállalkozás építőjeként sokkal nagyobb lehetőség van abban, hogy nagyobb bevételt szerezz és szabadabb életet élhess.

Ennek a munka formának is megvannak a hátrányai, de számomra ezek eltörpülnek az előnyök mellett.

Ha te is gondolkodsz azon, hogy online munkát végezz, akkor kezdj el nézelődni a lehetőségek után.

Bízom benne, hogy segítettem jobban megérteni az online munka helyzetét.

Tartalomjegyzék

2 válasz

 1. Szia Attila!
  Lehet, ez egy kicsit hosszabb eszmefuttatás lesz és az sem biztos hogy ezt ezen a fórumon kellene közzé tennem.
  Mindet megelőzve nagyra becsülöm azt a hatalmas segítséget, amit eddig kaptam Tőled.
  Mindenesetre néhány észrevételem akad az anyagot olvasva.
  A vállalkozási forma esetében a KATA valóban egy jó kis legális adócsökkentési lehetőség, de azért vannak/lehetnek annak is hátulütői.
  Lehet nekem pusztán azért releváns ez a kérdés mert már elég élemedett korú vagyok ahhoz, hogy képbe kerüljön a nyugdíj. Hát, a főállású KATA-ság ebből a szempontból egy lyukas garast sem ér.
  Persze lehet mondani, hogy a Te korosztályod idős korában már az állami nyugdíjrendszer hamvait is elfújja majd a szél. Ez viszont az öngondoskodás felelősségét vetíti előre. Vagyis „adózhatsz” valami biztosítótársaságnak, vagy befektetési alapnak, esetleg áshatsz mély gödröket a felhalmozott aranykészleteknek.
  Jöjjön az otthonról végezhető munka…
  Ezt bizony jól meg kell szervezni! A Covid előtt a párom bejárós munkát végzett és rühellte a napi két órás ingázást. Beütött a krach és attól az időponttól home office volt a rendszer számára. Eleinte nem is volt vele semmi baj, de sajnos a home office-t a munkáltatója nem úgy kezelte, mint a bejárós munkát.
  Amit addig 8 órában csinált ( fél 5-kor kiesett a laptop a kezéből) most feladatként ott tornyosul előtte az egész kásahegy, akármennyit is mutat az óra. Az irodában a személyes kapcsolat(ok) miatt sokkal könnyebb volt a munkamegosztást maguk közt elvégezni a mi a hatékonyságot növelte. Most meg reggel 8-kor be kell jelentkeznie és 10 percenként nyomnia kell egy gombot, akkor is ha éppen egy órát kell telefonálnia munkaügyben. Szóval ez így egy nagy kupi!
  Visszasírja a bejárós időszakot, mert most egész nap csak a gép előtt ül, akkor meg azért naponta volt egy kicsit szabad levegőn – és most még Balira sem mehet.
  És hogy ne csak másra mutogassak…
  Az én „vezéreim” a hagyományos (én inkább őskövületnek nevezném) üzletvitelt részesítik előnyben. Én is dolgoztam otthonról tavaly március-áprilisban és nem bírtam felállni a géptől. Valószínű egy hülye sztahanovista vagyok.
  Azóta visszaállt a régi rend(etlenség). Itt meg nem bírom a töketlenkedést.
  Szóval abban is igazad van, hogy egy jól kiegyensúlyozott hibrid módszerre van szükség a hatékony munkavégzéshez.
  Talán kellene egy jó kis online tanfolyamot csinálnod erről. (ha még nem csináltál 🙂 )
  Üdv:
  Józsi

  1. Szia! Köszi, hogy írtál!
   KATA adózásban egyértelműen muszáj foglalkozni öngondoskodással, de ez már inkább pénzügyi téma, így vannak nálam okosabbak, akik beszélnek róla.
   A home office-t vannak cégek, akik nagyon rosszul kezelik, ilyen ez valószínűleg a párodnál is, ezért is mondom, hogy jobbank tartom a hibrid rendszert, de úgy látom, hogy ebben is egyetértünk 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Hasonló cikkek