2018-as évértékelés, 2019-es évtervezés (számokkal)

A saját 2019-es évem megtervezését a YearCompass segítségével már Szilveszter napján megcsináltam. Papp Gábor évzáró-évindító posztja viszont annyira tetszett, hogy nem bírtam ellenállni a kísértésnek és én is írtam egy hasonló évértékelő cikket.

Gábor bejegyzésének az elejével szóról-szóra egyetértek, mintha az agyamból szipkázta volna ki gondolatokat. Olvasd el, itt nem ismételném meg szóról szóra.

A lényege, hogy a megfelelő tervezésnél és célkitűzésnél nincs hatásosabb eszköz, amivel a céljaidat elérheted.

Ezen kívül az aktív türelem alkalmazása is brutál nehéz, de kétségtelenül kihagyhatatlan cselekedet.

Napról napra mintha nem is haladnánk előre, de ha becsületesen elvégezzük a kiírt teendőket, akkor ezek exponenciálisan fogják növelni a sikerességünket.

Sajnos nem egyszerű megülni a seggünkön és „trust the process”, de máshogy ez nem megy.

Mivel ez az első ilyen bejegyzésem, így nem tudom, mi lesz a legjobb formátum, de arra gondoltam, hogy számokkal együtt, transzparensen írok a vállalkozás eredményeiről, és mivel a személyem eléggé benne van a bizniszben, így magánéleti dolgokat is behozok.

Uccu neki!

2018 évértékelése

Tudom, hogy mindenki szeret mások pénztárcájában turkálni, én is a transzparenciája miatt kezdtem el olvasni és hallgatni Pat Flynn-t. Nézzük is meg, hogyan teljesített a WPKurzus.

A WPKurzus számai 2018-ban

Mivel tavaly nem voltak pontosabban leírt céljaim, csak egy irány a fejemben, így nem tudom tökéletesen értékelni, hogy mennyire sikerült a céljaimat elérni.

Kezdjük azért a számokkal, úgyis ez a legizgibb.

2018-ban a WPKurzus kb. 14.700.000 Ft bevételt hozott. Ez a szám kb. 11,5 millió Ft volt 2017-ben, 2016-ban (márciusban nyitottunk) pedig kb. 4 millió Ft.

Kicsit nagyobb növekedésben bíztam, de mivel az év első felében szinte semmit se csináltam a vállalkozás fejlesztésével, így elég jónak mondható az eredmény.

A kurzusokból 9 millió Ft, míg affiliate bevételekből 5,7 millió Ft jött. Igazából ez a két különböző pénzkereseti forrás van jelenleg.

Arányaiban az affiliate az, ami feljebb tornászta magát, mivel kurzuseladásokból nem igazán kerestünk többet. Ez teljesen magyarázható a mindössze 1 darab idei kampányunkkal.

Jöjjenek a kiadások, mert az is hozzátartozik a teljes képhez.

2018-ban kb. 4 millió Ft kiadásunk volt. Itt kicsit nehezebb pontosat mondani, mert több vállalkozásunk van és pár dolgot (mint pl. könyvelő, jogi dolgok, adók) egyben kezelünk.

Ebből kb. 1,5 millió személyi kiadás:

  • asszisztens,
  • programozó,
  • grafikus,
  • marketinges,
  • vágó

Kb. 1 millió ment el Facebook hirdetésekre, 300 ezer pedig a tárhelyre, online marketinges eszközökre. A maradék adóra, jutalékokra, könyvelőre.

2018-ban kb. 10,7 millió Ft tiszta profitot hozott a WPKurzus.

De mik is történtek év közben, amíg idáig eljutottunk?

A WPKurzus fejlődése 2018-ban

Hogy is álltunk neki az évnek?

Emlékszem, a fő cél az volt, hogy stabilabbá tegyük a kurzusokat, hogy elkezdhessek dolgozni a biznisz angol nyelvű megfelelőjével.

Arra viszont nem gondoltam, hogy ez mennyi munkával jár majd.

A fejemben az volt, hogy az addig improvizált leckéket csak újra kell venni úgy, hogy leírom a szövegeket, amiket majd le lehet fordítani angolra. Igen ám, de mivel nagyon pontosan össze kell szedni minden beállítást, tippet, trükköt, így sorban jöttek ki olyan hiányosságok, amiket frissíteni kellett.

Ráadásul az évet 2 nagy részre lehet választani:

  • az év első 6 hónapjában nem csináltunk szinte semmit, míg
  • az év második felében rengeteget dolgoztunk.

Kis magyarázat…

Én elutaztam Dél-Amerikába 3 hónapra, ahol kb. semmi fejlesztést nem csináltam, a vállalkozás ez alatt igazából csak „vegetált”. Ekkor jöttem rá viszont arra, hogy:

A WPKurzus ténylegesen egy passzív jövedelmi forrás lett, mivel magától is működik és folyamatosan hozza a bevételt.

Erről van is egy nagyon kellemes emlékem Medellinből, Kolumbiából, mikor edzésről sétáltam vissza a szállásra.

Eszembe jutott, hogy mik voltak az álmaim még 2015-ben, amikor még csak próbálkoztam online dolgokkal, de nem nagyon jött össze semmi. Mégis folytattam, nem adtam fel, elképzeltem, hogy milyen életet szeretnék felépíteni, milyen vállalkozást akarok felhúzni.
2015-ben kb. pont az volt a szemem előtt, amit éppen megéltem Medellinben.

Az a 3 hónap egy fantasztikus önismereti út volt számomra. Csináltam is egy videót még az elején (hamarosan készítek egy összefoglalót is, mert azzal még adós vagyok).

Szóval az év első 6 hónapjában semmit nem haladtunk a WPKurzussal, a napi teendőket elvégeztük, de se nem marketingeztünk komolyabban, se nem újítottunk jelentősebben a kurzusokon.

Na, de mikor hazajöttem…

Visszatérni egy ilyen inspiráló környezetből, a világ másik végéről nem egyszerű, de teljesen fel voltam töltődve, újult erővel kezdtünk neki a fejlesztéseknek.

Vázlatosan a következő dolgokat vittük végig az év második felében:

  • Újravettük az összes leckét (kb. 12 óra tiszta videós anyag), valamint újakat is készítettünk a
    • Mini (2× is újravettem fél év alatt, lol),
    • WordPress Guru és
    • Divi kurzushoz.
  • Elkészítettük a kihívásokkal és harcokkal megspékelt, de végül brutálisan hasznosra sikerült WooCommerce tanfolyamunkat a webáruházak építéséhez és fenntartásához.
  • Kivezettük a kínálatunkból az Avada kurzust (gyenge sablonná vált a versenytársak mellett).
  • Újrahúztuk az oldalainkat.
  • Felépítettünk (főleg Bence) a Divihez egy Master Layout Packet, amit külföldön kb. 200 dollárért simán lehetne árulni, de nálunk ingyenesen jár a kurzushoz.
  • Elindítottuk az Óriás GYIK-ot, aminek a célja, hogy előbb-utóbb az összes WordPress-szel kapcsolatos kérdés és válasz szerepeljen benne (csak tagoknak).
  • Szégyenkezve írom le, hogy még csak most kezdtük el csapatszinten használni a Slacket és egy projektmenedzsment rendszert (Asana).
  • Elkezdtem végre egy vágóval dolgozni (köszi, Ákos).

Megjegyzésképp elmondom, hogy nálunk egy lecke elkészítése nem úgy néz ki, mint a legtöbb kurzusban, hogy valaki készít egy ppt-t vagy elkezd kattintgatni a képernyőn és alábeszél.

Egy 10 perces leckének az elkészítése kb. 5 fókuszált munkaóránkba kerül a téma bemutatásának nehézségétől függően. Ez nem azért van, mert nem vagyunk hatékonyak, hanem mert elképesztő jó anyagokat akarunk készíteni. Jó ötlet, majd írok is erről egy leckét.

Szóval a lényeg, hogy a leckékre, videókra, kurzusokra rengeteg idő elment. 3 embernek kb. 4 hónapnyi munkája volt benne, ha így utána számolgatunk a dolgoknak.

Az ennél is nagyobb lényeg, hogy Szilveszter napján 22:16 perckor befejeztem az utolsó leckét is (az elmúlt 2 évben kb. 15× hittem azt, hogy kész van az uccsó lecke is, kíváncsi vagyok, meddig tart ez a mostani).

Nagy vonalakban ennyiről szólt a WPKurzus 2018-ban. Az év első fele lazsálással telt, de után bőven bepótoltuk a lemaradást.

Személyes történések 2018-ban

Sokszor szoktam saját sztorikról írni, így úgy érzem kereknek, ha ezekről is szó esik ebben az összefoglalóban.

Az első 6 hónap

Az év elején az volt a terv, hogy elkezdem építeni a WPVikinget. Ez lesz a neve az angol nyelvű WPKurzusnak.

Erről el is kezdtem készíteni egy elég alacsony színvonalú YouTube-sorozatot:

Nem voltam valami kitartó, de tervben van, hogy folytatni fogom 2019-ben, viszont még ne ugorjunk ennyire előre.

Elkezdtek felszínre jönni a hiányosságok, amiket el kell készíteni a nemzetközi indulásig. Haladgattam, de közbejött a Nomad MBA.

Nomad MBA - Machu Picchu
A törzsünk elég multikulturális volt <3

Rengeteg új élményben volt részem, megismertem 30 fantasztikus embert, 3 új országban éltem 1-1 hónapot, sokkal jobban megismertem saját magam, számtalan félelmem győztem le, igaz barátokat szereztem, szóval tényleg egy életre szóló élmény volt.

Sokkal jobban megbecsülöm azóta azt is, hogy megtaláltam, mit szeretek csinálni, és ezzel mindenképp élni is akarok.

Ez a 3 hónap inkább érzelmileg és személyes fejlődésben tett hozzám, ami pluszt adott a vállalkozói életben, az a sokkal erősebb angol tudás. Magasan a legfontosabb skill az életben.

Dél-Amerika után

Az utazás után viszont még jobban beindult az élet.

Természetesen a WPKurzusos dolgok vették el a legtöbb időm, de elég jól tudtam menedzselni, hogy mikor mivel foglalkozzak.

Augusztusig még agonizáltam, foci VB is volt, próbáltam visszaállni az itthoni kerékvágásba. Utána kezdődött csak el a munka érdemi része.

Lillával és Bencével szépen megterveztük, hogy miket fogunk sorban megcsinálni. Persze mindent borított, amikor kitaláltam, hogy az Avada sablonos kurzusunkat nyugdíjazzuk, a WooCommerce kurzust viszont elkészítjük.

Türelmesek voltunk, csináltuk a feladatainkat és tudtuk, hogy nehéz lesz, de nem adtuk fel, mentünk lépésről lépésre. Most már büszkén tekintek a kurzusokra, angolul is a világ legjobbja lesz (megvettem mindet, tudom a színvonalat).

Pár történés, ami meghatározó volt még ebben az időszakban…

Csatlakoztam egy 3 hónapos „Férfikör” nevű dologhoz, amit Tusnádi Roland vezetett.

Nagyon meghatározó volt, a Nomad MBA után a másik legjobb befektetésem.

Megismertem 12 fantasztikus srácot, akik szintén ambiciózus vállalkozók, akik még magasabb szintre akarnak lépni.

Mintha mi lennénk a következő PayPal maffia

Itt is igaz barátságok alakultak ki, teljesen őszinték voltunk, bennünk ragadt félelmeket győztünk le. Önbizalom szempontjából, produktivitás és célkitűzés szempontjából is rengeteget fejlődtem.

Egy nagyon király Warrior Campen is részt vettünk, amit Roland és Kiss Gergely olimpikon birkózó szervezett nekünk.

https://www.instagram.com/p/BoqVxb0gf1p/

Küzdéssel, harccal, sírással, felemelkedéssel teli 3 nap volt, az biztos. Ezt azóta egy vállalkozássá fejlesztették, szóval, ha téged is érdekel az élmény, akkor írj nekem Instagramon és összekötlek a szervezőkkel.

Közben az év végére beiktattam pár utazást is…

Fireznzétől nem messze, Casalino-ban volt az első Nomad MBA Reunion. Nem tudtam kihagyni, jöttek az 1. tribe tagjai is (mi voltunk a 2.).

https://www.instagram.com/p/BnbEq3kgIbw/

Ezután jött egy Chelsea – Videoton meccs Londonban. Ne ijedj meg, nem szurkolok annak a harmatgyenge londoni csapatnak (igazi vörös ördög vagyok).

https://www.instagram.com/p/Boiv7RWAl3l/

Végül pedig egy hosszabb, majdnem 3 hetes kiruccanásban vettem részt Dél-Afrikában, Fokvárosban. Itt volt a Nomad MBA 3. törzse, és mindenképp meg akartam őket látogatni.

Azért ilyen boldogok, mert vittem 1,5 liter házi pálinkát 🙂

Ez is igen jól sikerült, ismét 30 új csodálatos emberi lényt ismertem meg és hihetetlen élményekben lehetett részem.

2018-ban több mint 130 napot töltöttem külföldön. Viszonylag hamar rájöttem, hogy mindenképp szükségem van egy bázisra (Budapest). Ennyi utazás nekem nem való, de mindenképp folytatom az új helyek bebarangolását, csak egy szinttel visszaveszek.

Az utazásokon, programokon kívül a legtöbbet az emberek adták tavaly. Több mint 100 új ismerőst szereztem, és kimondhatom azt is, hogy legalább 5 igaz barátot is találtam. Nem hittem benne, hogy ez működik az egyetem után, de jelentem, hogy lehetséges.

Ezen kívül is kerestem meg embereket, hogy üljünk le kávézni, és most már engem is kerestek meg, ami tök jól esik. Megmaradt a Mentorshipes kis baráti körünk is, a családdal is minden rendben, szóval a szociális életem jobb, mint valaha.

2017-ben elég magányosnak, elveszettnek éreztem magam, de az elmúlt hónapokban minden megváltozott. Fantasztikus emberek vesznek körül, akikért nagyon hálás vagyok.

Ez így jó is lesz ide zárszónak…

A legfontosabb produktivitási hackjeim

Gábortól lopom az ötletet, hogy leírjam, milyen napi trükkök és szokások miatt tudok a munkámban magas szinten teljesíteni.

Lehet, hogy neked más jön be, én folyamatosan kísérletezek, hogy kitapasztaljam, mik működnek nálam.

Héttervezés és naptár használata

Mivel a memóriám olyan szinten van, mint Szenillának, így rá kellett magam szoktatni, hogy mindent beírjak a naptárba, mert különben elfelejtem.

Ezt spékeltem meg a vasárnap esti héttervezésemmel, ami rákényszerít arra, hogy előre átgondoljam, mivel mennyit időt kell foglalkoznom a következő héten.

Héttervezés - Google naptár
Egy jobban megtervezett hét

Ha ügyesebb vagyok, akkor lebontom részekre a különböző munkával kapcsolatos dolgokat is, de mindig szerepelnek benne kávés találkozók, edzések, masszázs, randi, focimeccs, szóval minden, amit csinálni fogok.

Egyszerűen a Google naptárat használom. Ingyenes és a legfontosabb segítség az életemben.

Otthonról dolgozok

Míg mások napi 1-2 órát is utaznak (és ráadásul nem is hallgatnak közbe podcastot vagy nem olvasnak), nekem ez az idő megmarad arra, amit szeretnék csinálni.

Ez nem feltétlen munka lesz, én nem tudok minden nap 10 fókuszált órát dolgozni, de pont ezt a plusz időt tudom ráfordítani edzésre, szórakozásra vagy bármire.

Tudom, hogy sok embernél az otthoni munka nem opció, de nálam számos pozitív hozadéka van.

Mondjuk, mivel földszinten lakok egy sötét lakásban, így néha bedepizek, de ilyenkor elmegyek egy kávézóba vagy co-working irodába. Szoktak átjönni barátok is dolgozni, szóval nekem ez a home office teljesen bejött.

Heti 4-5 edzés

Hihetetlen fontos volt, hogy találjak egy közeli termet, ahova eljárhatok edzeni.

A súlyzós edzést viszont képtelen vagyok heti 1-nél több alkalommal beiktatni, így nálam a csoportos, funkcionális edzés-szerű órák lettek a nyerők.

Ha valaki a Kálvin tér környékén lakik, akkor teljes szívből ajánlom a 4% Fitness névre hallgató edzőtermet. Bíborka és Csabi minden egyes alkalommal elérte azt, hogy megutáljam őket óra közben, és utána mégis hálás legyek, hogy megint egy jó edzésünk volt.

Kell egy kis fűszer is a sportolásba, így emellett néha szoktam nyomni súlyzós edzést, focit, squasht, tollaslabdát, futást, de idén kipróbáltam a szörföt, jógát, boxot, birkózást és falmászást is. Jó lenne ezeket többször beiktatni.

Apropó, ha valaki Budapesten jár rendszeresen focizni és kell még egy ember, akkor szóljon, mert 2019-ben rendszeresen szeretnék járni.

Egyébként nem tudom megérteni, hogyan lehet úgy magas szintű szellemi munkát végezni, ha a test nincs rendben. Tiszteljük a testünket, fel kell fognunk, hogy nem lehet egyik napról a másikra lecserélni.

Igaz, én is sokáig kerestem, hogy mi az, amit hetente több alkalommal is képes vagyok élvezettel végigcsinálni, de csak azt tudom ajánlani, hogy te is próbáld meg a neked való edzésformát megtalálni. Enélkül kb. lehetetlen hetente legalább 3 alkalmat erre áldozni.

A testedzéshez tartozik a heti masszázs is, ami pont az edzőterem mellett van. Ez a Zöldsziget Masszázs Stúdió. Jó sok ingyen promót kinyomok, de ha egy szolgáltatás megérdemli, akkor nagyon szívesen ajánlom.

Szakács/házhozszállítós kaja

Az otthoni munkán kívül ez a csodafegyverem.

Egy ismerős (akit nem nevezhetek nevén) készíti és hozza el nekem minden reggel a napi kajámat.

Egészséges, finom ételek minden nap, nem kell gondolkoznom, boltba járnom, főznöm, csak ennem.

Persze nem csak ezt eszem, imádom a pizzát, szoktam barátokkal étterembe menni, de az étkezéseim 70%-a innen jön.

Ne kérdezd, úgyse mondom el, hogy ki csinálja, de naponta biztos spórolok vele 1-2 órát, és pénzben is jóval olcsóbb, mintha máshonnan rendelnék.

Vannak házhoszszállító kajás céget, sajnos nem tudom melyik a jó, de mindenképp csekkold le őket.

Automatizálás

Lusta vagyok egy dolgot kétszer ugyanúgy megcsinálni. Ha azt veszem észre, hogy valamit ki lehet szervezni vagy automatikusan is meg lehet oldani, akkor inkább elszarakodok vele egy darabig, amíg megtalálom a módját, de végül úgyis rájövök, hogyan lehet a feladat elvégzését
hatékonyabbá tenni.

Ezért nem kell általában bankba, postára, boltba járnom, takarítanom, és – mint az előbb mondtam -, főznöm, valamint sok kis dolgot elintéznem, ami másnak az értékes idejéből vesz el.

Arra tudom fordítani a plusz perceim, amiben jó vagyok. Ezzel nagyobb értéket teremtek, ami előreviszi a vállalkozásomat.

Én is gondolkodtam már rajta, hogy nem megy-e át a praktikusságom néha már túlzásba, robotikus életmódba. Meg kellett tanulnom, hogy közben azért élvezni is kell a mostot és az életet. Ez nehéz volt, és még mindig kihívás sokszor, de haladok vele.

A kulcs az időbeosztásom szabadsága és az a kb. 3 óra plusz, amivel én rendelkezek egy nap a legtöbb emberrel szemben. Nem dolgozok sokkal többet, csak hatékonyabb vagyok és nem pazarlom az időm olyan dolgokra, amiket nem szeretek csinálni, nincs értelme és ki lehet szervezni.

Azért nem vagyok ám szent, szóval Instagram-görgetésre, YouTube-ra és FIFA-zásra jóval több időt használok el, mint kellene, de én ezzel töltöm ki a szabadidőmet, és egyszerűen nem tudok, vagy még nem vagyok olyan szinten, hogy több hasznos órát töltsek munkával.

Kicsit megszaladtak a gondolataim a billentyűzeten, de azért csak itt hagyom ezt a részt, hátha más le tud belőle szűrni valamit.

Arra akartam kihegyezni a dolgot, hogy automatizálni és rendszerekben gondolkodni iszonyú fontos, mert az idődnél nagyobb érték egyszerűen nem létezik. Ma már annyi mindent meg lehet oldani rendszerek felépítésével, hogy biztos vagyok benne, hogy ha végiggondolod a napi cselekvéseid, akkor minimum 1-2 órát tudnál pluszban szerezni teendők csoportosításával, átalakításával.

Ezek azok, amik nálam a legnagyobb mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a legjobbat hozzam ki magamból. Ha csak 1 kis szösszenetet is félre tudtál tenni belőle, amit fel tudsz használni te is, akkor már megérte leírnom.

2018 pontszámai

Nem vagyok benne biztos, hogy megéri-e pontozni, de hátha érdekes lesz később visszanézni.

Mindössze 2 kategóriám lesz, munka és magánélet. A lényeget korábban kibontottam, de itt egy pár soros verzió.

Munka (8/10)

Az év második felében rengeteg haladtunk, amire nagyon büszke vagyok, de befuccsolt a YouTube-os törekvésem és a WPViking se tart még ott, ahol előzetesen szerettem volna.

Ezek viszont eltörpülnek a sok siker mellett, így a 8-at egy korrekt számnak érzem.

Magánélet (9/10)

Magasan a legjobb évem volt az életemben (mind a két területen egyébként).

Rengeteg utazás, fantasztikus új barátok, félelmek leküzdése, folyamatos kihívások, komfortzónából való kilépés, saját magam elfogadása, szeretete és egy nagy előrelépés az önbizalom terén.

1 pont mínusz azért, mert nincs barátnőm, de ettől függetlenül jó kis év volt.

2019 megtervezése

„Hangosan” gondolkodok, hiszen nem terveztem én ezt a posztot ilyen hosszúra, de megszaladt a kezem, és nem tudtam nem leírni a dolgokat. Ha eddig kitartottál, akkor köszi az idődet.

Kezdjük is a WPKurzusos tervekkel.

WPKurzus 2019-ben

A vállalkozásban az az érdekes, hogy igaz, hogy 6 hónapig keményen dolgoztunk rajta, de a WooCommerce kampányon kívül bevételnövelő tevékenységet nem nagyon végeztünk.

Sokkal magasabb szintűek lettek a szerintem már korábban is elég jó minőségű kurzusaink, de aki még nem vásárolt, az nem fogja soha megtudni, hogy milyen volt előtte. Egy új vásárlónak pedig az lesz a normális, hogy a mostani szint az alap.

Mivel tavaly befejeztem az összes leckét , így „már csak” ezezekkel kell foglalkoznom 2019-ben:

  • Kis ügyfélszolgálat, de ezt nem csak én csinálom szerencsére.
  • A WordPress fejlődésének monitorozása:
    • ha valami újdonság van, akkor ahhoz új leckéket kell készíteni,
    • ha bejön valamilyen téma, amit még beilleszthetünk a mostani kurzusokba, akkor azokat szépen ki kell dolgozni.
  • Evergreen marketing rendszer felépítése:
    • e-mail sorozatok fejlesztése,
    • deadline funnel beépítése egy magasabb szinten,
    • automatikus Facebook-hirdetések kiépítése.
  • Bence és Lilla munkájának kiosztása, felügyelése.
  • Blogbejegyzések írása – 12 minőségi cikket szeretnék 2019-re.
  • Az eddigi király blogbejegyzések átalakítása videós formátumba.
  • Hírlevelek írása.
  • Networking, interjúk, self-brand promotálása a WPKurzussal együtt.

Ez nem vesz el olyan sok időt, és inkább hullámokban, projektekben kell vele dolgozni. Lehet, hogy egy hónapig semmit se csinálok, de utána 1 hónapig csak erre koncentrálok.

A WPKurzusnál a „Mindenegyben” csomag a legjobb ajánlatunk. Ha valaki ezt megveszi, akkor sose fogok neki upsellezni, mert megkapja a jövőben elkészülő anyagainkat is. Emiatt folyamatosan azon kell dolgoznunk, hogy új lead-eket szerezzünk, akiket új vásárlókká kell alakítani.

Ezért fontos, hogy a lead generáló rendszerünket fejlesszük. Elég jónak érzem magam marketingből, de azt is érzem, hogy új impulzusra van szükség, szóval egy marketinges céget is tervezek majd megkeresni.

Nem tudom még, kit, mert nehezen bízok meg bárkiben is marketing szempontjából, de mindenképp szükség lesz valakire, aki besegít.

A többiek se maradnak azért munka nélkül, mert Lillának még bőven van dolga a leckeleírásokkal, Bence pedig folyamatosan segít ügyfélszolgálattal, újabb és újabb dizájnokkal.

Összességében jóval kevesebb dolgunk lesz a tananyagokkal, mint 2018 utolsó időszakában. Pont azért nyomtuk meg az év végét, hogy 2019-ben viszonylag passzívan tudjon menni az egész.

A csomagok árának növelésén is nagyon gondolkozok, mert már szerintem bőven több érték van benne, mint egy 300k-s webdesigner képzésben.

Nálam a cél eddig inkább az automatikus működtetés elérése volt, de ha még többet is hozna, akkor se panaszkodnék.

Teszek ezért egy pénzbeli célkitűzést is:

  • tanfolyameladásokból 10 millió Ft bevétel,
  • affiliate-ből 6 millió Ft bevétel az új cél.

Röviden, jóval kevesebb munka és kicsivel több bevétel a cél 2019-re.

WPViking

2019 fő fókusza most már tényleg az angol WordPress piac meghódítása lesz.

Az alapokat lefektettük, megvannak magyarul a leckék írásban is. Az első nagy kihívás ezeket „angolosítani”, vagyis lefordítani angolra és videóra venni. Ez lesz az év első 3 hónapjának a témája.

Persze közben:

  • fel kell építeni az oldalt,
  • a grafikussal a dizájnt össze kell hozni,
  • tesztelni kell a kurzusokat igazi tanulókkal,
  • alap marketinget össze kell rakni,
  • fel kell építeni az automatikus e-maileket,
  • megfelelő affiliate partnereket kell keresni.

Meg még biztos lesz millió kis dolog, amire most még nem gondolok.

Nagyon nehéz megtippelni, hogy 1 év alatt hova lehet eljutni. Azt szeretném, hogy addigra élesben menjen minden kurzusunk, kezdjenek megismerni, legyenek affiliate partnereink, írjanak rólunk együttműködés nélkül is.

A pénz nem is igazán érdekel még az elején, mert szerencsére van elég mozgásterünk egy biztos alapot nyugodtan összerakni. Ügyesek voltunk és nem vertük el a WPKurzusból származó bevétel nagyobb részét, mert tudtuk, hogy ezt szépen be szeretnénk fektetni más vállalkozásokba is.

FrameBro

Egy másik vállalkozást is elkezdtünk építeni. A termékeink itt életnagyságú, kézzel fogható Instagram keretek egyedi dizájnnal, amikbe „bele lehet állni” fotózkodni. Szó szerint.

Pár nap múlva indulunk, lesz róla YouTube-videó is. 😉

RB Fitness

Családi fitness termünk szépen működik Hajdúszoboszlón.

Én eléggé kiszálltam az operatív feladatokból, de sikerült megtalálni a megfelelő embereket a különböző pozíciókra, így rám nem nagyon van szükség, tudok koncentrálni az online projektjeimre.

A cél, hogy hasonlóan haladjon tovább.

YouTube, előadói élet

Régóta foglalkoztat már a gondolat, hogy több tartalmat préseljek ki magamból.

Fiatalon egyszerre több vállalkozást vezetni eléggé kihívással teli feladat, főleg úgy, hogy közben a személyes fejlődést, a komfortzónából való kilépéseket is folyamatosan pusholom, így szerintem sok olyan gondolatom van, ami másnak is értékes lehet.

Ezért is kezdtem el tavaly egy YouTube csatornát, ami aztán sajnos egy kissé magára maradt.

Ezt szeretném folytatni, és közben mindenképp akarok tanulni is arról, hogyan legyek jobb előadó, hogy később akár színpadra is léphessek.

Egy olyan introvertált, régebben szociális fóbiákkal teli figurának, mint nekem ez brutálisan nehéz, de kis lépésekben haladok afelé, hogy a nyilvános szereplést is elérjem.

Ezt még nehezebbnek érzem, mint egy nemzetközi business felhúzását, szóval nekem is fel van adva a lecke.

Utazások

2019-ben jóval kevesebbet szeretnék utazni, nekem otthonról megy legjobban a munka, és erre az évre ez lesz a fő fókusz.

Persze már beterveztük január 9-től Balit a Paradise Project-tel, így azonnal segget csináltam a számból, de hát ez csak Bali… 😀

Ezen kívül egy Nomad MBA reunion lesz Amszterdamban 1 nappal a szigetes Ed Sheeran után. Életem legjobb hete van kilátásban.

Ami még nagyon érik, hogy valamelyik úticélt kipipáljam ezek közül a bakancslistán. Ki tudja, lehet, hogy még 2019-ben?

  • Amerika – olyan nagy, hogy nem is tudom, hol kezdeném.
  • Új-Zéland – ódákat zengett róla az egyik legjobb barátom.
  • Délkelet-Ázsia túra – nem hiszem, hogy idén összejön, de 1-3 hónapra simán el tudnék veszni ott valamikor.
  • Izland – egyik barátom izlandi, és nagyon vagány idegenvezető lenne.
  • Ausztrália – megígértek nekem egy ausztrál foci meccset.

Könyvek

Elég nehezen kezdek el olvasni, mert elég erős mentális munkának élem meg, de olyan király könyveim vannak félretéve, hogy 10-et mindenképp szeretnék elolvasni idén.

Görög Ádám könyvlistájáról rendeltem meg még jó párat tavaly.

Leírom, miket szeretnék elolvasni, hogy ha nem sikerül, akkor elmondhassam magamról, hogy milyen csicska voltam:

  • Echart Tolle: A most hatalma a gyakorlatban
  • Yuval Noah Harari: Sapiens
  • Keith Ferazzi: Never Eat Alone
  • Rober Greene: A kiválóság hatalma
  • Anders Ericcson: Peak
  • Seth Godin: Ikarosz tévedése
  • Eric Greitens: Resilience
  • Shane Snow: Smartcuts
  • Phil Knight: A Nike-sztori
  • Arnold Schwarzenegger: Emlékmás

Bízom benne, hogy sikerül őket kivégezni.

Egészség

Ebből a szempontból elég jó volt a 2018-as év.

Szépen tartottam az edzéseket. Volt, mikor vadállatabb voltam, de néha azért visszaestem. Ezt szeretném folytatni, heti 4 edzés a minimum, de jobb lenne 5-6. A csoportos órák mellett más mozgásformákat is többet berakok majd (ne felejtsd, ha jársz hetente focizni Budapesten, szólj!).

A heti masszázs is menni fog. Mindig eltervezem, hogy kényeztető masszázs lesz, erre fel mindig rájövök, hogy be vagyok savasodva és meg fognak kínozni. Nem baj, szükségem van rá.

Az étkezés is viszonylag jó volt, bár itt is volt pár hét elcsúszás, amikor nutellás kenyereket, csokikat, sütiket is simán nyomtam.

Idén is szeretném tartani a cukorban nagyon szegény, proteinben viszont gazdag táplálkozást. A fagyiról, a pizzáról és a hamburgerről viszont eszem ágában sincs lemondani.

Próbálkoztam meditálással, az év elején és Dél-Amerikában még elég jól is ment, de egyedül számomra nem az igazi. Eléggé letettem róla, hogy rendszeresen tudnám csinálni, bár lehet, hogy megint bekattan valami és újrakezdem.

A cél, hogy ne legyek beteg, ne sérüljek le, és még fejlődjek is a mozgásnak köszönhetően fizikailag és mentálisan is.

Összefoglalás

Szinte minden szempontból 2018 volt eddigi életem legjobb éve, de mindenképp szeretnék 2019-ben egy még magasabb szintre lépni.

Tele lesz az év kihívásokkal, de ez visz előre, ettől érzem, hogy élek.

Köszönöm, hogy követsz, remélem, hogy megfelelően tudlak szolgálni és segíteni az utadon. Ha kérdésed van, nyugodtan írj ide egy kommentet vagy küldj egy e-mailt nekem.

Sikerekben gazdag 2019-es évet kívánok!

17 válasz

  1. Attila! Szeretném, ha az év végén majd egy hasonló összefoglalót tudnál írni. Erőt, egészséget, kitartást kívánok hozzá!

  2. Zseni. Csak így tovább!

    A pontozás szerintem fontos dolog. Objektív tükröt tart magad elé, és ha csinálod pár évig az évértékelőt, akkor elég jól mutatja a fejlődést. Szakmailag, emberileg és anyagilag is.

    Én például az idei cikk előtt visszapörgettem az elmúlt évek értékelését és nem egy tanulságot le tudtam szűrni az idei évre vonatkozóan. Azt az egyet kell elkerülni, hogy az ember nem tudja mi a 8 és mondjuk a 10 közötti különbség. Ezt előre le kell fektetni magadban, mert különben minden zseni év „csak” egy 8-9 lesz. És persze hajt előre a 10-esért, de azt meg soha nem éred el, ha rosszul van a belső elvárásszint kalibrálva.

    1. Köszönöm szépen! Igen, teljesen igazad van, nem egyszerű feladat ezt pontosan érezni, de valószínűleg nem is a 10-esért való küzdésnek kell lenni a fókuszban. Görcsösen azért menni pont az út szépségéből vesz el.

  3. Gratulálok! Gábor után és te evtervezesed után is csak azt tudom mondani hihetetlen cél/ tudatosságrol szól számomra az egész tevekenysegetek! Gratulálok mindkettőtöknek ! Szívesen tanulok tőletek ! BUEK mindenkinek ?

  4. Gratulálok! Papp Gábor cikke is nagyon tetszett. Nagy öröm a tiédet is olvasni, mert inspirál! Várom a többi story tellinget is! Jó látni, hogy tehetséggel és kemény munkával milyen nagyszerű eredményeket lehet elérni. Valahogy pont szembe jön velünk ami kell! Kívánom, hogy találd meg életed párját a Megfelelő időben és a megfelelő helyen! Sok sikert a 2019-es terveidhez! Judit

  5. Attila, nagyon jó, hogy ilyen átláthatóan és őszintén megosztottad az évedet! És különösen, hogy pontos számokat is írtál, azért ez itthon elég ritka.
    Kívánom, hogy a WPVikinggel is sikereket érj el, és az idei év után is elégedett beszámolót írjál!

  6. Őszinte,önkritikus példamutató, struktúrált,követendő életvezetés(akár sablon).Gratulálok.

  7. Helló Attila!
    Meglepődtem, hogy az affiliate marketingből ekkora bevétel keletkezet.
    Ha nem nagy kérés, ezt tovább boncolgatnád a transzparencia jegyében? Egy tőled megszokott alaposságú és hosszúságú blogcikkre biztosan kíváncsiak lennénk egy páran 🙂

  8. Én ezt a cikket csak most találtam meg teljesen véletlenül Timót jóvoltából. Nagyon inspiráló. Másodszor nézem végig a tananyagot, a 2. holnapot építgetem belőle.
    Nem terveztek offline eseményeket szervezni? Konferenciát? Bármit? Én szívesen találkoznék Veletek, illetve a többi WP-kurzus „hallgatóval” is:)

    1. Szia Kata!

      Nagyon köszönjük ezeket a szavakat. 🙂

      Volt szó róla, így remélhetőleg, ha úgy alakul akkor fogunk róla értesíteni mindenkit. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek