Bit.ly használata – link rövidítés egyszerűen

A link, másnéven: url rövidítőket még az ókorban, a Twitter miatt kezdték el használni. Azóta rengeteg helyen használják, úgy mint: hirdetésekben, Instagramon, különböző tartalmak szebbé és megjegyezhetővé tételére.

Az egyik legismertebb link rövidítő szolgáltatás a Bit.ly.

Megmutatom, hogy miért jó ezt használni és hogyan használd Te is.

bitly logo

Mi a link rövidítő?

A bit.ly és más link rövidítők hosszú linkeket egy sokkal rövidebb, csinosabb url-é varázsolnak számodra.

Azért alakulnak ki ilyenek, mert egy weboldalnak nem csak egy fő linkjét használjuk, mint pl. youtube.com, hanem ha mondjuk egy videód szerednéd linkelni, akkor az kb. így néz ki: youtube.com/watch?v=VXQd5C0mE1o

Erre viszont ha valamiért nem tudnak rákattintani, akkor bizony sose fogják beírni a keresőbe.

Ezért szeretnénk átalakítani egy rövidebb linkké.

Miért használj link rövidítőt?

Ez több szempontból is fontos lehet számodra.

1. Korlátozott karakter

Mint ahogy az elején is mondtam, a Twitteren csak 140 karaktert használhatsz. Ha egy URL mondjuk 50 karakter, akkor már nem sok helyed marad az üzeneted átadni.

Ez teljesen egyértelmű és ez szokott a legfőbb ok lenni.

twitter írás

2. Statisztikák követése marketingeseknek

Ha létrehozol egy saját felhasználót a bit.ly-ben (később megmutatom, hogy kell), akkor figyelemmel tudod kísérni, hogy hányan kattintottak a linkre.

Így könnyebben meg tudod nézni később, hogy mely url-ek voltak a legsikeresebbek és következtetéseket vonhatsz le belőle.

3. Jobban néz ki

Igen, ez is egy szempont.

bitly kinézet

A rövid link jobban néz ki nem? Főleg Twitteren vagy Instagramon fontos, hogy ne egy kígyó hosszúságú linket nézzen az olvasó.

4. Megjegyezhetőbb

Az Insta egy elég fontos helyszíne a linkrövidítők használatának, mivel ott nem lehet mindent linkelni.

Csak a biod-ban lehet url és story-ba csak akkor linkelhetsz ha 10.000 követőnél többel rendelkezel.

Ezért szoktunk néha egyszerűen megjegyezhető linket használni, hogy akit tényleg érdekel, bepötyögje kézzel.

Most már érted, hogy ha korlátozott karaktert használhatsz, nem akarsz csúnya hosszú URL címeket használni és fontos monitoroznod az átkattintási számokat, akkor neked is kell link rövidítőt használnod.

De hogy csináld ezt meg?

Bit.ly használata

Miért is bit.ly-t használj?

Nagyon egyszerűen fel van építve a rendszer, be se kell jelentkezni és máris csinálhatod a linket. Én azt ajánlom, hogy jelentkezz be. Még ha most nem is vagy kíváncsi, hogy hányan kattintanak át, később fontos lehet számodra.

Bitl.ly rövid link készítése bejelentkezés nélkül

A folyamat nagyon egyszerű.

1. lépés: Ide kattintasz, hogy behozd az oldalukat.

Bit.ly weboldal
Bit.ly weboldal

2. lépés: Bemásolod a rövidíteni kívánt linket.

3. lépés: Kész is vagy 🙂

Bit.ly link rövidítés
Bit.ly link rövidítés

Ha bemásoltad a linket, egyből átvált az új linkre, amit már használhatsz is.

Bit.ly regisztráció

Ha kíváncsi vagy az átkattintási számokra, be kell regisztrálnod.

Vannak fizetős csomagjaik is, de hacsak nincs valami nagy online magazinod, ahol rengeteg url-t kell rövidíteni, akkor teljesen jó lesz az ingyenes verzió is.

Szerencsére ez is nagyon egyszerű, akár a Facbook vagy Google fiókoddal is beregizhetsz.

Bitly regisztráció

Ha sikerült belépni, akkor a jobb felső sarokban készítheted el az új linkeket.

Bit.ly grafikonok

Nem olyan régen újult meg a program, új lett a design.

új bitly design

Telefonon is könnyen meg tudod nézni a rövid linkjeidet sőt akár vagány grafikonokon is láthatod, hogy mi hogy szerepelt.

Direkt bolondbiztosra készítették el a programot, hogy egy gorilla is tudjon rövidített linket készíteni, így szerintem nem lesz vele probléma. 🙂

9 válasz

 1. Kedves Attila!

  Én a goo.gl shortont használtam (ezt ajánlották), s egyszer csak kiírta, hogy 2018. március 30-tól kezdődően elutasítja a goo.gl URL shortener támogatását.
  Próbáltam a Google-lal kapcsolatba kerülni, de nem nagyon tudtam. A rövidítést én nyomdai kiadványban használom, tehát papírról beüti a felhasználó a jelszót és megjelenik a megfelelő forrás (pl. KSH táblázat), amit használok.
  Most nem tudom, hogy a Google meddig támogatja a saját (2018. március 30-a előtt) rögzítőit. Gondolom, ezt továbbra is fenntartja a 2018 március vége előtt rövidítőkkel.

  Kérdezem. hogy Bitly esetében milyen korlátok állnak
  fenn?

  Lényeg a részemről, hogy a Bitly-jal ha most rögrítek meddig érhető el a rövidítésen keresztül, s ez mivel jár.

  Köszönettel: Molnár Ervin

  1. Szia Ervin!

   Ha nincs regisztrált fiókunk, akkor már nem tudunk létrehozni rövidített linkeket, azonban regisztrált fiókkal még 2019. március 30-ig tudjuk használni.

   A goo.gl megszűnésével nem kell lemondanunk az intelligens linkrövidítésről, van ingyenes és fizetős bővítmény belőle, amellyel ezt ki tudod küszöbölni: https://hu.wordpress.org/plugins/pretty-link/ vagy van konkrétan a bit.ly -nek is bővítménye. Nincs tapasztalatom vele, de jónak tűnik és valószínűleg nem is fogják megszüntetni, hisz nekik ez a főprofil.

   Remélem tudtam segíteni!

   Szép napot!

 2. Szia Bence!

  Köszönöm a válaszod. A mostani álláspontom az, hogy befejezem a munkát a goo.gl URL shortenerrel, de amit április 30. előtt rögzítettem, azt megtartom, amit ez után, azt bitly-vel készítem el.
  Kérdésem, hogy Bit.ly fizető-e?. S meddig szól a mandátuma a Bit.ly rövidítőnek?

  Ezek lennének a kérdéseim.

  Tisztelettel: Molnár Ervin

 3. Szia Bence!

  Tehát jól cselekszem-e, ha a Goo.gl-lel nem próbálkozom, s helyette áttérek a Bit.ly-ra, továbbá gondolom a bit.ly (vagy bitly) is ingyenes? Erre szeretnék választ kapni. nagyon köszönöm a segítséget.

  Üdvözlettel: Molnár Ervin

  1. Szia Ervin!

   Szerintem jól döntesz. Az alábbi választ kaptam tőlük:
   „There’s no limit on the number of short links you can create. The rate limits are per-hour and per-minute bursts, but you can keep shortening URLs forever.”

   Tehát értelmezésem szerint nincs limitálva, és örökre megtarthatod őket ingyenesen. 🙂

   Abban az esetben, ha részletesebb statisztikát szeretnél, illetve egyéb kényelmi funkciót, akkor az már csak a premiumban érhető el.

   Remélem tudtam segíteni!

 4. Szia Bence! /az előbb valami zavar volt, s lehet, hogy ennek a levélnek a korábbi változatát elküldtem, de lehet, hogy nem, ezért most ezt ismételten leírom/

  Még annyit az ügyhöz, hogy a bit.ly tehát ingyenes, s hosszú évekig funkcionál a vele készített rövidítés.

  További kérdés, hogy amit a goo.gl-lel 2018 április 30 előtt rövidítettem /kb. 400 linket/, azok továbbra is jók-e, vagy a bitly-vel újra kell csinálnom?

  Különben semmi extrát nem igénylek a rövidítőtől. A helyzet az, hogy a könyvben – ami készül – a lábjegyzetekbe tettem a forrásokat, s ezeket a forrásokat az olvasónak elérhetővé kell tennem. Ehhez odaírom a linket, s ő ezt a kezében lévő (kinyomtatott, tehát nem online változatnál) kiolvassa a lábjegyzetből, beüti a google-ba és a megjelenik pl. KSH táblázat, vagy egy HVG cikk, ami fönt van az interneten. Ehhez kapcsolódva döntöttem úgy hogy linkrövidítést használok. Egyrészt a linkek sok esetben nagyon hosszúak, van mikor a forrás címével együtt 2 sorba fér el. Előfordul, hogy egy oldalon 8-10 forrást is megnevezek a lábjegyzetben, s így 16-20 sor is elmehet a lábjegyzetre, ami eléggé rontja a könyv képét, másrészt az olvasó, ha hosszú a link nincs is kedve beütni a google-ba, másrészt sokszor el is ütheti, ha meg akarja nézni a forrásokat internetről. Hát ezért használok rövidítést.

  Tehát még egyszer a kérdés, amit 2018 április 30 előtt csináltam a goo.gl-lel, azt újra kell a bitly-lal rövidíteni?

  Ha ma 13 óráig válaszolsz az jó lenne, mert utána ezzel az üggyel tudnék foglalkozni, s csinálnám a hétvégén a rövidítéseket tovább. Ha később válaszolsz, akkor írhatsz a b.molnarervin@gmail.com címre is.

  Nagyon megköszönöm a segítséged.

  Üdvözlettel: Molnár Ervin

  1. Szia Ervin!

   Elnézést, hogy csak most válaszolok, de nem kaptam róla értesítést.

   Amennyiben még aktuális a kérdésed igazából azt tudom mondani, hogy a Googlenél sem gondoltuk, hogy meg fogja szüntetni a szolgáltatását, ezért a bit.ly -nél sem tudhatjuk, hogy hogy tervezi a jövőben ezt.

   Alternatív megoldás lehet az, hogy van egy saját weboldalad és ott hozol létre ilyen linkeket a https://hu.wordpress.org/plugins/pretty-link/ bővítmény segítségével.

 5. Szia, én egy ilyen linket akartam megnézni, azt hogyan tudom? A küldő internetes könyvet küldött, de rákattintással kiírja, hogy nincs ilyen lap. Mi a teendőm?

  1. Szia!

   Ebben az esetben a link készítőjével kell felvenni a kapcsolatot, mert jelen esetben az, ahova át van irányítva az oldal nem elérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Weboldal előkészítő kihívás elindult!

nap
óra
perc
mp