Legjobb videós felszerelés – YouTube videó készítés, online kurzusok, otthoni stúdió felállítása

Mikor végre meggyőztem magam, hogy most már ideje kamera elé állnom, akkor eszméltem csak rá, hogy azt se tudom, milyen felszereléssel érdemes elkezdeni ezt az egészet. A rengeteg eszköz közül lehetetlennek éreztem a választást, de leültem és több tucat órányi videót, írásos anyagot, fizetős kurzust tanulmányoztam át, hogy kiválasszam az ár/érték arányban legjobbnak tűnő eszközöket.

Egyáltalán nem vagyok profi, nem próbáltam ki az összes létező eszközt, de összegyűjtöttem a tapasztalataimat arról, hogy mivel lehet érdemes elindulni, ha YouTube videókat készítesz vagy online kurzusokat vennél fel és ehhez egy otthoni stúdiót raknál össze.

Én a saját felszerelésemet a nappalimban használom. Ez a hátterem, ahol alapjáraton dolgozok, szóval a díszlet egyáltalán nincs túlgondolva.

https://www.instagram.com/p/BZBlvnFhDGD/

Nem szponzorom egyik márka vagy bolt se, a kutatásaim alapján ezeket találtam a legmegfelelőbbnek.

Megjegyzés: Mint mondtam nem vagyok szakmabeli, így sok technikai különbségről nekem fogalmam sincs. Pont ezt érzem a bejegyzés előnyének, mivel nekem is rá kellett jönnöm, hogy mi az, ami ténylegesen számít.
A cikk írásába besegített Germán Benedek (továbbiakban Beni) barátom, aki nagyon ügyes fotós és videós. Mindenképp ajánlom a szolgáltatásait. Ha szükséged van rá,
keresd Facebookon.

Vágjunk is neki!

Mi kell a videózáshoz?

Ahány Youtuber, videós, annyi különböző videókészítési módszer. Például vannak, akik:

 • Játékokkal játszanak online, streamelnek
 • Sminktippeket adnak
 • Simán beszélnek a kamerába
 • Vloggerkednek és járják a várost
 • Oktatóvideókat készítenek
 • Zenékhez forgatnak klipet
 • Művészi videót csinálnak
 • stb.

Én a saját helyzetemről fogok beszélni, mert reggelig itt ülhetnénk, ha minden eshetőségre kitérnénk. Elmondom, hogy mit miért választottam és persze alternatívákat is adok olcsóbb vagy esetleg drágább megoldásokra.

Szóval alapvetően 3 különböző dologra kell figyelni a videóid készítésénél:

 1. Hang
 2. Világítás
 3. Kamera és képminőség

Nem véletlen számozott a felsorolás, ez a fontossági sorrend. A legfontosabb, hogy milyen a hangminőség, utána, hogy milyenek fényviszonyok, végül pedig a kamerád minősége.

Ez számomra meglepő volt, de rá kellett jönnöm, hogy teljesen igaz.

Ha egy videón nem érthető a hang, recseg, ropog, halk, visszhangos, sipít, zörög, hörög, akkor azt képtelenség végignézni, viszont ha a kép nem tökéletes, de a hang tiszta, azt attól még lehet élvezni.

Lehetnek profi eszközeid, de ezeken kívül még az utómunka, a vágás minősége is kulcsfontosságú. Egy ügyes vágó viszonylag gyengébb minőségű felvételekből is ki tud hozni valami jót. Rengeteg tanulás és gyakorlás kell hozzá, de egy „elég jó” szintre bárki el tud jutni.

Milyen kamerát használj?

Igaz, hogy a kamera a legkevésbé fontos a sorban, de érdemes ezzel kezdeni, mert nagyban függ ettől, hogy utána milyen mikrofont fogsz például használni.

Mindig érdemes elgondolkodni azon, hogy mi az, amid már van? Ez pedig a legmultifunkcionálisabb eszközünk lesz. Az okostelefon.

Az újabb készülékekkel már fantasztikus képminőséget lehet elérni, így akár „ingyen” is letudhatod ezt a kérdést.

Ha szeretnél magasabb szintre lépni, akkor a leggyakoribb választások a DSLR (tükörreflexes) vagy MILC (tükör nélküli digitális) kamerák.

Én is bajban voltam, hogy mi a különbség a kettő között, melyiket is válasszam, de rájöttem, hogy amatőrként kb. ugyanazokra a dolgokra leszek képes velük.

Röviden a lényeg, hogy a MILC gépek sok esetben több videós funkcióval bírnak mint a DSLR-ek, viszont a profi fotósok nagy része a DSLR-eket preferálja továbbra is, mert robosztusabbak és igazán ki tudják használni a benne rejlő lehetőségeket. Érdemes utánanézned a konkrét modellek különbségeinek.

Mind a kettőt lehet használni fényképezésre és videózásra is, szóval ha te is kezdő vagy, akkor nem nagyon veszel észre különbséget közöttük. A kérdés, hogy melyik irányba szeretnél később jobban elmenni.

Szóval, kezdésnek 2 főbb irányvonalunk lesz:

 • Okostelefon
 • DSLR vagy MILC kamera

Ezen kívül meg lehet említeni még a webkamerákat, főleg streameléshez, és az úgynevezett Point and Shoot kamerákat vlogoláshoz. Ezekről nem lesz szó ebben a cikkben, egyszerűen azért, mert nincs velük semmilyen tapasztalatom.

Milyen DSLR vagy MILC kamerát válassz?

Ezzel a kérdéssel bizony heteket foglalkoztam. Már alapból a márka kiválasztása se volt egyszerű, de úgy döntöttem, hogy a nagyobb tömeggel tartok és Canont használok.

Nem hiszem, hogy Sony-val, Nikonnal mellé lehet fogni, én azért választottam a Canont, mert

 • ehhez találtam a legtöbb videót,
 • olcsó, de jó minőségű objektíveket is találtam hozzá,
 • a legnagyobb saját márkás „objektívparkkal” rendelkeznek, így bármilyen irányba könnyű elmenni velük,
 • eléggé értékállónak találtam, ami garancia volt arra, hogy ha valamiért mégse jönne be, akkor egyszerűen, kevés veszteséggel el tudjam adni

Márka pipa, ezután még el kellett döntenem, hogy DSLR vagy MILC legyen.

Én DSLR-t választottam, mert akkor még nem volt olyan MILC kamera, ami nekem megfelelt volna, és azt hittem, hogy lesz érzékem a fotózáshoz (hát nincs).

A DSLR-hez több objektívet is készítenek, amiket lehet használni a MILC gépekhez is, de csak egy kb. 35.000 Ft-os adapter segítségével. Egyébként különböző objektívtípusok vannak a különböző gépekhez. Mindenképp nézd meg, hogy a választott vázadhoz hogyan csatlakozhathatod majd a választott obit.

Ha Te is a Canon mellett döntesz, akkor már nagyjából csak azt kell kitalálni, hogy mennyi pénzt szeretnél rááldozni.

Gondolni kell az objektívekre is, mert hihetetlen különbségeket lehet elérni a különböző típusok használatával. Ha választani kell, akkor inkább vázból vásárolj olcsóbbat és az objektívre költs többet.

Gondolkodtam a használt eszközökben is, de mivel egyáltalán nem értek ahhoz, hogy mi mennyire használódhat el, mire kell figyelni egy ilyen vásárlásnál, így az újnál maradtam. Ezek nem olyan eszközök, mint az autó, hogy óriásit esik az áruk csak attól, hogy kigurultak a szalonból. Sokkal jobban tartják az értéküket.

Hoztam neked különböző vázakat, amelyek számításba jöhetnek. Sajnos nem tudok neked olyat mondani, hogy márpedig most EZ A LEGJOBB, mert felhasználástól függ. Dönts az igényeid és pénztárcád szerint.

Canon 2000D – 130.000 Ft

Canon 2000D

Ez a leginkább belépőszint, ez alá nem érdemes menni.

Videózásnál eléggé hiányzik a Canon Dual Pixel Autofocus funkciója, ami azért felel, hogy ha mozogsz a kamera előtt, akkor gyorsabban megtalálja az arcod a kamera az élesítéshez.

Ha szűkösebb a keret, akkor el lehet vele indulni, de én egy szinttel fentebb kezdeném a helyedben, ha már kamerát veszel.

Canon 200D – 175.000 Ft

Canon 200D

Nagyon jó ár/érték arányú Canon váz, benne van a híres autofókusz, lehet 1080p-ben 60 fps-t is nyomni, egyszerű a használata, szóval tökéletes választás a belépőkategóriás szinten.

Ha szűkösebb lenne a keretem és DSLR kamerát keresnék, akkor mindenképp ezt választanám.

Canon M50 – 190.000 Ft

Canon M50

MILC kamera, szóval jóval kisebb a mérete, mint a DSLR-eknek.

Fantasztikus autofókusza van, 4K-t is tud gyengébb beállításokon, ha fontos, szóval minden adott ahhoz, hogy király videókat tudj vele készíteni.

Emlékezz, hogy szükséges hozzá adapter, hogy a legtöbb Canon objektívet használni tudd. Az elején inkább válassz hozzá való objektívet, amihez nem kell adaptert vásárolni, így spórolni tudsz. Ha most kezdeném a videózást, akkor valószínűleg az M50-et választanám.

Canon 80D – 310.000 Ft

Ez az, amit én választottam (2017 novemberében). Láttam, hogy a 70D az elődje és, akár az 5 éves gépek is nagyon jól tartják az árukat.

Nagyon sok híres YouTuber használja, fantasztikus vizuális megjelenést tudnak vele elérni, fotózásra is sokan használják, szóval úgy éreztem, hogy nem nagyon foghatok mellé.

Nagyobb váz, nehezebb is, mint példul az M50, szóval mindenképp megéri elmenni egy boltba és megtapogatni.

Mondták azt is, hogy kicsit túl van árazva, mert ennyire „híres”, de itt inkább a technikai sznob énemet vettem elő.

Én nem bántam meg, de valószínűleg a korábban említettek kezdésként jobb választások lehetnek.

Akkor válaszd ezt, ha nagyobb költségkereted van, fontos a fotózás és teljesen biztosra akarsz menni.

Kiegészítők a kamerához

Becsapós a helyzet, mert egyáltalán nem elég a kameraváz beszerzése, vannak még ezen felül plusz költségek.

Összeszedtem, mikre is lesz mindenképp szükséged.

Objektív

Ha fotós lennék, akkor illene elmagyaráznom a rekesz, záridő és az ISO szentháromságát. Mivel nem vagyok fotós, ezt nem teszem meg, de nézz utána 🙂

A különböző vázakhoz mindig vásárolható egy úgynevezett „kit lens”. Ezek a kit objektívek olcsóbbak, nagyobb zoom tartományban mozognak, viszont maximális rekeszértékük alacsony, így nem tudod vele annyira elmosni a hátteret. Ennek ellenére kezdőknek kiváló választás lehet, mert sok dolgot le lehet fedni az ilyen optikákkal, de semelyik esetben sem lesz a legjobb megoldás.

Ez azért lehet jó választás az elején, mert nekem például nem volt könnyű kitalálnom, hogy milyen messze rakjam a gépet, mit is akarok az egésszel kezdeni.

Ezeken kívül 2 fantasztikus objektívet ajánlok:

 • Canon 24mm f/2.8 (54.000 Ft) – Mivel kicsi a hely a nappalimban és egy kisebb súgógépet használok, így a mindennapokban ezt használom. Nagylátószögű és fix (nem lehet vele zoomolni), szóval viszonylag közel, kb. 1-1,5 méterre kell rakni magadtól.
 • Canon 50mm f/1.8 (40.000 Ft) – Minden kezdő fotós kedvence. Ha nagyobb súgógépem és nappalim lenne, ezt használnám a videóimhoz. 🙂 Ez is fix, de ezt már kb. 3 méterre kell rakni magadtól normál „talking head” stílusú videókhoz.
 • Canon EF-S 18-55mm f/4-5.6 (73.000 Ft) – A korábban említett kit objektívre a leggyakoribb választás.

Ezeknek kicsit utána kell nézned, hogy megtudd, mi mire való, és ki tudd találni, neked melyikre van szükséged.

Állvány

Az olcsó megoldás az otthon lévő könyvek, puff vagy bármi használata, ami stabilan megtartja a kamerát. 🙂 Ha ülsz, akkor általában össze tudsz eszkábálni magadnak valamit.

Ha szükséged van állványra, mert például állsz felvétel közben, akkor a márka szerintem nem igazán számít. A lényeg, hogy stabilan megtartsa a kamerád.

Mivel én állok a kamera előtt, így vennem kellett egy nagyobb állványt. Elég alacsony vagyok, de ha te magasabbra nőttél, akkor figyelj arra, hogy az állványt a kellő magasságig felemelhesd. Ahhoz képest, hogy te hány centi vagy, 10 centivel kisebb beállítás mindenképp legyen az állványon. Fontos, hogy egy 190 centis embernek 180 centi magas is lehessen az állvány.

Én a Manfrotto márkát választottam, mert elég híres márka, de itt tudsz spórolni, ha olcsóbbat választanál.

A Manfrotto 290 xtra nevű állványt vettem meg 41.900 Ft-ért.

Ezen kívül egy kis kézit is szerettem volna, amit az asztalra lehet rakni vagy utazásnál lehet használni. A Pixi Evo 2-est vettem, ami elbírja a Canon 80D-m. Vásároltam egy okostelefon fejet is, hogy ha a telómmal készítenék videót, akkor is tudjam hova rakni. Így elég jó multifunkcionális kis mini tripod lett.


Ezzel meg is lennénk a kamerával és az ahhoz tartozó kiegészítőkkel.

Szükséged lesz egy kameravázra, objektívre és állványra, ha a telefonos képminőség nem lenne elég jó a számodra.

Sokan esnek abba a hibába, hogy csak nézelődnek és nem döntenek, ezért nem is kezdik el a videózást. Próbáld ki elsőnek a telefonoddal, hogy milyen érzés kamera előtt állni, milyen minőség elérésére vagy vele képes.

Ez is elég a kezdéshez, közben értékes saját tapasztalatokat gyűjtesz, és amikor már letisztultak nálad a vágyak, elképzelések és lehetőségek, akkor feljebb léphetsz egy magasabb szintre.

Ne maradj meg a gondolat szintjén, hanem tényleg kezdd el. Azzal, amid van, aztán majd fejlesztesz.

Memóriakártya

Valamire fel is kell venni az anyagot. Általában úgynevezett „SD kártyát” kell használni.

Én ebből egy Sandisk 64GB-ot használok. Otthoni felvételhez ekkora pont elég. Ha valaki kimegy filmezni, akkor nagyon sok felvételnél esetleg megtelhet. Azért nézz utána, hogy a te gépedhez milyet lehet használni, hogy biztosra menj.

Az írási sebességtől és a tárhely méretétől függ az ára. Kb. 15.000 Ft-ért már egy tök jót lehet venni.

Csere akksi

1 plusz akksit mindenképp ajánlok. Ha valamelyik lemerül, akkor légy ügyes és egyből tedd fel tölteni, mert szokás szerint pont akkor nem lesz kéznél egy feltöltött se, amikor nagyon kellene.

A gyári akkumulátorok drágábbak, ezért én egy másik márkáét vettem meg, de nekem ez is teljesen jól működik. Ez kb. 15-20.000 Ft kiadás lesz.

Világítás

Az elején említettem, hogy a megfelelő világítás fontosabb, mint a kamera minősége.

A telefonoddal már fantasztikus képet lehet készíteni, így ha valamibe befektetsz, akkor az előbb a fénytechnika és csak utána a kamera legyen.

De ugye van egy nagyon jó természetes fényforrásunk, a Nap.

Ha jók a fényviszonyok a „stúdiód”-nál, akkor simán használhatod az elején.

A Nappal az a probléma, hogy nem mindig süt. 😀 Ha süt is, különböző erősséggel, lehet vannak bárányfelhők, lehet szakad az ég, szóval nem valami konzisztens.

Én össze-vissza videózok, nem is szűrődik be kintről sok fény, így egyértelmű volt, hogy be kell szereznem valamit, ha egyenletesen jó minőséget szeretnék kapni.

Hihetetlen, hogy amikor fotósokkal vagy videósokkal kerülök egy társaságba és benne vagyunk már a témában, mennyire meg tudnak veszni, attól, hogy ki milyen különböző világítást készített (ugye Beni?).

Sajnos én ezekhez nem értek, megoldottam annyival, hogy hozzám 45 fokban letettem két világítótestet és cső. Látszik az arcom, éles a kép, nekem ennyi elég volt, de persze nálad attól függ, hogy mennyit adsz a vizuális megjelenésre.

Ennél a 2 fényforrásos verziónál alapvetően 2 választási lehetőséged lesz:

 • Izzó + softbox
 • LED

Izzó és softbox használata

Ez az olcsóbb megoldás, jelenleg én is ezt használom.

Az izzónak az erősségén nem nagyon lehet változtatni, csak úgy, ha együtt többet használsz és lekapcsolgatsz belőle. Nekem például csak 2 van, szóval nincs nagy választási lehetőségem 😀

Alapból nagyon erős a fénye, így szórni kell, azaz el kell érni, hogy éppen nagyobb vagy kisebb erővel, lágyabban világítson. Erre használjuk legtöbbször a softboxot.

Az erősség állításán kívül problémás vele, hogy kevesebb az élettartama és neccesebb szállítani is, mert elég nehéz (az enyémeket csak egy nagy válltáska-szerűségben lehetne).

Mindig konnektorba kell bedugni, szóval erre érdemes figyelni az elhelyezésénél.

Mivel olcsójános voltam, így ezt választottam. Előre tudtam, hogy nekem egyáltalán nem kell majd szállítani, és mivel nem értettem hozzá, de sokan ajánlották, jó választásnak tűnt.

Egyébként teljesen meg vagyok a softbox-szal elégedve, amire való, arra pont jó szerintem. Kezdőként, ha nem kell össze-vissza
cipelned, akkor ez a legegyszerűbb választás.

Érdemes szettet venni, amiben vannak izzók és a softbox is állvánnyal együttesen. Nem szabad magadnak összerakosgatni a dolgokat, mert ha nem vagy képben, úgyis elrontod.

Nem tudok olyan márkáról, ami ár/érték arányban a legjobb lenne, igazából itt „simán” izzókról és egy ezt takaró lepelről beszélünk.

Ezen az oldalon találhatsz belőlük minden árban. A szoftbox szettek ára kb. 40.000 Ft-nál kezdődik.

LED lámpa

Kitalálhattad, hogy a LED panel a drágább és minőségibb megoldás.

Sokkal kisebbek, akár 2 tenyérnyi méretűek (20 cm × 20 cm) is lehetnek. Könnyen lehet állítani a fényerejét, 0-100%-ig olyan erősséget állítasz be, amilyet szeretnél, így sokkal könnyebb testreszabni, ha tudod, hogy mire is van szükséged.

Lehet szórni a fényt (lepedővel, falról, plafonról, esernyővel, dome-mal – ezeket Beni mondta), hogy ne legyen kemény, de sokszor erre nincs is szükség, mivel lehet állítani az erősségét.

Az, hogy pontosan milyenre van szükséged, több dologtól függ, mivel a LED lámpáknál több a változó, mint a softboxnál. Ezt így sajnos nem fogom tudni megmondani, érdemes jobban utánanézni és utánakérdezni a boltban, ahol megvásárolod őket.

A LED lámpákhoz alapvetően adnak adaptert (azért kérdezd meg), amivel be lehet dugni a konnektorba. Van olyan lehetőség is, hogy akksit veszel hozzá, így ha sokszor változtatsz helyet, akkor nem kell a bedugaszolásával szenvedni. Ez persze plusz költség.

Állvány se jár hozzá általában, szóval ezt is külön kell vásárolni (pl. ez 10.500 Ft-ért jó lesz).

Ha már LED-et szeretnél használni, akkor valószínűleg kicsit nagyobb a kereted. Biztonságosabb nagyobb fényerejűt választani, hogy ha más objektívvel, más környezetben használod, akkor is kellő mennyiségű fényt biztosítson.

Szerencsére ide is készítettek szetteket, hogy neked ne kelljen gondolkodnod az összeállítással. Ez a Youngnuo szett például 111.000 Ft-ba kerül a cikk írásakor. Ennyire jönne ki akkor is, ha külön rakod össze magadnak, szóval ha nem értesz hozzá, nem éri meg bonyolítani.


Kezdőként, ha otthon szeretnél filmezni, van helyed beállítani és tárolni őket, akkor bőven elég lesz egy softbox szett. Kb. 40-60.000 Ft-ból ki fogsz jönni és teljesen igényes hatást fogsz tudni elérni vele.

Ha már jobb minőséget szeretnél, jobban értesz a dolgokhoz és a költségkereted is nagyobb, akkor a LED-ek lesznek a megfelelőek számodra. 100.000 Ft alatt nem úszod meg, de lehet, hogy a te igényeidnek ez a választás felel meg. Ezt már neked kell eldöndened.

Hang

Utoljára maradt a szerintem legfontosabb elemünk, a hangtechnika.

Én 5 különböző felhasználási módú mikrofont is kipróbáltam, mire rájöttem, hogy nekem mi a legjobb, szóval ebben egy kicsivel jártasabb vagyok.

Elsőnek is, mint eddig, ott a telefonod beépített mikrofonja. Érdemes letesztelned egy videón, hogy milyen a hangminőség, ha a telód beépített mikrofonját használod. Simán lehet megfelelő a kezdéshez, de ezt viszonylag olcsón lehet upgrade-elni, és mivel nagy javulást érhetsz el ezáltal, ezért ezt ajánlom én is.

Ha van kereted felszerelésre, akkor ez legyen az, amire elsőnek költesz.

Nézzük a lehetőségeket…

Csíptetős mikrofon

Ez az, amit a tévében sokat láthatsz, az alany felsőjére szokták rácsíptetni.

A csíptetős mikrofon előnyei:

 • Kicsi, könnyen elfér
 • Egyszerű használni
 • Viszonylag azonos hangmagasságot lehet vele felvenni
 • Nem visszhangzik

Én a videóimhoz csíptetős mikrofont használok. A fő oka az, hogy ezt akkor is használhatom, amikor a kamera előtt állva beszélek, és akkor is, ha a képernyő előtt ülök. Ha egy videóban mind a 2 módszer szerepel, akkor nem lesz nagy különbség a kétféle pozícióban felvett hang között.

Esküszöm, nem vagyok részeg, ilyen a tekintetem alapjáraton

Elég egyedi az esetem, így neked is ki kell találnod, hogy mire és hogyan fogod használni a mikrofont.

Főleg kamerás felvételeknél és interjúknál szokták használni (amikor több ember is szerepel egyszerre).

Van belőle vezetékes és vezeték nélküli, valamint lehet csatlakoztatni kamerához, telefonhoz vagy akár diktafonhoz is.

Emlékszem, milyen nehéz volt kitalálni, hogy ezekből most akkor mit is válasszak.

Olcsó, de kiváló megoldás az Aputure A.LAV névre hallgató kis szett (itt találsz egy jó kis leírást róla), ami kb. 15.000 Ft-ba kerül. Más márkákkal se lehet nagyon melléfogni, ez azért jó, mert jó kis adaptereket is adnak hozzá.

Ez vezetékes, szépen felszereled magdra és elvezeted a kábelt a kamerához úgy, hogy a képen ne látszódjon. Nem fogsz tudni nagyon ugrálni, fel-le mászkálni, de ha egy helyben állsz, akkor tökéletes megoldás.

Ha messzebb van a kamera vagy nem megoldható, hogy hozzácsatold, akkor telefonba is bedughatod. Ha iPhone-od van, az szívás, mert ilyenkor egy átalakítót kell venni. Beni szerint fontos, hogy mindennél egyszerűsítsünk, és ilyenkor már annak a csatlakozására is kell figyelni, szóval ez nem a legjobb megoldás.

A legbiztosabb megoldás a diktafon. Ez megdobja a büdzsét (kb. 30-35.000 Ft), de ez a legtutibb módszer, mert a diktafonokat pont a jó minőségű hangfelvételre találták ki.

Olcsó is bőven elég, mint pl. a Tascam DR-05 V2 vagy a Zoom H1n. Nekem pl. a Tascam van.

A legprofibb megoldás pedig a vezeték nélküli csíptetős mikrofon szett. Az egyik kedvenc márkámtól, a Rode-tól ajánlom a Filmmaker Kit-et. Kb. 100.000 Ft az ára, de ha jó hangot szeretnél, akkor megéri.

Rode Filmmaker Kit

Ezzel már otthon is mászkálhatsz fel-alá, és a szabadban is szaladgálhatsz összevissza. Nem egy diktafonba fogod felvenni a hangot, hanem egyből a kamerán lévő egységbe, így gyorsítasz az utómunkán, nem kell szinkronizálni.

Én ezt használom és teljesen meg vagyok vele elégedve.

A csíptetős megoldásokat kiveséztük, dönts az igényeid és a pénztárcád vastagsága szerint 😉

Puskamikrofon

Ezt a módszert használják a vloggerek, interjút is könnyen lehet vele csinálni (ha ugyanannyi távolságra van a két beszélő), és egyszerűen lehet vele sima kamerába beszélő videókat is felvenni.

A hátránya, hogy ha zaj van körülötted, akkor az behallatszódhat, és valószínűleg kicsit visszhangos, dobozos lesz a szobád miatt a hang is.

Én ezt annyira nem vettem észre, de a vájt fülűeket szokta zavarni.

Ide mindeképp Rode termékeket ajánlok, mert magasan ők gyártják ár/érték arányban a legjobb puskamikrofonokat.

Van, amit telefonhoz csatlakoztathatsz, de telóhoz általában nem nagyon szoktunk puskamikrofont használni. A legtöbbet a kamerádhoz fogod használni, ha lesz ilyened.

A következőket ajánlom a különböző költségkeretekhez:

Drágulás szerint kicsit jobb a hangminőség, jobban kiszűri a zajt, de egy átlagember nem nagyon érzi meg ezeket.

Én voltam az egyik első, akinek az új Rode VideoMic Pro Plus-a lett. A többi típust felvétel előtt mindig be kell kapcsolni, de én tudtam, hogy ha csak egyszer is elfelejtem ezt megtenni, akkor nagyon dühbe gurulok. A Pro Plus érzékeli, hogy mikor megy a kamera, és magától elindítja a felvételt. Ha a legjobb puskamikrofont keresed, akkor ez a te választásod.

Rode VideoMic Pro Plus
Rode VideoMic Pro Plus

Az olcsóbbakkal se nagyon foghatsz mellé, csak ne felejtsd el felvétel előtt bekapcsolni őket.

A puskamikrofont sok különböző esetben lehet használni. A kamerába kell dugni, nem kell szinkronizálni az utómunka során, így nagyon sokan szeretik. Én is használom, ha nem itthon videózok.

USB mikrofon

Ezeket főként nem a normál kamerás felvételekhez szokták használni, hanem podcastokhoz, streamekhez, képernyőn magyarázó videókhoz.

Az a jó benne, hogy csak simán be kell dugni USB-n keresztül, és már mehet is a felvétel.

A probléma a háttérben lévő zaj, a visszhangzás, a „P” hangok esetleges puffogása lehet, de csendesebb környezetben nagyon jó hangminőséget tudsz vele elérni.

Ide is hoztam neked különböző szintű mikrofonokat:

Mindegyik nagy tiszteletnek örvend a mikrofonos körökben. 🙂

Érdemes valamilyen pop filtert használni hozzájuk, mert nálam a „P” betűs szavak elég kellemetlenül szóltak.

Ha képernyő előtt beszélsz, akkor ezek nagyon jó választások az induláshoz, nem nagyon lehet velük melléfogni.


Szokás szerint több lehetőségből választhatsz, de ha valahol, akkor itt szerintem megéri nem a legolcsóbbat választani.

Nagyon fontos, hogy mihez is használod majd konkrétan a különböző eszközöket, de bízom benne, hogy jó támpontot adtak az ajánlásaim.

Képernyőfelvevő szoftverek

Sokszor nem csak az arcodat szeretnéd felvenni, hanem a képernyőn magyaráznál, vagy prezentációkra mondanál fel szöveget.

Szerencsére ma már fantasztikus és egyszerűen használható szoftverek vannak.

Mutatok hármat, természetesen ezt a kínálatot is különböző pénztárcákra szabva.

Loom (ingyenes)

Rém egyszerű használni, Google utánérzete van az egésznek. Kezdéshez bőven jó az ingyenes verzió, rá lehet érezni vele a képernyős felvételek ízére.

Chrome böngészőben és külön, letültött applikációval is lehet használni.

Loom a Chrome böngészőben

Használhatod webkamerával is, egyszerű vágásokat is csinálhatsz vele, szóval még többet is tud annál, mint amit egy ingyenes programtól el lehet várni.

BB FlashBack Pro (~13.000 Ft)

Bence testvérem ezt használja, és sehogy sem tudom rávenni, hogy váltson.

Tényleg 2 klikk, és indul is a felvétel. Lehet benne rajzolgatni, szerkesztgetni, nehéz belekötni.

Camtasia (~70.000 Ft)

Ez a legismertebb képernyőfelvevős szoftver, én is ezzel dolgozom. Windows-on és Mac-en is lehet használni.

Az ára elég borsos, ráadásul az upgrade-ekért is fizetni kell.

Camtasia

Mivel nekem mindenem ebben a rendszerben van, így áttérni se nagyon fogok másra, mert könnyű használni és minden úgy működik benne, ahogy kell.

Kezdésként ár/érték arányban viszont nem hiszem, hogy ez a legjobb választás, én itt inkább a tutira mentem. Ha más is ezt használja, akkor könnyebb megosztani a fájlokat.

Összefoglalás – Milyen videós felszerelést használj?

A baj nem kicsi, mert rengeteg eszköz közül lehet választani.

Azt ajánlom, hogy elsőnek azt találd ki, hogy milyen videókat szeretnél készíteni, és ehhez vásárold meg a felszerelést a költségkeretednek megfelelően.

Én főleg YouTube videókból okosodtam a témában, őket ajánlom számodra:

Dönts tudatosan, de ne halogasd hónapokig az indulást. A telefonoddal is bőőőven elég jó minőségű videókat tudsz készíteni. A legnehezebb elkezdeni, de ha már próbálkozol, akkor ki fogod tapasztalni, hogy mi az, amire igazán szükséged van.

Bízom benne, hogy segítettünk Benivel, és ennek a bejegyzésnek hála megfontoltabban fogsz vásárolni. Keresd Benit, ha együtt szeretnél vele dolgozni, és persze nyugodtan kérdezz kommentekben.

Videózásra fel!

4 válasz

 1. Jól összeszedted a fontosabb dolgokat, gratulálok! Fotósként lenne pár hozzászólásom, de ez itt nem a szakmai vita és tanácsadás helye. Egyre azonban felhívom a figyelmedet, mert az nagyon zavaró és főleg félreérthető: a világításnál izzót említesz, miközben a fotón fénycsöves lámpa látható. Nem ugyanaz a kettő (videós szempontból sem) és nyilván az utóbbit használod te is. 😉

  Előfizetős ügyfeledként ezúton is köszönöm a rengeteg segítséget, és további sok sikert kívánok! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Weboldal előkészítő kihívás elindult!

nap
óra
perc
mp