Miért készíts online tanfolyamot? 19 érvem van rá!

A tanulás és fejlődés egyre több ember életében központi téma. A gyenge egyetemi oktatás és felnőttképzés, valamint a dinamikusan fejlődő munkakövetelmények miatt az online tanfolyamok egyre nagyobb szerephez jutnak.

Miért is érdemes nem csak tanulni, hanem oktatni is online?

19 érvet gyűjtöttem össze, hogy miért érheti meg neked is online kurzusokat készíteni.

2 nagy csoportra bontottam a különböző okokat:

  • Pénzügyi jellemzőkre
  • Életstílusbeli jellemzőkre

Nézzük is meg őket…

Miért éri meg pénzügyileg online tanfolyamokat készíteni

1. Passzív jövedelmet tudsz vele szerezni

Az alkalmazotti állás és az órabérben való munkavállalás az exponenciális növekedés legnagyobb ellensége.

Ugyanakkor a passzív jövedelem NEM egyenlő az ingyen pénzzel. Előre kell felépítened valamit, ami ezután passzívan fog neked bevételt hozni.

Ez egy online tanfolyam esetében tökéletesen érthető. Egyszer kell elkészíteni és utána folyamatosan tudnak csatlakozni hozzá a tanulók; a passzív jövedelem remek példája.

2. Olcsón el lehet indulni

Minden vállalkozásba kell befektetni valamennyit, de óriási különbségek vannak.

Egy fizikai üzletbe több százezret vagy akár milliót is bele kell rakni, míg internetes bizniszekkel pár tízezer forinttal is el lehet indulni.

Egy online tréninghez a következőkre van mindenképp szükséged:

Ezt 100.000 Ft alatt bőven el lehet érni, ha tudod a lépéseket. Nagyon kevés olyan vállalkozás van, ami tökéletesen tud funkcionálni mindössze ennyi befektetéssel.

3. 150 milliárd dollárnál is nagyobb a piac

Hallottam olyan nézetekről, amik szerint nincs pénz az online tanulásban. Hát ez teljesen badarság.

Az egyik legdinamikusabban fejlődő piac az évente legalább 10%-os növekedésével. 2025-re 300 milliárdra becsülik az emelkedését.

Egyre többen jönnek rá, hogy milyen egyszerűen és kedvező áron lehet így tanulni és mennyire gyorsan meg lehet változtatni az életüket simán otthon egy laptopon tanulva.

4. 98%-os profit van egy eladáson

Mivel egy internetes termékről beszélünk, óriási előnye a fizikaival szemben, hogy a haszon szinte 100%-os egy eladás után.

Mindössze a pénzügyi tranzakciót kezelő cégnek (PayPal, Barion, Simple) kell fizetni 2-3%-os jutalékot.

Ráadásul KATA-s vállalkozóként ÁFA-t se kell fizetned, így az adóidat is a minimumon lehet tartani úgy, hogy teljesen legális vállalkozást építesz.

Így sokkal több időt és energiát lehet fordítani a tartalomra, termékfejlesztésre és marketingre, ami az igazi különbséget jelenti.

5. A szenvedélyedből kereshetsz pénzt

Olyan témákból szoktunk tréninget készíteni, ami érdekel minket, szeretünk vele foglalkozni, nem munkának, hanem hobbinak érezzük, hogy elkészítünk egy új anyagot.

Sokkal könnyebb így motivációt találni, erősebb lesz a „miérted”. Végre azzal töltheted az időt, amivel töltenéd akkor is, ha nem fizetnének érte.

Na de mennyivel jobb, ha ráadásként még pénzt is keresel azzal, hogy elmélyedsz a szenvedélyedben?

Teljesen megváltoztatja az élethez való hozzáállást: elkezded szeretni a hétfőket, mert megint bújhatod az újabb tartalmakat.

6. Különböző módon tudod beépíteni a bizniszedbe

Az online tanfolyam egyik legnagyobb előnye, hogy rettentő rugalmas, különböző formákban lehet beépíteni egy új vagy egy már meglévő vállalkozásba.

Íme a 4 leggyakoribb példa:

  • Fő bevételi forrásként a vállalkozás fő terméke
  • Szakértői bizniszhez az egyik „láb” a tanácsadás mellett
  • Webáruházakhoz, fizikai termékekhez kapcsolva, hogy könnyebben ki tudják hozni a termékekből a maximumot
  • Ingyenes csali (lead magnet) más termékek promótálására

Látod, hogy az online oktatóanyag lehet egy ingyenes, érdeklődőket szerző eszköz, vagy akár a vállalkozásod fő terméke is. A saját életstílusodhoz és ambícióidhoz tudod alakítani, hogy miként használod fel.

7. Skálázni és automatizálni tudod a vállalkozásodat

Mivel napról napra jobb online eszközök készülnek, amik megkönnyítik a munkánkat, így egyre egyszerűbb ezeket összekapcsolni, megtalálni azt a mixet, amivel automatikusan, aktív munka nélkül működhet az eladás.

Ennek hatására skálázni is sokkal egyszerűbb, mivel jobban tudsz majd ezeknek a rendszereknek a fejlesztésére figyelni.

Úgy is dönthetsz, hogy hagyod, hadd termeljen pár százezer (vagy millió) Ft-ot havonta, vagy készíthetsz újabb, több tanfolyamot is, hogy még magasabb szintre emeld a vállalkozásod.

8. Kialakíthatsz belőle új termékeket

Ha a témádban elmélyedsz, akkor önkéntelenül is kezdesz a szakértőjévé válni. Mivel szinte az összes nehézséget ismerni fogod, rá fogsz jönni, hogy mi az, ami nem eléggé hatékony, hol lehetne fejleszteni termékeken vagy szolgáltatásokon.

Pat Flynn, a Smart Passive Income tulajdonosa is így készített el egy szoftvert podcast gyártóknak valamint egy kézi tripodot videó készítőknek.

Annyi új ötleted lesz, hogy inkább az lesz a nehézség, hogy kitaláld, hogy melyiket valósítsd meg ezek közül.

9. Növelheted a befolyásodat, több podcastbe, rádióba, televíziós adásba, konferenciára hívhatnak meg

A szakmai elismertség, a karrier fejlődése sokunk számára fontos az életben.

Egy jól elkészített online tanfolyam olyan, mint egy könyv megírása. Egyből „szakértő” státuszba helyez.

Mivel nagyobb tekintélyt kapsz, növekedni fog a befolyásod, többször kérnek tőled interjút, elhívnak rádióba, podcast adásokba, TV-ben szerepelhetsz és konferenciákon adhatsz elő.

Persze te dönthetsz arról, hogy mennyire szeretnél ebbe az irányba elmenni, de a lényeg, hogy a lehetőség adott lesz.

Miben változtatja meg az életstílusodat egy online tanfolyam elkészítése?

10. Rugalmas időbeosztás

Mondj búcsút a 9-től 5-ig tartó munkának. A saját kedved szerint alakíthatod a munkával töltött óráidat.

Van aki reggel, van aki éjszaka érzi magát produktívnak. Elmehetsz hétköznap bárhova, nem leszel korlátok közé szorítva.

A szabadság persze felelősséggel jár, de ennél édesebb felelősséget nehéz találni.

11. Földrajzi függetlenség

Élhetsz Budapesten, vidéken vagy akár Balin is, nem számít. Na jó, persze számít az életstílusod miatt, de a munka szempontjából egyáltalán nem.

Ma már szinte minden országban lehet találni helyeket jó interneteléréssel, ezért is népszerű a digitális nomád életmód.

A lényeg, hogy a döntés a Te kezedben van és úgy cselekedhetsz, ahogy éppen szeretnéd.

12. Segíteni tudsz embereken

Ha már most is olyan munkád van, ahol emberek problémáját oldod meg, akkor tudod, hogy segíteni jó érzés.

Ennél már csak az a jobb, ha ezért rendesen meg is fizetnek és nem kell azon stresszelni, hogy hogy jössz ki a hónap végén.

13. Nagyobb hatást érhetsz el

Segíteni egyszerre egy embernek nagyszerű érzés, de még ennél is jobb, ha egyszerre többnek lehetsz hatással az életére.

Az online tér tulajdonságai miatt nem leszel lekorlátozva a kétszemélyes tanácsadásokra vagy egy tanterem befogadóképességére.

Ez összefügg a skálázhatósággal és pont ebből következik, hogy egyre nagyobb és nagyobb pozitív ráhatásod lehet a tanulóid fejlődésére.

14. Mindenki tud tanítani valamit, végzettség sem szükséges hozzá

Benned is ott van a tanár! Ha van hobbid, szeretsz valamilyen témát, akkor bizony taníthatod is.

Nem kell szakértőnek lenned, nem kell végzettség sem (persze villanyszereléshez vagy orvosi témához nem árt).

A lényeg, hogy érdekeljen a téma, akarj többet megtudni róla és jobb legyél, mint azok, akiket tanítasz.

Nem kell egyből „mesterkurzust” csinálnod, sőt ha te is mostanában kezdted, akkor még jobban is tudod, hogy min megy keresztül a tanítványod.

15. Magasabb szintre fejlesztheted a saját tudásodat

Az egyik legjobb módja a tanulásnak, ha megpróbálsz tanítani. Ahhoz, hogy ténylegesen megértsd a koncepciókat és el tudd magyarázni olyannak, aki nem érti, teljesen át kell látnod a témát.

Én mindig úgy tanultam egy új témáról, hogy írtam róla egy bejegyzést. Mivel a legjobb cikket akartam elkészíteni, nagyon mélyen bele kellett mennem, ki kellett találnom, hogy mik a legjobb megoldások. Mivel valószínűleg szeretni fogod, amiről tanítasz, ez élvezetessé teszi az egészet.

16. Nem kell ismételned ugyanazokat újra meg újra

Ha már most is oktatsz vagy tanácsadást vállalsz, akkor biztos a te ügyfeleidnél is előfordul, hogy ugyanazok a dolgok jönnek fel, már unod is megismételni magad 27-edjére.

Ha készítesz róla egy tartalmat lecke formájában, akkor nem kell többé elmagyaráznod, egyszerűen csak azt kell mondanod, hogy nézzék meg az adott tartalmat. Rengeteg időt tudsz ezzel megspórolni.

17. Hatékonyabb, mint a személyes tanácsadás

Szerinted melyik hatásosabb?

  • 1 óra megvágott, lényegre törő tananyag
  • 1 óra, pár kérdéssel, körmondatokkal átszőtt személyes tanácsadás

Na jó, eléggé „attól függ”, de ha nem lézerpontos problémákat beszéltek meg egy személyes tanácsadáson, akkor egy videós kurzusba 3-4× több anyag fér bele. Sokkal hatékonyabb, mint egy hagyományos beszélgetés.

18. Új ismeretségek

Amint elkezdesz tartalmakat gyártani, egyre ismertebbé válsz. Az a jó az egészben, hogy hasonló gondolkodású emberekkel találkozhatsz, vagy akár új barátságokat is köthetsz.

A tanulóiddal is jó kapcsolatot tudsz ápolni, akár élő eseményeket is szervezhetsz és rengeteg új emberrel építhetsz ki kapcsolatot.

19. Érdekes, szórakoztató és teljessé tesz

Nekem teljesen felforgatta az életem, hogy elkezdtem online tanfolyamokat készíteni. Szerencsére a jó értelemben.

Végre elkezdtem várni, hogy dolgozhassak, értékes, másnak segítő tananyagokat készítsek, amiben persze van nehézség, de összességében remek időtöltés.

Úgy érzem, hogy teljes tőle az életem, úgy tanítok és változtatom meg az emberek életét, hogy közben anyagilag is megkapom érte a viszonzást.

Téged is érdekel egy online tanfolyam elkészítése? Töltsd le a 100+ ötletből álló listánkat, és válassz ki egy témát, amiben elkezdheted a saját tanfolyamodat elkészíteni.

Tartalomjegyzék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Hasonló cikkek