Az órabér halála

Az órabér halála

Órabérben dolgozol alkalmazottként vagy szabadúszóként?

Van egy rossz hírem. Azzal, hogy órabérben kapod a fizetésed, teljesen behatárolod és lekorlátozod magad!

Viszont ha fejlődni szeretnél, ki akarsz törni a taposómalomból és magasabb jövedelmre vágysz, akkor van megoldás. Ezt mutatom be a következő sorokban.

Az alkalmazotti fizetés problémái

Hangzatos név az “órabér halála”, nemsoká megtudod, hogy mire is gondolok. Viszont tudnod kell, hogy 2 nagy lépésben lehet ebből kitörni. Az első szint az alkalmazotti fizetést érinti, pontosabban annak a legfontosabb részét, az adózást.

Az adózás – 2,91% vs. 44,1%

Magyarországon rengetegen nincsenek tisztában alapvető pénzügyi fogalmakkal. Ennek több oka van:

 • nem tanítják az iskolában,
 • nem beszélünk róla, mivel a pénz sokszor nagyobb tabutéma a szexnél is,
 • a szülők sincsenek tisztában a dolgokkal, így ők is tévhitben élik le akár az egész életüket, így nincs honnan megtanulni
 • nincs meg egy átlag emberben a tanulási hajlandóság, mivel ezt az állami oktatásban általában kiverik belőlük

Nehéz őket hibáztatni emiatt, de mégis muszáj külön tanulni és informálódni a témáról, mert különben több 10, vagy akár 100 millió forinttól lehet elesni az életünk folyamán. Na de itt vagyok én, hogy segítsek.

Sokan azt hiszik, hogy nagyon rossz az adózási helyzet Magyarországon, de meglepő módon ez nincs így… csak megfelelő módszert kell választani.

KATA-s vállalkozóként, akár 2,91%-ra is lecsökkenthető a bevételed adóterhe a legideálisabb esetben. Ilyenkor, ha 1.000.000 Ft a bevételed, akkor 970.800 Ft-ot kapsz kézhez és 29.200 Ft-ot fizetsz be az államnak.

Alkalmazottként sokkal szörnyűbb a helyzet. Érdemes megismerned a vállalkozó helyzetét, ha alkalmazott vagy, így könnyebben megértheted mit miért csinál.

Ha a vállalkozó 1.000.000 Ft-ot fizet ki utánad, amiben benne van a:

 • te kézhez kapott kereseted (nettó bér) – 559.000 Ft
 • összes adó és járulék – 441.000 Ft
  • 126.050 Ft – személyi jövedelemadó
  • 71.429 Ft – egészségbiztosítási járulék
  • 84.034 Ft – nyugdíjjárulék
  • 147.059 Ft – szociális hozzájárulási adó
  • 12.605 Ft – szakképzési hozzájárulás

Mindössze 559.000 Ft-ot kapsz kézhez (ellenőrízd egy bérkalkulátorban, lehet a cikk írása óta változott), szóval alkalmazottként ez 44,1%-os adóterhet jelent. Ez 15× annyi, mint KATA-sként (igaz, hogy különböző kedvezményeket lehet kapni, de ezeket most a számításnál nem vettem figyelembe, mert az óriási különbség a lényeg).

Megjegyzés: KATA-s adózáskor 25.000 Ft-os havi adóval számoltam, ami mellékállás mellett fizetendő valamint az évi 50.000 Ft-os iparűzési adót bontottam le havi 4.200 Ft-ra (így jött ki a 29.200 Ft). Havi 1.000.000 bevétel a maximum ebben az adózási formában, ezért is mondtam, hogy ez a legideálisabb lehetőség.

1 milliós havi jövedelem
Nettó bér és adó megoszlása 1.000.000 Ft-os havi jövedelem esetén

Ha egy sokkal hétköznapibb példát nézünk, amiben főállású KATA-s vállalkozóként (havi 50.000 Ft adó) még havonta 5.000 Ft-ot költünk könyvelőre, akkor 1.000.000 Ft-os bevétel esetén 59.200 Ft, azaz 5,9% az adó. Alkalmazottként még így is 7,5× több adót kell kiperkálni. Óriási különbség…

Ez a bevétel tudom, hogy egy nagy összeg, így a lenti grafikonban különböző bevételi szinteknél is kiszámoltam a néhány lehetőséget.

KATA adózás különböző jövedelem szinteknél ideális esetben
KATA adózás különböző jövedelem szinteknél általános esetben
Alkalmazotti adózás különböző jövedelem szinteknél

Megoldás: KATA adózási forma

KATA-sként láthattad, hogy fix összegben, minden bevétel szintnél ugyanannyit kellett fizetni. Ez azért van, mert KATA-sként egy adott, fix összeget kell fizetned, míg alkalmazottként a fizetésed egy bizonyos %-át.

Emiatt, minél többet keresel (a plafon havonta 1.000.000 Ft), ahhoz képest az adód aránya egyre kevesebb lesz .

Korábban említettem, hogy főállásban 50.000 Ft, míg mellékállásban 25.000 Ft ez az összeg, szóval azt is lehet, hogy dolgozol egy másik cégnél és magadnak pedig elkezdesz vállalkozni.

A fix befizetett összeg hátránya lehetne, hogy akkor is be kell fizetni, ha nincs bevételed, de szerencsére elég akkor elkezdened, ha már tényleges bevételed lesz, mivel pár óra alatt elindítható és bármikor szüneteltetheted (igaz 12 hónapon keresztül nem indíthatod újra), így amiatt se kell félni, hogy minuszba mész miatta.

Eléggé úgy tűnhet, mintha a KATA lobbistája lennék, de egyszerűen csak be akarom mutatni, hogy van egy jobb módszer, mint alkalmazottként adózni.

Persze tudom, hogy nem minden munkában érhető el az, hogy valaki KATA-s vállalkozóvá váljon, de mindenképp érdemes elgondolkodnod rajta, hogy nem éri-e meg más lehetőségek után kutatnod.

Az is pozitívum benne, hogy nagyon egyszerű, nem kell a bevétel/kiadás különbségével és ÁFA-val foglalkozni. Emiatt viszont hátránya, hogy kereskedők és olyanok, akiknek sok ÁFA-s költségük van, ezt nem tudják leírni az adóból. Ebből következik, hogy azoknak éri meg leginkább KATA-snak lenni, akik valamilyen szolgáltatást nyújtanak és viszonylag kevés a költségük, főleg az idejükért és szakértelmükért fizetnek.

Ezek alapján szinte minden eseben – ha lehetőséged van rá – jobban megéri KATA-s adózóként vállalkozni, mint alkalmazottként a töredékét kapni a bevételednek.

Még hozzátenném, hogy nem az alkalmazottakat akarom bántani, tudom, hogy sokan irtóznak a vállalkozás gondolatától. A célom, hogy segítsek tisztábban látni a különböző lehetőségek között, hogy ne csak az érem egyik oldalát lásd. Az a tapasztalatom, hogy főleg azok körében, akiknek a szüleik is alkalmazottak voltak, nagyon nehezen tudják átvenni a vállalkozói mentalitást. Nem akarom ráderőltetni, de mindenképp megéri megismerni az ebben rejlő potenciált is.

Ez remélem tiszta, jön a következő kérdés: hogyan számítják a fizetésed? Valószínűleg órabérben, napidíjban vagy havi bérben. Mindegyik esetben az idődet cseréled pénzre. Erről szól az órabér halálának 2. lépése.

Az órabér halála

Megnéztük, hogy az alkalmazotti fizetés esetében jelentős részét bukod a jövedelmednek, így ha lehetőséged van rá, akkor mindenképp vállalkozni érdemes.

Emiatt a cikk főleg coachoknak, tanácsadóknak, személyi edzőknek és rengeteg különböző szolgáltatónak szól, aki meg tudja tenni ezt a lépést.

Az aktív jövedelem problémája

Mint említettem, az ilyen vállalkozók legtöbbször órabérben vagy valahogy időhöz kötve, az aktív munkáért cserébe kapják a szolgáltatás ellenértékét, a pénzt.

Ebben az esetben beszélünk aktív jövedelemről. Dolgozol mondjuk egy hónapban 100 órát, 5.000 Ft-os az órabéred, a bevételed 500.000 Ft lesz. Mostmár tudod, hogyha alkalmazottként dolgoznál, akkor ebből kb. 280.000 Ft-ot, míg KATA-sként kb. 440.000 Ft-ot kapnál meg. Több, mint másfélszeresét, egyáltalán nem mindegy.

A baj viszont, hogy van egy fizikai korlátja annak, hogy mennyit tudsz dolgozni. Egyszerűen nincs végtelen számú óra egy napon belül. Evidens, de mégis sokan nem látják a lényeget.

Aktív jövedelem grafikusan
Aktív jövedelem grafikusan

Egyenesen arányosan növekszik a befektetett időd és a hozzá tartozó bevételed.

Mit lehet tenni akkor, ha több pénzt szeretnél keresni?

Erre hoztam neked 3 különböző megoldást…

1. megoldás: Magasabb óradíj vagy több munkaóra

Az első megoldás elég kézenfekvő. Növeled a munkaóráid volumenét vagy elkezded növelni a szolgáltatásod óradíját.

A munkaórák növelése egy ideig simán lehetséges, viszont milyen hátulütői lehetnek ennek?

 • Work-life balance teljes felborulása
 • Kevesebb idő jut pihenésre és jó érzéssel eltöltő tevékenységekre
 • Család, szociális kapcsolatok hanyagolása
 • Folyamatos stressz
 • Túlhajszoltság
 • Teljesítménykényszer
 • stb.

Röviden, egyenes út a kiégéshez.

Kell ez nekünk? Nem hiszem…

Ott a másik lehetőség, hogy magasabb óradíjat kezdesz el kérni. Az átlagos szabadúszó vállalkozóknak ez szokott a leggyakoribb “fegyvere” lenni.

Egyébként megértem, ez az, amit a társadalmi normák diktálnak.

Ezért van az is, hogy egy magánorvos pl. azért kérhet el 20.000 Ft-ot egy 10 perces konzultációért, mert előtte 8 évet tanult és 10 éven keresztül hasonló betegeket vizsgált.

A logika mögötte, hogy “ha többet tudsz, több tanfolyamot végeztél el, magasabb a képesítésed és több tapasztalatod van, akkor többet is kérhetsz a munkádért.” Na pontosan ez az a gondolkodás, amit én meg akarok változtatni!

Nem ez az, amiért az emberek többet hajlandóak fizetni. Nekik egyetlen dolog fontos: az eredmény.

Ha folyamatosan csak az óradíjadat növeled, akkor lehet, hogy többet fogsz idővel keresni, viszont:

 • Lassan tudod növelni az áraidat; csak akkor, amikor azt tudod magadnak bizonygatni, hogy “most már megérdemlem, mert elvégeztem egy új képzést
 • Ugyanúgy bekorlátozod magad, mert igazi növekedést szintén csak több munkaórát belerakva tudsz elérni

Ezért nem működik a végtelenségig ez a módszer, legalábbis vannak sokkal jobb megoldások…

2. megoldás: Érték alapú árazás, csomagok, high ticket sales

Megbeszéltük, hogy nem akarjuk a végtelenségig emelni a munkaóráink számát és az óradíj emelése lassú, valamint továbbra is bekorlátoz.

Gyakori megoldás még, hogy fix árat adnak meg, mondjuk egy weboldal, program vagy grafika elkészítésénél. Bocs a példákért, ezekben vagyok otthon.

Hogyan számolják ki a fix árat? Megnézik mennyi idő alatt végzik el a munkát, rátesznek egy kicsit, mert úgyis lesznek bajok és felszorozzák az óradíjukkal, ezzel létre is jön egy fix “csomag” ár.

Mi ezzel a baj? Megint az a fránya óradíj.

Emlékszel mit mondtam, miért fizetnek az emberek? Eredményekért!

Az emberek nem egy weboldalért, csomagolás designért, egészséges térdért fizetnek, hanem azért, hogy mennyi plusz bevételt fog hozni a weboldal, mennyivel több embernek tudják eladni azt a kutyatápot a design miatt vagy mennyit tudnak még focizni vagy az unoka után szaladgálni a helyrehozott térdükkel.

A kulcs az eredmény, aminek van egy értéke!

Az, hogy mennyi pénzt tudsz elkérni a szolgáltatásidért, nagyban függ attól, hogy mennyire világosan tudod prezentálni az értékét és eredményét annak, amit a segítségeddel elérhetnek.

A kedvencem, mikor a webfejlesztők azzal érvelnek, hogy 15 éve vannak a piacon és ezért sokkal több pénzt megérdemelnek, mint egy fél éve WordPress weboldalakat készítő 20 éves. Ha a 20 éves jobban tudja szállítani az eredményeket és ezt megfelelően is tudja kommunikálni, akkor több pénzt fog tudni elkérni. Ilyen egyszerű. Ő felfogta, hogyan működik a piac, a régi motorosnak pedig 15 év alatt se sikerült.

Nem sima munkaórákból állsz, hanem a képességeid, tehetséged, bölcsességed, kreativitásod és még rengeteg tényező összessége vagy.

Ezért kell – persze csak ha szeretnél több pénzt keresni és kevesebbet dolgozni – megváltoztatnod a gondolkodásmódod a munkaórákban számított értékedről egy eredmény alapú értékké.

Hogyan tudod ezt megtenni?

5 kulcs lépés, hogy magasabb áron tudj eladni:

 1. Szűkítsd le a célpiacodat
 2. Maximálisan ismerd meg a szűk piacon lévők legnagyobb értékkel bíró problémáit
 3. Tanuld meg lekommunikálni a megoldás értékét
 4. Csomagban, egy magasabb áron add el az eredményeket
 5. Kápráztasd el, fókuszálj rá, mintha az életed múlna rajta, és teljesítsd túl az elvárásait

Gondolhatod, hogy mondani könnyű, de elérni jóval nehezebb. Ez így is van. Pontosan ezért vannak többen, akik a kényelmesebb, lassabb, de az unalomba, vagy a túlhajszolásba vezető átlagot választják.

Ha már úgyis szolgáltatást nyújtasz és egyre jobban megismered a klienseid problémáját, akkor nem lenne jobb fokozottan figyelni azt, hogy mivel van a legnagyobb kihívásuk, mi az, aminek a megoldásáért többszörös árat is fizetnének?

Dehogynem.

Vegyünk egy példát:

Van egy személyi edző, aki 4.000 Ft-os óradíjon dolgozik. Folyamatosan új kuncsaftokat kell találnia és csak akkor tud többet keresni, ha többet dolgozik vagy feljebb viszi az árait. Az elején ez még oké is, de mikor már több tucat ember járt hozzá edzésre, akkor ki kell alakulnia, hogy kikkel ért legjobban szót, kivel tud a legjobb eredményeket elérni. Mi a megoldás?

Mennyivel jobb lenne a sima óradíj helyett egy 90 napos, 12 hetes csomagot csinálni.

A csomag a következőket tartalmazza:

 • 36 edzés – ez az alap
 • Személyre szabott étrend és edzésterv – simán lehet 1 napi munkával sablonokat csinálni különböző típusokra és csak korrigálni kell az egyénekre.
 • Videók a különböző gyakorlatokról, hogy ha éppen egyedül edzene a kliens, akkor is megfelelően meg tudja csinálni a gyakorlatokat – 1 nap felvétel meg 2 nap videóvágással meg is van
 • Edzést követő excel táblázat – újabb 1 napi munka

A 36 edzés 144.000 Ft lenne az alapvető módszerrel

Csomagban viszont nem csak ezt adod, nem csak ez az érték, hanem a mellé tett bónuszok is. Így simán el lehet adni 250-300.000 Ft-ért is.

Készítenek fotót az elején, közben és a végén, posztolja az ügyfél és az edző is az eredményeket, kér egy ajánlást és mindenki boldog.

A program résztvevője lefogyott 15 kilót, könnyebben mozog, utoléri most már a 4 éves virgonc kisfiát a játszótéren, jobban tetszik a feleségnek, heti plusz 1 szex, stb. A lényeg, hogy meg kell tudni, mi volt az edzés alapvető motivációja a kliensnek, mik lehetnek a jövőbelieknek és ezt kell megfelelően bemutatni.

Szinte ugyananynit kell dolgozni, a pár bónuszt kell elkészíteni, amit hónapokon, éveken keresztül fel lehet használni, de dupla bevétel lesz belőle és nem kell attól félni, hogy folyamatosan új embert kell keresni.

Látod, nem is olyan nehéz, csak le kell fordítanod a saját szolgáltatásaidra.

Ez egy viszonylag jó megoldása annak, hogy megtörd az óradíjak által vezérelt világot, de azért még itt is aktívan kell dolgoznod a pénzedért, ott kell lenned, hogy segíts, figyelned kell az ügyfeleidre, folyamatosan foglalkoznod kell velük. Sokszorosát keresheted a bérednek, de még így se fogod megtörni az időbuborékot.

Ezért mutatom meg neked a 3. szintű megoldást…

3. megoldás: A jövedelem passziváltatása

Igaz, hogy idővel ügyesebb szolgáltató leszel, többet kérhetsz el egy 1 órás coachingért, hamarabb, kevesebb munkával éred el a kitűzött célt a klineseddel, sőt akár már 90 napos programokat (csomagokat) is szervezhetsz, de mindig is ott lesz, hogy aktívan jelen kell lenned a szolgáltatásod nyújtása közben.

Ez egyébként nem biztos, hogy baj, van aki így érzi megfelelőnek az életét, egy bizonyos ambíció szint neki megfelelő, boldogan tölti a napjait, van ideje a hobbijaira, családjára. Ez önismeret kérdése, hogy mit is akarsz az élettől.

Viszont én azokhoz szólok most, akik igazán magasra akarnak törni…

Ennek pedig az egyetlen, igazi módja az, ha kiveszed magad az aktív munkavégzésből, igazi vállálkozást építesz, ahol valamilyen terméket adsz el, aminek a felhasználása nem függ a te személyes vagy virtuális jelenlétedtől.

Az én szótáramban egy igazi vállalkozás azt jelenti, hogy automatikus rendszereket építesz fel, amik önműködőek. Jön a profit és nem dől össze a ház, akkor sem, ha 1 hónapra bevonulsz szerzetésként egy kolostorba meditálni.

Így tudsz elérni passzív vagy jelentősen automatizált jövedelmet.

Passzív jövedelem grafikusan
Passzív jövedelem grafikusan

Szolgáltatóként, szakértőként a mai világban passzív jövedelem elérésére van pár remek módszer:

 • Könyv, ebook
 • Affiliate marketing
 • Online tanfolyam
 • Reklámok / Influencerkedés (csúnya szó, tudom)
 • Fizikai termékek elkészítése

Hogy nálad mi működik a legjobban, abban egy előre megírt bejegyzésben sajnos nem tudok igazán segíteni.

Azt viszont tudom, hogy ha igazán szeretnél szabad lenni, ami nálam azt jelenti, hogy te dönthess arról, hogy hogyan élj, akkor muszáj ezekben gondolkodnod.

Nem biztos, hogy a pályád, karriered elején, de jó ha mindig a szemed előtt vannak a különböző lehetőségeid.

Ha jobban is érdekel a passzív jövedelem és az ide tartozó lehetőségek, akkor mindenképp ajánlom tanulmányozásra az erről szóló bejegyzésem.

Ez szerintem az órabérből való kitörésnek, a szabad életnek, az anyagi jólét elérésének a legjobb megoldása.

Összefoglalás – Hogyan menekülj meg az órabér halálától

Az anyagi jólét eléréséhez, ma sokkal nagyobb eséllyel lehet eljutni, ha az alkalmazotti lét helyett egy saját egyéni vállalkozásba kezdesz. Ez főleg szolgáltatókra igaz, de minekinek érdemes elgondolkodni a lehetőségeken.

KATA-s vállalkozóként töredéke lesz az adód, amit alkalmazottként kapnál készhez. Ez tény.

Az óradíjban lévő aktív pénzkeresés az exponenciális növekedés legnagyobb ellensége, így mindenképp szükség van arra, hogy ezt megtörd.

3 megoldási javaslatot adtam, ami az én lelki szemeim előtt 3 szintet is képvisel.

Elsőnek is a munkaórák vagy az óradíj növelése, amit én fél megoldásnak érzek, mert bele lehet őrülni vagy egyszerűen csak nagyon lassú lesz az egész folyamat.

Már egy jó megoldásnak tartom, ha az árazásod átalakítod érték és eredmény alapúra és elfelejted azt, hogy munkaórák összegeként gondolj magadra.

Igazi megoldásnak viszont a passzív jövedelem szerzését tartom, ami több különböző módszerekkel lehetséges.

Bízom benne, hogy gondolatébresztőek voltak a soraim és tudtam pár ötletet adni ahhoz, hogy magasabb szintre tudd emelni a jövedelmed és az életed minőségét.

Ha kérdésed van, a kommentekre nagyon szívesen válaszolok.

Tartalomjegyzék

6 válasz

 1. Üdv!

  Tudom, hogy nem könyvelő vagy, de érdeklődnék, a KATA ügyében!
  Tényleg nagyon kedvezőnek tűnik, de alkalmazottból, KATÁssá válni nem olyan egyszerű.
  Kata esetében, ha a bevételed több, mint 50%- át ugyan attól a cégtől kapod, már rejtett foglalkoztatásnak minősítik, ami nem legális.
  Tudsz esetleg erről valamit,? Megszűnt volna? Vagy van kiskapu?
  Én emiatt nem lettem KATÁs tavaly. Mert a bevételem 70-80%-át egy helyről kapnám.
  Válaszodat előre is köszönöm!
  István

 2. Tisztelettel kérdezem, alkalmazott vagyok egy vállalkozó biztosítónál tehát nem jutalékos, hanem órabéres. A jutalékot a főnököm kapja, ami nem kevés, ugyan azért a munkáért nekem órabért fizet. Mennyi órabért kérhetek el. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel.

  1. Szia! Sajnos nem tudom a részleteket. A legjobb az lenne, ha te is tudnál pluszban kapni teljesítmény alapú bért a jutalékról. Ezt kellene valahogy kialkudni a munkáltatódtól.

 3. Kedves Attila! Tudom, hogy minden helyzet más, és én sem vagyok könyvelő, szóval tévedhetek. De szerintem nem mindenesetben vonzó a KATÁ-s vállalkozósdi. Nekem pl van 3 gyermekem, ezért az állam által biztosított családi adókedvezmény iszonyat sokat segít. Számoljunk 1 milliós bruttó fizetéssel alkalmazottként:
  kézhez kapok: 764.000 Ft
  munkáltató által fizetett eü-járulék: 70.000 Ft
  munkáltató által fizetett nyugdíjjárulék: 100.000 Ft

  KATÁ-sként 1 milliós havi bevételnél:
  kézhez kapok: 940.000 Ft

  Ha gondolkodok előre, akkor a fenti 170.000 Ft-ot mindenképpen be kellene fektetnem, hogy legyen valamirevaló nyugdíjam öreg koromra, nem? Ha ezt levonom a KATA-s 940 ezerből, akkor már rögtön 770.000 Ft-om marad, ami kb ugyanannyi mint az alkalmazotti fizu.

  Ha ezt a történetet végigszámoljuk 500ezres bruttó fizetéssel, akkor már egyenesen több a nettó bevételem alkalmazottként.

  Tudom, hogy nincs mindenkinek három gyereke, de jól számolok? Én úgy érzem, hogy hiába vágyok rá, nekem ilyen helyzetben nagyon nem pálya a KATA-s vállalkozósdi. Nyilván személyiség kérdése is ez az egész, de nem tudom, hogy szabad-e ebben a helyzetben kockáztatni egy fixen megkapott összeget egy vállalkozóként kiharcolt ugyanannyi összegért cserébe. Én örülnék a legjobban, ha megcáfolnád a logikámat! 🙂

  1. Szia Lajos!

   Bizonyára így van, mi sem vagyunk könyvelők. Érdemes minden oldalról egy ilyet minden oldalról megközelíteni. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.