WordPress vagy Wix? Melyik való a Te céljaidhoz

Wix vagy WordPress? Nem egyszerű kérdés. Főleg ha új vagy a weboldalak építésének világában. Mindkét platformnak megvannak az előnyei és hátrányai. Mind a két platformmal tudsz weboldalt készíteni. De melyik való a Te céljaidhoz?

Igaz, hogy én a WordPress nagy pártolója vagyok (végülis ezt tanítom), de megpróbáltam minél objektívabb lenni, hogy a lehető legnagyobb segítséget adhassak a döntésben.

A bejegyzésben segítek dönteni a saját tárhelyen lévő WordPress.org és a Wix között.

Ha esetleg nem tudod mi a különbség a saját tárhelyen lévő WordPress.org és a WordPress.com között, akkor olvasd el ezt a bejegyzést.

Több szempontból fogjuk összehasonlítani a két platformot, kezdjünk is neki.

WordPress vagy Wix – Fő stratégia

Alapvetően mind a két rendszerrel weboldalakat készíthetsz. Mind a kettővel készíthetsz különböző oldalakat, bejegyzéseket, jók SEO szempontból, ráadásul esztétikus modern weboldalakat készíthetsz velük.

Mielőtt viszont jobban belemennénk nézzük meg, mi a fő filozófiájuk, mi a különbség a stratégiájukban:

 • Wix – Egyszerűség és könnyű indulás – Az egyik, ha nem a legegyszerűbb platform, ahol elindíthatsz egy weboldalt. Mindent azért csinálnak, hogy ez így is maradjon.
 • WordPress – Rugalmasság, könnyű kezeléssel – Arra törekednek, hogy mindent megcsinálhass, a lehető legegyszerűbben.

Mind a két platformra igaz mind a két állítás. Mind a kettőnél könnyű elindulni és sok dolgot lehet megcsinálni vele, de a Wixnél arra törekszenek, hogy ez a legegyszerűbb legyen, így feláldoznak egy kicsit a funkciókból és a szabadságból. A WordPress-nél is könnyű az indulás és a kezedlés, de egy kicsit hosszabb a tanulási időszak, azért cserébe, hogy később tényleg bármit elkészíthess.

Nézzük meg őket közelebbről, különböző szempontok alapján.

Rövid áttekintés

Kicsit bontsuk ki a funkciójaikat jobban. Az elején csak „száraz” számok formájában és utána úgy is, hogy elmagyarázom, mi miért fontos.

WordPress

A legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer, amivel blogot, weboldalt, webáruházat is készíthetsz, úgy hogy még kódolnod se kell. Vizuálisan, sima fogd és vidd módszerrel és kattingatásokkal hozhatod létre a weboldalad.

Néhány dolog a WordPress-ről:

 • Ingyenes
 • Szükséges saját tárhely és domain név
 • A weboldalak több, mint 30%-a, ami 75 milliónál több weboldalt jelent
 • 55 000+ bővítmény
 • 10 000+ sablon (ezeken belül még több kinézet)
 • Nagyon sok útmutató és kurzus (ingyenes és fizetős is)
 • Reszponzív weboldalak
 • Tökéletes SEO szempontból
 • Fogd és vidd módszerrel való oldalkészítés
 • Ügyfélszolgálat a bővítmények és sablonok készítőitől
 • Teljes mértékben tiéd a weboldaladon lévő tartalom

Ennél is sokkal több jellemzője van, ha szeretnél többet megtudni, nézd meg ezt a bejegyzésünk.

Wix

A Wix egy ingyenes online weboldal építő rendszer, amivel fogd és vidd módszerrel építheted fel a saját weboldalad.

Néhány jellemzője a Wixnek:

 • Ingyenes kezdés, de fizetős csomagok
 • Domaint vásárolnod kell, ha sajátot szeretnél, de tárhelyet ingyenesen kapsz
 • 500+ sablon
 • 223+ applikáció
 • Reszponzív weboldal
 • Webáruház készítés
 • Fogd és vidd módszeres oldalkészítés
 • Jó felépítés SEO szempontból
 • 24/7 ügyfélszolgálat
wix

Milyen egyszerű elindulni és kezelni a weboldalad?

Mint a bevezetőben is említettem, a Wix arra törekszik, hogy pofonegyszerű legyen elindulni, így ebben egyértelműen ő a győztes.

Nézzük meg mire van szükség mind a két platformnál.

Wix

Rengeteg pénzt és időt töltöttek azzal, hogy kiteszteljék a leggyorsabb elindulási módszert egy új felhasználó számára. Én is kipróbáltam, tényleg jól működik.

Az a stratégiájuk, hogy ingyenesen elkezdheted pár egyszerű lépéssel, így már lesz egy tök szép alapod, így utána majd ha több funkciót szeretnél, akkor megvetetik a fizetős csomagot.

Jó üzleti modell és kiválóan működik.

Elsőnek is feltesznek pár kérdést, hogy kinek készítenél weboldalt, milyen tartalmút és milyen eddigi tapasztalatod van.

Kiválaszthatod, hogy milyen funkciókra van szükséged.

Feltesz még pár kérdést, hogy pontosabban milyen témájú oldalt készítenél és milyen stílus jön be.

Ha kiválasztottad a neked tetszőt akkor már bele is lépsz az új honlapod szerkesztőfelületébe.

Rettentő egyszerű, de emiatt elég korlátozott is, hogy mit hozhatsz létre. Ha teljesen tetszik egy dizájn, amit kapsz, akkor abba bele tudod rakni a saját szöveged és képeid és kb. kész is vagy.

Persze el kell készíteni a különböző oldalaid, ami a Wix weboldal készítésed leghosszabb része lesz.

Egy bemutatkozó oldalnak lehet ez jó választás, ha nem akarod túl bonyolítani.

WordPress

A WordPress tanulási és elindulási ideje hosszabb, főleg az elején, amikor még nem igazán tudod, hogyan kapcsolódnak a különböző részei egy weboldalnak.

Mivel a WordPress sokkal rugalmasabb és több funkciód, beállítási lehetőséged van, ezeket megtanulni kicsit hosszabb idő.

Itt nem programozásról van szó, hanem egyszerűen arról, hogy nagyon sok mindent be lehet állítani. Viszont, ha van egy követendő útmutatód, akkor egy alap WordPress oldal összerakása 1-2 óra alatt simán megvan. Ebben a cikkben egy WordPress weboldal felépítését mutatom meg.

Leegyszerűsítve a következő lépésekre lesz mindenképp szükséged.

 1. Tárhely és domain név választása
 2. WordPress telepítése
 3. Sablon választása és feltelepítése
 4. Alapbeállítások és bővítmények
 5. Oldalak elkészítése

Mivel itt a saját tárhelyt kell vásárolnod ez kicsit meghosszabbítja az elindulást, de ha tudod, hogy mit szeretnél, akkor itt is gyorsan fogsz haladni.

divi-kurzus-vizualis-animacio-1

Ha saccolnom kellene, akkor addig a pontig eljutni, ahol már az oldalaidat és a tartalmad töltöd fel, kb. 20 percbe kerül eljutni a Wixxel, míg kb. 2 óra a WordPress-szel. Ezek után viszont az időráfordítás kb. kiegyenlítődik.

Rugalmasság

Kezdőként nehéz hova tenni ezt a szempontot, mivel nem egzakt az egész.

Ez arról szól, hogy milyen funkciókat fogsz tudni használni, hány különböző lehetőség közül választhatsz, mennyire szabhatod testre a rendszered.

A WordPress egy nyílt forráskódú rendszer, ami azt jelenti, hogy bárki fejlesztheti a kódot, amikből sablonokat, bővítményeket készíthetnek.

Ez hihetetlen mennyiségű eszközt jelent, amiből mindenki megtalálhatja a neki valót. Ez egy kis probléma is lehet. Ha nem vagy tisztában azzal, hogy melyek a jó sablonok és bővítmények, rosszat is választhatsz. A legjobb sablonokkal és bővítményekkel, tényleg mindent meg tudsz csinálni, amit csak elképzeltél.

Ebben a bejegyzésben a legjobb WordPress prémium sablonokat mutatom meg.

Ez a sok eszköz óriási rugalmasságot ad neked. Megtalálja a magának valót egy kisebb blogger és a több milliós havi forgalommal rendelkező webáruház készítője is. A tényleg jó eszközöknek nagyon jó ügyfélszolgálatuk van.

Master layout - előre elkészített elrendezés
WordPress dizájn

A Wix zárt kódolású, szóval csak a készítők tudják alakítani, fejleszteni. Ez azt jelenti, hogy csak a Wix csapata adhat hozzá új eszközöket, így ezek az eszközök sokkal kisebb valószínűséggel lesznek hibásak. A sablonok megfelelője a template a Wix-nél, amiből 500-nál több van, szóval valószínűleg megtalálhatod a neked valót.

A dizájnod viszont sokkal nehezebb testre szabni, inkább egy adott kinézetbe kell beillesztened a tartalmad.

Úgynevezett appok (WordPress-nél pluginok) találhatóak az App Market-ben, ahol különböző kiegészítőket adhatsz a weboldaladhoz. Ebből több, mint 200 van, ami meg se közelíti a WordPress 55.000-ét.

Kisebb a választási lehetőség, jobban korlátok közé szorítanak.

Segítségek, ügyfélszolgálat

A WordPress már annyira népszerű, hogy információ túltengést is lehet tapasztalni. Főleg angol nyelven már annyian mondják magukat szakértőnek, hogy nehéz megtalálni a hasznos információkat.

Ugye ez jó és rossz is egyben. Minden kérdésre meg fogod találni a választ, csak kicsit óvatosabban kell kezelned ezeket. A prémium sablonoknak és bővítményeknek általában nagyon jó az ügyfélszolgálatuk, így szinte mindig hozzájuk érdemes fordulni ha kérdésed van. Például a legjobb sablonnak – a Divinek – élő chat ügyfélszolgálata van.

Ingyenes anyagokat is találhatsz szinte minden problémádra. A kezdéstől egy pöpec weboldalig való elkészítésre viszont főleg fizetős tanfolyamokat fogsz találni. Ezek van hogy minőségi kurzusok, de lehet, hogy nincsenek jól összerakva.

Mi is ezért alakítottuk ki a WPKurzust, hogy jól össze legyenek gyűjtve ezek az információk és megbízható embertől tanulhass.

A Wixnek saját ügyfélszolgálata van, akik segítenek túljutni a problémákon. Ők maguk is sok cikket, videót készítettek, amikkel segítik a haladásod, ráadásul email-en is lehet őket kérdezni, természetesen angolul.

Magyarul nagyon kevés segítséget tudsz kapni a Wix weboldaladhoz.

wux segítség

Karbantartás

Mivel a WordPress folyamatosan fejlődik és egyre jobb rendszer lesz, ezt neked is rendszeresen karban kell tartanod. A nagyobb frissítésekre (évente párszor) mindig figyelned kell.

Ezzel nem is lenne nagy baj, párszor egy évben frissíteni nem is sok idő. A sablonok és bővítmények is folyamatosan fejlődnek, ráadásul nem egy ütemben magával a rendszerrel. Ez ugye jó is, mert új funkciókat, biztonságosabb és jobb weboldalt kapsz, de ezt a kis karbantartást bele kell kalkulálni.

Véleményem szerint egy minőségi weboldalnál ennyit bőven megér. Ha hetente 1× belépsz a felületedre, akkor ezeket a frissítéseket simán el tudod végezni.

Mindenképp végezd el a frissítéseket, mert ha régi verzióid maradnak feltelepítve biztonsági problémáid lehetnek a weboldaladdal.

A Wixnél mindent elvégez a technikai csapatuk, így neked ehhez nem kell nyúlnod. Ez mindenképpen előnye a Wix-nek, mert ezekkel nem lesz problémád.

A sok funkció, sablon és bővítmény miatt kisebb karbantartási munkáid lehetnek a WordPress oldaladdal, de ez hetente max 15 perc és cserébe egy nagyon erős weboldalt építhetsz.

karbantartás

Árak

Egy Divi sablonnal készített weboldal áráról ebben a bejegyzésben írok bővebben.

Összefoglalva elkezdeni egy ilyen weboldalt minimum 32.000 Ft évente, azaz havonta 2.700 Ft.

Egy vállalkozásnak ez szerintem aprópénz és saját felhasználásra is a minőségéhez képest teljesen elfogadható.

Itt ugye a WordPress saját tárhelyes weboldalairól beszélünk. Ingyenesen ezt nem tudod elkezdeni, mert tárhelyre és domainre szükséged lesz, valamint egy iganáz jó prémium sablon teszi igazán jóvá a rendszert.

Wix weboldalt elkezdhetsz ingyenesen. Természetesen vannak plusz funkciókért fizetős ajánlatok is. Ez havonta 4,5 eurónál indul, de itt még hirdetéseket jelenít meg a Wix.

Wixet általában kicsi weboldalak használnak, akik csak bemutatják a szolgáltatásukat és semmilyen marketinget nem akarnak rajta használni. Ezeknek a havi 8,5 eurós Combot tudnám ajánlani. Ez évente kb. 30.000 Ft, erre rájön még egy saját domain (kb. 2.000 Ft évente) szóval szinte ugyanaz, mint a WordPressnél.

Ezért az árért viszont egy funkciókban jóval szegényebb rendszert kapsz, mint egy WordPress weboldal esetében, ahol ennyiért már webshopot is felépíthetsz.

Ha webshopot készítenél a Wixxel, akkor jobban zsebbe kell nyúlnod. Havi 17 eurótól kezdpődnek ezek az árak. A fő probléma, hogy magyar rendszerekkel nagyon nehéz integrálni a Wixet, így nagyon sok rejtett költség fog itt feljönni.

WordPress vagy Wix – Összefoglalás

A választás a két platform között az egyéni céljaidtól függ. A WordPress egy nagyon erős és rugalmas rendszer, amihez igaz hogy kell idő hogy megtanuld, de nagyon sok videó, útmutató, leírás segít ebben, hogy egy tényleg jó weboldalt készíthess programozói tudás nélkül is.

Ha az online marketing eszközeit szeretnéd használni a weboldaladon, akkor mindenképp megéri WordPress weboldalt építeni.

A Wix egyszerűbben használható rendszer, de a funkcionalitása meg se közelíti a WordPress-t. Olcsóbbnak nem olcsóbb, de egy alap weboldalt könnyen készíthetsz vele.

Nagyon jó a Wix marketingje, úgy mutatják be a szolgáltatásaikat, hogy tényleg minden szupernek tűnik. Ettől függetlenül viszont gyorsan falakba fogsz ütközni, mert nagyon korlátozott lehetőségeid lesznek.

Nem a saját tárhelyeden lesz a weboldalad és nem mindent úgy állíthatsz be ahogy szeretnél. Mindig meg lesz kötve a kezed, ha valami egyedibb megoldást szeretnél és lehet, hogy meg se csinálhatod.

Amit kevesen vesznek figyelembe, hogy lehet most egy egyszerűbb weboldalt szeretnél, de a vállalkozásod vagy személyes céljaid folyamatosan fejlődni fognak. Szinte biztos vagyok benne, hogy ezekhez az igényekhez már nem fog megfelelni a Wix.

Mindenképp a WordPress tartalomkezelő rendszert ajánlom neked. Ha van időd, akkor tanuld meg az alapokat, később egyre jobban bele fogsz jönni és megköszönöd nekem, hogy azt ajánlottam.

Neked mi a véleményed? WordPress vagy Wix?

17 válasz

 1. Én csináltam már több weboldalt is wix-el mindenkinek csak ajánlani tudom ugyanis lehet összetettebb oldalakat is csinálni vele feltéve ha van rá ideje és egyben türelme mivel a weboldalszerkesztés elég szöszmötölős munka így is-úgy is

  1. Hello! Tudnál nekem abban segíteni, hogy a wix-en pontosan a social media logo files mit takar? Mert a legolcsóbb üzleti csomagban nem szerepel.

 2. ja igen valamit elrontottatok ennél az üzenetküldésnél mert csak úgy működik a beküldés ha nem írsz semmit a weboldal részhez

 3. Hello!

  Épp érveket és ellenérveket gyűjtök a két honlapkészítőről, nem tudtam rájönni, hiába olvastam utána, hogy a wix-nél arra van lehetőség, hogy saját tárhelyet használjak?
  Előre is köszi a választ.

 4. Szioka kedves feltolto:)!Egyelore nem tudtam eldonteni,me4lyiket valasszam sajnos:(!!Nem fukarsagbol,de mivel nem szeretnek interneten keresztul penzt utalni,ezert a Wix tetszik igy elsore jobban,ugyanis ha jol olvastalak teged,ott akar ingyen is kijohet a weboldalam.persze,ha invesztalni kell a wix ben is,ám legyen,de jo lenne megtudni,lehet-e postan feladni nekik a penzt!Mondom,netes utalasba nem mennek bele szivesen,raadasul nem tartom bankban a penzem,csak a honlapom kedveert meg nem nyitnek bankban szamlat.Koszi elore is valaszod :)! JA…jut eszembe!alapszinten sem probaltam még weblapot csinalni,azaz maradnek az egyszerubb,konnyen elsajatithato Wix-nel:)!

  1. Szia Emma! Postán biztos nem lehet utalni pénzt. A világ változik és a gyorsabb ügyintézések és automatizmusok miatt nélkülözhetetlen a bankkártya használata.

 5. Kedves Attila!
  Nekem az a kérdésem, hogy a WordPressel mennyire van lehetoségem a sablonokat szerkeszteni? Mert van egy elég konkrét elképzelésem arról, milyen honlapot szeretnék, de nem találtam hasonló sablont, tehát át kéne szerkesztenem egyet, csak nem tudom, hogy ez mennyire lehetséges. Azon kívul, hogy mondjuk betutípust vagy színeket tudok módosítani, lehet menusort mashová elhelyezni és kezdolapot egészen átalakítani?
  Vagy ha nem, akkor mit ajánlasz? Más szerkesztot? (Tanultam nagyon régen FrontPage-t, az alkalmas jól kinézo, sok funkcióval rendelkezo weboldal elkészítésére?
  Válaszodat elore is koszonom!
  Udv: Noémi

  1. Szia! A sablon csak egy keretet ad, nem a kinézetet határozza meg a WordPress-nél. Mi mindenkinek a Divit ajánljuk. Ez ad nagyon sok beállítási lehetőséget, vizuális szerkesztőt és rengeteg előre elkészített elrendezést.
   Azt érzem, hogy te ezekre hiszed, hogy a sablon. Itt tudod megnézni, hogy mennyi különböző kinézetet lehet létrehozni ugyanazzal a sablonnal (Divi):
   https://www.elegantthemes.com/layouts/

 6. Sziasztok! Én webmagazint szeretnék készíteni olyan funkciókkal, hogy csak az előfizetők olvashassák végig a cikket, illetve az előfizetéseket ki tudják a honlapon utalással fizetni, legyen benne házhoz szállítási beállítás is stb… Nem igazán webshop, mivel itt gyakorlatilag havonta egy print termék van, és amellett rendszeresen frissülő online magazin több rovattal. Ezt el lehetne készíteni Wix-szel is? Sajnos, nincs most időm megtanulni a Word Presst.

  1. Szia! Ez Wixen szinte biztos, hogy nem lehetséges és WordPressen is egy nagyobb feladat felépíteni egy ilyen rendszert. Sajnos, ha nincs időd, akkor ezt a munkát valószínűleg ki kell szervezned egy webfejlesztőnek. Sok sikert!

  1. Szia! Bármeddig, amíg nem telik meg a tárhelyed. Ilyenkor nem használhatsz saját domain nevet és a Wix el fog helyezni hirdetéseket is, hogy ezzel fedezze az ingyenességet.

 7. Szia! Én a hét napos online ingyenes anyagról érdeklődnék…
  Mit jelent az „elkezdem ingyen”??
  Ezzel vállalok valamilyen utána következő fizetős szolgáltatást??
  Köszönöm…

  1. Szia! Semmi sem kötelező. Van egy 7 napos ingyenes tanfolyamunk, az sok mindenre megtanít, de vannak fizetős tréninjeink is, amik még több dologra tanítanak meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Weboldal előkészítő kihívás elindult!

nap
óra
perc
mp