27 online vállalkozás ötlet (példákkal, ajánlott tananyagokkal)

Ahogy az internet a munka világát is megreformálja, egyre több embernek tetszik meg az online vállalkozás gondolata. A 4 órás munkahét című Tim Ferris-könyv hatására sokan indultak el ismeretlen utakon. Tényleg lehetséges, hogy mindössze egy laptoppal felszerelkezve a világ bármely pontjáról dolgozhassunk? Ebben a cikkben 27 olyan konkrét munkalehetőséget mutatok be, ami egyértelművé teszi, hogy a válasz IGEN.

Miért érdemes online vállalkozásba kezdened?

Egy online vállalkozás számos előnnyel bír hagyományos társaihoz képest.

Laptoppal és internettel, a világ bármelyik pontján lehetsz

Az online vállalkozásokkal kapcsolatban egyből mindenkinek az jut eszébe, hogy tetszőleges helyről és tetszőleges időbeosztásban lehet dolgozni, pedig nem ezt fogod először megtapasztalni.

A vágyott vállalkozói létforma elérhető, de ehhez előbb egy jól működő rendszert kell kiépíteni. Ezt viszont sokkal könnyebb online megtenned, mint egy hagyományos üzleti modellben.

Nem kell jelentős tőkével rendelkezned

Az online business nagy előnye, hogy szinte alig kell tőkével rendelkezned az elinduláshoz.

Az offline vállalkozásokkal ellentétben itt nem kell üzlethelyiséget bérelned, sem drága fizikai eszközöket vásárolnod.

Lesz viszont másmilyen boltod, mégpedig az interneten. Az online üzlethelyiséged a weboldalad, míg a felhasznált eszközök a bővítmények, az e-mail marketing szoftvered és egyéb kiegészítőik lesznek.

Amire mindenképp szükséged lesz:

 • egy laptopra, stabil és gyors internetre,
 • saját honlapra és egy jó marketinges rendszerre (vagy másmilyen értékesítési csatornára),
 • és a számodra elérhető legkedvezőbb vállalkozási forma igénylésére (valószínűleg KATA).
online munka tengerpart

Max. 2-300 ezer Ft-ból szinte bármit el lehet indítani, de még 100 ezer Ft alatt is nekivághatsz, ha képes és hajlandó vagy tanulni.

Egy online vállalkozás kiépítésekor ráadásul abszolút oda tudsz figyelni a fokozatosságra, ami kisebb kockázatvállalást jelent.

Megteheted, hogy előbb építed ki a kapcsolatot az érdeklődőkkel, és csak utána vezeted be a terméked vagy szolgáltatásod. Ha mégsem jön össze a dolog, akkor sem veszítesz annyit, hogy ne tudnál később egy új projektet kezdeni.

Emelett az alkalmazotti állásod mellett is csinálhatod, hogy megmaradjon a biztos bevételed, ami a megélhetéshez szükséges.

Egy új élet reményében megéri megpróbálni, nem? 🙂

Túl drága kiszervezni? Tanuld meg!

Ha valamire kezdetben nincs elég pénzed, megtanulhatod az adott dolgot internetes cikkek és oktatóvideók segítségével.

Mivel a „How to…” című tartalmak aranykorát éljük, kellő kitartással saját magadnak is meg tudsz csinálni mindent.

Azt azonban fontos látni, hogy ebben az esetben pénz helyett az időddel fizetsz. Mihelyst megteheted, tanfolyammal fejleszd magad, vagy szervezd ki azt, amiben te magad nem vagy elég ügyes.

Ebben a cikkben az egyes vállalkozási lehetőségek kapcsán remek tananyagokat is ajánlok, de talán mondanom se kell, hogy alapból a Google lesz a legjobb barátod.

Az általam ajánlottakon kívül is vannak olyan oldalak, ahol sokféle összegyűjtött tanfolyamból válogathatsz. Ingyenes és fizetős képzéseket egyaránt találhatsz. A legjobb ilyen oldal a Udemy és a Lynda.

Beszélsz angolul? Ha még nem, akkor mindenképp ajánlom, hogy feküdj rá a nyelvre.

Angolul tudni már nem egy választási lehetőség, hanem egy olyan alap, ami nélkül kb. lehetetlen az online világban boldogulni.

Az, hogy egy online vállalkozásba tényleg már holnap belekezdhetsz-e, nagyban függ attól, hogy milyen szakképzettséggel rendelkezel jelenleg. Egyáltalán nem baj, ha előbb még valamilyen speciális tanfolyam elvégzésére lesz szükséged, sőt! Ha tanfolyamba fektetsz, a személyes fejlődésedbe fektetsz. 😉

Sok lehetőség vár, amit akár már holnap elkezdhetsz

Sok tippet lehet találni az interneten arról, hogy mibe is tudsz viszonylag könnyen és gyorsan online belevágni, de úgy gondoltam, hasznos lehet ezek legjobbjait egy helyre is összegyűjteni.

A következő részben adok neked 27 olyan konkrét vállalkozási ötletet, amibe akár már holnap belekezdhetsz.

Mutatok élő példákat is, hogy lásd, tényleg lehetséges az adott vállalkozást megcsinálni.

Hogy mi a közös ezekben? Természetesen az, hogy egy saját WordPress weboldal mindegyikhez tökéletes kiindulópont lehet. 😉

Nézzük is, melyek ezek a vállalkozási lehetőségek!

Webfejlesztő / Webdesigner / Weboldal készítő

Kezdjük a legegyértelműbbel. A weboldal készítés már évek óta felkapott terület, és egyre csak népszerűbb lesz. Szinte minden online (és offline) vállalkozás létrejötte automatikusan egy új weboldalt is jelent.

Szerencsére egyre jobb eszközök látnak napvilágot, amelyekkel a mikro- és kisvállalkozások vezetői akár maguknak is elkészíthetik a saját weboldalukat. Igaz, hogy sok munka tud lenni ezekkel, de nem kell már feltétlenül mindenhez megtanulni programozni.

Ettől függetlenül minőségi webes szakemberre mindig szükség lesz. Főleg, ha a weboldal készítéssel kapcsolódó területeken, a marketingben és a felhasználói élményre (UX) fókuszáló dizájn megtervezésében is megfelelő tudásra tett már szert.

Ha fel tudsz építeni egy jó portfóliót, tudod miként szerezz projekteket, akkor nagyon jól meg lehet élni honlapok készítéséből.

Ajánlott tananyagok: Ki mást ajánlanék, mint magunkat. A WPKurzusnál ingyenes WordPress rendszerrel tanítunk weboldal készítést és online marketinget.

Példa: WPViking Agency és még eszméletlen sok más webdesigner vállalkozás.

Programozó

A programozó jelenleg a legkeresettebb szakma, és nem úgy néz ki, hogy ez megváltozna a jövőben, sőt. Kár is fecsérelni a szót, programozókra szükség van és lesz, amíg életünkben az informatika az úr. 🙂

Vannak, akik cégeknél szeretnek elhelyezkedni, de vannak szabadúszó programozók is, akik inkább projekteket vállalnak, és többféle témán is dolgoznak akár párhuzamosan.

Ha érzed magadban az elszántságot, és képes vagy nagyon elmélyíteni néhány területen a technikai szaktudásodat, akkor ezzel a munkakörrel biztos keresetet tudhatsz a zsebedben.

Ajánlott tananyagok: Egyetemen is tanítják természetesen, de egyre elterjedtebbek a rövidebb, célzottabb képzések. 2 nagyobb képző cég van Magyarországon: a Green Fox Academy és a Codecool.

Példa: Splendex, Codeable

programozó

Adatelemző

A big data napról napra egyre közismertebb fogalommá válik és az adatokból is egyre több van.

Információból egyre több van, de ez semmit se ér, ha valaki nem vizsgálja meg, és nem vonja le belőlük a megfelelő következtetéseket.

Nagyobb cégek már régóta alkalmaznak adatelemzőt, de mostanában kis- és közepes méretű vállalkozások is elkezdtek keresni ilyen embereket.

Ez megteremtette az alapját annak, hogy szabadúszóként, projektszintű feladatokat vállalva is lehessen dolgozni ebben a munkakörben.

Ha élsz-halsz a statisztikai adatokért, akkor ez egy megfelelő munka lehet a számodra, de a felkészülésbe itt is komoly energiát kell beletenned.

Ajánlott tananyagok: Magyarul a Kürt Akadémián és Mester Tomi Data36 képzésében lehet legjobban tanulni a data science-ről.

Példa: jó példát ad a big data-trend felismerésére a budapesti székhelyű Starschema csapata, aminek tagjai már Fortune 500-as cégekkel dolgoznak együtt.

Grafikus

Ha kreatív vagy és van érzéked a dizájnhoz, akkor lehet, hogy a grafikusi szakma való neked.

A kis vállalkozásoknak is muszáj szép arculattal és a közösségi média „igényeinek” megfelelően szerkesztett képekkel megjelenniük.

Jó érzékkel kell eltalálni az arany középutat a mindenhol sok kattintást generáló általános trendek és az egyedi igények között.

Az a jó ebben a munkában, hogy folyamatosan fejlődhetsz és minden egyes munkával tovább gyarapíthatod a portfóliódat.

Kezdőként, profi tudás nélkül is vállalhatsz ügyfeleket, akik lelkesen tovább ajánlanak majd az ismerőseiknek.

Kezdheted kis social media képekkel, logókkal, egyszerűbb webdesignnal, később pedig bonyolultabb arculati munkákat, egész weboldalakat is elvállalhatsz.

Szükséges hozzá az Adobe programok mély ismerete, elengedhetetlen a szépérzék, és minden nap készen kell állnod rá, hogy valami újat tanulj. Ajánlott tananyagok: Bence egyedül kezdte el a Photoshop használatának kitanulását YouTube-videók segítségével, de így elég hosszúra nyúlt az út. 🙂 Néhány magyar Photoshop tanfolyam: Webler, Topschool.

Példa: Dragus Design (ő csinálta a logónkat), Graphicon, Tóth Dávid

Fotós

Azt gondolnád, hogy ez csak fizikai vállalkozás lehet? Egyáltalán nem így van.

A saját képeidet eladhatod az interneten, például különböző stock fotós oldalaknak.

Persze nem ez a legjövedelmezőbb része a fotósságnak, de egy saját honlap létrehozásán túl ez is jó lehetőség a bemutatkozásra és a fotóid, a personal branded népszerűsítésére.

Így többen ismernek és kedvelnek meg, és nagyobb eséllyel fognak felkérni különböző munkák elvállalására.

Ajánlott tananyagok: A MOME-nek vannak nagyon jó tanfolyamai, de sok másikat is találhatsz még, ha keresgélsz a neten.

Példa: Varga Attila – gimis tanárom, aki nem mellesleg nagyon ügyes fotós is egyben 🙂

fotós

Influencer

A közösségi média virágzása miatt egyre több online platformon lehet sikereket elérni, amiből rengeteg influencer nőtte ki magát.

Nem csak a követőszám a lényeg, hanem az is, hogy milyen az engagemented, azaz arányosan mennyien kedvelik a posztjaidat.

Ha valamilyen különlegesebb témában szoktál képeket közzétenni, akkor még csak hatalmas követőtáborral sem kell rendelkezned, mert a niche-edben (réspiacodon) jelen lévő termékeknél kis ügyességgel könnyen te lehetsz a mérvadó.

Fontos utánajárni, hogy milyen márkák fizethetnek szponzorált posztokért, és azt is át kell gondolnod, hogy miként tudnád a közösségi média jelenlétedet más pénztermelő lehetőségekkel is összekombinálni.

Ajánlott tananyagok: Van sok tanfolyam is, de találtam egy brutál hosszú Neil Patel cikket, akiben sosem csalódtam még, így talán neked is segíthet. 😉

Példa: Erdei Panni

Animációs videó készítő

Az élő videók magas előállítási költsége miatt egyre jobban elterjedt az animációs videók használata.

Itt is megfigyelhető már a „próbáljunk meg mindent minél egyszerűbbé tenni”-tendencia. Már nem kell dizájnernek lenni egy egyszerűbb animációs videó összeállításához, elég lehet csak előre gyártott sablonokat összerakosgatni.

Persze az egyedi videókhoz azért még mindig szükséges grafikusi tudás is, de van remény akkor is, ha még csak az elején jársz a dolognak. Ha több területen is otthonosan mozogsz, akkor plusz szolgáltatásként akár a szövegírást, a sztori kitalálását is bevállalhatod.

A DemoDuck az egyik legjobb animációs videós csapat. Magyarországon is több százezer Ft-ot el lehet kérni ilyen videókért, bár egyre jobban lenyomják az árakat.

Animációk készítéséhez mindenképp meg kell tanulnod egy videószerkesztő program használatát, mint amilyen pl. az Adobe Premiere vagy Magix Vegas Pro. Ha egyedi grafikákat szeretnél, akkor a többi Adobe termékhez is értened kell.

Ennyiből is látszik, hogy elég sokat kell tanulni ehhez, de a videó a jelen és a jövő legjobb eszköze. Hidd el, megtérülő befektetés lesz.

Ajánlott tananyagok: Az immi-nek és a webler-nek vannak Premiere-es tanfolyamai. Sajnos nem ismerem őket, de ezek elég jónak néznek ki.

Példa: 30 Second Explainer Videos – egyik ismerősöm vállalkozása, ami már több mint 1 millió dollárt hoz neki évente, Animáció.net

animáció csomag

Videós

Az élő videók hasonlóak az animációs videókhoz, de még több szaktudást igényelnek. Az élő videókhoz viszont akár animációs elemeket is hozzá lehet adni, így jól kombinálható a kettő.

Reklámokhoz, termékek működését bemutató videókhoz és úgy általában mindenhez keresnek manapság profi videósokat.

A géped és kiegészítőinek beállításán, kezelésén túl értened kell a sztori megtervezéséhez és a felvétel megszerkesztéshez is.

Nem egyszerű ezt mind megtanulni, de tényleg nagyon kifizetődő tud lenni. Igaz, hogy nem teljesen tudsz mobil lenni, de ha vegyíted a videószerkesztéssel, akkor te is a világ bármely pontjáról dolgozhatsz majd.

Ajánlott tananyagok: A Fotósképzőnek és a Weblernek van külön ilyen tanfolyama, de akár egyetemen is tanulhatod a szakmát.

Példa: Devin Supertramp

Hangalámondó

Egyre több animációs videó vagy normál videó készül, amihez hangalámondókat (voice over) keresnek. Pár éve én is kerestem egy videóm alá angol és magyar nyelvű hangot, hogy profibb legyen a videóm.

Szükséged lesz egy jó mikrofonra és egy jellegzetes hangszínre – ez utóbbit sajnos nem tudod mástól kölcsönkérni. 🙂 Ha ezek megvannak, akkor viszont már csak beszélned kell!

Ajánlott tananyagok: Előzetesen azt hittem, hogy ide nem fogok találni semmit, de tényleg mindenre lehet találni példát az interneten, így még voice over tréninget is.

Példa: A fiverren lehet találni erre is egy csomó giget, így te is könnyen belevághatsz a dologba. Mivel magyarok nem nagyon vannak jelen ezen a téren, így ez egy hiányszakma a hazai online világban jelenleg.

YouTuber

A mai fiatalok körében hihetetlen népszerűségre tettek szert a YouTube-on saját márkás csatornát létrehozó átlagemberek, akik közérthető és érdekes stílusban tanítják vagy szórakoztatják a népet.

Miután bebizonyosodott, hogy a vlogolásból még hazai terepen is lehetséges megélni, az első sikeres youtuber generációk példáját követve egyre többen szeretnének saját vlogot indítani vagy content creatorok lenni.

Annak ellenére, hogy az élő videót nézőként mindig egy könnyedebb tartalomtípusnak érzékeljük, a háttérben elég sok munka lesz a tervezéssel és a felkészüléssel.

Előre ki kell találnod a témákat, amikről beszélni szeretnél, és nagyon fontos, hogy rendszeresen új tartalommal jelentkezz.

Ráadásul az is nagyon sokat segít, ha már az elején konkrét koncepció van a fejedben arról, hogy hogyan fogják a videóid támogatni később a pénzkeresést.

Viszonylag olcsó videós eszközökkel is el lehet indulni és utána szépen fejlesztheted a technikádat.

Ajánlott tananyagok: Millió videót, bejegyzést találhatsz, de vannak fizetős tanfolyamok is (pl. Jumpcut).

Példa: Sok youtubert be lehetne linkelni példaként, de én inkább azokat teszem be, akiktől sokat tanultam a videózásról, és akiknél látszik, hogy hogyan is keresnek pénzt a csatornájukkal: Think Media, Caleb Wojcik, Chris Winter.

think media youtuber

Webáruház

Az internet hódításával nem csak a pénzkereseti lehetőségek előtt nyílt meg az online terep, hanem a pénzünk elköltése is egyre nagyobb százalékban online történik.

Az online vásárlás biztosítására mind több és több webáruház, webshop nyílik. Általában valamilyen fő tematikus elv alapján alakítják az árukészletet (pl. papíráru, gyerekruha, angol nyelvkönyvek stb.).

A webáruház nyitása első ránézésre bonyolultnak tűnő feladat, de szerencsére ennek is egyre könnyebben neki lehet kezdeni. Ma már a raktározást, a csomagolást és a szállítást is ki lehet szervezni (például a Webshippy-vel).

Elsősorban jó termékek és megfelelő marketing stratégia szükséges egy sikeres webáruház kialakításához.

Webáruházat akár bérelni is lehet, de profi megoldásnak számít pl. a Shopify, és természetesen maga a WordPress is, amivel szintén könnyen létrehozhatod a saját webshopodat.

Ajánlott tananyagok: A Shopify blogon nagyon jó bejegyzéseket találhatsz a sikeres webáruházakról. Mivel érthető módon nekik is az a céljuk, hogy minél sikeresebbek legyenek a felhasználói, ezért igen sok energiát fektetnek a tanításukba.

Példa: Bendan

Dropshipping

A dropshipping az online kereskedelem egy eléggé érdekes formája, de egyre többen kezdenek kísérletezni vele.

Általában úgy működik, hogy külföldi webshopokból, pl. az AliBabáról vagy AliExpressről nagyon olcsón vásárolsz meg termékeket, amiket aztán jókora haszonnal adsz tovább.

Nagy előnye, hogy nem kell raktárkészletet tartanod, hanem Kínából, vagy ahonnan az árut megrendelted, egyből mehet is az adott termék a Te vevődhöz. Ennek a technikai megvalósítására különböző módszerek vannak.

Mivel egyre jobban célzó Facebook hirdetéseket lehet készíteni, a dropshipping népszerűsége is folyamatosan növekszik.

Kicsi a belépési korlát, de nagyon sok tesztelés és kitartás kell ahhoz, hogy megtaláld azokat a termékeket, amik tovább értékesítve tényleg profitábilisak lesznek.

Feltehetsz mindent 1-2 termék népszerűsítésére, de akár egy egész webáruházat is ráépíthetsz egy ilyen rendszerre.

Magyarországon a Dropshippy is segít könnyebben elindulni.

Ajánlott tananyagok: Biaheza-nak sok videója és fizetős tananyaga is van a témában.

Példa: Survival Life – lehet nem teljesen dropshippinges téma már, de a Digital Marketer csinálja a dolgot (a linken egy esettanulmányt találsz arról, hogy hogy is készült), így jó inspiráció lehet.

SEO szakember

A keresőoptimalizálás (SEO) az online marketing egyik nagyon fontos része. Akár „ingyen” szerzett látogatókhoz is könnyen hozzásegítheted vele az adott weboldalt.

Sok vállalkozás vezetője semmit nem tud még a területről, de ha a lényegét értik is, akkor sem szívesen vesznek el a részletekben. Ami azt jelenti, hogy szinte mindenkinek jól jön egy kiváló SEO szakember.

Egy jó szakember átfogóan látja az egész online marketinget és megfelelő stratégiát tud kialakítani a különböző vállalkozásoknak.

Természetesen ismeri a SEO technikai követelményeit, a front-end és back-end beállításokat is. Ismeri a Google Analytics-et és az Adwords-öt is. Nagyon jól fel tudja kutatni a megfelelő kulcsszavakat, amelyek relevánsak lehetnek az adott vállalkozás számára.

A SEO folyamatosan alakul és fejlődik, így tényleg véget nem érő tanulás szükséges ehhez a szakmához. Az viszont biztos, hogy nem leszel híján a munkának. 🙂

Ajánlott tananyag: Papp Gábor SEO tanfolyamával könnyen elsajátíthatod a SEO alapjait.

Példa: Papp Gábor – The Pitch

Google Ads-fiók kezelő

A Google keresőben megjelenő szöveges hirdetésekre kattintó érdeklődők, azaz a PPC-forrásból származó látogatók nagyon sok vállalkozást juttatnak állandó bevételhez.

Az ilyen hirdetések és a rájuk fordítható pénzkeret összes beállítása a Google Ads-fiókokban fut össze. Nem csoda, hogy ennek szakértő kezelése iszonyatosan fontos feladat.

A végletekig lehet itt optimalizálni a különböző beállításokat. Nagyon jól fel kell tudnod mérni a megfelelő kulcsszavakat, a vállalkozás egyediségét, az ajánlat lényegét, és természetesen az sem árt, ha az Adwords összes beállítási lehetősége a kisujjadban van.

Jó modell, ha havonta kérsz egy bizonyos összeget a vevőtől, így tervezni is tudod a bevételeidet.

Az is nagyon jó, hogy pontosan mérhetőek az eredmények. Konkrétan meg tudod – és meg is kell – mutatnod, mennyit kerestél a vállalkozásnak, így ehhez tudják igazítani a bérezésed.

Ajánlott tananyagok: Nagyon sok képzést találhatsz a témában. Ingyenest, fizetőst, online-t, offline-t egyaránt. Ilyenek pl.: Klikkmarketing, OMA, Google (igen, ők is tartanak képzést a saját rendszerükhöz).

Példa: Szabadúszókat és ügynökségeket is találhatsz, általában a SEO-hoz kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat is lefedve vállalják az Ads kezelését. Upworkön találhatsz egy csomó ilyen hirdetést.

Landing page specialista / konverzió optimalizáló

Az online vállalkozásoknál a kezdetekben még nem a konverzió optimalizálása a legfontosabb. Ám minél többen ismernek meg, minél nagyobb bevételed lesz, annál fontosabbá válik, hogy a céljaid elérésének sikerességét teszteljed, és a lehető legmagasabb szintre emeljed.

Ez egy bonyolultabb szakma, nagyon jó logikai érzék és sok-sok eszköz ismerete kell hozzá, de nagyon jól mérhető, hogy mennyi pénzt is hozol, így óriási összegeket lehet vele keresni.

Ajánlott tananyagok: A ConversionXL tananyagait és blogját tudnám ajánlani, de számos más kurzust is lehet találni.

Példa: Rolf Inge Holden

conversionlab.no

Közösségi média menedzser

Van már honlapja a vállalkozásodnak? Ez szuper, de emellett egyre több helyen kell jelen lenned a neten.

Nem szerencsés, ha a különböző közösségi média felületeken csak létrehozod, aztán pedig magára hagyod a profiloldalakat.

A legjobb, amit tehetsz, ha a célközönséged jellegéből adódó néhány helyen vagy fent, és arra, hogy ott milyen tartalommal milyen időközönként jelentkezel, komoly stratégiai kérdésként tekintesz.

Vannak olyan vezetők, akiknek alapvetően teher ez, és inkább kiadják másoknak a fiókjaik kezelését. Ez tökéletes lehet neked, ha szívesen képviselnél másokat a közösségi felületeken, és otthonosan mozogsz a fiókok beállítási lehetőségeiben.

A feladat eléggé összetett:

Meg kell tanulnod a különböző platformok felépítését, sajátosságait.

Jó, ha tudod használni a Photoshopot (akár a Canva-t), és tudsz esztétikus képeket készíteni. A szövegírási készségedet is fejlesztened kell.

Egy kis humorérzék sem árt, valamint képesnek kell lenned maximálisan megismerni és megérteni az adott célközönséget.

Ajánlott tananyagok: Ezeket a tanfolyamokat nem ismerem belülről, de íme néhány, ami érdekesebb lehet: Adschool, OMA. Ezeken kívül mindenképp kövesd Gary Vaynerchukot, csak hasznodra lehet.

Példa: Bármilyen hihetetlen, de a közösségi média menedzserek főként a közösségi média profiljukon aktívak. 🙂 Viszont itt egy tök jó bejegyzés róluk a Bufferen.

Blogger

A blogolás nagyon nagyon tág téma, és igen messze vihet.

Ha van valamilyen konkrét témád és egy jól meghatározható célcsoportod (niche-ed), aminek a tagjai lelkesen olvassák a soraidat, akkor jó eséllyel tudsz a blogodra vállalkozást építeni.

Jó ötlet már előre kitalálni, hogy fogsz később a blogolással pénzt keresni. Elsőnek én is a WordPress-ről kezdtem írni, de ez már A Nagy Terv része volt. Előre elhatároztam, hogy affiliate marketinggel és online tanfolyamokkal fogok majd pénzt keresni.

A lehetőségek tárháza végtelen, ha szeretnéd az írást pénzre váltani. Készíthetsz e-bookot, adhatsz tanácsokat a témádról (akár Skype-on is), tarthatsz élő kurzusokat, eladhatsz termékeket stb.

Elkezdeni könnyű, elég csak egy WordPress weboldalt összedobni, és már mehet is rá a tartalmad. Idővel azonban rájössz, mi mindenbe kell szép fokozatosan beletanulni: a szövegírásba, a bejegyzéseid közösségi médiában történő népszerűsítésébe, és a blogodban rejlő lehetőségek pénzzé váltásába.

Ajánlott tananyagok: Szinte az összes marketinges blog jól jöhet.

Példa: Vigh Bori – Backpacker

Affiliate marketer

Ez más cég termékének ajánlását jelenti, jutalékért cserébe.

Magyarországon nem ismerték még fel igazán az affiliate marketing előnyeit. Szerintem főleg azért, mert az online bankkártyás fizetés nincs még eléggé elterjedve, így bonyolultabb nyomon követni a tranzakciókat.

Külföldön ez a lehetőség fantasztikusan működik. Óriási pénzek vannak benne.

Szorosan összefonódik a bloggerkedéssel, ez a bloggerek egyik lehetséges bevételi forrása. Mi is használunk affiliate marketinget az oldalon, és nagyon örülünk neki, hogy van ilyen, mert több százezer Ft-ot köszönhetünk neki jelenleg havonta. 🙂

Ajánlott tananyagok: Szerencsére 2 fantasztikus weboldalt is tudok ajánlani. Az egyik Pat Flynn – Smart Passive Income nevű oldala, a másik pedig két külföldi srácé, akik egyébként Budapesten laknak (Authority Hacker).

Példa: Health Ambition (ez az Authority Hackeres srácok egyik vállalkozása)

Szövegíró

Oké, itt nem annyira rózsás a helyzet: Magyarországon a szabadúszó szövegírás nagyjából halott ügy. (Bár a „még csak gyerekcipőben jár” talán reményt keltőbb kifejezés lenne.)

Marketing- és reklámügynökségeknél lehet állandó jelleggel alkalmazott szövegírókat találni, de szabadúszót szinte lehetetlen.

A szövegírás kemény dió: kereslet van, de semmilyen iskolában nem tanítják igazán a szakmát. Mivel nehezen mérhető, hogy egy adott szöveg „jó”-e vagy sem, ez is csak ront a helyzeten.

A lényeg, hogy kereslet tényleg lenne. Egyre több vállalkozás vezetőit győzik meg nap mint nap a marketingesek a minőségi tartalom előállítás fontosságáról, így számos cégnél várják a blogoldalak, hogy cikkekkel töltsék meg őket.

A szövegírók a jövőben egyre keresettebbek lesznek. Ha szeretsz írni, ne mondj le a dologról! Kihívás lesz, de bátran megpróbálhatsz szabadúszó szövegíróként itthon is érvényesülni.

A blogírásnál idővel tovább is lehet lépni, és akár értékesítési szövegeket is tudsz majd készíteni. Angolul óriási pénzeket fizetnek ki a jó szövegekért, és ezek eredményességét jobban is lehet mérni.

Fel kell vértezned magad egy jó adag marketinges tudással, képesnek kell lenned a keresők legmélyére ásni, értened kell a SEO-hoz, és a humorérzék is sokat számít, hogy emberibbek legyenek a soraid.

Ajánlott tananyagok: Főleg blogokból fogsz tudni tanulni. Ilyenek a Marketingszöveg, Problogger, Copyblogger, de találhatsz még hasznos online marketing blogokat egy korábbi bejegyzésünkben is.

Példa: Copywriter

Fordító

Az idegen nyelvek ismerete elengedhetetlen manapság, de ha hivatalos ügy kimenetele forog kockán, vagy tegnapra kell egy irat másik nyelven is, kézenfekvő megoldás fordítóhoz vagy fordítóirodához fordulni.

Ha valamelyik idegennyelvet folyékonyan beszéled, és begyűjtöttél már néhány referenciamunkát, amit felmutathatsz, akkor tényleg igaz, hogy a laptopoddal felszerelkezve a világ bármely pontjáról fogsz tudni fordítóként dolgozni.

Lehet, hogy a fordítás valakinek egy monotonabb melónak számít, de a gyakorlat sokat gyorsít a munkafolyamaton.

Ha egyéb speciális ismereteidet felhasználva sikerül valamilyen szűkebb és keresett téma fordítóspecialistájává válnod (pl. orvostudomány, gyógyszerészet, jogi szövegek, szerződések, törvények, elektronika stb.), akkor egy kis gép előtt szöszmötöléssel jó pénzt tudsz keresni.

Ajánlott tananyagok: Mivel itt magas szintű szaktudásra van szükség, egyik napról a másikra nem fogod tudni a fordítást kitanulni, de egyetemen és különböző tanfolyamokon is megszerezheted a szükséges ismereteket vagy a papírt.

Értékes tapasztalatot és referenciákat szerezhetsz kezdőként, ha önkéntes fordítóként besegítesz civil szervezeteknek. Így jó ügyet szolgálsz, miközben gyakorolsz és referenciákat szerzel.

Fontos tudnod, hogy míg műfordítóként végzettség nélkül is tevékenykedhetsz, addig a szakfordítói munkához már szakirányú egyetemi végzettség kell. Kicsit nehéz behatárolni, hogy mikortól számít egy szöveg szakfordításnak, de a fordítóirodák nagy része például csak szakfordítói oklevéllel rendelkezőknek szervez ki munkát a szöveg jellegétől függetlenül.

Példa: A fiverren nagyon sok giget lehet találni magyar nyelvre is.

Virtuális asszisztens

Ismét egy külföldön nagyon közismert, itthon pedig még alig felfedezett álláslehetőséget mutatok be: íme, a virtuális asszisztens!

Sok elfoglalt cégvezetőnek lehet nagy szüksége egy asszisztensre, és közülük már jó néhányan rájöttek: hála az internetnek, egyáltalán nem muszáj fizikailag is azonos helyen működnie az asszisztensnek és főnökének!

Alig van olyan dolog, amit telefonon és interneten keresztül ne lehetne elintézni.

Virtuális asszisztensként Te kezelheted a megbízód e-mail fiókját, aktualizálhatod a naptárát, megbeszélhetsz és foglalhatsz időpontokat, szerezhetsz érdeklődőket és ügyfeleket, és elintézhetsz még nagyon sok mindent, rajtad múlik, hogy milyen tapasztalattal rendelkezel és mit tudsz ezek közül „bevetni”.

A feladataid mennyiségétől függően pedig akár több kliensed is lehet egyszerre.

Ajánlott tananyagok: Magyarul tök jó anyagok találhatók a VATraining.com weboldalán, ajánlom őket!

Példa: Saját példaként megmutatnám az én első virtuális asszisztensemről szóló cikkem valamint a bejegyzésemet, amelyben részletesebben is bemutatom a virtuális asszisztensek világát.

Virtuális Asszisztens Tréning

Nyelvtanár

Ugyanazok érvényesek rá, mint a fordítóra, de itt sokkal több emberi kontaktus jön létre, így egyeseknek élvezetesebb munka lehet. Persze nem csak nyelvtanár lehetsz, bár talán nekik a legkönnyebb. Ha a témádat tudod tanítani a neten keresztül, akkor bátran vágj bele.

Online elsősorban az offline óráidat és egyéb kiegészítő termékeidet népszerűsíted, de a magánszemélyeknek Skype-on történő óraadás is hagyományosnak számít lassan.

Vannak magántanárgyűjtő oldalak is, ahol a neten keresgélve könnyebben meg tudnak találni, de mint minden szolgáltatásnál, az ajánlások itt is különösen jól működnek.

Mindenképpen ajánlott egy saját weboldalt készíteni, hogy ki tudj alakítani magadról egy olyan egyedi, pozitív képet, ami még egy lökést adhat azért, hogy a tanulni vágyók bizalmat szavazzanak neked.

Ajánlott tananyagok: Mint a fordítónál, itt is komolyabb előképzettség kell, amit egyik napról a másikra nem lehet megszerezni.

Példa: 5percangol, Ürögdi Zsuzsanna (magyar mint idegen nyelv), Öt év öt nyelv

Online tanfolyam készítő

Igen, igen, most pont magunkról beszélek. 🙂 A WPKurzus weboldalán járva tökéletes példáit láthatod profi online tanfolyamok készítésének.

Az információnak óriási értéke van. Ha olyan szaktudással rendelkezel, amire az előzetes felmérés alapján van kereslet, te pedig hajlandó és képes vagy plusz munkát végezni, a tudásodat, tapasztalataidat rendszerezni, videókat, tananyagokat, útmutatókat készíteni, akkor csak gratulálni tudok!

Mindened adott ahhoz, hogy jövedelmező infótermékek előállítója lehessen belőled.

Nem árulok zsákbamacskát, sok munka lesz, amíg kialakítod és leteszteled, hogyan fogod tudni a legjobban segíteni a tanulóidat. Át kell látnod a témád, és ki kell próbálnod mindent, amit csak lehet, hogy megtaláld a legjobb megoldásokat.

Meg kell tanulnod felvenni és felmondani a hanganyagot, videót szerkeszteni, weboldalt készíteni, szövegeket írni, márkát építeni, marketinges rendszert összeállítani, na és persze értékesíteni a terméked.

Nem lesz könnyű, de nehézségeidet könnyen felülmúlhatják a sikerek és elismerések.

Ajánlott tananyagok: Tudtad, hogy mi is tanítunk kurzus készítést? Csekkold a Course Creator-t!

Példa: WPKurzus – Ha online tanfolyam, ki mást ajánlhatnék, mint magunkat. 🙂

Tanácsadó

Mostanra már biztosan rájöttél, hogy az online pénzkereseti lehetőségek nem válnak el egymástól élesen, sőt! Az a legjobb, ha minél ügyesebben tudod mixelni őket.

Ha tanácsadóként dolgozol, hasonló helyzetben vagy, mint a nyelvtanárok, mivel az online jelenléteddel elsősorban az offline szolgáltatásodat segíted.

Mindkét esetben szolgáltatást nyújtotok: tanácsadóként megszervezhetsz személyes találkozókat is, de akár Skype-on is megtarthatod a konzultációt.

Technikailag a bloggerkedés és a videózás lesz a fő fegyvered.

Mint ahogy minden b/vloggernek, neked is meg kell találnod azt a különleges jellemződet, képességedet, amiért más emberek szívesen fizetnek. Ha rendelkezel ilyennel, és hitelesen kommunikálod a bejegyzéseidben, akkor a szaktudásodat könnyen elismerik, és sikeresen pénzzé teheted.

Blog nélkül is működhet a dolog, de hasznos cikkekkel sokkal könnyebb megismertetni magad a közönségeddel, így ezt a lehetőséget kár lenne kihagynod.

A blogoddal ügyesen építheted a személyes márkádat, így később kurzusokat, e-bookot is könnyebb lesz eladnod az érdeklődőidnek.

Ajánlott tananyagok: lásd a bloggereknél, ezek rád is érvényesek.

Példa: Papszt Kriszta (Nem ismerem személyesen, csak úgy találtam a neten.

Life coach

Vezetőknek és „átlag” embereknek egyaránt szükségük lehet segítségre ahhoz, hogy produktívabbak, hatékonyabbak legyenek, és ki tudják hozni magukból és mindennapjaikból a maximumot.

Én is tervezem, hogy felkeresek egy life coach-ot a közeljövőben, sok ismerősöm pedig már most alkalmaz ilyet.

Mivel a life coach tulajdonképpen egy speciális (életmód) tanácsadó, online üzleti lehetőségek terén az lesz rá érvényes, amit a tanácsadónál már részleteztünk.

Mivel coachként online is tarthatod a kapcsolatot az ügyfeleiddel, így ez is olyan munka lett, amit földrajzi kötöttségek nélkül végezhetsz.

Felkapott szakma, ami még az újdonság erejével hat a tömegekre, ezért meg is kérik az árát a speciális segítségnek (a profi coach-ok szép óradíjakat kapnak érte).

Ha hozzám hasonlóan te is fogadnál coach-ot, érdemes nagyon körültekintőnek lenned, hogy a választottad ne egy önjelölt világmegváltó, hanem tényleg egy tapasztalt és segíteni tudó valaki legyen.

Ajánlott tananyagok: Nagyon jó a pszichológus előképzettség, de egyre több képzés is van már rá.

Példa: Széphegyi Csaba, Mórocz Kata

Személyi edző

Ha azt gondolod, hogy csak edzőteremben lehet edzéseket tartani, akkor nagyot tévedsz. Hitted volna, hogy egyre menőbb az online személyi edzés is?

Számtalan saját testsúlyos vagy egyszerű eszközös gyakorlat van minden izomcsoportra, így teljes edzéseket is meg lehet otthon tartani.

Én a saját lakásomban sose tudnék egyedül elég motivált lenni, így abszolút megértem, hogy azoknál, akik otthon szeretnének inkább edzeni, felmerült az edző jelenlétének igénye is.

Ha személyi edzőként dolgozol, offline edzéseidet remekül kiegészítheted online tréningekkel is. Mivel ezeket nem muszáj csak egyetlen embernek tartanod egyszerre, könnyen megtöbbszörözheted a bevételeidet is.

És ahogy az már csak a szolgáltatásoknál lenni szokott, egy jól felépített, bizalmat ébresztő személyes márka és az elégedett kuncsaftjaid ajánlása nagyon sok új vevőt hozhat.

Ajánlott tananyagok: Nem szükséges hivatalos papír hozzá, mert blogokról és tapasztalással is ki lehet tanulni, de Magyarországon az IWI az egyik olyan iskola, ahol személyi edzőket képeznek.

Példa: Csak írd be Google-be, hogy online personal training, és számtalan példát fogsz találni. Az egyik ilyen Josef Rakich. Magyar részről hasonló vállalkozás az elsősorban elfoglalt hölgyeket otthoni tornára buzdító kezdeményezés: Gyerünk, anyukám!

Egyedi ékszerkészítő

Ha jó a kézügyességed, és a DIY („csináld magad”) sem áll távol tőled, akkor könnyen lehet, hogy ékszerek vagy egyéb otthon előállítható dísz- és használati tárgyak készítésében kellene kipróbálnod magad.

Nagyon fontos lesz az egyediség, a stílus, a minőségi alapanyag és a megfelelő technika.

Egyre több online platform szakosodik ilyen termékek értékesítésére. Ha ezt megtámogatod egy weboldallal, közösségi média jelenléttel, akkor nem csak mellékesként, hanem akár fő jövedelemforrásként is tekinthetsz az alkotásaidra.

Ajánlott tananyagok: Attól függ, hogy mit készítesz, jó az egyediség, így ide sajnos nem tudok tananyagot ajánlani, viszont van egy oldal, ahol megtanítják, hogy hogyan tudsz kézművesként érvényesülni: ez a Több mint hobbi.

Példa: Az amerikai Etsy-n nagyon sok ilyen tárgyat lehet találni. Egyik ismerősöm is itt árulja 3D-ben nyomtatott egyedi sütiformáját. Az Etsy magyar megfelelője is létrejött már, ez pedig a Meska.

Összefoglalás

Huh, gondoltad volna, hogy ennyiféle szerteágazó lehetőség van, amit megfelelő szaktudással akár otthonról, akár a világ egy tetszőleges pontjáról elvégezhetsz?

Bízom benne, hogy az összeállításom inspiráló volt a számodra, és a cikkem vagy a benne szereplő számtalan egyéb forrás segítségével rábukkantál egy-két olyan üzletépítési lehetőségre, ami a saját életedben is megvalósíthatónak tűnik.

Nagy gondot fordítottam rá, hogy mutassak konkrét példákat is. Azt javaslom, hogy ha valamelyik online vállalkozási ötlet megtetszik, ne érd be ennyivel, hanem kutass még tovább olyanok után, akik jó példával járnak előtted az adott területen.

Járj mindig nyitott szemmel! A honlapjukat, kiadott anyagaikat, marketingstratégiájukat nézve próbálj visszamodellezni: Hogy csinálják? Mitől sikeresek? Mit tudsz te eltanulni tőlük?

Az internet megváltoztatta az életem. Megtaláltam azt, amivel munkavégzésként is szívesen töltöm az időmet, és fantasztikus dolognak élem meg, hogy másoknak is segíthetek a céljaik elérésében.

Készen állsz rá, hogy Te is megváltoztasd akár alapjaiban az életed? 🙂 Vágj bele valamibe már holnap, hogy tanulj, gazdagodj és fejlődhess!

6 válasz

 1. Kedves Attila!

  Húú, ez nagyon sok kiadás! 🙂
  Tapasztalatból tudom, hogy erre nem elég pár száz ezer Ft.

  Webáruházhoz:
  A logisztikai kiszervezés pedig csak jelentősebb tőkével rendelkezőknél tud működni.
  Mert a logisztikát elvállaló cég nem fog futkosni a nagykereskedésekbe vagy gyártókhoz beszerezni a termékeket. 🙂
  Így pedig ha sok száz termék (több ezer jó ha van) esetén igencsak komoly raktárkészlet kell és állandóan figyelni a készletet. A nagyobb raktárkészlet pedig már milliós tétel.

  Közben jelezném (ha Attila engedélyezi), hogy egyik volt partnerünk keres webáruház közös üzemeltetéséhez partnert. A céget és a webáruházat biztosítják.

  Üdv: Zsolt

  1. Szia Zsolt!

   Vannak olyan vállalkozások, amikhez több tőke kell, de van olyan, ami tényleg nagyon olcsón beindítható.
   Webáruházat is lehet indítani viszonylag olcsóbban, ha olyan a termék, de igaz, hogy itt nagyobb befektetés is kellhet.

   Ötleteket szerettem volna adni, hogy az emberek el tudjanak indulni valami irányába 🙂

 2. Szia, az ötleteket nagyon szépen összeszedted és valóban egy vállalkozás indulásához kiinduló pont lehet. Azt azonban tudni kell, hogy az itt lévő felsorolásban találhatunk bőven olyan szakmákat, ami sok éves munka árán hozza meg a gyümölcsét. Nagyon sok ember beleesik abba a hibába, ha valakinél már látta, tapasztalta, hogy valami működik, Ő is belevág és azt gondolja, azonnal hatalmas bevételt hoz. Ám ez nem így van. Semmi sincs ingyen, kell a türelem, a kitartás, a megfelelő tudás. Enélkül az online világban sem működik semmi. Ettől függetlenül maga az írás valóban nagyon jó és kiindulásnak remek támpontot ad.

  1. Szia Barbi!

   Ha minden egyből működne, akkor mindenki azt csinálná, szóval tényleg nincs varázspirula. Viszont ha valaki ügyes, kellően átlátja a dolgokat, jó abban, amit csinál, beleteszi a munkát, akkor igen sikeres lehet benne egy idő után 🙂

 3. Szia Attila!
  Zseniális, komplex írás, világos, rengeteg inspiráló segítséggel. Gratulálok! Hatalmas mankó azok akik önmegvalósításban gondolkodnak, így jómagamnak is 😉 Köszönöm!
  Eredeti szakmám szerint művészettörténész vagyok, de szépérzékemet szeretném kamatoztatni a webdizájn területén is. Adobe programokat ismerem, én főleg az Illustratort használom. Eddig tudásanyagok borítóit (könyv, dvd) terveztem, valamint sales pageket (Leadpages ) készítettem saját családi vállalkozásunk részére. Mivel ezt imádom, úgy gondoltam önálló vállalkozást is indítok. Most vagyok a DIVI döntés előtt:) Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Eshopper Kihívás (EKI)

nap
óra
perc
mp